• Català
  • Castellano
  • English

Cultura i Patrimoni

El pròxim diumenge 3 de març se celebra el Carnaval de Formentera

carnaval18-premsa-21El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura i Festes, ha presentat avui la celebració de la festa de Carnaval 2019 que tendrà lloc el pròxim diumenge 3 de març a la localitat de Sant Francesc. A partir de les 11.00 hores tots els participants es concentraran al pàrquing de sa Senieta on s'hauran d'inscriure per a participar en el concurs de disfresses. A les 12.00 del migdia sortirà la rua del pàrquing de sa Senieta per recórrer els principals carrers del poble, i ho farà animada per la música del discjòquei Dani Pérez.

Recorregut
La rua anirà per l'avinguda del Pla del Rei, seguirà pel carrer d'Eivissa fins a la plaça de la Constitució per fer una volta a través del carrer de Jaume I, des d'on giraran pel carrer de Marc Ferrer, per agafar el carrer de Santa Maria, i finalment tornaran a la plaça de la Constitució. Cap a les 13.30h que es preveu l'arribada de tots els disfressats a la plaça on hi haurà l'actuació d'Hippos a càrrec de Zum-Zum Teatre.

Després, a la mateixa plaça de la Constitució se seguirà animant la festa amb la música de la mà de DJ Blue i DJ Dani Pérez. A partir de les 14.00 hores tendrà lloc el dinar popular, organitzat per la S.D. Formentera. El menjar per als disfressats i disfressades serà gratuït. La consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador, ha animat al poble de Formentera a què preparin les seves disfresses i venguin a gaudir de la festa "tan esperada per grans i petits i on la imaginació i la sàtira sempre són protagonistes" .

Premis
Els disfressats podran participar en el concurs de disfresses, amb la possibilitat de guanyar algun dels premis en metàl·lic. Finalment es farà el lliurament dels premis a les següents categories:

Individual adult 200 € 1r premi i 150 € 2n premi
Individual infantil 100 € 1r premi i 60 € 2n premi
Parelles 300 € 1r premi i 200 € 2n premi
Familiar 300 € 1r premi i 200 € 2n premi
Grup [entre 3 i 10 persones] 400 € 1r premi i 250 € 2n premi
Comparses [més de 10 persones] 500 € 1r premi i 350 € 2n premi
Carrosses [amb vehicle] 950 € 1r premi i 650 € 2n premi

Activitats prèvies
Hi ha més activitats organitzades en relació al Carnaval a Formentera. De fet avui i demà, divendres 22 de febrer i dissabte 23, a partir de les 17h al Casal de Joves hi ha un taller de creació carnavalesca. Pels infants hi haurà un taller de màscares de carnaval el pròxim dilluns 25 de febrer al punt de Biblioteca de Sant Ferran també a partir de les 17h. I el dimecres 27 de febrer hi haurà la rua escolar del col•legi Verge Miraculosa. Els infants es concentraran a partir de les 10h a la plaça de la Constitució.

Ampli programa per celebrar el Dia de les Illes a Formentera

foto-presentacio---dia-de-les-1La consellera de Cultura, Susana Labrador, i el conseller d'Esports, Jordi Vidal, juntament amb el director general de Relacions Institucionals i Acció Exterior del Govern, Josep Claverol han fet avui la presentació dels actes organitzats per celebrar el Dia de les Illes a Formentera. La presentació s'ha fet en una roda de premsa convocada a les 13.30h a la Sala d'Actes del Consell de Formentera.

La consellera de Cultura, ha explicat que els actes s'han programat de manera conjunta amb el Govern balear en el marc d'un conveni de col·laboració amb activitats per tots els públics per commemorar aquesta celebració, El programa d'activitats comença el divendres 22 de febrer, amb el monòleg "Lo que Ibiza me inspirà", a càrrec d'Àngels Martínez de Produccions Aïllades a les 20.00h a la biblioteca de Sant Francesc.

Les activitats es perllongaran fins al dissabte 16 de març en què es tancarà el cartell amb la celebració del II Festival Folklòric que comptarà amb una mostra de Balls Tradicionals amb la presència de les Colles de Ball de les Illes Balears a les 12.00h a la plaça de la Constitució.

Per part seva, el director general ha destacat la voluntat del Govern de fer aquesta una festivitat d'intercanvi cultural de totes les illes i ha agraït la implicació del Consell de Formentera per haver fet un cartell complet, amb cultura, folklore, gastronomia i esports.

1 de març
El dia de les illes, divendres 1 de març, a les 12h a la plaça de la Constitució es farà l'acte institucional del Dia de les Illes, que estarà animat per la representació de les colles de Ball de Formentera, i una degustació de productes típics de Formentera.

Un dels altres plats forts de la festivitat és el concert del dia de les illes, que de manera simultània es farà a les 4 illes. A Formentera a partir de les 20h a la Casa del Poble hi haurà l'actuació d'IMARÀNTIA, Maria José Cardona [veu i guitarra] i Miquel Brunet [piano].

Esports
El conseller d'Esports ha fet un repàs de tots els esdeveniments esportius inclosos en aquesta celebració, com el VII Torneig de Bàsquet de les Illes Balears que comptarà amb la participació d'equips de totes les illes i se celebrarà entre el dijous 28 de febrer i el divendres 1 de març al Poliesportiu Antoni Blanc de Sant Francesc Xavier.

Jordi Vidal també ha destacat la celebració, entre divendres 1 de març i el diumenge 3 de març del Campionat de Windsurf Balear Classe Techno 293. Altra de les proves que hi ha és la VIII Formentera All Round Trail (FART), que comptarà amb uns 200 participants i es farà el dissabte, 2 de març. La V Cursa Solidària per a la Dona, que se celebrarà dissabte, 9 de març, tancarà els actes de caràcter esportiu. Dins el programa també hi ha presentació de llibres, teatre, conta contes, entre altres esdeveniments.

Formentera signa una acció concertada amb ACAF per ajudar a la producció dels continguts a Ràdio Illa

foto-signatura-conveni-acaf-pr1La presidenta en funcions i vicepresidenta primera del Consell Insular de Formentera, Susana Labrador i el representant de l'Associació Cultural Audiovisual de Formentera, Álvaro Méndoza han signat les bases per establir i regular l'acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i ACAF per a la producció dels continguts de Ràdio Illa, de cara a la prestació del servei públic de comunicació audiovisual a l'àmbit de Formentera.

El Consell Insular de Formentera disposa de les instal·lacions necessàries per a la prestació d'aquest servei públic de comunicació al Centre Social Es Molí. El servei públic audiovisual es finança amb les aportacions que fa el Consell Insular de Formentera, i també amb la venda i la prestació de serveis de patrocini i publicitat.

Per establir els compromisos econòmics per part del Consell s'ha tengut present que la prestació del servei de comunicació es fa en un mercat limitat que condiciona la captació d'ingressos publicitaris. Així, el Consell de Formentera, per tal de cobrir part de la necessitat de finançament aportarà a ACAF, durant l'any 2019, la quantitat màxima de 50.000 euros.

Mentrestant ACAF es compromet a portar a terme la producció dels continguts de Ràdio Illa segons el Programa d'actuacions fixats que inclou programes com el de Far a Far, magazín matinal, butlletins meteorològics, entre d'altres, segons recull l'acord.

Servei públic
Aquest acord se signa amb caràcter anual, d'acord amb el servei públic de comunicació audiovisual que és, d'acord amb la Llei 5/2013, d'1 d'octubre, audiovisual de les Illes Balears, un servei essencial d'interès econòmic general que té com a missió difondre continguts que fomentin els principis i valors constitucionals i estatutaris, contribuir a la formació d'una opinió pública plural, donar a conèixer la diversitat cultural i lingüística de les Illes Balears, i difondre el coneixement i les arts, amb especial incidència en el foment d'una cultura audiovisual.

“Vida”, una obra de teatre de titelles adreçada a nens a partir de 10 anys i les seves famílies

vida-foto-premsa1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim dissabte 23 de febrer a partir de les 18h a la Sala de Cultura (Cinema) es representarà una obra de teatre adreçada a nens a partir de 10 anys. La companyia Javier Aranda presentarà a Formentera Vida, un espectacle de titelles que combina moments plens de tendresa, tractats amb un humor elegant. El preu de l'entrada és de 3 euros.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha animat als pares i mares de nens de 10 anys o més a anar a veure aquesta representació amb els seus fills o filles. "L'obra s'ha programat pensant en aquest tipus de públic, perquè de ben segur agradarà tant a infants com a adults", segons ha declarat.

"Vida és un espectacle sobre la vida, des que naixem fins que morim, parla del pas de la vida i dels anys i de com les relacions entre els pares i els fills van canviant amb l'edat; tracta d'una parella, de com s'enamoren, de com tenen un fill, de com aquest fill se'n va i de com ells després de la seva partida envelleixen junts", segons ha explicat des de la companyia, Javier Aranda.

A més, destaquen des de la companyia, la constant relació del titellaire amb els titelles, fruit de les seves mans, sempre amb les mirades còmplices entre el creador titellaire i el titella creat.

Espectacle reconegut
L'espectacle ha estat guardonat amb premis com: Millor espectacle de Teatre Fira Internacional de teatre de Huesca, Premi al millor espectacle de petit format a Feten, Millor espectacle a la Fira de Titelles de Lleida, entre d'altres.

Comença el cicle de cançó d’autor a Formentera amb l’actuació de Roger Mas i Estel Solé el pròxim dissabte al Cinema

Barnasants 2019 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que aquesta setmana comença el cicle de cançó d'autor Barnasants a Formentera. Aquest dissabte 16 de febrer a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) actuaran els artistes Roger Mas i Estel Solé en un concert d'entrada gratuïta. La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha aprofitat per convidar a "tot el poble de Formentera a disfrutar d'aquesta actuació musical".

Les veus potents i clares de Roger Mas i Estel Solé s'uniran en un espectacle de poemes cantats i recitats. Pel que fa a Roger Mas dos trets diuen que el caracteritzen: el domini d'un univers poètic propi i l'especial respecte cap a l'obra d'escriptors de diferents èpoques. Al seu últim disc, Parnàs, el cantautor solsoní venera Goethe, Verdaguer, Miquel Martí i Pol i Torquato Tasso.

En referència a Estel Solé és una de les veus més destacades del panorama cultural català. Actriu, dramaturga, novel•lista i poeta, Solé ha sabut construir un univers literari propi, transgressor i agosarat, que ens parla sense embuts ni tabús de la infància, de les pors, de la contradicció humana, de l'amor, de l'oblit, de l'estiu, dels pobles i les ciutats i de la mort.

Cal destacar, que en un principi estava previst l’actuació de Gemma Huguet i Estel Solé per aquest dissabte, però per causes personals Huguet ha hagut de cancel·lar la seva actuació i ha estat substituïda per Mas.

Cançó d'autor italiana i catalana
El dissabte 13 d'abril tindrà lloc el segon concert de música d'autor a Formentera. Giorgio Conte i Joan Isaac oferiran un concert, també gratuït, a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema). Isaac ha escrit i cantat sota la influència de la cançó italiana, de les belles tonades de Roberto Vecchioni i Fabrizio de André. Per la seva part, Conte, sempre a l'ombra del seu germà Paolo, beu de la tradició de la cançó francesa. Les veus d'Isaac i Conte se sumen en aquest concert per retre homenatge a la cançó d'autor italiana i catalana. Ho faran com si fossin dos mercaders venecians: intercanviant-se aquest material tan valuós que són les cançons en un espectacle que du per nom "Dues cultures un sol mar".

Tallers
A més, gràcies al projecte cultural Barnasants aquest dijous i divendres 14 i 15 de febrer s'ofereixen a Formentera tallers gratuïts d'interpretació musical, d'expressió corporal, poètica, adreçats als alumnes de l'institut IES Marc Ferrer, de l'Escola de Música i Dansa de Formentera i de grups d'arts escèniques. El primer taller serà d'interpretació amb la poeta Estel Solé, i es farà el dijous a les 17h a la Sala de Cultura (Cinema).

La resta de tallers tindran lloc el divendres. Amb els alumnes de l'IES Marc Ferrer Estel Solé farà tallers d'escriptura poètica i expressió creativa en horari de matí. A la tarda, la mateixa poeta farà un taller d'interpretació i expressió corporal lligat a un text amb els alumnes de l'Escola de Dansa.

Maria José Cardona a Barcelona
A més, dins el cicle de concerts de Barnasants, el passat dijous 7 de febrer la cantautora formenterera, Maria José Cardona, va oferir un concert al Harlem Jazz Club de Barcelona. Al concert "A Cançons d'ahir, avui i demà" varen poder escoltar cançons sensibles, vitals i efectistes que arriben al cor sense deixar-te indiferent.

Exposició
El passat dilluns es va inaugurar l'exposició “20 anys de Barnasants”, que fa un recull als cantautors més reconeguts del país i que es pot visitar fins al pròxim 23 de febrer a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament Vell, d11 a 14, i 1 18 a 20h, menys els diumenges i dilluns al matí que romandrà tancada.

Aquest cicle es du endavant gràcies a un conveni de col•laboració signat amb l'Associació República de la Cultura per a l'organització del Projecte cultural Barnasants a l'illa de Formentera i la programació d'artistes formenterers al Barnasants l'any 2019.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha destacat que "ens hem adherit al Barnasants amb l'objectiu de crear una xarxa de la cultura d'autor que ofereixi a l'illa una proposta cultural, especialment entre les generacions més joves i als artistes locals la possibilitat d'exportar la nostra veu musical".

Més articles...

Pàgina 7 de 47

7