• Català
  • Castellano
  • English

Cultura

Arriba a les Pitiüses “Soñando a Pinocho”, un espectacle de titelles per tota la família

foto 2020 sonando a Pinocho2Els més petits gaudiran de valent amb l’espectacle familiar Soñando a Pinocho, la nova creació de la companyia La Tartana Teatro, que narra la imaginada història abans de la història del conte clàssic de Pinotxo. El naixement de Pinotxo abans que el mateix Gepetto pugui descobrir-lo. Una màgica història a l’entorn de la solitud i la perseverança a aconseguir un somni. Candidata al Premi Max al millor espectacle infantil 2018.

La història de com es va crear Pinotxo
Gepetto és fogoner en un vell vaixell de vapor. Un treball dur i solitari amb l’única companyia dels troncs i el foc.

Les calderes estan plenes de troncs que esperen ser engolits pel foc. Bé... tots no! Perquè Gepetto, hàbil amb la navalla, talla tot tipus de figures en la fusta.

Ara Gepetto està tallant una capseta que ja té destinatari, perquè ja no està sol, s’escolta un incessant cricri... és un grill, un nou amic.

És la sala de calderes un espai màgic o és la solitud del fogoner qui dona màgia a tot el que l’envolta…? Gepetto i el seu amic grill viuran l’aventura de trobar un company a l’interior d’un simple tronc de fusta.

La companyia. La Tartana
En 1977 s’estrena el primer espectacle de la companyia de teatre La Tartana, Polichinela. Aquest clàssic de les titelles de guant anunciava ja des del començament l’interès d’aquesta companyia pel món de les marionetes.

Des de llavors, la companyia dirigida per Juan Muñoz ha estrenat gairebé 40 espectacles que han viatjat per mig món, rebut multitud de premis i conegut grans festivals. El 1998 rep per Frankenstein el Premi Max de les Arts Escèniques. Referent per a diverses generacions, La Tartana ha experimentat amb tota mena de marionetes en peces caracteritzades per la qualitat tècnica, la cuidada estètica i la intenció pedagògica i educativa. El resultat han estat obres que ja han quedat en la història del teatre, a més d’en la memòria de molts.

Soñando a Pinocho es podrà veure dissabte 14 de novembre a les 18.00 hores a la Sala de Cultura (Cinema) i té un preu de 5 euros per infants, adults entrada gratuïta. Aquest espectacle infantil és per infants a partir de 3 anys. Serà necessària la reserva prèvia d’entrada fins al 13 d’octubre a les 10.00h al correu electrònic reserves@conselldeformentera.cat.

La peça teatral arriba a Formentera dins del programa PLATEA, que va posar en marxa el 2014 l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte que ha permès al públic insular gaudir d’espectacles nacionals de gran qualitat.

La Tartana representa aquest mateix espectacle el dia següent, diumenge 15 de novembre, a les 12.30 hores al Centre de Cultura Can Jeroni de Sant Josep, en una representació per a la què ja s’han exhaurit les invitacions. Tot i que l’entrada al teatre és gratuïta, cal reserva prèvia per a tots els espectacles a través de cultura.santjosep.org.

9 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

“La memòria de les fulles” de Simona Colzi

cartell 2020 simona colziEl pròxim dilluns 9 de novembre a les 18h obre portes la mostra La memòria de les fulles de Simona Colzi a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell”. La mostra es podrà visitar fins al 21 de novembre d’11 a 14h i de 18 a 20h, excepte els diumenges i dilluns al matí que la sala romandrà tancada.

La memòria de les fulles és un homenatge a la natura i a Formentera. És un passeig per l’illa observant de prop les textures de les seves plantes, les seves fulles, les seves flors, les seves escorces. És una invitació a gaudir del seu entorn més salvatge, segons explica l’autora.

Simona Colzi detalla que les textures vives afloren sobre llenços en blanc i donen vida a peces úniques com la naturalesa mateixa. Textures que es traslladen de la terra a la tela, combinant pigments i tanins vegetals amb creativitat i experimentació artística. Conjugant art i ecologia. Trobant l’alquímia perfecta entre estètica i sostenibilitat. Les teles poden ser definides com a art viu per a respirar, per a sentir, per a viure en un procés d’integració amb la naturalesa de l’illa, segons afegeix.

Simona Colzi
Neix a Florència (Itàlia) el 1978. Es cria en un poble de la Toscana on des de nena aprèn i conviu amb les bases de l’artesania tèxtil de la seva mare, de les seves àvies i en l’empresa familiar dels pares.

Als 20 anys comença com a autodidacta a crear i comercialitzar la seva pròpia col·lecció d’accessoris tèxtils de moda i llar. Es formarà després, en 2001, a l’Escola S. Colombano de Florència en el Curs de disseny i creació de bosses.

El 2004 arriba per primera vegada a Formentera, queda fascinada per l’illa i decideix quedar-s’hi a viure i a continuar desenvolupant any rere any el seu projecte de disseny tèxtil.

El 2005 al costat de dos dissenyadors obre a Barcelona l’espai Tr3s Fils, un associació d’artistes i artesans. El 2010 acaba els estudis superiors d’Art Tèxtil a l’Escola Massana de Barcelona i comença la seva trajectòria com a artista tèxtil.

El 2016, amb dos dissenyadors més, obre a Formentera l’espai Gaia, un col·lectiu de dissenyadors. Entre 2018 i 2020 cursa diversos estudis de tècniques tèxtils de tints naturals al costat d’artistes com l’Índia Flint i Irt Dulman.


6 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L’autonomia en els infants, en el cicle ‘Xerrades per a famílies’

cartell 2020 xerrades 5El proper dijous 5 de novembre, a les 17 hores, es celebra la segona conferència del cicle “Xerrades per a famílies” que organitza l’àrea de Benestar Social del Consell de Formentera. Aquesta segona xerrada serà oferida per Ana Serra, terapeuta ocupacional i especialista en integració sensorial, i té com títol Per què és important fomentar l’autonomia en els infants i com fer-ho fàcil.

En aquesta ocasió s’ha canviat la ubicació i la xerrada es farà a la sala d’actes del Consell, a la plaça de la Constitució. L’aforament és limitat i cal inscripció prèvia al telèfon 971 312721 o al correu educaciosocial@conselldeformentera.cat.

28 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La Sala de Cultura torna a oferir programació de cinema setmanal

cartell 2020 cinema xiEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que la Sala de Cultura tornarà a oferir programació de cinema regular a partir del pròxim divendres 6 de novembre. Les sessions es faran divendres a les 20.30 h i diumenge a les 20 h. La programació d’aquest mes de novembre es pot trobar a la web agendaformentera.cat o al facebook de Cinema Formentera.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha explicat que durant aquest estiu “hem ofert el Cinema a la Fresca, a l’aire lliure, després hem programat dins la Sala de Cultura obres de teatre que teníem contractades abans de la pandèmia, i ara en vista que les mesures de seguretat, que estipula el Govern, es poden acomplir, hem decidit tornar a oferir la programació del cinema”. Tot i això, Labrador ha destacat que “aquest any de mesures especials per la crisi de la covid-19, seguirem molt pendents per si s’ha de modificar la programació de l’oferta cultural o les mesures de seguretat que s’han de seguir”.

De moment, l’aforament de la sala serà d’un màxim de 104 persones, l’ús de la mascareta serà obligatori en tot moment i s’ha de mantenir la distància de seguretat i la higiene de mans. En aquest sentit, no es podrà menjar, ni beure a la sala. D’altra banda, no farà falta fer reserva prèvia, sinó personar-se abans de cada film a les taquilles.

2 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Arriba a les Pitiüses “Frida”, un diàleg entre dansa, teatre, música i audiovisuals de la mà dels menorquins Col·lectiu Diàlegs d’Art i dirigida per Marie Tholon

cartell 2020 frida 2Frida és una obra de noves dramatúrgies, una posada en escena de moments de la vida de la icònica pintora mexicana Frida Kahlo, inspirada en les seves pintures i en el seu diari, barrejant diferents codis i gèneres.

L’obra viatja a través de les principals etapes i proves de la vida de l’artista. Seguint la cronologia de la seva vida on s’evoquen algunes temàtiques importants com són la reivindicació de la igualtat de gènere i el seu paper com a artista, la transgressió de l’estil de vida a la societat de la seva època o la gestió de l’amor irracional pel seu marit Diego Rivera.

L’escenografia minimalista i contemporània crea un espai intimista, poètic i evocador que convida a la reflexió. El repertori musical inclou peces de cantants amb influències mexicanes com Chavela Vargas (que va tenir una amistat intensa amb Frida Kahlo), Lila Downs i Lhasa a la vegada que es nodreix amb un conjunt d’obres actuals del compositor islandès Olafur Arnalds i del francés Yann Tiersen.

L’espectacle es podrà veure a Eivissa el divendres 6 de novembre a les 20.30h a l’Auditori de Cas Serres. Les entrades es poden adquirir a través del web www.eivissacultural.es, el preu per l’entrada anticipada és de 8 euros i en taquilla és de 12 euros. A Formentera l’obra tendrà lloc el dissabte 7 de novembre a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema). El preu és de 7 euros per als majors de 25 anys, i 5 euros per als menors de 25 anys. L’aforament és limitat, s’ha de reservar entrada a reserves@conselldeformentera.cat.

La companyia
El Col·lectiu Diàlegs d’Art uneix artistes professionals de les arts escèniques que creen i produeixen obres teatrals i materials escènics a partir de l’entrecreuament d’idees i estils, la recerca de noves dramatúrgies i la trobada creativa amb altres col·lectius o artistes.

El projecte va néixer l’any 2016 2016 a Menorca i des de llavors el col·lectiu ha creat diverses obres en diferents formats com El temps passa, Frida o H2O.

En el procés de creació de les seves obres els interessa barrejar i creuar diferents formats escènics per a qüestionar la forma expressiva pròpia de cada art: música en viu, dansa, teatre i audiovisual.

28 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 63 de 132

63