• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Formentera exigirà a la Delegació del Govern que es faci càrrec del cost de la retirada de les embarcacions que arriben al litoral

El ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat amb el vot contrari de l'oposició una proposta plantejada per l'equip de Govern per instar a la Delegació del Govern a les illes Balears que es faci càrrec de la retirada de les embarcacions que arriben al litoral formenterer, ja que és la seva competència.

Segons ha explicat la consellera de Mobilitat i Gestió Ambiental, Verónica Castelló, en la major part de les ocasions les embarcacions que arriben a les costes de Formentera amb immigrants irregulars són abandonades i encallades a les platges, o queden a la deriva en zones de difícil accés. A més, el fet que les administracions responsables de la gestió de les barques no disposin dels mitjans materials i humans necessaris per a la seva retirada “crea un greu problema mediambiental per l'abocament d'hidrocarburs i, a més, deteriora la imatge de l'illa perquè romanen abandonades molt de temps”.

Davant aquesta situació, ha continuat la consellera el Consell, en un exercici de responsabilitat institucional, s’ha anat retirant i acumulant les embarcacions a l'Àrea de Gestió de Residus des Cap, assumint un cost econòmic que no li correspon. Avui dia hi ha més de 30 d'aquestes embarcacions a l'espera de ser gestionades com a residus d'acord amb la normativa vigent.

Per això, el Ple insta la Delegació del Govern a les illes Balears al fet que assumeixi els costos reals de la retirada, el transport i la gestió dels residus de les embarcacions arribades a les costes de l'illa. També li insta que consigni les partides pressupostàries necessàries per tenir els mitjans materials i personals necessaris per a la retirada immediata de les barques en el moment de la seva arribada i abans que es trenquin en el nostre litoral. Considera a la vegada necessari que s'estableixi un diàleg entre les diferents administracions implicades per coordinar la retirada i gestió d'aquestes barques i, en cas que sigui convenient, signar un acord o conveni amb el Consell perquè aquest realment estigui autoritzat i disposi dels mitjans necessaris per continuar realitzant aquesta activitat de manera regulada i amb la consegüent contraprestació econòmica pels serveis prestats.

Finalment, el Ple instarà el Govern central i a la Unió Europea perquè Formentera sigui considerat territori de primera línia de frontera de la Unió i, per tant, que estigui dotada dels mitjans tècnics i personals necessaris per a evitar la consolidació de la ruta d'entrada irregular d'immigrants, i garantir el funcionament eficaç del Sistema Integrat de Vigilància i la correcta dotació de la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes. Així mateix, que les plantilles dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat estiguin completes, comptin amb formació específica, mitjans de prevenció i complements salarials d'insularitat adequats al cost de la vida en aquesta comunitat autònoma.

D'altra banda, l'equip de Govern del Consell Insular de Formentera ha donat compte de l'acord de la Junta de Govern pel qual es modifica la bonificació del transport regular de viatgers en bus. Segons ha explicat la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló, el Consell eliminarà a partir de l'1 de setembre la bonificació del transport públic amb autobús als no residents. A partir d'aquesta data només els menors de 18 anys, la persones amb discapacitat, residents a l'illa i les persones que utilitzin el servei d'autobusos de manera recurrent, com els treballadors d’altres illes que es desplacen diàriament a Formentera, gaudiran d'aquesta gratuïtat.

El Consell Insular ha pres aquesta decisió davant la dificultat de poder complir els requisits imposats pel Govern d'Espanya per justificar el cobrament de 429.000 euros que se li concedeixen a Formentera en funció de la seva població empadronada per poder implantar la gratuïtat del transport.

“L'anterior equip de Govern, amb informes dels Serveis Tècnics i Jurídics varen aplicar aquesta bonificació per a tothom en les línies regulars, però no en les turístiques”, ha explicat Castelló. “El mes d'agost els Serveis Tècnics i Jurídics de la casa han alertat al nou equip de Govern que en el seu moment no es va contemplar l'increment de quilometratge i això suposa que a la fi de setembre quedi esgotada la partida econòmica reservada per a cobrir aquesta bonificació del transport públic”, per la qual cosa ha set necessari restringir aquesta bonificació i deixar-la únicament per a residents, treballadors a l'illa, menors de 18 anys i personis amb discapacitat.

El Ple del Consell ha donat llum verda així mateix a l'aprovació inicial del reglament intern del funcionament del consell de majors, que té com a objectiu promoure la participació i la col·laboració de les persones majors en les competències atribuïdes al Consell de Formentera i promoure polítiques que tendeixin a una participació major i més plena de les personis majors en la vida social, cultural, econòmica i política. Es tracta d'un òrgan col·legiat de caràcter assessor, consultiu i propositiu.

Un altre punt que s'ha acordat per unanimitat són els festius de l'illa de Formentera per a l'any 2024. Concretament seran el 25 de juliol, dia de Sant Jaume, i el 3 de desembre, dia de Sant Francesc.

S'ha aprovat també per unanimitat una pròrroga del Pla Estratègic de Subvencions per al que queda de 202,3 mentre s'elabora un nou per al 2024 i 2025. S'aprova per unanimitat.

Així mateix s'ha aprovat la proposta de nomenaments de representants del Consell en els òrgans propis del Consell i d'altres administracions públiques amb l'abstenció de l'oposició.

 

El president del Consell destaca la importància d'adaptar les ajudes als petits agricultors de Formentera durant la visita del conseller balear d'agricultura

El president del Consell de Formentera i conseller de Sector Primari, Llorenç Córdoba, ha destacat la importància de totes les actuacions que cal dur a terme a l'illa relacionades amb el sector primari no tan sols pel relacionat amb aquest sector, sinó també en l’àmbit de turisme i d'illa. “Li volem donar la importància que realment té al sector primari”, una importància que a Formentera va més enllà del merament relacionat amb el camp i la mar i que està molt lligada també al turisme. “És evident que la imatge turística són les platges, però també són les parets de pedra seca, les figueres, veure els animals en el camp… És molt important per al sector primari, però també és molt important per a l'illa i el turisme”.

Per això el president de Formentera ha destacat la importància de poder adaptar les ajudes europees a la realitat de Formentera. “Moltes de les explotacions són d'autoconsum, són explotacions amb molt pocs animals que, quan es demana un nombre mínim d'animals per a arribar a aquestes ajudes, la majoria no arriben. I no podem deixar desaparèixer aquestes explotacions d'autoconsum, que són les més habituals a l'illa des de sempre. Més que parlar de sector primari és un tema de cultura, de tradició i de patrimoni que hem de conservar d'alguna manera, perquè en els últims anys cada vegada n’hi ha menys”.

Córdoba ha realitzat aquestes declaracions durant la visita a l'illa de Formentera del Conseller balear d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, que entre altres coses ha visitat la Cooperativa del Camp de Formentera i la bassa de reg per conèixer, de primera mà, la problemàtica del sector primari de l'illa. En aquest sentit, el president insular ha manifestat que la bassa de reg és una infraestructura que ha costat més de 10 milions d'euros però que mai ha funcionat bé, especialment per culpa de la fallada d'una altra infraestructura com la depuradora. “Tenim dos problemes molt greus, un és la bassa de reg i un altre tots els abocaments d'aigua mal depurada que estam realitzant al parc natural. Hem d'aconseguir que l'aigua que surti de la depuradora ho faci amb una certa qualitat per poder tancar el cicle de l'aigua en la mesura del possible, i si no és possible tancar tot el cicle de l'aigua i hem de fer abocaments, que almenys aquesta aigua tengui una qualitat que no danyi les praderies de posidònia i el parc natural”.

El conseller balear d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha destacat les dificultats que tenen els agricultors de Formentera per desenvolupar la seva tasca bàsicament per la triple insularitat que sofreixen i la dificultat de treure rendibilitat a les seves explotacions. “Hem de buscar mesures específiques per a l'illa de Formentera”, ha assegurat, “que poden anar per la línia d'ajudes amb particularitats que poden tenir els pagesos d'aquí”, a més d'aprofundir per buscar solucions administratives per a facilitar l'activitat agrària per via normativa, el que passa per la reforma de la Llei Agrària.

Així mateix, ha anunciat una inversió de 200.000 euros per a posar uns sistemes de prefiltrat de les aigües de la depuradora que posteriorment alimentaran la bassa de reg i la connexió d'aquesta bassa de reg amb la dessaladora per a rebaixar el nivell de salinitat de l'aigua que es vagi a utilitzar per al regadiu.

El conseller de la Mola atendrà els ciutadans a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la localitat cada dilluns d'11 a 13 hores

El vicepresident tercer del Consell Insular de Formentera i conseller de la zona de la Mola, José Manuel Alcaraz, serà cada dilluns d'11 a 13 hores a l'Oficina d'Atenció Ciutadana d'aquesta localitat per atendre qualsevol vesí, empresari o entitat que vulgui plantejar qualsevol millora per al poble de la Mola.

El conseller ha indicat que aquesta mesura és fruit de les reunions mantingudes amb l'Associació de Veïns de la Mola, que també li va traslladar la importància de donar a conèixer que l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la Mola obre cada dilluns de 9 a 14 hores perquè la gent d'aquesta localitat no hagi de desplaçar-se a Sant Francesc.

En aquesta oficina es poden tramitar tots els registres administratius que qualsevol persona pugui fer amb el Consell de Formentera. “Hem d'estar prop del ciutadà. No ens val dir que això es pot fer amb un certificat digital o des d'un ordinador des de qualsevol domicili, perquè hi ha persones que ni tenen certificat digital ni tenen ordinador i, a més, a la Mola hi ha molta gent gran, per la qual cosa aquesta oficina els dona un servei molt important”, ha assegurat José Manuel Alcaraz.

Així mateix, Alcaraz ha avançat que el Consell està estudiant la possibilitat d'implantar l’Oficina d’Atenció Ciutadana a Sant Ferran “i en pròximes dates segurament tendrem notícies positives sobre aquest tema”. “Que Sant Francesc, Sant Ferran i la Mola tenguin un servei d'atenció ciutadana és molt important per aproximar l’administració al ciutadà i que no sigui sempre el ciutadà el que s’hagi d'atracar a Sant Francesc.

El president de l'Associació de Veïns de la Mola, Miquel Costa, ha qualificat de “positiva” la iniciativa del Consell Insular. “A vegades es parla d'acostar l'administració a la gent, i més enllà de paraules cal fer accions en aquest sentit, i aquesta és una bona acció”, ha assenyalat.

El Consell Insular vol que Delegació del Govern assumeixi la seva competència i es faci càrrec del cost de la retirada de les barques del litoral

L’equip de Govern del Consell Insular de Formentera portarà al ple de la institució del pròxim dijous una proposta perquè la Delegació del Govern a les Illes Balears es faci càrrec d’una vegada per sempre de les embarcacions que arriben amb immigrants irregulars a la costa, ja que són de la seva competència.

Segons assenyala l’equip de Govern insular, en la major part de les ocasions les embarcacions que arriben a les costes de Formentera amb immigrants irregulars són abandonades i encallades a les platges, o queden a la deriva en zones de difícil accés. A més, el fet que les administracions responsables de la gestió de les barques no disposin dels mitjans materials i humans necessaris per a la seva retirada “crea un greu problema mediambiental per l’abocament d’hidrocarburs i, a més, deteriora la imatge de l’illa perquè romanen abandonades molt de temps”.

Davant aquesta situació, el Consell Insular de Formentera, en un exercici de responsabilitat institucional, ha anat retirant i acumulant les embarcacions a l’Àrea de Gestió de Residus des Cap, assumint un cost econòmic que no li correspon. Avui dia hi ha més de 30 d’aquestes embarcacions a l’espera de ser gestionades com a residus d’acord amb la normativa vigent.

Davant aquesta situació, l’equip de Govern proposa al Ple del Consell instar la Delegació del Govern a les illes Balears que assumeixi els costos reals de la retirada, el transport i la gestió dels residus de les embarcacions arribades a les costes de l’illa fins al dia d’avui que s’acumulen en el litoral o que romanen emmagatzemades en l’Àrea de Gestió de Residus des Cap i que, si és necessari, que doni autorització al Consell sobre el procediment a seguir amb aquest tipus d’embarcacions.

L’equip de Govern formenterer vol que el Ple insti així mateix a la Delegació del Govern que consigni les partides pressupostàries necessàries per tenir els mitjans materials i personals necessaris per a la retirada immediata de les barques en el moment de la seva arribada i abans que es trenquin en el nostre litoral. A més, la institució insular considera necessari que s’estableixi un diàleg entre les diferents administracions implicades per coordinar la retirada i gestió de les barques que arriben al nostre litoral i, en cas que sigui convenient, signar un acord o conveni amb el Consell perquè aquest realment estigui autoritzat i disposi dels mitjans necessaris per a continuar realitzant aquesta activitat de manera regulada i amb la consegüent contraprestació econòmica pels serveis prestats.

El Consell vol també que el Ple insti el Govern central i a la Unió Europea perquè Formentera sigui considerat territori de primera línia de frontera de la Unió i, per tant, que estigui dotada dels mitjans tècnics i personals necessaris per evitar la consolidació de la ruta d’entrada irregular d’immigrants, i garantir el funcionament eficaç del Sistema Integrat de Vigilància i la correcta dotació de la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes.

Finalment, instarà el Govern perquè les plantilles dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat estiguin completes, comptin amb formació específica, mitjans de prevenció i complements salarials d’insularitat adequats al cost de la vida en aquesta comunitat autònoma.

El Consell de Formentera deixarà de bonificar la totalitat del transport públic als no residents a partir de l'1 de setembre

El Consell Insular de Formentera eliminarà a partir de l'1 de setembre la bonificació del transport públic amb autobús al no residents. A partir d'aquesta data només els menors de 18 anys, la persones amb discapacitat, residents a l'illa i les persones que utilitzin el servei d'autobusos de manera recurrent, com els treballadors d'altres illes que es desplacen diàriament a Formentera, gaudiran d'aquesta gratuïtat.

El Consell Insular ha pres aquesta decisió davant la dificultat de poder complir els requisits imposats pel Govern d'Espanya per a justificar el cobrament de 429.000 euros que es concedeixen a Formentera en funció de la seva població empadronada per a poder implantar la gratuïtat del transport.

Al juny d'enguany el Govern central va publicar les bases per a obtenir aquestes ajudes “i davant les condicions que s'imposen i veient el sistema tarifari tan bàsic del qual disposem a Formentera resultarà molt complicat justificar aquestes bonificacions que s'han fet fins avui”, ha assenyalat la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló. Cal assenyalar que la contracta del transport públic terrestre data de l'any 1998, finalitzava l'any 2013 i està prorrogada des de llavors.

La bonificació del 100% del cost del transport públic s'establia per als abonaments de transport i títols multiviatge, la qual cosa suposa que els viatges senzills s'havien de continuar abonant, tal com succeeix en la resta de les illes. No obstant això, l'anterior equip de Govern del Consell de Formentera va optar per estendre aquesta gratuïtat a tots els passatgers del transport públic terrestre, inclosos els usuaris de bitllets senzills.

Ara l'Executiu central exigeix que s'aporti informació sobre el nombre de passatgers que han utilitzat el servei i els trajectes realitzats, entre altres requisits per a cobrar aquests 429.000 euros, justificacions que únicament es poden aportar quan es té digitalitzat l'accés als autobusos, com succeeix a Eivissa i en altres punts de l'arxipèlag.

Davant les dificultats per a poder justificar les bonificacions “hem decidit mantenir la bonificació dels bons multiviatges exclusivament als menors de 18 anys i a les persones amb discapacitat, provinguin d'on provinguin, a més dels residents i als usuaris recurrents”, ha explicat la consellera.

Els menors d'edat hauran de justificar-ho ensenyant el DNI a l'hora d'accedir a l'autobús, el mateix que les persones amb discapacitat, que hauran d'ensenyar la targeta. Pel que fa als residents, hauran d'ensenyar el certificat d'empadronament o de resident i els usuaris recurrents hauran de sol·licitar a l'àrea de mobilitat un carnet mitjançant un tràmit al qual es pot accedir a través de la OVAC.

Actualment la consellera de Mobilitat està treballant en petites modificacions del plec tècnic per a acabar d'elaborar tota la documentació que ha de regir el procés de licitació de la nova contracta: un nou servei més ampli i eficaç en línies i freqüències, amb vehicles més sostenibles, amb millores en les parades i que pugui funcionar abans de finals de 2024.

Més articles...

Pàgina 14 de 403

14

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat