• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Inici de curs de l’Escola de Música i Dansa de Formentera

Foto actuacio de dansaL'Escola de Música i Dansa de Formentera ha iniciat el curs escolar 2017-2018. Les classes varen començar la setmana passada amb uns 320 alumnes inscrits. En aquesta escola 13 professors, 10 de música i 3 de dansa, s'encarreguen d'impartir estudis oficials de música i dansa d'Ensenyaments Elemental i Professionals no reglats.

En concret es poden cursar les titulacions elementals de les especialitats de flauta travessera, guitarra, piano, clarinet i trompeta. Pel que fa als estudis no reglats s'imparteixen des de classes d'Iniciació a la Música per a nens de 5-7 anys, fins a tallers de Música Tradicional, i Ensenyaments Professionals sense titulació pels alumnes que acaben la titulació elemental i volen continuar. També es fan classes d’estudis no reglats per als instruments de la banda (flautí, saxòfon, trompa, trombó, bombardí i tuba).

Pel que fa a l'escola de dansa hi ha classes d'iniciació per infants de 3 a 7 anys. També a l'Escola de Dansa s'imparteixen estudis reglats, com els Ensenyaments Elementals de Dansa (enfocats a la formació i preparació de nens i nenes a partir de 8 anys per a futurs estudis professionals). Pel que fa a l'oferta no reglada de dansa, hi ha classes de dansa moderna, flamenc, aquest any per primera vegada també de dansa clàssica, tot per nens i nenes a partir de 8 anys, sense límit d'edat.

"D'aquesta manera es vol donar l'opció a tots els formenterers i formentereres de qualsevol edat a iniciar-se en el coneixement de la música i la dansa, de manera amateur o més professional", segons ha explicat la consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador.

Coral i banda de música
A més, l'Escola de Música i Dansa té dos grans agrupacions obertes a tota la població. La més antiga és la Coral Polifònica de Formentera de la qual formen part una seixantena de persones. Aquesta és una activitat gratuïta dirigida als aficionats amb inquietuds musicals sense necessitat de coneixements previs de música. Es fan 1,5 hores setmanals.

La banda de música és va formar ara fa dos anys, és una agrupació instrumental formada bàsicament per instruments de vent, i compta amb uns seixanta músics. Les classes consisteixen en una hora de formació en grup de l'instrument escollit, una hora de llenguatge musical específic (si no es té cap coneixement de lectura musical) i una hora i mitja de banda.

Santa Cecília
El 22 de novembre, l'Escola de Música i Dansa celebrarà el dia de Santa Cecília, a l'església de Sant Francesc es farà una petita mostra de tots els instruments que s'imparteixen al centre, i també hi haurà una exhibició de la Coral Polifònica, la Banda de Música, i les alumnes de dansa.

http://escolamusica.conselldeformentera.cat

La pròxima setmana se celebra la VII edició de les Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona

Jornades estudis locals joanmaricardona 2017El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que la pròxima setmana, entre el 2 i el 6 d’octubre, tindrà lloc la VII edició de les Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona. Totes les conferències es faran a la Sala d’Actes de l’àrea de Cultura i Patrimoni, a partir de les 20h.

“Des de l’any 2011 el Consell Insular de Formentera ha organitzat aquestes jornades, com a cicle anual de conferències dedicades a promoure la investigació en el camp del patrimoni cultural de Formentera i enguany continuem amb aquesta aposta”, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador.

Per aquesta edició s’han proposat les següents persones, pels mèrits que s’indiquen:

-Marina Mayans Marí, farmacèutica, per les seues investigacions en el camp de l’etnobotànica a l’illa de Formentera.

-Benjamí Costa Ribas, arqueòleg director del Museu d’Arqueologia d’Eivissa i Formentera, pels seus coneixements sobre els fons arqueològics procedents de Formentera custodiats en el mencionat museu.

-Maria José Escandell Torres i Ricard Marlasca Martín, arqueòlegs, per haver portat a terme l’excavació de la necròpolis bizantina al c/ del Metge Vicent Riera de Sant Francesc Xavier.

-Francesc Xavier Torres Peters, canonge de la S.E. Catedral d’Eivissa i delegat diocesà de Litúrgia i Patrimoni, pels seus coneixements sobre el patrimoni documental relatiu a Formentera custodiat a l’Arxiu Històric de la Pabordia d’Eivissa.

-Antoni Marimon Riutort, professor titular d’Història Contemporània al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, per les seues investigacions històriques sobre l’emigració de la població de les Illes Balears a llatioamèrica.

D’aquesta manera, el programa de conferències queda configurat de la següent manera:

Dilluns 2 Introducció a l’etnobotànica de Formentera
Marina Mayans Marí

Dimarts 3 El patrimoni formenterer conservat al Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera
Benjamí Costa Ribas

Dimecres 4 Una nova necròpolis bizantina a Formentera: els enterraments a la finca de sa Tanca Vella
Maria José Escandell Torres i Ricard Marlasca Martín

Dijous 5 Testimonis documentals de Formentera a l'Arxiu Històric de la Pabordia d'Eivissa
Francesc Xavier Torres Peters

Divendres 6 L'emigració balear a llatinoamèrica. El cas de Formentera
Antoni Marimon Riutort

A l’igual que l’any passat, el Centre de Professorat de Formentera ha inclòs el cicle de conferències dins de l’oferta formativa per al personal docent, de manera que la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears reconeixerà els crèdits a aquelles persones interessades que assisteixin a les sessions.

Curs de formació sobre els usos i aplicació de la calç en la restauració de patrimoni històric

Foto ca na francisca castellona 027El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, en col·laboració amb el centre de formació Museo de la Cal de Morón (Morón de la Frontera, Sevilla) i la Petita i Mitjana Empresa de Formentera, ha programat per als dies 16, 17, 18 i 19 d’octubre el curs de formació titulat La calç i els seus usos en la rehabilitació de patrimoni històric i edificis antics.

La consellera de Patrimoni ha explicat que “es tracta d’un curs pràctic —tot i que comptarà també amb una part teòrica— sobre els usos i l’aplicació de la calç en la restauració d’edificis històrics”. Està destinat principalment a professionals relacionats amb el sector de la construcció, arquitectes, arquitectes tècnics i restauradors.

Estarà impartit per Luís Prieto, artesà del centre de formació Museo de la Cal de Morón. Té una durada total de 16 h i es desenvoluparà durant les tardes de 16 h a 20 h. El curs és gratuït i les inscripcions s’han de realitzar a la PIMEF o a l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Formentera.

“La correcta elaboració i aplicació dels morters de calç és una de les principals mancances que es detecta a l’hora d’intervenir en immobles que formen part del patrimoni cultural a l’illa de Formentera, motiu pel qual des de l’àrea de Patrimoni Cultural del Consell hem apostat per oferir formació en aquesta matèria als professionals vinculats al sector de la construcció, tenint en compte que són ells els que duen a terme obres en immobles amb valor històric”, segons ha explicat la consellera.

La formació sobre tècniques i materials propis de l’arquitectura tradicional ja es troba contemplada en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019, aprovat pel Ple del Consell i vigent actualment.

Formentera, més teatre i més dansa

L’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera presenta de nou L’Illa a Escena, el programa d'arts escèniques i musicals previstes per a l’últim quadrimestre de l'any. La Sala de Cultura (Cinema) oferirà noves propostes adreçades a tots els públics per promoure i fomentar la vida cultural a l’illa. Hi haurà presència de totes les expressions artístiques i estils, tant en el món del teatre, la dansa i els espectacles infantils.

Setembre
A final de setembre, l’aclamat Grup de Teatre des Cubells presentarà a Formentera el seu darrer treball: Operació Peix Frit, una comèdia sobre uns buròcrates espavilats que decideixen estafar uns pagesos als quals ha tocat un primer premi de la loteria de Nadal.

L'obra es podrà veure dissabte 30 de setembre a la Sala del Cultura (Cinema) a les 21 hores.

Octubre
A l’octubre, els més petits podran gaudir de l’espectacle de dansa contemporània Akari, de la companyia Date Danza, una companyia que ja és un referent de qualitat en la disciplina artística de la dansa contemporània. En l’espectacle, dos ballarins ens mostraran com l’evolució del nadó és un reflex de la persona adulta. Un espectacle on la llum n’esdevé la protagonista.

L’espectacle tendrà lloc diumenge 1 d’octubre a la Sala del Cultura (Cinema) a les 18 hores.

També a l’octubre, la companyia de titelles Periferia Teatro presentarà el seu espectacle infantil Vola Ploma. Un conte sobre la llibertat i el respecte a la veritable natura dels éssers vius, amb què es pretén donar al protagonista la possibilitat de viure el seu somni i, als espectadors, l’oportunitat de acompanyar-lo en el seu vol.

Aquest espectacle tendrà lloc el dissabte 28 d’octubre, a les 17.30 h, a la Sala de Cultura (Cinema). Tots dos espectacles formen part del programa Platea del Ministeri de Cultura, amb la finalitat d’impulsar la programació conjunta de companyies professionals de dansa, teatre i circ, enriquir l’escena cultural i garantir als ciutadans l’accés a la cultura.

Novembre
Al novembre arriba a Formentera Hilos, la nova creació de la Premi Nacional de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2011, i cinc premis FETEN, Rosa Díaz. Una historia que ens parla de l’amor entre la mare i el seu nadó, del pas del temps i dels fils que ens uneixen amb la vida. Una obra que forma part del programa Platea, impulsat pel Ministeri de Cultura.

Hilos es podrà veure a la Sala de Cultura (Cinema) el dissabte 11 de novembre a les 21.00 h.

I coincidint amb el dia Mundial de la Infància, Formentera acull un espectacle per a tota la família, Codi Postal 00, al voltant de les cartes i els paquets en què la seva grisor quotidiana es transforma en un espai ple de tendresa a través del teatre gestual, els titelles i la música. Aquest espectacle forma part de la XI Mostra d’Espectacles Infantils de Formentera organitzat amb col·laboració de Sa Xerxa i del circuit Platea.

Codi Postal 00 és una producció de la companyia Engruna Teatre que podrem veure el dissabte 25 de novembre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Desembre
Dins del circuit TalentIB, impulsat per l'Institut d'Estudis Baleàrics, el 10 de desembre la Casa del Poble de la Mola acull Peccatum, la nova producció de la companyia Produccions de Ferro amb text i interpretació de Toni Gomila.

L’obra recull fragments, retalls i bocins dels nostres contes més populars recollits per Mossèn Alcover i els serveix en clau d’humor subtil i un poc groller. Toni Gomila i Catalina Florit els interpreten amb tota mena de vicis, pecats, verdors i brutors presents en la cultura popular de transmissió oral.

Aquest espectacle per a adults es podrà veure a la Casa del Poble de la Mola el dijous 30 de novembre i el divendres 1 de desembre a les 20.30 h.

I per als més petits, la mateixa companyia Produccions de Ferro presenta l'espectacle Viatge a la font de xocolata. Una mescla d’interpretació, titelles, màscares i altres elements visuals que relaten una història d’aprenentatge positiva, optimista, constructiva i carregada d’emoció per a tots els públics.

L’obra es podrà veure el 28 de desembre a les 17.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Suport cultural
L'Illa a Escena compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics, a través del programa TalentIB, i del Programa Platea impulsat pel Ministeri de Cultura per a la difusió de les arts escèniques.

'Una aproximació al parlar de la gent jove' és la beca d’investigació del Consell Insular de Formentera de 2016

foto consell premsaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que el projecte titulat “Trets en canvi en el català de Formentera: una aproximació al parlar de la gent jove”, dirigit pel Dr. Francesc Josep Torres Tamarit, Maria del Mar Joan i Marí i Dr. Rob Jelier, ha obtingut la Beca d’investigació del Consell Insular de Formentera 2016.

De les quinze sol·licituds presentades, tretze varen ser admeses a tràmit, i després que la Comissió Avaluadora valoràs els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors, “aquesta aproximació al català de Formentera quedà en primera posició”, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador.

Aquest estudi se centrarà en la variació lingüística intergeneracional. A més, la consellera ha destacat que “l'estudi també té com a objectiu la creació d’una base de dades en format web on les dades obtingudes de la recerca siguin a l’abast de tothom, les quals no només inclouran els resultats dels qüestionaris lingüístics (sobre morfologia verbal i pronoms febles) sinó petites narracions en què els informants explicaran algun fet anecdòtic relacionat amb la seua infantesa”. L’interès que pot suscitar aquesta base de dades és ample, i pot anar des d’un públic general fins a lingüistes, dialectòlegs, professors i, fins i tot, investigadors de l’àmbit de les ciències socials, ha afegit.

Així mateix, un dels capítols de la investigació inclou una reflexió sobre el model de llengua que s'ensenya a les escoles de Formentera i presentarà una proposta didàctica sobre l'ensenyament dels pronoms febles amb l'objectiu d'abordar la qüestió de l'oralitat i la necessitat d'ensenyar, a més de les formes estàndards de la llengua escrita, els sistemes gramaticals reals dels parlants, que són els tradicionals del formenterer i que es troben en una situació de canvi lingüístic.

Nova beca
D’altra banda, segons ha informat Susana Labrador, “el passat dissabte dia 9 de setembre es varen publicar al BOIB de les bases que han de regir la convocatòria de la beca d’investigació del Consell Insular de Formentera de 2017, dotada amb una quantia de 6.000 euros per desenvolupar el projecte guanyador que resulti seleccionat en el procediment de concurrència competitiva”.

Com en els dos anys anteriors, les àrees temàtiques s’han acotat a les branques d’arts, humanitats i ciències socials. Les persones o equips que estiguin interessats en participar-hi comptaran amb un termini de vint dies hàbils per presentar-se a la convocatòria.

Els projectes hauran de contenir, com a mínim, un títol, una descripció del projecte, el plantejament teòric i la metodologia de la investigació, els objectius que es volen assolir i el pla de feina, així com una previsió de despeses.

Més articles...

Pàgina 113 de 132

113

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera