• Català
  • Castellano
  • English
Areas Social action Culture and Historical Heritage

Dansa, música, teatre i espectacles infantils en la programació de L'Illa a Escena

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, ha presentat avui el programa d'arts escèniques i musicals "L'Illa a Escena" per als pròxims mesos de febrer i març. La consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador, ha explicat que aquest cartell recull set espectacles de dansa, música i teatre adreçat al públic adult i infantil del que "esperam pugui gaudir la població de Formentera". L'objectiu d'aquesta iniciativa és "promoure i fomentar l'oferta cultural a l'illa, donar suport a les creacions locals així com incrementar les opcions d'oci entre tot tipus de públic", segons ha afegit Susana Labrador.

Febrer

-EI dissabte 5 de febrer tendrà lloc el concert Baula rere baula del grup català Brams.

El 1992 Brams publicava el seu primer disc, Amb el rock a la faixa; aquest any la gira commemora els trenta anys amb un recorregut per les tres dècades de música, història i compromís col·lectius, acompanyats de convidats molt especials que representaran les tres generacions de la cançó d'aquest país.

Demà 22 de gener, serà la inauguració del festival a Barcelona. El de Formentera serà el segon concert de la gira especial del grup dels sis programats, dins del projecte de cultura en xarxa Barnasants, Cançó d'autor.

El concert serà a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-El segon espectacle serà una obra de dansa de la companyia Fils Roulants: Aión. Creat i dirigit per Valeria Del Vecchio, que també apareix en escena juntament amb Pablo Arias, l'espectacle presenta el moviment com a element essencial, i té com a fons el so original de Diego León Arias. Aión se situa abans que començàs a córrer kronos, el temps. Representa un lloc fora del temps on hi ha una multitud de possibilitats, d'experimentacions, de jocs, de fluctuacions.

L'obra es podrà veure el dissabte 12 de febrer a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-El següent espectacle és Ella balla, una obra de teatre musical de la companyia Moskitas Muertas, adreçada a nens i nenes a partir de sis anys. Xénia Fuertes és la compositora de l'obra i la coreografia és de Mireia Sobrevela. Tea és la protagonista d'aquesta obra basada en la infantesa de la coreògrafa Gillian Lyne. Ella se sent incompresa per tothom, però aviat descobreix que dins seu s'amaga un gran do: ballar! L'espectacle convida a infants i grans a ser qui realment som.

L'obra es podrà veure el dissabte 19 de febrer a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-L'últim espectacle de febrer és Alma en Cuba a Formentera, un concert de jazz d'Iván "Melón" Lewis (piano) i Ariel Brínguez (saxòfon). Ells dos són la simbiosi de dos dels més destacats representants de l'escena musical actual, que exposen la seva visió personal que entrellaça de manera orgànica la música popular i la música de cambra amb accent cubà. Ivan "Melon" Lewis ha obtingut el Premi Latin Grammy al millor àlbum de jazz llatí 2021 per Voyager. Aquest concert s'ha organitzar amb la col·laboració de Trampolí Mecànic.

L'espectacle es podrà veure divendres 25 de febrer a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema)

Març

-El dissabte 5 de març serà el Concert 8M, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, un concert organitzat en col·laboració amb l'àrea d'Igualtat del Consell de Formentera.

A l'escenari hi haurà Marina, d'Ojos de Brujo, La Mari de Chambao i Anita Kuruba de Canteca de Macao. Aquestes tres vocalistes representen una generació, són dones amb veu pròpia, elles tres compositores, lletristes i intèrprets. Formen part de tres bandes conegudes en el panorama de la música de mestissatge, que durant més d'una dècada han estat al front de les seues bandes.

El concert es podrà veure el pròxim dissabte 5 de març a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-El segon espectacle de març és una obra de teatre de la companyia Teatre Pedro Cañestro, escrita per Bernat i Joan i Marí amb motiu del Dia de les Illes Balears.

Balada de la garsa vella és una obra de teatre còmica amb set personatges: una antiga contorsionista, una vella cupletista, una actriu retirada, un actor amateur també retirat actualment rendista, un antic actor d'èxit, un enigmàtic pallasso i un pianista. Se reuneixen al voltant d'una festa en honor de Romeu (l'antic actor d'èxit) organitzada per ell mateix. Cadascú mirarà de donar el millor de si mateix sobre l'escena, és una celebració de la vida a través de les arts escèniques.

L'obra tendrà lloc dissabte 12 de març a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-Per concloure la programació de L'Illa a Escena, dissabte 26 de març, podrem veure Sabates noves, una obra de teatre d'objectes de la companyia Tian Gombau-L'home dibuixat, premi Max 2020 al millor espectacle per a públic infantil i familiar.

L'obra, escrita per Jordi Palet, relata l'aventura d'un nen amb les seues sabates noves. D'anar amb elles descobrint el món que l'envolta: paisatges, persones i animals, mentre que elles acumulen experiències, ell va creixent. L'espectacle s'adreça al públic familiar, per a nens i nenes a partir de tres anys.

L'obra serà dissabte 26 de març a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Preus i entrades

Els espectacles adreçats al públic tenen un preu de 4 euros i els espectacles adreçat al públic adult de 7 euros. Les persones en situació d'atur i autònoms sense activitat, jubilats, menors de 25 anys, famílies monoparentals i famílies nombroses tendran una bonificació del 50 % de descompte en el preu de les entrades. "Amb aquesta iniciativa des del Consell Insular de Formentera volem facilitar l'accés als espectacles culturals de Formentera a tothom independentment de la seva situació econòmica o familiar", segons ha afegit la consellera.

Les entrades es podran adquirir a www.entradesformentera.cat a partir del divendres de la setmana anterior de cada espectacle. Els espectacles es duran a terme aplicant els protocols de seguretat i complint la normativa vigent en cada moment.

21 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

GENERAL 2N SEM 2022 vCC DINA4 RGB 72dpis1

In 2022, Formentera becomes a fulcrum for theatre once more with the Festival of Children's Entertainment

Today the Formentera Office of Culture presented the fifteenth Festival of Children's Entertainment (Mostra d'Espectàcles Infantils). Organised by Sa Xerxa Children's and Youth Theatre in the Balearic Islands and the Consell de Formentera, the programme will bring four shows to Formentera between 14 and 16 January.

Susana Labrador, Councillor of Culture, described the Festival's focus as "continuing to offer local children and families quality theatre and culture, while supporting the industries of theatre and culture."

The kick-off comes Friday 14 January with two storytelling sessions: Contes per volar ben amunt and El vaixell vermell. Both sessions are the handiwork of Lletra encantada, and co-creator Raquel de Manuel Mur leads each one. Contes per volar ben amunt showcases oral and corporal narration to tell ancient and reinvented stories and songs. Individuals at Formentera's adult day centre can enjoy the approximately 45-minute performance from 11.00am.

El vaixell vermell takes audiences on a journey across an ocean to a magical island. It is a workshop of co-creation, a bonfire around which songs, stories, laughs and illustrated albums are shared. The session features a captain and a group of sailors who boarded a ship and set sail in search of new shores. This all-ages show is free and starts at 5.00pm in the Sant Ferran library connection (Punt de Lectura), with a duration of 45 minutes.

The Festival will continue Saturday 15 January with L'Estaquirot Teatre's L'aventura d'avorrir-se. This puppet show stars Rita, a little girl who, in spite of her many toys, is eternally bored and does not know how to play alone. But one day at grandma's house, with a simple rubber duck, Rita embarks on an adventure over the course of which her imagination will take her to the world of colours, and she will discover surprising characters... Recommended for all audiences, the 50-minute performance will take place at the Sala de Cultura (Cinema) from 6.00pm.

The Festival ends Sunday 16 January with Volen Volen, the breakout dance and circus show by the company Mariantònia Oliver. Dance and circus merge to create a language without words, based on the manipulation of objects and movement. A warm choreographic game that stirs children's emotions and enhances their creativity with balloons evoking the most important moments of childhood. The 35-minute show is recommended for ages three and up, and can be seen at the Sala de Cultura (Cinema) from 6.00pm.

Tickets

Saturday and Sunday performances are priced at 4 €. Tickets can be purchased on entradesformentera.cat where information will be available from Friday 7 January.
 
Due to the exceptional situation stemming from the COVID-19 crisis, admission to the 2022 Festival will be free for unemployed individuals and under-employed freelancers.

The shows will be carried out in accordance with safety protocols and in compliance with current regulations, and functions may be postponed based on the epidemiological situation.

Sa Xerxa

"Culture is an essential human right". This idea has pervaded Sa Xerxa for nearly twenty years and is the chief motivator behind every activity the non-profit promotes.

A volunteer-powered organisation that works to deliver culturally dynamic on-stage offerings and boost children and young people's involvement in culture through the performing arts. Sa Xerxa specialises in all-ages theatre, disseminating quality shows in every corner of the Balearic Islands and, at the same time, strengthening the cultural industry and fomenting programming and family theatre festivals across the region.

2022 theatre troupes

Lletra encantada
Lletra encantada are co-creators of stories and spells, of new paths and adventures. They conduct workshops for children from aged zero to twelve. Founders Raquel de Manuel Mur and Helena Maba shape workshops and performances around stories and books. De Manuel leads reading and theatre activities with children and youth on Menorca, with more than 13-plus years of storytelling experience there and in Catalonia.

L'Estaquirot Teatre
L'Estaquirot Teatre, founded in 1973, specialise in family shows in which actors' lighthearted and expressive language fuses with the magic and spontaneity of the language of puppets. Forty-one productions have provided the troupe with the basis for constant and ongoing research of puppetry techniques. In 1981 the company created the Itinerant Puppet Theatre (Teatre Ambulant de Titelles) and put puppetry at the centre of "The Puppet Kitchen" ("La cocina de los títeres"), a 13-episode TV series in collaboration with TV3.

Mariantònia Oliver
Since the theatre troupe's inception in 1989, Mariantònia Oliver have developed a huge body of educational and creative projects in schools and social initiatives. In 2000, they settled on Mallorca and put a strong social commitment at the heart of their work. Since 2016 they have piloted EiMa, a festival in rural areas of Europe, and overseen educational projects at the Centre for the Creation of Performing Arts in Maria de la Salut (Mallorca). Mariantònia Oliver is director and choreographer for the theatre troupe that bears her name, not to mention professor at the Conservatory of Music of the Balearic Islands.


7 January 2022
Communications Office
Consell de Formentera

cartell mostra 2022

On 5 January, the Three Kings will tour Formentera

In association with the Three Kings Association, the Formentera Office of Culture is pleased to report that Their Royal Majesties have confirmed that this year they will tour the main roads and streets of the island on 5 January. Like last year, the visit will be adapted to public health regulations and carried out in compliance with safety measures.

The Three Wise Men of the East will traverse the island without stopping to ensure compliance with public health protocols. The cavalcade will start at 4.00pm next to La Mola lighthouse and from there Their Majesties will continue down PM 820-2. The first village on the itinerary will be La Mola (Avinguda de la Mola), where the troupe plans to arrive by 4.20pm. At roughly 4.40pm they will pass in front of Es Caló de Sant Agustí en route to Sant Ferran de ses Roques, where revellers will be able to greet the travellers on Carrer Joan Castelló i Guasch at around 5.15 p.m. The route will then pick up along the ring road toward Carrer Universitat. From there they will continue down PM 820-2 to Sant Francesc, where they will enter the village through Carrer Pla del Rei at approximately 5.40pm and then continue along the Es Cap highway to the municipal sports pitches at 6.00pm. They will return to Sant Francesc via Carrer de sa Tanca Vella at around 6.20pm. Finally, they will head towards La Savina, where they plan to arrive at roughly 7.00pm. The cavalcade will enter the town on Avinguda de la Mediterrània before continuing along Passeig de la Marina and Carrer de s'Almadrava.

Children are encouraged to see Their Royal Majesties at the closest point to their home to avoid crowds. The Consell de Formentera has prepared a map with the route for those interested. It is available at agendaformentera.cat.
 
Susana Labrador, Councillor of Culture and Festivals, thanked the Three Kings Association for "all their involvement and efforts to make possible Their Majesties' visit and all the magic they bring".

Finally, she called for islanders to be responsible, "so that, like last year, children can enjoy the magic of the Three Kings as safely as possible".

27 December 2021
Communications Office
Consell de Formentera

cartell 2021 cavalcada

Consell de Formentera dedicates 2022 calendar to Catalan language

foto 2021 calendariThe Language Advisory Service of the Consell de Formentera has unveiled its calendar for the year 2022, dedicated to Catalan and all Romance languages.

Themes in years past have ranged from the most common varieties of local figs and the micro-regions known as "vendes" to tools used in country farming and fishing tackle, among others. "This year's calendar treats the characteristics of Catalan as another treasure of our heritage", said Raquel Guasch, Councillor of Language Policy, "one which is perhaps not fully appreciated".

In each of the 12 months the calendar places Catalan alongside the other Romance languages; the process of study and language acquisition is outlined; the first Catalan-language texts are quoted; and insight is offered into the various dialects of Catalan in the territories where the language is spoken. Another important date is the arrival of Catalan in the Pine Islands, in 1235, with the expansion of the Crown of Aragon towards the Mediterranean.

Two thousand calendars have been printed and are available at Consell de Formentera help desks.

23 December 2021
Communications Office
Consell de Formentera

Father Christmas pops down from Lapland to offer Formentera kids a show and collect wish lists

foto 2021 Pare noelThe Formentera Office of Culture is pleased to announce that next Tuesday 21 December will bring one of local children's most anticipated events of the year: a visit from Santa Claus. Youngsters at the event will enjoy entertainment from ShowsIbiza.com and, afterwards, a visit from Father Christmas.

Attendees can choose from two sessions, 5.00pm and 7.00pm, at Formentera's Sala de Cultura (Cinema). Interested islanders must book tickets in advance on www.entradesformentera.cat and present an associated QR code at the door. The show is free of charge.

Susana Labrador, Councillor of Culture and Education, encouraged young ones not to miss the event, "which this Christmas is even more special after COVID-19 forced last year's show online".

Health and safety measures in place at the function mean children will not be able to go on stage to sit on Saint Nick's lap, but they will be able to pass along wish lists and letters through a mailbox at the entrance of the hall.


14 December 2021
Communications Office
Consell de Formentera

Cartell 2021 Pare Noel

More Articles...

Page 1 of 92

Start
Prev
1

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera