• Català
  • Castellano
  • English
Prensa Noticias

Formentera repara les façanes del Fossar Vell

fossa-vell-pintades-21El Consell de Formentera inicia les feines de reparació de les façanes del Fossar Vell. Operaris contractats per la institució insular eliminaran les pintades reivindicatives fetes als murs de l'antic cementeri i després es tornarà a emblanquinar amb calç per tornar el bé a un estat adequat.

Així ho ha informat la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, que ha demanat "respecte per aquest tipus de béns que formen part de la història i del patrimoni de tots els formenterers i formentereres".

Aquest bé pertany al Bisbat d'Eivissa i Formentera, el Consell assumeix les tasques de manteniment per assegurar el seu bon estat i poder apropar aquesta part de la història de l'illa a la ciutadania. De fet, gràcies a un conveni de col·laboració entre el Bisbat i la institució insular el Fossar està obert al públic cada dia de dimarts a dissabte de 10 a 14 h.

El Fossar Vell és un element arquitectònic que ja existia l'any 1757, i que fins a l'any 1940 es va fer servir de cementeri. Forma del bé d'interès cultural, en la categoria de conjunt històric, de Sant Francesc Xavier.

La seguretat vial, la cura del medi ambient, la millora d’infraestructures per infants i el foment de l’oci pels joves entre les prioritats del Consell d’Entitats

foto-pressupostos-participatiu1Ahir a les 20.00 hores es va celebrar la sessió ordinària del Consell d'Entitats a la sala de Plens del Consell de Formentera, situada al costat del Centre de Dia. Entre l’ordre del dia destaca la celebració de la tercera sessió dels Pressupostos participatius 2018.

La consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, va presentar els resultats de les votacions dels projectes per part de les 34 entitats que hi han participat. El Consell de Formentera ha reservat una partida de 325.000 € amb els que es podran realitzar els 5 projectes millor valorats per les associacions, i la primera fase del sisè projecte.

Projectes
Els projectes triats són per aquest ordre:
1. Augmentar la seguretat als passos de vianants. Amb aquest projecte s’instal·larà enllumenat específic a les zones de pas utilitzant sistemes sostenibles. Aquesta proposta fou presentada pels veïns d’es Caló. Es preveu que tengui un cost de 40.000 €.

2. Creació de fonts d’aigua potable a les escoles de l’illa. Aquest projecte proposa que a les escoles públiques de Formentera hi hagi una font d’aigua potable perquè l’alumnat pugui beure aigua. Això evitaria portar ampolles de plàstic i el consum de refrescs o altres begudes processades. Aquesta proposta fou presentada per l’AVIF. Es preveu que tengui un cost de 10.000 €.

3.Millorar del parc infantil de la Savina. Amb aquest projecte es proposa millorar el tancament del parc de forma que els nens petits que hi juguen no puguin sortir-ne sense l’ajuda d’un adult.

Així mateix es millorarà del paviment intern de cautxú i la il·luminació del parc i es substituirà la zona de la petanca per noves instal·lacions més acceptades pels usuaris del parc. Aquesta proposta fou presentada per l’Associació de Veïns de la Savina. Es preveu que tengui un cost de 50.000 €.

4. Foment de l’oci entre els joves de Formentera. Amb aquesta iniciativa es volen crear mesures concretes, incloses dins del Pla de Joventut, destinades a fomentar l’oci entre els joves. Aquesta proposta fou presentada per APNEEF. Es preveu que tengui un cost de 75.000 €.

5. Unificació del CEIP Mestre Lluís Andreu mitjançant el tall d’un carrer i la redirecció del trànsit. Aquesta proposta preveu que es tanqui el carrer, mitjançant dues portes metàl·liques, una a cada costat, per unir els dos mòduls de l’escola i disposar d’una zona comú addicional d’uns 300 metres. Aquesta proposta fou presentada per l’APIMA Mestre Lluís Andreu. S’ha reservat una partida de 25.840 €.

6. Papereres amb segregació per a reciclatge als nuclis urbans. D’aquest projecte es preveu fer només la primera fase d’implantació perquè el seu cost, amb la suma dels anteriors projectes que han estat prioritzats, superaria la partida destinada per als pressupostos participatius. Així tots els diners que quedin després de pressupostar els cinc primers projectes es destinaran a fer la primera fase d’aquest projecte de millora de reciclatge. Aquesta proposta fou presentada pels veïns d'es Caló. El pressupost global previst és de 175.000 €.

La consellera Sònia Cardona va destacar que els projectes guanyadors han estat impulsats per entitats molt diferents, “com associacions de veïns, Apimes i associacions relacionades amb el món del benestar social”. A més, la responsable de Participació Ciutadana ha destacat que aquesta edició dels pressupostos participatius s’hagin escollit més projectes amb un finançament de menor quantia. “El projectes afecten a diferents poblacions de l’illa, i prioritzen aspectes com mediambient, joventut, educació i seguretat vial”, ha declarat, fet que fa que “puguem estar orgullosos de la priorització del Consell d’Entitats.

Per últim, el conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, va fer la presentació del pressupost del Consell de Formentera de l’any 2019 perquè els representants de les associacions conegueren de primera mà quins seran els principals projectes que el Consell executarà aquest any.

Formentera recupera el Faro de la Mola

foto-visita-remodelacio---far-2El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer y el presidente de la APB, Joan Gual de Torrella, han visitado este mediodía la finalización de las obras de remodelación del Faro de la Mola. Al encuentro también les han acompañado la consellera de Cultura, Susana Labrador, el conseller de Presidencia, Bartomeu Escandell, la consellera de Turismo, Alejandra Ferrer y el arquitecto encargado de la obra Marc Marí.

El proyecto ha consistido en la rehabilitación de la planta baja del faro y también de la fachada para adecuar este elemento de alto valor patrimonial usos culturales, siempre manteniendo y respetando su protección.

Jaume Ferrer ha agradecido la presencia del presidente de APB y la buena relación que ha habido entre ambas instituciones, lo que posibilitó la firma del convenio de cesión de usos para que el Consell de Formentera se hiciera cargo de la gestión del faro. El president del Consell ha explicado que las obras de restauración y adecuación del faro de la Mola para equipamiento público cultural que ha ejecutado la empresa Tragsa han tenido un coste de 796.549,64€.

Apertura al público
Además, Jaume Ferrer ha anunciado que todos los fines de semana de febrero, sábados y domingos, de 10.00 a 15.00h se harán jornadas de puertas abiertas para que todo el pueblo de Formentera, así como los visitantes que lo deseen puedan visitar y ver la rehabilitación que se ha hecho del Faro de la Mola.

Por su parte, el presidente de la APB ha explicado que desde que se hicieron automatizar las señales marítimas quedan unos espacios, que habían sido habitados por los fareros, desocupados, y de los posibles usos en "Balears hemos apostado por hacerlo de uso cívico y general". Así las cosas, Gual de Torrella ha destacado que la intervención del Consell ha sido "excelente y cumple la función dinamizadora".

Equipamiento cultural
La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha declarado que el proyecto museográfico para el Faro de la Mola ya está hecho y ahora falta su ejecución que estará lista antes de la próxima temporada, y que tiene un precio de licitación de 136.300,60€.

Recordemos que en la planta baja del Faro se creará "un espacio que acogerá un centro de interpretación del faro de la Mola y los faros de Formentera, que también tendrá información sobre la relación de Formentera con el mar, la pesca y los movimientos migratorios, así como material audiovisual que explique la historia marítima de la isla", según ha declarado la consellera.

Por otra parte, se ha creado un espacio polivalente para actos de diferente carácter cultural, como exposiciones, conciertos, conferencias, recitales o representaciones teatrales de pequeño formato, entre otros. En la zona exterior, es decir en el patio de entrada, también se ha habilitado para poder acoger actos culturales y educativos al aire libre. Para el adecuado funcionamiento de la instalación se ha hecho una zona de recepción, unos aseos y almacenes.

La calle del Carme de la Savina vuelve a ser de doble sentido

foto-doble-sentit-carrer-del-c2El Consell de Formentera, a través del área de Movilidad, informa que desde hoy mañana la calle del Carme de la Savina vuelve a ser de doble sentido. De esta manera se da entrada y salida en la parte de Levante del puerto de la Savina, ya que el Paseo de la Marina pasará a ser de uso exclusivo para peatones.

La calle del Carme era de doble sentido hasta que en el año 2015 con la implantación de la zona azul en la Savina pasó a ser de un solo sentido. Los operarios han pintado hoy las líneas amarillas para volver a señalar el doble sentido, una vez terminen las obras del paseo pasarán a pintarse del color blanco habitual. También se han añadido las señales de regulación de tráfico necesarias.

Recordemos que Autoridad Portuaria de Balears está llevando a cabo la segunda fase de Reforma Integral del Puerto de la Savina, que prevé que el Paseo de la Marina se convierta en un paseo de uso para peatones, desde el cruce de la calle del Vapor Manolito, hasta el cruce de la calle del Carme, sacando el tráfico rodado de esta parte del puerto.

Más artículos...

Página 1 de 152

Inicio
Anterior
1

Gabinet de Premsa
Tel. 971 32 23 09
premsa@conselldeformentera.cat