• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

El pròxim dimarts Formentera passa a nivell 2 a causa dels increments de casos de covid a l’illa

foto 2020 covid nivell 2La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la portaveu del Govern de les Illes Balears, Pilar Costa, han comparegut davant els mitjans de comunicació per avaluar la situació epidemiològica de Formentera.

“Atenent a l’increment de casos que hi ha hagut a la nostra illa en els darrers dies hem demanat al Govern balear el canvi a un nivell més restrictiu per poder contenir la propagació de la covid a l’illa”, segons ha explicat la presidenta. El pròxim dilluns Salut aprovarà el pas a nivell 2 de Formentera, un canvi que serà efectiu a partir de dimarts 22. Alejandra Ferrer ha demanat una vegada més “responsabilitat a la ciutadania de l’illa sobretot ara que s’acosten les festes de Nadal” i ha destacat la importància de “fer grups bombolla estables per a les celebracions d’aquests dies”.

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Pilar Costa, també ha fet una crida a la prudència i la responsabilitat: “afortunadament les persones positives a l’illa de Formentera tenen símptomes lleus o són asimptomàtiques, però això no vol dir que no tenguin una càrrega viral de contagi que fa que hàgim de tenir la màxima prudència. Per això, animam la població a complir, com sempre ha fet, les normes, ja que protegint-mos a nosaltres protegim els nostres éssers estimats”.

Evolució epidemiològica
Durant els darrers set dies (entre l’11 de desembre i el 17 de desembre) la incidència a catorze dies (IA14) s’ha incrementat de forma molt significativa, ja que ha passat de 74 casos per 100.000 habitants a 330 casos per 100.000 habitants, un augment de quasi 4,5 vegades. El motiu d’aquest augment és que en els darrers set dies, s’han diagnosticat 35 nous casos, 30 d’ells en els darrers 3 dies. En el mateix període, la positivitat s’ha incrementat més del doble,i ha passat de 8,57 % a 19,55 %.

A més, tant aquest indicador com la IA14 superen marcadament els llindars definits per Centre Europeu de Prevenció i Control de la Malaltia per definir un territori de risc epidemiològic (3 % de positivitat i 60 casos per 100.000 habitants).

Per altra banda, un altre factor a considerar és el fet que els casos han afectat de manera important un col·lectiu d’elevat risc, com és el de les persones majors de 65 anys, presentant una incidència en aquest grup de 273,4 casos per 100.000 habitants, mentre que el passat dia 11 de desembre la incidència era de 0 casos.

Finalment, s’ha observat també un pèrdua de la traçabilitat dels contagis. Aquest indicador s’apropava al 60 % dia 11 de desembre mentre que a dia 17 de desembre ha davallat fins al 50 %.

Canvis més destacats
El pas de nivell 1 a nivell 2 suposarà mesures més restrictives, com la reducció de 20 a 10 el nombre màxim de persones de les reunions en espais exteriors i de 10 a 6 en interiors. També implicarà la reducció dels aforaments dels bars i restaurants en funció del nivell de risc que hi tenguin associat. Així doncs, en els interiors els bars i restaurants qualificats de risc mitjà que tenguin una capacitat màxima de menys de 50 persones, podran ocupar fins un 70% de l’aforament, mentre que els que tenguin un aforament de 50 persones o més, tendran un màxim del 50 %. Els locals qualificats de risc alt, en canvi, podran ocupar fins un màxim del 40 % de la capacitat permesa. A més a més, el màxim de persones per taula o agrupacions de taula serà de 6 persones en interiors i no de 10 com ara. Pel que fa a la terrassa, podrà estar ocupada fins a un 75 % de l’aforament permès amb un màxim de 10 persones per taula o agrupacions de taules, mentre que en el nivell 1 el màxim era de 15 persones. Així mateix, el consum a la barra passa a estar prohibit en qualsevol cas. Un altre dels canvis destacables que implica el pas a nivell 2 és la prohibició de les festes populars.

19 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Servei hemodiàlisi

foto 2020 carta dialisiA/A. SRA. FRANCINA ARMENGOL
PRESIDENTA DEL GOVERN DE LES ILLES BALEARS
CARRER DE LA LLOTJA, 3
07012 PALMA (ILLES BALEARS)

Formentera, 17 de desembre de 2020

Benvolguda presidenta,

L’atenció sanitària a tot el territori tant estatal com autonòmic ve marcada actualment per la situació de crisi sanitària en la que ens trobem immersos. En som molt conscients, i a la vegada som conscients dels esforços que des de la comunitat s’estan realitzant per donar un servei públic de qualitat a totes les persones usuàries sigui quina sigui la seva patologia. No obstant això, ens trobem amb certes situacions que durant l’estat d’alarma es van veure afectades però que, a dia d’avui, encara no s’han resolt i considerem que requereixen d’una intervenció immediata. Ens referim, en aquest cas, al tractament de diàlisi.

Durant l’estat d’alarma, els i les pacients de Formentera s’havien de desplaçar a Eivissa a rebre aquest tractament, amb tot el que això implicava, ja que recordem que les connexions marítimes es van veure reduïdes al màxim, fet que provocava que perdessin tot el dia sencer a l’illa veïna. Això seria una incomoditat per a qualsevol ciutadà o ciutadana de Formentera, però hem de tenir present que es tracta de persones malaltes.

Un cop aixecat l’estat d’alarma, la situació d’aquests pacients no ha canviat. A dia d’avui, encara s’han de desplaçar a Eivissa, el que implica agafar el vaixell com a mínim tres dies a la setmana.

Hem de posar-nos en la pell d’aquests pacients. Són malalts crònics, en una situació de vulnerabilitat ja no només per la seva malaltia sinó per a un possible contagi de covid19, risc que es veu incrementat amb tots aquests trasllats.

El seu malestar ha generat la solidaritat de la ciutadania de la nostra illa, que s’ha posat de manifest en la recollida de 2.829 signatures que ens han fet arribar i traslladem amb aquest escrit. Al mateix temps, des del Consell de Formentera vam aprovar, per unanimitat, una proposta al ple de setembre per fer-vos arribar la nostra petició de tornar a instaurar aquest servei a Formentera, i més tenint en compte que aquest tractament ja s’havia realitzat a l’Hospital de Formentera i es disposava de tota la maquinaria i personal necessari. En la mateixa línia, el passat mes de juny la nostra diputada Sílvia Tur va presentar una proposició no de llei per a ser debatuda a la comissió de Salut. Per últim s’aprovà una esmena als pressupostos amb la dotació econòmica per poder restituir aquest servei.

Jo mateixa, com a presidenta, he tingut l’oportunitat de reunir-me amb una representació d’aquests pacients afectats i m’he adonat en primera persona de quina és la seva situació.

Els pacients de Diàlisi i jo mateixa en nom de la corporació i de tots els signants estam segurs que podrem trobar la manera de restablir aquest servei a la nostra illa i millorar la qualitat de vida d’aquests pacients, tant vulnerables.

Us fem arribar també les signatures recollides per les persones afectades per demanar vos que la restitució d’aquest servei, tenint en compte la situació sanitària actual i la vulnerabilitat d’aquestes persones, es pugui dur endavant de manera urgent.

Com sempre, quedem a la vostra disposició per tractar aquest tema amb més profunditat i per trobar qualsevol forma de col·laboració o fer propostes per a la seva resolució.


Rebeu una salutació cordial,

Representants dels pacients

Alejandra Ferrer Kirschbaum
Presidenta del Consell Insular
de Formentera

Formentera millora la gestió de l’energia de l’illa amb la implantació d’un nou sistema d’informació i comptabilitat energètica

foto 2020 SIEEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, informa que ha implantat un nou sistema d’informació energètica amb l’objectiu de millorar la gestió i l’estalvi d’energia a l’illa. Aquest sistema, anomenat SIE, permet tenir a la mateixa vegada comptabilitzada la totalitat de subministraments d’electricitat, gas i aigua dels edificis i l’enllumenat de l’illa de Formentera.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha explicat que aquest sistema “és una eina que a més dona informació sobre l’eficiència energètica dels edificis identificant aquells amb major potencial d’estalvi i aquells en què resulti recomanable incorporar sistemes de monitoratge i telegestió avançats”. “És a dir, ens permet visualitzar les dades de manera més àgil i eficaç i comparar-les amb altres llocs per poder implantar solucions d’estalvi i eficiència energètica”, ha assegurat el conseller insular de Medi Ambient.

Compromís del Pacte d’alcaldes
La implantació d’aquest sistema forma part de les mesures d’eficiència energètica i energies renovables acordades dins del Pacte d’alcaldes per al clima i l’energia de les Illes Balears, que va signar el Consell de Formentera l’any passat i que està impulsat per la Comissió Europea. Segons aquesta comissió, el canvi climàtic és un problema global amb solucions locals: les ciutats generin emissions, però també han de convertir-se en llocs on desenvolupar noves idees i projectes innovadors contra l’escalfament global.

Actualment, més de 1.000 edificis públics de més de vint ajuntaments balears tenen aquest sistema d’informació energètica.

18 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera demana que es reforcin els controls per assegurar el compliment de les mesures anticovid

foto 2020 reunio seguretat brot 2Avui s’ha celebrat una reunió de seguretat, extraordinària i urgent, per coordinar les feines de control i d’inspecció de les forces i cossos de seguretat, com la Policia Local i la Guàrdia Civil i el servei d’emergències del Govern balear, arran la pujada dels casos d’afectats per covid-19 a l’illa de Formentera.

A la trobada han participat la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, la vicepresidenta i consellera de Comerç, Ana Juan, el conseller d’Interior, Josep Marí, el conseller de Serveis d’Inspecció, Antonio J. Sanz, així com el cap de la Policia Local, Félix Ramos, i representants de la Guàrdia Civil i dels serveis d’emergències del Govern.

Alejandra Ferrer ha mostrat la seva preocupació per la nova pujada que ha experimentat avui el nombre de contagiats a l’illa, amb 7 nous casos, que eleva el total d’afectats per la covid a Formentera a 26, mentre que fa dos jornades eren 7. Els afectats són tots i totes lleus o asimptomàtics i reben atenció domiciliària per part dels serveis sanitaris.

A causa de la situació de la covid a l’illa i la previsió de que s’incrementi la seva incidència, des del Consell hem demanat a totes les forces de seguretat que “es coordinin i reforcin els controls i la informació, sobretot als espais interiors de comerços i restauració, i als espais públics com parcs, places o platges, per assegurar el compliment estricte de les mesures de seguretat sanitària a l’illa”, segons ha declarat la presidenta.

Així mateix, “des del Consell amb l’increment de la incidència de la covid a l’illa a dia d’avui plantejarem al Govern balear un canvi en el nivell de restriccions o l’aplicació de mesures més restrictives abans de l’inici de les festes de Nadal a fi de que es pugui contenir la propagació del virus de manera imminent”, ha dit Alejandra Ferrer.

Revisió dels protocols
A la reunió de feina interna s’ha treballat en la revisió dels protocols i mesures de seguretat que hem de dur endavant tant en els esdeveniments propis, com en les activitats esportives que s’organitzen des del Consell per reduir al màxim una possible propagació del virus.

En aquest sentit, la presidenta també ha anunciat que la Mostra de Músics de Formentera programada per demà divendres dia 18 de desembre a les 18.00 h i el diumenge 20 de desembre a les 12.00 h ha estat posposada fins a nova data per motius sanitaris. El Consell de Formentera i l’associació Formentera Musical han decidit suspendre l’espectacle ja que entre alguns integrants dels grups hi havia contactes estrets de persones afectades per la covid a l’illa.

D’altra banda, Alejandra Ferrer ha demanat també que es faci un seguiment estricte dels contactes estrets dels positius per assegurar que acompleixen el confinament.

Per últim, la presidenta ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania de Formentera perquè “siguem responsables ja que és una situació molt complicada, en la qual hem de treballar tots i totes plegats, i que esperam que després de l’arribada de la vacuna la puguem donar per superada, però que ho superem mentre continuem sent tots i no ens falti ningú a causa de la covid”.

17 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 4 de 258

4

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat