• Català
  • Castellano
  • English

Cultura

El teatre torna a omplir Formentera amb la presentació la Mostra d’Espectacles Infantils i l’Illa a Escena

cartell 2021 mostra infantilEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha presentat avui la XIV edició de la Mostra d’Espectacles Infantils. La Mostra està organitzada per Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears i el Consell de Formentera. Aquest certamen de teatre infantil i juvenil portarà a Formentera 4 espectacles entre el 13 de març i el 2 de maig.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha explicat que “enguany, per motius sanitaris, el festival no es concentrarà en un sol cap de setmana, sinó que es repartirà en diversos caps de setmana entre el mes de març i el de maig oferint una variada oferta cultural per al públic familiar”. D’altra banda, cal destacar que dins la programació de l’Illa a Escena 2021 també s’han programat altres dos espectacles de música i dansa adreçats al públic adult, segons ha afegit la consellera.

El tret de sortida serà dissabte 13 de març amb l’obra La Lluna d’en Joan, un espectacle que ens parla de les emocions d’un nen que ha de salvar la vida del seu pare que ha emmalaltit. En Joan és un nen que viu en una illa amb el seu pare, que és pescador. Tots dos viuen feliços però, una nit de tempesta, un cop de mar arrabassa la salut del pare.

La companyia Teatre Nu presentarà a Formentera aquest clàssic de la literatura per a infants, un àlbum il·lustrat de la Carme Solé Vendrell que es va adaptar al teatre l’any 2007. La història que explica aquest conte continua emocionant avui en dia els lectors que la llegeixen i els espectadors que la veuen.

Aquest espectacle de titelles està recomanat per infants a partir de 2 anys, que es podrà veure el 13 de març a la Sala de Cultura Cinema a les 18.00 h.

Diumenge 14 de març, la mateixa companyia de teatre presenta a Formentera Raspall. Raspall és un conte de Pere Calders que ens parla de la necessitat de jugar, d’imaginar i de creure en la fantasia. El realisme màgic de l’autor català s’expressa en aquest relat per a infants que es va recollir a Cròniques de la veritat oculta i que la companyia va adaptar al teatre i estrenar l’any 2012 al Festival Grec de Barcelona. Una creació que recull el joc de l’autor, i el posa sobre l’escenari, per oferir una proposta en què la complicitat i la veritat dels infants es contraposa amb la fredor i la lògica dels adults.

Com es va sentir el nen Sala el dia que els seus pares van donar el Turc, el seu gos estimat, a la filla del jardiner? Què va haver de fer per omplir el buit que deixava la seva absència? Ho expliquen dos actors que troben en els objectes abandonats a les golfes els millors companys per endinsar-nos en un món de fantasia que només els més petits entenen del tot.

Un espectacle recomanat a partir de 5 anys, que es podrà veure diumenge 14 de març a la Sala de Cultura Cinema a les 18.00 h.

La mostra continuarà dissabte 24 d’abril amb l’espectacle de clown i màgia Utopía de la companyia Clownómadas. L’espectacle narra la història d’un pallasso que porta molts anys viatjant pel món, buscant la part més màgica de cada cosa que l’envolta. Un espectacle de clown, multidisciplinari, en el qual gaudirem de música en directe, màgia, malabars, il·lusionisme, i com a plat fort i innovador, la manipulació de fum. Té una durada de 50 minuts.

Aquest espectacle familiar recomanat per tots els públics que es podrà veure dissabte 24 d’abril a la Sala de Cultura Cinema a les 18.00 h.

I diumenge 2 de maig, finalitzarà la mostra d’espectacles amb l’obra On és quan ja no hi és? dirigida pel mallorquí Tolo Ferrà. Una peça que s’enfronta a un tema sempre delicat, especialment entre els més petits de la casa: la mort d’un ésser estimat. On és quan ja no hi és?, guanyadora de la darrera convocatòria de coproducció familiar en xarxa, ens ofereix diferents camins per explicar la desaparició dels éssers estimats als nens.

El muntatge mostra la desaparició de les persones estimades des de tres punts de vista entrellaçats: la infantesa, la maduresa i la vellesa. Així mateix, són tres també els llenguatges escènics que es van combinant per oferir al públic un sorprenent resultat final: el teatre visual, el teatre d’objectes i el cinema en viu.

Aquest espectacle familiar, recomanat per a més de 5 anys, es podrà veure dissabte 27 de febrer a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Els espectacles es duran a terme aplicant els protocols de seguretat i complint la normativa vigent. Depenent de la situació epidemiològica es podran posposar les actuacions. Totes les funcions són gratuïtes però és necessari fer reserva prèvia d’entrada.

Ja estan obertes les reserves per La Lluna d’en Joan i per Raspall. Podeu fer la reserva enviant un correu electrònic a reserves@conselldeformentera.cat abans de les 10.00 h del pròxim divendres 12 de març.

Es recomana als pares i mares que a l’hora de reservar entrada consultin les edats recomanades ja que són espectacles dirigits a diferents franges d’edat.

La XIV edició de la Mostra d’Espectacles Infantils de Formentera està englobada dins el cicle l’Illa a Escena 2021 que a més compta amb altres dos espectacles de música i dansa adreçats al públic adult.

Dissabte 20 de març, tindrà lloc l’espectacle de flamenc El Mawi de Cádiz. Un projecte innovador, però amb tints anyencs, fresc i alhora recognoscible, un reg continu de sang al cor. És una fusió elaborada de manera magistral entre l’harmonia musical d’Alejandro Suárez, el bategar percutiu de Cani Huertas i la força del ball i el canti del Mawi.

L’espectacle que es podrà veure el dissabte 20 de març a les 20.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

I dissabte 17 d’abril torna el Festival de Cançó Barnasants. Fa més d’una dècada que Pau Riba no trepitja els escenaris de l’illa que va veure néixer el disc “Jo, la donya i el gripau”. De la mà del Barnasants torna amb un concert antològic que repassa l’univers poètic que neix al seu voltant i les cançons del seu repertori, tot repescant gripaus i reconciliació amb la natura en aquests temps de pandèmia.

El concert es podrà veure el dissabte 17 d’abril a les 20.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

De manera excepcional, aquesta primer semestre de l’Illa a Escena tots els espectacles també seran gratuïts. Per a totes les funcions serà necessària la reserva prèvia d’entrada enviant un correu electrònic a reserves@conselldeformentera.cat.

La consellera Susana Labrador ha animat a la població a que tornin a gaudir de la cultura, després de l’aturada que hi ha hagut a causa de la situació sanitària. “Estem molt contents d’haver pogut tornar a programar aquests 6 espectacles per als pròxims 2 mesos, que van adreçats als diferents tipus de públic”, ha declarat.

Suport cultural
Tornant a la Mostra d’Espectacles, cal destacar que compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics per a la difusió de les arts escèniques i del Ministeri de Cultura INAEM, per suport als projectes culturals.

COMPANYIES DE TEATRE
Teatre Nu
La companyia del Teatre Nu és un col·lectiu de professionals amb vint anys de trajectòria, han creat 19 muntatges amb els quals han realitzat més de dues mil funcions. Creuen en el teatre com un art comunitari, en què la suma de talents individuals fa créixer cada nou projecte. Premi Xarxa Alcover de la Mostra de teatre infantil i juvenil d’Igualada 2018.

L’espai on treballen, La Casa del Teatre Nu, és un local obert al públic i als professionals on es poden desenvolupar propostes que busquen una infraestructura per poder-se dur a terme. Acull projectes des de la idea, fins a la seva estrena i exhibició. Actualment tenen en cartell més d’una desena d’espectacles.

Clownómadas
La companyia neix en 2015 al Brasil, on compren una furgoneta Kombi i construeixen una “casa-circ” amb la qual recórrer el país i poder portar els seus espectacles als racons més perduts del Brasil on no arriba l’art. Van recórrer 25.000 km en un any, passant per multitud de llocs sorprenents i coneixent gent meravellosa i artistes de tots els llocs d’Amèrica Llatina.

Treballen en festivals de circ i festivals de música, però sobretot desenvolupen el seu projecte als carrers del país. Després de tancar aquesta etapa, tornen a Espanya i s’instal·len a Mallorca on la companyia aferma els seus pilars per a continuar creixent i desenvolupant els seus nous projectes.

Coma 14. Tolo Ferrà
El muntatge On és quan ja no hi és? va ser escollida com la coproducció en xarxa per a públic familiar. En aquesta segona edició, i la primera amb la participació de teatres i institucions de les quatre illes, de coproduccions per a propostes escèniques orientades a públic familiar de la xarxa formada pel Teatre Principal de Palma, la Fundació Teatre Principal de Maó, l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Consell Insular d’Eivissa, el Consell Insular de Formentera, l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu i Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears.

Sa Xerxa
La Mostra està organitzada per Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera.

“La cultura és un dret essencial de les persones” — Aquesta idea acompanya a Sa Xerxa des de fa prop de vint anys i és la motivació principal de totes les activitats que promou. Tot va començar amb la FIET, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears. De la que, fins i tot aquesta darrera tardor del 2020, com un acte de resistència i de reivindicació de la cultura com una activitat segura i necessària van aconseguir celebrar la seva XIX edició.

Al llarg dels anys, la FIET s’ha convertit en una de les trobades més importants de tot l’Estat, tant per als professionals com per al públic familiar.

Sa Xerxa és una entitat sense ànim de lucre de dinamització cultural basada en el voluntariat que té com a objectiu vertebrar una bona oferta teatral per als nens, nenes i joves, per aconseguir que participin de la cultura a través de las arts escèniques. El seu àmbit és el teatre per a tots els públics, fomentar que els espectacles de qualitat arribin a tots els racons de les Illes Balears i, al mateix temps, contribuir de manera decidida al reforç de la industria cultural, promovent activitats i festivals de teatre familiar a totes les illes.


4 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Demà reobri el Far de la Mola i divendres torna el cinema

El Consell de Formentera informa que demà dijous 4 de març reobrin les instal·lacions del Far de la Mola. L’horari de l’espai cultural i de la sala d’exposicions és de dimarts a dissabte de 10 a 14h. L’aforament serà de màxim 20 persones i es complirà amb totes les mesures de seguretat i prevenció de la covid-19.

Recordem que el far va quedar dividit en dues àrees expositives. D’una banda, una exposició permanent amb el mar com a eix principal, tractada des de diferents vessants: el medi marí, l’aprofitament dels seus recursos, la navegació i els senyals lumínics. I per una altra, una àrea reservada a exposicions artístiques de caràcter temporal.

D’altra banda, cal destacar que el divendres torna el Cinema a Formentera. La Sala de Cultura cinema reobri portes i torna la programació setmanal de cinema amb dues projeccions setmanals, una divendres a les 20h i altra els diumenges en el mateix horari. L’aforament de la Sala de Cultura serà de màxim 80 persones i també es complirà amb totes les mesures de protecció anti-covid. Aquesta setmana es projectarà el film “Sentimental”.

3 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Exposició dels alumnes del taller de ceràmica

cartell 2021 expo ceramicaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim dilluns 22 de febrer obre les portes l’exposició dels alumnes del taller de ceràmica impartit per Silvia Jobani. Un total de deu alumnes presentaran les seves creacions a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” fins dissabte 27 de febrer.

La novetat d’enguany és que les obres s’agruparan per tècniques de ceràmica, i no per autor. D’aquesta manera els visitants podran apreciar les diferents tècniques amb què els artistes han treballat el fang.

Homenatge a Remedios Castillo
D’altra banda, els alumnes i la mestra Silvia Jobani han preparat un homenatge per recordar la ceramista Remedios Castillo, que ens va deixar el passat 27 de gener, amb imatges que es projectaran cada tarda.

Remedios Castillo va ser una de les impulsores a l’illa de l’art de la ceràmica, i molts han set els formenterers i formentereres que se n’han apassionat a través de la seva dedicació. La mateixa Silvia Jobani és deixebla de Remedios, i durant molts anys han estat mà a mà al capdavant del taller.

L’exposició es pot visitar de dilluns a dissabte d’11 a 14 hores i de 18 a 20 hores. El diumenge i dilluns al matí la sala estarà tancada.

19 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

“Descobreix-te sense tabús”, la mostra organitzada amb motiu del Dia Internacional de la Dona

cartell 2021 desobreix-teEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Cultura i d’Igualtat i LGTBI, i l’Associació Espai Dones presenten l’exposició Descobreix-te sense tabús organitzada amb motiu del Dia Internacional de la Dona i que es podrà visitar a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” a partir del pròxim dilluns 1 de març.

En aquesta exposició, Llorco Llorenç —fotògraf i dissenyador— i Nadine Marina —model i poeta— uneixen forces per donar veu a la dona de les fotos: extravagant, irreverent, crítica, descarada, provocativa; amb estil propi i amb veu pròpia. La mostra consta de quinze imatges que presenten, cadascuna d’elles, un lema diferent. El lema, a més, es desenvolupa en un petit text on s’amplia el missatge, per tal que arribi també a aquelles persones poc familiaritzades amb el feminisme.

Alguns dels reclams que Femmeskandol reivindica són: “Feminisme no és que m’ajudis a planxar”, “Lluita com una dona”, “Descobreix-te sense tabús”, “No som histèriques som històriques” i “Les cançons romàntiques m’avorreixen”.

El projecte va començar a gestar-se a final de 2017, quan Llorco Llorenç i Nadine Marina coincideixen als carrers de Barcelona i sorgeix entre ells, d’immediat, una forta química creativa. Amb el seu treball proposen un canvi de perspectiva i exploraren les diverses maneres de trencar els estereotips associats als rols de la dona. A les seves fotos fan servir elements relacionats amb l’univers femení donant-los protagonisme i sentit crític.

Sobre els autors
Llorco Llorenç és un artista d’experiència consolidada. Atrevit, entusiasta, autodidacta, polivalent i compromès, ha abordat la imatge des de diferents perspectives. S’ha format al costat d’altres artistes, com ara Ouka Leele, Sam Haskins i América Sánchez. Premiat en diverses ocasions per les seves obres, ha exposat a Arco, a la Fundació Miró, a Sephora i a la Sala Blanquerna. Té predilecció pel retrat, potser perquè és capaç de captar perfectament les emocions de les persones que fotografia.

Nadine Marina és antropòloga, mestra de primària, poeta, feminista, fundadora del projecte artístic Lola Lolita Nolola i autora del poemari No vull ser mare. Influenciada per Martha Rosler, Marina Abramovic, Marguerite Duras, Sylvia Plath i Lucía Berín —entre moltes d’altres—, es centra a investigar com es perpetuen els rols i les desigualtats de gènere. Fa servir el vers, el ball i la performance per estimular el pensament crític i transgressor i per donar veu a les heroïnes silenciades —les àvies, les mares, la veïna del tercer, les poetes suïcides.

Horari
La mostra es podrà visitar a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” des de dilluns 1 fins a dissabte 13 de març de 2021 d’11 a 14 hores i de 18 a 20 hores. Els diumenges i els dilluns al matí, la sala roman tancada. L’exposició s’inclou dins els actes organitzats per Espai Dones, en col·laboració amb el Consell de Formentera per celebrar el Dia Internacional de la Dona que tendrà lloc el pròxim 8 de març. El cartell amb la resta d’activitats es presentarà en els pròxims dies.


25 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Torna el Concurs de Fotografia de Beni Trutmann que celebra la seva XVIII edició

cartell 2021 beni trutmannEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que ja s’ha obert el termini de presentació de fotografies per al Concurs de Fotografia Beni Trutmann. Les instantànies es poden presentar fins al 12 d’abril. Aquest certamen, referent fotogràfic de la nostra illa, enguany celebra la seva XVIII edició.

El Concurs de Fotografia Beni Trutmann és un homenatge a aquest extraordinari fotògraf suís enamorat de Formentera, on va viure durant 44 anys i va deixar més de 30.000 fotografies que mostren el seu amor cap a l’illa i cap a la seva natura. És per això que la natura de Formentera en tots els seus vessants —el paisatge, la fauna, la vegetació o la interacció humana— esdevé la protagonista del concurs, amb l’objectiu de transmetre un compromís amb la defensa del medi ambient.

Categories Color i Blanc i Negre
En les categories Color i Blanc i Negre, els participants poden presentar fins a un màxim de 3 fotografies (analògiques o digitals). Els formats permesos són quadrat, digital, clàssic i panoràmic i es podrà optar al primer, segon i tercer premi per a cada categoria, dotats amb 500, 300 i 200 euros respectivament.

Categoria Fotodenúncia
Es consolida la categoria fotodenúncia amb l’objectiu de denunciar, reivindicar o fer reflexionar sobre qualsevol qüestió ambiental. Els premis seran de 500 euros per al primer classificat, 300 euros per al segon i 200 euros per al tercer.

Les fotografies de les tres primeres categories es podranpresentar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), amb cita prèvia (tel. 971321087) o través de correu certificat i/o administratiu dirigit al Consell Insular de Formentera (plaça de la Constitució, 1, 07860 Sant Francesc, Formentera) fins al 12 d’abril de 2021.

Fotografia amb telèfon intel·ligent
Aquesta categoria tan popular està enfocada a joves d’entre 12 a 18 anys, els quals podran participar via correu electrònic (concursfoto@conselldeformentera.cat), enviant un màxim de 3 imatges realitzades amb telèfons intel·ligents, fins al 12 d’abril.

Jurat
Com cada any, es constituirà un jurat que estarà format pels següents membres: un representant del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Formentera, un representant de l’Obra Cultural Balear de Formentera, una persona de reconeguda experiència en les arts visuals sota la presència d’un president i un secretari.

Les obres premiades passen a formar part de l’Arxiu d’Imatge i So i queden en possessió del Consell Insular de Formentera, que les pot utilitzar, sense fins lucratius, en qualsevol de les formes gràfiques que cregui oportunes (pòsters, cartells, Internet, etc.)

Trajectòria
Els divuit anys de trajectòria han deixat un arxiu fotogràfic molt valuós per a la institució, amb aproximadament 1.200 fotografies i la participació de més de 300 persones. L’expansió d’aquest certamen s’ha fet palesa amb l’arribada de fotografies procedents de diferents indrets de la península i, fins i tot, d’altres països europeus.

Cal destacar que l’edició del passat 2020 es va haver de suspendre per mor de la declaració del primer estat d’alarma. La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha animat la població de Formentera a presentar-se a aquest concurs, “en aquests moments de restriccions es recomana sortir a gaudir de la natura de l’illa, segur que en aquests passejos podem fer fotografies dignes del concurs, que va adreçat tant a fotògrafs professionals com amateurs”.

Exposició i entrega de premis
El concurs culminarà en una exposició d’una selecció de fotografies que s’exposaran a la Sala d’Exposicions (Ajuntament Vell) a partir del dilluns dia 3 de maig on es lliuraran els premis als guanyadors o guanyadores d’aquesta XVIII edició i restarà oberta fins al 15 de maig. Per a més informació, podeu consultar les bases del concurs a la plana web del Consell de Formentera.

18 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 59 de 132

59