• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

El 25 per cent dels residus que es generen a Formentera es reciclen

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha presentat avui el balanç de la generació residus de l’illa de Formentera en el que portem d'any. "Des de gener fins ara, un de cada 4 residus que s’han generat a l’illa han estat reciclats", segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera que ha agraït l'esforç que fan els ciutadans que separen els fems en origen al seu domicili.

“Aquesta és la cara amable de la notícia, però l’altra part la trobem en algunes conductes incíviques d’alguns ciutadans que deixen fora dels contenidors residus que haurien d’estar dipositats a la deixalleria”, segons ha declarat la consellera. Per denunciar i perseguir aquests fets des de la conselleria de Medi Ambient s'han fet unes ferratines que es posaran en els mateixos residus quan es detecti que han estat abandonats "per iniciar una investigació i tractar de cercar i sancionar als culpables”, segons ha afegit.

60 sancions
De fet, durant el 2015 ja hem detectat i sancionat a 60 infractors, el mateix nombre que durant tot el 2014. Aquestes sancions que recull l’ordenança municipal poden anar des dels 50 euros, fins als 3.000 euros. Per això, la consellera ha aprofitat la roda de premsa per “fer una crida especial a la població perquè faci servir la nova deixalleria a l’hora de dipositar els residus especials que generin”.

Més reciclatge, més estalvi
Daisee Aguilera també ha parlat sobre els costos de la gestió de residus i ha destacat que “només es paga el pretractament i trasllat de la fracció rebuig, ja que de les fraccions selectives, les que reciclem, els sistemes integrats de gestió es fan càrrec del trasllat, de forma que es genera un estalvi directe pels contribuents”. Així mateix el reciclatge als domicilis també té beneficis mediambientals, segons ha recordat la consellera que ha assenyalat que “se li dóna una altra vida als materials perquè siguin reutilitzables”.

Conscienciació des de petits
El tècnic de Medi Ambient, Diego Ojeda, ha presentat les dades de Formentera pel que fa al tractament dels residus. Diego Ojeda ha explicat que “Formentera presenta una gran estacionalitat en la generació de residus, la producció més gran es dóna durant els mesos d’estiu”. Aquest any, des de gener a octubre, s’ha incrementat un 2,5% la generació de residus respecte al 2014. Pel que fa a la taxa de reciclatge és similar a la de l’any passat, situant-se en un 24,90%, mentre que el 2014 va ser del 24%. Per incrementar aquest percentatge la consellera ha parlat de la necessitat de conscienciar als més petits “amb campanyes informatives i pràctiques com les jornades de neteja de platges que ha organitzat l’àrea de Medi Ambient amb els escolars de l’illa”.

Recollida de mobles i voluminosos
D’altra banda, el tècnic ha explicat que enguany “s’han realitzat de forma gratuïta (cridant al 900 102 656), 260 recollides a domicili de mobles i altres utensilis que per la seva mida no caben als contenidors o són contaminants”.

Diego Ojeda també s’ha referit a la nova deixalleria que va entrar en funcionament al mes de maig de 2015 i on 4.065 usuaris han portat els residus que no es poden llençar als contenidors. “Des que va obrir-se s’han recollit més de 600 tones assimilables a urbans de residus, i unes 5 tones, de residus tòxics i perillosos”. El tècnic ha recordat que el seu horari és dilluns a dissabte de 9 a 13:30 hores, i les tardes de dilluns a divendres de 15:30 hores a 17:30 hores, i ha animat a la població que faci servir aquestes instal·lacions.

 

Formentera demana inspeccions laborals durant tot l'any

Presentacio Pla de Lluita premsaEl conseller de Treball, Comerç i Indústria del Govern Balear, Iago Negueruela, acompanyat pel President del Consell Insular, Jaume Ferrer, la consellera de Territori i Turisme, Alejandra Ferrer i el director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou, han presentat les “Dades del Pla de Lluita contra l’explotació laboral” que el Govern ha impulsat durant aquest estiu a les illes, avui a les 11 hores a la sala de Plens del Consell de Formentera.

El conseller balear ha destacat la incidència que el pla de lluita ha tingut a Formentera. Un total de 148 treballadors s'han beneficiat d'aquest pla a l'illa, gràcies al qual «121 treballadors han vist convertits els seus contractes temporals en indefinits, i a 27 els han ampliat la seva jornada laboral», segons ha declarat Iago Negueruela.

El president del Consell de Formentera ha agraït l'agilitat del nou Govern per posar en marxa aquest pla de lluita contra la precarietat laboral que «Formentera demanda des de l'any 2007, quan entrarem a governar». D'aquesta manera, Jaume Ferrer, ha explicat que «es respon a les reivindicacions d'associacions empresarials, com la Pimef» i per això ha assegurat que el Consell de Formentera continuarà col·laborant amb l'executiu en relació a aquest tema. Tot i la seva satisfacció però, el president ha reclamat que encara que el punt àlgid pel que fa a l'intrusisme i precarietat laboral sigui la temporada turística «la resta de l'any també és important portar a terme inspeccions periòdiques en altres sectors, com pot ser el de la construcció». Una petició que ha estat ben rebuda pel conseller de Treball que ha assegurat «que les inspeccions s'han de fer també a l'hivern».  

Dos nous programes
El conseller balear ha agraït la col·laboració del Consell de Formentera per dur endavant aquest pla a l'illa, i ha anunciat que també es posaran en marxa dos programes més: un taller de garantia juvenil, i un programa per majors de 45 anys amb el qual «es faran contractes de 6 mesos acompanyats de formació a persones aturades de llarga duració perquè tornin al món laboral», segons ha destacat. En acabar la roda de premsa els polítics han visitat les dependències del SOIB a l'illa, acompanyats de la consellera de Benestar Social i Recursos Humans, Vanessa Parellada.

Jornada per retirar munts de pedres a la zona d'Es Trucadors

Munt de pedra premsaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha organitzat una jornada de retirada de munts de pedra pel pròxim dissabte 14 de novembre a la zona d'Es Trucadors. L'objectiu, segons ha explicat la responsable de l'àrea, Daisee Aguilera és «conscienciar a la població sobre la importància de no alterar un espai tan sensible i intentar retornar la zona al seu estat natural».

La consellera ha convidat a la població a assistir a aquesta jornada que començarà a les 9.30 hores amb una xerrada informativa al punt de trobada, a la zona del restaurant Es Ministre, a Ses Illetes. Després els assistents es dirigiran a la part d'Es Trucadors per fer la feina de camp que «consistirà en retirar els munts de pedra i tractar de retornar les pedres al seu lloc», segons ha declarat la consellera.

Cal destacar que la zona des Trucadors, es un espai especialment sensible a l'erosió per l'onatge i el vent i que aquesta climatologia «configura un modelat litoral propi i singular amb formacions característiques, molt sensible a qualsevol canvi que es produeixi», segons Daisee Aguilera.

La responsable de Medi Ambient ha destacat que el gran augment del nombre de transeünts que hi ha hagut en els darrers anys, sumat a la moda d'amuntonar pedres per fer escultures «acceleren considerablement els processos erosius naturals i acceleren la futura desaparició d'aquesta part de l'illa». Al finalitzar la jornada es convidarà  un refrigeri als participants, segons ha conclòs la consellera.

Inaugurada la mostra «1715. La fi del regne enmig del mar?»

expo 1715 premsa«1715. La fi del regne enmig del mar?» és la mostra itinerant que es va inaugurar al Born Centre Cultural de Barcelona, i recorrerà totes les illes. Ahir, dilluns 9 de novembre, es va inaugurar a la sala d'exposicions de l'Ajuntament de Sant Francesc. L'exposició fa una mirada a la Guerra de Submissió (1705-1715), des de la perspectiva de les Illes Balears i Pitiüses, ara que es compleix el tricentenari d'aquest fet històric.

La mostra pretén donar a conèixer la participació de les Illes Balears en aquell episodi, poc coneguda i gens reconeguda, tant pel que fa a l'aportació dels mariners i dels artillers que auxiliaren el setge de Barcelona, com pel que fa a la guerra en El Regne enmig del Mar, a les illes, segons ha explicat el comissari de la mateixa, Bartomeu Mestre. L'exposició ha estat produïda pel Born CC de Barcelona, en col·laboració amb l'OCB i la Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015.

La mostra es fonamenta en uns texts breus i una vintena d'imatges sobre dotze plafons. Cada plafó va encapçalat per dos versos de Guillem d'Efak extrets de l'obra El Regne enmig del Mar (Siau qui sou!). La podeu visitar de 9.00 a 14.00 hores de dilluns a divendres fins al pròxim 21 de novembre.

Conferències
A més, amb motiu de l'exposició s'han organitzat dues conferències. El pròxim dilluns 16 de novembre l'historiador local, Santiago Colomar, oferirà la conferència «Les Pitiüses i la Guerra de Successió: la derrota d'un model polític», a les 20.00 hores a la mateixa sala d'exposicions.

I el divendres 4 de desembre, l'escriptor i comissari de la mostra, Bartomeu Mestre, oferirà una conferència il·lustrada «De la presa (1715) a la represa (2015)», a les 20.00 hores a la biblioteca Marià Villangómez.

Més articles...

Pàgina 212 de 224

212

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat