• Català
  • Castellano
  • English

Notícies

Consell de Formentera i Ajuntament d'Eivissa col·laboren per crear apunts lingüístics per al personal de les seves administracions

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Normalització Lingüística, informa que juntament amb l'Ajuntament d'Eivissa engeguen una campanya interna per resoldre els dubtes més habituals a l'hora de redactar textos en català. 'Apunts en net', que és com es diu el programa, pretén ser una ajuda i un suport per al personal de les dues administracions.

El programa consisteix en l'enviament de tres apunts lingüístics setmanals que el personal del Consell i de l'Ajuntament rebrà en el seu correu de feina. Cada apunt conté una breu explicació teòrica i exemples, i s'han dividit les temàtiques en tres blocs:

1. Aspectes ortogràfics, sintàctics, gramaticals i lèxics (pronoms, preposicions, lèxic específic, etc.)
2. Convencions estilístiques (ús de les majúscules i les minúscules, abreviatures i símbols, etc.)
3. Llenguatge administratiu (terminologia administrativa, aspectes de redacció administrativa, etc.)

El programa té l'objectiu de servir de suport a la tasca diària del personal de l'administració, i el seu contingut s'ha dissenyat per donar resposta als dubtes més freqüents (siguin de lèxic, redacció o convencions lingüístiques), així com també fer arribar d'una manera clara i senzilla les actualitzacions de criteris normatius o convencionals, o la inclusió de neologismes, paraules i expressions específiques que el dia a dia planteja. El format d'apunt permet, alhora, introduir aspectes de toponímia i paraules i expressions genuïnes.

Els serveis d'assessorament lingüístic de les dues institucions s'han encarregat del contingut dels apunts i n'han dissenyat l'enviament, que s'iniciarà durant aquest mes de juny.


12 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El far de la Mola reobre portes demà divendres 12 de juny

foto 2020 far la molaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que demà divendres 12 de juny reobre el Centre Cultural del Far de la Mola. L'horari de visita serà de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i com a novetat l'entrada serà gratuïta per a tots els residents de les Balears. “Aquest any de manera especial a causa de la crisi de la Covid-19 s'ha ampliat la bonificació a la resta de residents balears per ajudar a difondre el nostre patrimoni marítim i cultural en un temps excepcional”, segons ha explicat la consellera d'Educació i Cultura, Susana Labrador. L'any passat la bonificació ja era del 100% per als residents Formentera, menors de 18 anys i persones en atur i aquest any la gratuïtat s'amplia a la resta d'illencs. El preu de l'entrada general serà de 4,5€ i la reduïda, per a pensionistes i estudiants, té un preu de 2,5€.

L'obertura del far ve acompanyada de mesures de seguretat per evitar la propagació de la covid-19. L'aforament màxim del recinte s'ha situat en 20 persones, les visites en grup podran ser de fins a 20 persones, sempre que es mantengui la distància de seguretat interpersonal de dos metres. Els visitants hauran d'esperar fora del centre respectant la distància interpersonal, fins que el personal del Far els indiqui que poden entrar. La visita al Far es farà en un circuit únic, respectant l'entrada i sortida. A més, és obligatori l'ús de mascareta sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys dos metres. També hi haurà solució hidroalcohòlica per a ús dels usuaris. Així mateix es reforçarà la higiene i neteja de la instal·lació.

Recordam que l'edifici del far de la Mola, representatiu de l'enginyeria civil, projectat per Emili Pou Bonet i construït el 1861, acull un espai cultural i de difusió del patrimoni marítim de Formentera. Aquest nou espai es divideix en dues àrees expositives. D'una banda, una exposició permanent amb el mar com a eix principal, tractada des de diferents vessants: el medi marí, l'aprofitament dels seus recursos, la navegació i els senyals lumínics. I per una altra, una àrea reservada a exposicions artístiques de caràcter temporal.


11 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Una selecció d'escultures d'art contemporani de la col·lecció de Cati Verdera, a l'Ajuntament Vell

cartell 2020 I. EsculturesLa sala d'exposicions de l'Ajuntament Vell inaugura el dilluns 15 de juny, a les 18 hores, la mostra 'Una col·lecció d'art contemporani: I. Escultures'. Es tracta de la primera d'una sèrie d'exposicions que mostraran la col·lecció de la reconeguda galerista Cati Verdera, veïna de la Mola, que ja l'any passat va presentar part de l'obra d'Erwin Broner a l'illa. La mostra romandrà oberta fins al dissabte 27 de juny.

Aquesta primera exposició és una selecció que consta de 16 peces de 9 artistes: Manolo Paz, Xavier Laka, Florentino Díaz, Joaquim Camp, Mario de Ayguavives, Pamen Pereira, Laura Lio, Manu Muniategiandigoikoetxea i Carlos Pazos.

Es tracta d'un grup d'escultures heterogeni, tant en les tècniques com en els materials, des d'una peça esculpida en granit fins a composicions d'objectes que són poemes visuals. Els materials utilitzats pels artistes són fusta, cartó, ferro rovellat, acer, filferro, cautxú, vidre o cera.

La mostra ha estat produïda per Trampolí Mecànic, en col·laboració amb el Consell de Formentera, i comissariada per Manolo Oya. El comissari ha destacat que "una vegada complida la responsabilitat de la divulgació de l'obra de Broner, la voluntat de Cati Verdera és compartir la seva col·lecció amb el poble de Formentera”. “La col·lecció és en si mateixa una reserva de sensibilitat humana, i que la decisió de compartir-la és un exercici de generositat i activisme social”, assenyala Manolo Oya.


10 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Es presenta l'estudi d'operativitat del port de la Savina

Foto Operativitat La SavinaLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, el president d'Autoritat Portuària, Joan Gual de Torrella, el conseller de Mobilitat del Govern, Marc Pons i el director general de Transport Aeri i Marítim de les Illes Balears, Xavier Ramis han fet avui una roda de premsa per explicar l'estudi s'obre operativitat marítima al port de la Savina i les noves propostes per a la mobilitat de les embarcacions al port.

Alejandra Ferrer ha explicat que aquest estudi, fet per Autoritat Portuària de Balears, va ser una petició del Consell de Formentera per fer més sostenibles mediambientalment les connexions marítimes entre Formentera i Eivissa, que segons ha recordat passen per el Parc Natural de ses Salines. “En la darrera dècada hi ha hagut un gran increment de freqüències així com de visitants, en cap moment volem restringir l'arribada de persones però sí millorar el servei, la seva seguretat i sostenibilitat mediambiental i econòmica”.

Actualment al mes d'agost poden arribar a haver 97 freqüències diàries, amb una ocupació mitjana que no arriba al 30%, segons ha explicat el conseller balear de Mobilitat, Marc Pons. Amb l'aplicació de les recomanacions d'aquest estudi, fet per la Universitat Politècnica de Madrid, es reduiran un 30% les freqüències, davallant les connexions a 68 diàries en temporada alta, i es garantirà que hi hagi oferta de passatges suficients així com d'horaris.

El president de l'APB ha explicat que totes les administracions han consensuat aquesta solució, i ha destacat que ara hauran de treballar conjuntament amb les navilieres per poder posar-la en marxa aquesta temporada. L'estudi assenyala la necessitat de fer canvis en els horaris de sortida dels vaixells de les línies regulars per evitar la simultaneïtat de les maniobres, minimitzant els possibles riscos operatius, de manera que recomana augmentar l'horari de sortides dels actuals 30 minuts a 60 minuts.

Abans de la roda de premsa hi ha hagut una reunió amb els representants de les navilieres per traslladar la proposta. A l'acte també ha assistit el conseller de Mobilitat insular, Rafael González.

10 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El pròxim dilluns 15 de juny s'obre el període de preinscripció per als nous alumnes l'Escola de Música i Dansa de Formentera

cartell 2020 EMDFEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Educació, informa que el pròxim dilluns 15 de juny s'obre el termini de preinscripció per als nous alumnes de l'escola de Música i Dansa de Formentera. Els antics alumnes es poden matricular fins al pròxim 14 de juny.

Les inscripcions dels nous alumnes es poden fer telemàticament a través de l'OVAC o a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) situada al carrer Ramon Llull número 6 de Sant Francesc, i s'ha d'acudir amb cita prèvia telefonant al 687 209 618. Al mes de setembre des de l'Escola de Música i Dansa es posaran en contacte amb els nous sol·licitants al número de telèfon que posin a la preinscripció per tal de formalitzar la matrícula o realitzar les proves d'accés (segons el cas).

Aquest any a causa de la situació excepcional provocada per la Covid-19 no hi haurà servei d'atenció presencial, pels dubtes o informació us podeu adreçar al correu electrònic escolamusica@conselldeformentera.cat o telefonar de dilluns a divendres d'11 a 13 h al 627 642 093.

En concret s'ofereixen els següents estudis:

Estudis Reglats de Música (a partir de 8 anys)
Instruments: flauta travessera, guitarra, piano, trompeta i clarinet.

Estudis no reglats (a partir de 8 anys)
Instruments: flauta travessera, flautí, clarinet, saxòfon, trompeta, trompa, trombó, bombardí i tuba.

Taller de música tradicional (a partir de 4 anys)
Instruments característics del folklore de l'illa: tambor, castanyoles i flaüta. 4 nivells: Iniciació I i II i Continuació I i II.

Iniciació a la música (de 5 a 8 anys)
Acostament als instruments i al llenguatge musical mitjançant cançons, jocs… orientat per a nens i nenes de 5 a 8 anys.

Ensenyaments lliures d'Ensenyaments Professionals
Adequats a les necessitats de l'alumne (requisit la titulació d'Ensenyaments Elementals de qualsevol Escola Reglada o Conservatori de l'àmbit estatal).

Taller de Guitarra Folk
Assignatura on aprendràs a acompanyar amb acords.

Taller de Percussió
Assignatura on aprendràs els ritmes i diferents instruments de percussió.

Coral Polifònica de Formentera
Activitat gratuïta dirigida a les persones amb inquietuds musicals sense necessitat de coneixements previs de música.

Banda de música
Agrupació instrumental formada bàsicament per instruments de vent. Consisteix en una hora de formació en grup de l'instrument escollit, una hora de llenguatge musical específic (si no es té cap coneixement de lectura musical) i una hora de banda.

Estudis Reglats de Dansa (a partir de 8 anys)
Ensenyaments Elementals de Dansa estan distribuïts en quatre cursos i s'organitzen en les assignatures següents:
-Dansa clàssica
-Dansa espanyola
-Música

Estudis No Reglats de Dansa
-Dansa moderna
-Iniciació a la dansa (de 3 a 8 anys)
-Taller flamenc


10 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 205 de 403

205