• Català
  • Castellano
  • English

Cultura i Patrimoni

El Consell de Formentera promou la publicació d’un estudi sobre l’experiència vital de la gent gran de Formentera

llibre-2-El Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, ha promogut la publicació de l’estudi De qui venim. Anàlisi psicocultural de l’experiència vital de la gent gran de Formentera, dirigit i coordinat pel Dr. Josep Mª Garcia-Borés i Espí, professor titular de Psicologia de la Universitat de Barcelona. Aquesta recerca va ser beneficiària de la beca d’investigació del Consell Insular de Formentera de l’any 2012.

Aquesta publicació enceta la col·lecció titulada Formentera en estudi, plantejada com una via per poder-hi publicar els resultats de les recerques relatives a Formentera guanyadores de la beca que convoca el Consell, així com també altres treballs i investigacions que es considerin d’interès, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, que ha afegit que amb aquests estudis i publicacions es cerca “aprofundir en el coneixement de la història i el patrimoni de l’illa i que quedi per sempre preservat a mode de publicacions”.

L’edició d’aquesta obra l’ha dut a terme Publicacions de l’Abadia de Montserrat, editorial dirigida per Josep Massot i Muntaner i que actualment és un referent en la difusió científica en matèria d’humanitats en l’àmbit dels territoris del domini lingüístic català.

De qui venim, signat per Josep Mª Garcia-Borés i Espí (director i coordinador), Hermínia Gil i Canales i amb la participació de Rita Cardona Ribas i Raquel Gonzàlez Cardona, és una recerca psicocultural que s’endinsa en la Formentera tradicional. Mitjançant la història oral, es dona veu a la gent gran de l’illa perquè reflecteixi la manera de viure, de relacionar-se i de ser en la Formentera preturística. L’estudi aborda qüestions que van des de l’afectació en les vides dels informants, la distància intergeneracional o el manteniment de la cultura, la identitat i la llengua.

L’edició té un tiratge de 500 exemplars i el cost total és de 4.800 euros, que inclouen el disseny de la col·lecció, la maquetació i la impressió.


12 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Festival Guitarres de Formentera tornarà a animar les nits de Sant Ferran aquest pròxim cap de setmana

festival-guitarres-de-formente1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim divendres 13 de setembre, dissabte 14 i diumenge 15 tindrà lloc “El Festival Guitarres de Formentera”. Aquesta edició les activitats musicals tendran lloc, com ve sent habitual, a la plaça de l'Església del poble de Sant Ferran la nit de divendres i dissabte de 22.00 h a 04.00 h. Actuaran Cesar Crespo, Kelly & The Jam Factory, Glassford & The Providence, Litus, Chimichurri, Alex Schultz & los Peligrosos Gentelmen, Bobby Alexander, Monsters of Palma.

A més, com succeeix a cada edició, cada nit es conclourà amb una jam session on actuaran els músics presents. I el diumenge 15 de setembre a les 21.30 h al restaurant Sa Panxa de Sant Ferran es posarà el punt final a la celebració dels 11 anys del festival amb una jam session.

Aquest festival de música blues, jazz i rock s'ha convertit en cita imprescindible pels amants de la música del setembre a l'illa. El Festival, organitzat per l'associació Guitarres de Formentera, va sorgir l'any 2008 de la idea del seu president Ekkehard Hoffmann quan va proposar celebrar els 20 anys de l'associació Guitarres de Formentera sobre un escenari. El Consell de Formentera subvenciona aquest esdeveniment que segons la consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador, “és ja una peça clau del calendari cultural de Formentera de la qual gaudeixen turistes i residents”.

11 de setembre 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell obre expedient administratiu contra les agressions al patrimoni històric de l’illa

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, ha obert expedient administratiu contra les agressions a diferents elements del patrimoni històric de l’illa que s’han produït aquestes últimes setmanes. Concretament, es tracta de noves pintades efectuades a les façanes de can Ramon i el robatori de pedres d’enllosats de parets de pedra de la zona des cap de Barbaria.

A més, en el cas de can Ramon, en qualitat de titular de l’immoble, el Consell té previst donar trasllat dels fets a la Guàrdia Civil per tal d’iniciar expedient per la via penal.

Des de l’àrea de Patrimoni Cultural del Consell es condemnen aquests fets i es dona suport als titulars afectats, alhora que es recorda que tots els ciutadans tenim l’obligació de respectar, protegir i conservar el patrimoni cultural de l’illa per tal de poder-lo transmetre en les millors condicions a les generacions futures, tal com estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.

El Codi Penal, en els seus articles 321-324, estableix que els danys en elements amb valor històric, artístic, científic, cultural o monumental i en jaciments arqueològics poden ser castigats amb penes de presó d’entre 6 mesos i 3 anys, a més de sancions econòmiques de fins a 60.000 euros que es poden establir a través de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.

Elements protegits
Can Ramon es troba inclòs en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera amb grau de protecció C.

La tècnica tradicional de construcció amb pedra seca està declarada bé d’interès cultural (BIC) immaterial a Formentera i, de manera conjunta amb altres comunitats de l’Estat i amb altres països europeus, l’any 2018 la UNESCO la va incloure en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Per la seua banda, el Pla Territorial Insular de Formentera (Normes subsidiàries de Formentera), a través del seu article 63, atribueix valor etnològic a les construccions de pedra seca, i prescriu que en les parcel·les en sòl rústic on es prevegi la construcció d’habitatges s’hauran de mantenir i reconstruir les feixes, parets o altres elements de pedra.

D’aquesta manera, tant la casa de can Ramon com les parets de pedra seca, cadascuna amb diferents figures i graus de protecció, s’ha d’entendre que formen part del patrimoni cultural de Formentera.

11 de juliol de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El nou espai cultural del Far de la Mola rep prop de 12.000 visitants durant el seu primer mes d'obertura

foto-2019-far-la-mola-1-v2-1-1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, ha presentat avui les dades de visites del primer mes d'obertura de l'espai cultural del Far de la Mola, que gestiona la institució insular i que va obrir portes el passat 1 de juliol.

Prop de 12.000 persones han visitat durant el mes de juliol aquest nou espai. Durant la primera setmana varen visitar unes 10.000 persones la instal•lació, ja què a mode d'inauguració es varen fer jornades de portes obertes i l'entrada era gratuïta. La resta de visitants s'han comptabilitzat les tres següents setmanes, en què han visitat l'espai cultural un total de 1.973 persones.

Avui aprofitant la celebració del Dia Mundial dels Fars, la consellera de Cultura, Susana Labrador ha enviat un missatge a tots els residents de Formentera, que encara no coneixen el nou espai perquè el visitin “i així puguin conèixer de primera mà la història de Formentera vinculada amb el mar i els fars”, segons ha declarat.

Aquest edifici representatiu de l'enginyeria civil, projectat per Emili Pou Bonet i construït el 1861, acull un espai cultural i de difusió del patrimoni marítim de Formentera. Aquest nou espai es divideix en dues àrees expositives. D'una banda, una exposició permanent amb el mar com a eix principal, tractada des de diferents vessants: el medi marí, l'aprofitament dels seus recursos, la navegació i els senyals lumínics. I per una altra, una àrea reservada a exposicions artístiques de caràcter temporal.

Exposició d'Erwin Broner
En aquesta darrera zona, des del passat 19 de juliol i fins al proper 12 d'octubre està exposada la mostra Erwin Broner. Obres del llegat de Gisela Broner a Catalina Verdera Ribas.

Horaris i preus
Tant el far com l'exposició es poden visitar de dimarts a diumenge d'11.00 a 14.00 hores i les tardes de dimecres i diumenge de 17.00 a 21.00 hores. L'entrada general té un preu de 4,50 euros. Per als residents de Formentera, menors de 18 anys i persones en atur l'entrada és gratuïta, mentre que pensionistes i estudiants paguen un preu reduït de 2,5 euros.


7 d’agost de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera celebra la diada de Sant Jaume amb un cartell ple d’activitats per tots els públics

festes-de-sant-jaume-2018 ball1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta les activitats organitzades per celebrar la festivitat de Sant Jaume. Formentera celebra la diada de l’illa amb una programació que s’estén entre els dies 11 i 27 de juliol amb un ampli programa d’activitats, que en paraules de la consellera de Cultura, Susana Labrador, “acosta la cultura, la música i l’esport a tota la ciutadania de Formentera, infants, joves, adults i gent gran, perquè és la festa de tots els formenterers i formentereres, i de la que poden gaudir també els turistes”.

Diada de Formentera
Com cada any, ell 25 de juliol, festivitat de Sant Jaume, Formentera celebra la seva diada. A les 20.00h tindrà lloc la missa a l’església de Sant Francesc. Tot seguit les colles de ball de l’illa ens faran el tradicional ball pagès i en acabar s’oferirà un convit d’orelletes “per no oblidar les tradicions de Formentera en el dia gran de la nostra illa”, segons ha explicat la consellera.

Activitats culturals
El poble de Sant Francesc s’engalanarà per rebre una gran varietat d’esdeveniments. El programa s’obre dimarts 11 amb la producció escènica de Fils Roulants i Espai_F Piel, una peça on el moviment, l'espai sonor i la veu es retroalimenten creant una atmosfera suspesa en el temps en la qual l'espectador es pot submergir. L’obra es podrà veure dijous 11 i dijous 18 de juliol a les 21 hores a la sala de Cultura (Cinema).

La programació continua dilluns 15 de juliol amb la inauguració de l’exposició d’Erwin Broner que tindrà lloc a les 20h a la sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell. La mostra conté obres del llegat de Gisela Broner a Catalina Verdera Ribas. Abans, a les 18.30h i amb motiu de l’exposició, la violinista Lina Tur oferirà un concert a l’església de Sant Francesc.

La mostra es divideix en dos espais, a la sala d'Exposicions de l’Ajuntament s’exposaran dibuixos i obres en paper, i hi haurà un altre espai on es podran visitar les pintures de l’autor a la sala d’exposicions del Far de la Mola. Cal destacar que, l'exposició d’Erwin Broner és una proposta d'Espai_F.

Dia 24 acte institucional
L’acte institucional de la Diada de Formentera, amb el lliurament de les distincions honorífiques de l’illa, se celebrarà el dia 24 de juliol a les 20.30 hores a la sala de Cultura (Cinema).

Activitats infantils i juvenils
Dissabte 20 de juliol a partir de les 19h hores a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, els més petits gaudiran amb els mallorquins Mel i Sucre que presenten el seu darrer espectacle De Colors, música per a somiar, il·lusionar-se, riure, ballar, jugar, cantar, escoltar, compartir, imaginar, crear, ser feliç... i gaudir tots, grans i petits!

A les 20.00h a la mateixa plaça tendrà lloc el taller “Prepara’t per la Flower”, i a les 21.00h l’esperada Flower Infantil a càrrec de Mel i Sucre. Dimarts 23 de juliol, a les 19h al Jardí de ses Eres, Dudu Arnalot presenta el seu nou espectacle Insomni, una obra sense text, de clown gestual per a tots els públics.

Així mateix, el divendres 26 de juliol els joves amants de la música, podran gaudir enguany de la Nit Jove a la plaça de la Constitució de Sant Francesc; una vetllada que comptarà amb les actuacions de MCKea, Musica urbana, la companyia de dansa Zoocreative, Danscape, el Tio de la Careta i per acabar la nit: rock, funky, ska, reggae.

Activitats esportives
L’esport formarà part destacada també dels actes de les festes patronals, que comptaran amb el Torneig de Tennis i Pàdel que se celebrarà a les pistes municipals del 18 al 21 de juliol o l’Exhibició de Natació Sincronitzada del campus infantil que tindrà lloc a la piscina del Poliesportiu Antoni Blanc el dissabte 27.

Actuacions musicals i concerts (20, 24, 25 i 27)
Un any més, els dies centrals de les festes estaran marcats per les actuacions musicals. Així, l’esperada Formentera Flower omplirà la plaça de Sant Francesc la nit de dissabte 20. Dimecres 24 de juliol podrem gaudir dels mallorquins The Prussians, una jove banda d’indie rock amb projecció internacional, seguits del grup de rumba Gertrudis, els de la Garriga amb més de quinze anys de trajectòria son un dels grans grups de l’escena fusió del país i un referent per les bandes actuals del gènere i per acabar la nit actuarà el Sidonie Dj set, una proposta d’Àxel Pi, bateria de la banda, on punxa música de ball fent un recorregut des dels anys 60 fins als nostres dies.

El plat fort de les festes serà la Nit de Sant Jaume, dijous 25 de juliol, amb el concert d’Andrea Motis Trio, una proposta de jazz liderada per la trompetista, cantant i compositora, una de les referències del jazz del nostre país. Sopa de Cabra serà l’encarregat de clausurar la nit, la banda liderada per Gerard Quintana fundada el 1986 està en plena preparació del seu imminent nou treball d’estudi.

El tradicional Jazz a la plaça, tendrà convidats especials dissabte 27 de juliol amb el concert Oh no Trio! Gerard Gusé a la guitarra, Geovanny Perez al baix i Luis Amado a la bateria.

Sant Jaume sostenible
I aquest any arriba una edició de les festes de Sant Jaume més sostenible. El Consell col•labora amb Formentera Sense Plàstic per reduir l'ús de plàstic d'un sol ús. Amb aquesta finalitat la institució col•locarà dues fonts de KMZERO d'aigua potable per tal que els assistents puguin disposar d'aigua de manera gratuïta i sense generar residus plàstics.

A més, la consellera ha destacat que es farà una campanya de conscienciació de reciclatge i reutilització dels gots de plàstic. A cada barra on es venen els gots reutilitzables de Sant Jaume hi haurà un cartell amb el lema "Reciclar és a les teves mans" "per convidar a que la gent se'ls porti a casa o els posi en uns contenidors especials instal•lats per reciclar aquest tipus de gots i no generar més residus", segons ha declarat.

Susana Labrador ha volgut agrair la col•laboració de les associacions que ajuden a lluitar contra la generació de plàstics, com Formentera Sense Plàstic. Així mateix ha agraït el suport de tots els col•laboradors, i en especial de la naviliera Trasmapi en la celebració de les festes i la promoció de la cultura a la nostra illa.


9 de juliol de 2018
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 9 de 55

9