• Català
  • Castellano
  • English

Notícies

El Consell de Formentera destinarà 200.000€ del seu superàvit per impulsar més accions de Benestar Social per ajudar els més vulnerables

El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Hisenda, informa que la institució destinarà el 20% del seu superàvit dels comptes de 2019, és a dir 200.000 euros, com a partida extra per ajudar a les persones que es troben en una situació més vulnerable, arran la crisi produïda pels efectes de la pandèmia del Covid-19.

“Actualment estam en procés de liquidació del pressupost del 2019 i esperam comptar amb un romanent d’1 milió d’euros”, segons ha explicat el conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell. “En aplicació de l’article 20 del decret d’alarma 11-2020, que habilita les entitats locals a alliberar un 20% del seu superàvit, el Consell de Formentera podrà destinar aquest 20% del nostre superàvit, és a dir uns 200.000 €, a fer més accions adreçades a les persones i a la protecció dels col·lectius més vulnerables”.

D’altra banda, Bartomeu Escandell ha recordat que el Consell de Formentera ja ha aprovat “la pròrroga del cobrament de totes les taxes i impostos locals com a primera mesura econòmica urgent per pal·liar els efectes d’aquesta crisi, tant entre els ciutadans, com entre l’empresariat de l’illa”.

A més, el responsable d’Hisenda ha declarat que “mentre duri l’estat d’alarma, no emetrem cap rebut dels serveis que romanen tancats al públic, com per exemple Centre de Dia, Poliesportiu, Escoletes i Escola de Música, entre d’altres. Així mateix es compensarà als usuaris que han pagat l’anualitat completa o que han avançat el pagament”.

En darrer lloc, el conseller Bartomeu Escandell ha destacat que “la situació actual és volàtil i canviant, i el Consell després d’haver tret aquest primer paquet de mesures econòmiques, ha d’anar implementant aquelles mesures més concretes i específiques perquè arribin als sectors i a les persones, derivades de les noves necessitats i escenaris que vagin sortint”.

L’objectiu final és “mitigar l’impacte econòmic derivat d’aquesta crisi sanitària entre els formenterers i formentereres així com entre el sector turístic i empresarial. Per tal de dur-les endavant és necessari seguir mantenint el contacte i escoltant els diferents agents econòmics i socials perquè les mesures del Consell siguin més eficients i adequades a la singularitat de Formentera”, segons ha conclòs.


3 d’abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La Policia Local de Formentera compta amb el suport d'un dron per comprovar que es compleixen les normes de confinament

foto 2020 dron1La Policia Local del Consell de Formentera controlarà des d'avui el compliment de les normes de confinament amb el suport d'un dron. L'aeronau realitzarà vols de suport per reforçar la feina de vigilància de la Policia Local i comprovar que els ciutadans no surten de casa a no ser que sigui per fer les activitats que permet l'estat d'alarma.

“Els vols es realitzaran a les zones públiques més àmplies de l'illa on és més complicada la vigilància des de terra, si es detecta que s'està cometent alguna infracció els agents es personaran al lloc dels fets per interposar una denúncia”, segons ha explicat el conseller d'Interior, Josep Marí.

Aquesta mesura se suma als controls que ja es venen fent a les carreteres i camins de l'illa i pretén ser dissuasiva per evitar que la població incompleixi les normes. L'autonomia del dron és de 2 hores i compta amb una càmera zoom. Els controls es faran de manera aleatòria fins al final de l'estat d'alarma.


3 d’abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La XII Mitja Marató Illa de Formentera s’ajorna fins al pròxim 10 d’octubre

El Consell de Formentera, a través de les àrees de Promoció Turística i Esports, informa que la XII Mitja Marató i la Cursa 8 km que havien de celebrar-se el 16 de maig han quedat ajornades al pròxim 10 d’octubre arran la situació d’emergència sanitària pel Covid-19.

Tant aquest ajornament com la data triada del 10 d’octubre s’han adoptat de manera consensuada entre l’empresa organitzadora de la prova, Unisport Consulting, les àrees de Promoció Turística i Esports, i el sector turístic que forma part de la Comissió de Promoció Turística del Consell.

Els responsables del Consell de Formentera i els organitzadors agraeixen la comprensió dels atletes inscrits i ofereixen diferents opcions als corredors, com transferir automàticament la seva inscripció al 10 d’octubre, o fer-ho per a l’edició 2021 (sense sorteig i guardant l’import pagat), també s’ofereix la possibilitat de transferir el seu dorsal a un altre atleta o la baixa i devolució de l’import de la inscripció abonat, i en el cas d’haver contractat l’assegurança de cancel·lació. Aviat, tots els inscrits rebran un correu electrònic per part d’Unisport, informant amb detall de totes les opcions.

Esdeveniments de maig ajornats
Així mateix, els esdeveniments previstos per al mes de maig com el Formentera Fotogràfica, que hauria de celebrar-se del 29 d’abril al 3 maig, i el Formentera 20, previst del 7 al 10 de maig, han quedat ajornats, i es celebraran ambdos entre l’1 i el 4 d’octubre. Respecte als Caps de setmana Gastronòmics, que també se celebren al mes de maig, s’ubicaran més endavant quan el calendari i la situació d’emergència sanitària ho permeti.

“Des de l’àrea de Promoció Turística s’està treballant en la reorganització de les diferents campanyes de promoció i les accions comunicatives per poder donar una bona empenta en el moment que sigui possible preparar la temporada turística. Mentrestant continuam fent arribar l’illa als que l’estimen a través de les xarxes socials”, ha assenyalat la presidenta del Consell i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer.

Proves esportives suspeses
D’altra banda, les proves esportives que haurien de celebrar-se aquest mes d’abril —BTT La Mola, del 5 d’abril, i De far a far, del 19 d’abril— han quedat suspeses i no se celebraran aquest any 2020. Així mateix es suspenen totes les proves esportives fins al 31 de maig.


2 d’abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell i Ibiza & Formentera Preservation impulsen l'Aula de Sostenibilitat entre els estudiants de l'illa

plastic free aula sostenibilidad2El Consell Insular de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que juntament amb Ibiza & Formentera Preservation ha posat en marxa l'Aula de Sostenibilitat, una iniciativa que té com a objectiu la difusió de material didàctic en relació amb la sostenibilitat i la preservació del medi ambient.

“Aquest projecte s'havia preparat en un principi per començar a difondre per les aules dels centres educatius de l'illa, però l'actual situació de crisi sanitària ha obligat a adaptar-nos a les necessitats actuals, com és el teletreball o fer les classes a casa; així, s'ha preparat aquesta Aula de Sostenibilitat, un projecte que ens fa molta il·lusió i que creiem pot ser una eina molt útil”, ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz.

Aquesta iniciativa té el suport de la delegació d'Educació d'Eivissa i Formentera, que està col·laborant a difondre les activitats de l'aula també pels centres de l'illa veïna i es pot fer servir per diferents administracions.

El material d'aquesta Aula de Sostenibilitat es pot descarregar a l'eina Classroom. En la generació de continguts col·laboren Plastic Free Eivissa i Formentera, Aliança per l'Aigua, Ibiza Produce, Observatori de Sostenibilitat i el Fòrum Marí, amb la intenció d'oferir diversos temes, tots relacionats amb el medi ambient i amb les nostres illes. Els continguts relacionats amb Plastic Free s'han elaborat amb el patrocini de Ferrovial.

Aquests materials gratuïts es produeixen en català, castellà o anglès, pensant que es puguin utilitzar en les diferents assignatures del currículum escolar, destinats a alumnes de primària i secundària.

Els temes dels quals trobaran recursos són:

• Canvi climàtic: ecosistemes propis de les illes, biodiversitat, característiques geològiques, climatologia.
• Aigua: el cicle de l'aigua, depuració, reutilització, contaminació.
• Plàstics i residus: El plàstic i els bioplàstics, com afecten el medi ambient, les 3R.
• Producte local: agricultura ecològica, altres agricultures certificades, productes autòctons, temporades de cadascun d'ells, races autòctones.
• La mar: la posidònia, espècies amenaçades, reserves marines, qualitat de les aigües de bany, abocaments contaminants, etc.

• Biodiversitat: flora i fauna endèmica, races autòctones, espècies invasores, etc.

Els continguts poden resultar d'utilitat per als centres i els seus docents per tractar-se d'una temàtica sobre la qual les alumnes i alumnes, a aquestes edats, estan sensibilitzats i receptius. L'actualització de continguts serà normalment els dilluns, encara que es poden pujar presentacions més sovint.

Els centres escolars interessats a comptar amb aquests recursos pedagògics poden prendre contacte a través del correu auladesostenibilitat@gmail.com de Google Classroom.


3 d’abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Benestar Social atén prop de 700 persones a Formentera durant la crisi d’emergència sanitària

El Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, informa que durant la crisi d’emergència sanitària està atenent prop de 700 persones en els diferents serveis que presta a la ciutadania de l’illa.

El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha assenyalat que “com a servei essencial, l’activitat s’ha mantingut i s’ha reorganitzat des d’abans de la declaració de l’estat d’alarma, quan en un primer moment es va tancar el Centre de Dia i els clubs de majors de l’illa”. A més, “tot el personal de l’àrea de Benestar Social està disponible per garantir la protecció de les persones seguint en tot moment les recomanacions i instruccions donades per Sanitat respecte de les mesures de seguretat dels treballadors i els usuaris”, ha destacat el conseller.

Nou servei d’atenció a majors
Quant a l’atenció de les persones més vulnerables, l’àrea de Benestar Social està treballant en diferents fronts. Per exemple, ha començat amb un servei d’atenció a les persones majors de l’illa que no són usuàries de Serveis Socials. Així, a través del padró i dels clubs de majors, s’ha contactat amb un total de 265 persones i s’han fet 370 trucades a majors de Formentera que no són usuaris de l’àrea de Benestar Social per conèixer el seu estat i si tenen algun tipus de necessitat. A més, s’està en col·laboració amb totes les institucions i serveis implicats (cossos i forces de seguretat, sistema sanitari, altres àrees de la corporació, etc.) perquè s’alerti als serveis socials sobre casos que puguin requerir la seva atenció.

Servei d’Atenció Domiciliària
El personal tècnic dels serveis socials, sobre el que recau la valoració i seguiment del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), ha reorganitzat el servei garantint la prestació del mateix així com l’adopció de les mesures de seguretat necessàries per protegir tant als usuaris com a les treballadores que el presten. Ara mateix, hi ha 14 usuaris a 11 domicilis que estan rebent l’atenció. Abans de l’estat d’alarma hi havia 22 usuaris. S’està en contacte telefònic setmanal amb els usuaris del SAD que no estan rebent actualment el servei, per fer-los seguiment i valorar, si escau, reactivar-lo.

També es fa un seguiment telefònic setmanal als usuaris dels serveis socials bàsics que estaven rebent tractament psicològic. Abans de l’estat d’alarma, eren 7 persones; ara són 6 (d’aquests, 4 tenen seguiment setmanal i 2 quinzenal).

Vals d’alimentació
Quant al lliurament de vals d’alimentació dins dels serveis d’atenció social bàsica, s’ha detectat un increment de la demanda arran de la crisi sanitària. Així, durant el mes de març s’ha incrementat un 119% (de 31 a 68) el nombre de vals en comparació amb l’any passat i en un 62% (de 13 a 21) el nombre d’usuaris. Per al mes d’abril, les xifres encara són provisionals, però de moment hi ha un augment del 140% (de 32 a 77) en nombre de vals i d’un 292% (12 a 47) en usuaris. Vista la tendència en l’actual demanda, es preveu que aquesta xifra durant el mes d’abril pugui multiplicar-se per cinc. L’any passat en total es varen lliurar 237 vals i aquest any, fins ara, se n’han donat 187.

Centre de Dia
El Centre de Dia es va tancar el passat 13 de març i des d’aquest moment, l’equip tècnic del Centre de Dia (infermera, psicòloga, treballadora social, fisioterapeuta i directora) fa seguiment telefònic als usuaris per donar suport als familiars i cuidadors principals, valorant la necessitat d’activar el servei d’atenció domiciliaria (inclòs el servei de menjar a domicili) si precisen un suport extern més intens. Actualment s’han activat dos serveis domiciliaris, un d’higiene i un de passeig terapèutic diari. Es truca a 36 usuaris, mínim una vegada a la setmana i només un ha demanat menjar a domicili.

Atenció violència de gènere
El Consell de Formentera recorda que els estats de confinament domiciliari poden incrementar les situacions de violència de gènere, domèstiques i sexuals. “Per això és necessari adoptar mesures per a prevenir, controlar i minimitzar les possibles conseqüències negatives esdevingudes de les mesures de confinament en les vides de moltes d’aquestes víctimes”, ha assenyalat el conseller Ramírez.

Per garantir l’assistència integral a les víctimes de violència de gènere, des de Benestar Social es garanteixen els següents serveis: normal funcionament dels dispositius d’informació i atenció telefònica 24h (IBdona 016, 112 o 971 17 89 89 i WhatsApp 639837476); servei d’atenció presencial 24h en situacions d’emergència; servei d’acollida a les dones que necessitin abandonar el domicili per garantir la seva protecció i servei d’atenció psicològica.

Protecció de menors
Pel que fa al Servei de Protecció de Menors, les mesures adoptades per garantir l’atenció dels menors en risc de desprotecció consisteixen, bàsicament, en la realització de seguiment dels nuclis familiars amb les citades característiques, principalment telefònicament. A més a més, els tècnics estan duent a terme entrevistes via Skype amb determinades famílies i coordinant-se amb agents d’altres àmbits implicats en el desenvolupament, seguiment i intervenció amb els menors, via Hangouts o Zoom. De moment, hi ha 97 expedients oberts. El 30% són casos greus i reben atenció 3-4 cops/ setmana; i el 70% moderat o lleu: 1-2 cops/ setmana.

Teleassistència
La Creu Roja, que és l’entitat que gestiona el servei de teleassistència a Formentera, ha contactat setmanalment amb els 161 usuaris (aquesta setmana ha fet la tercera ronda de trucades). Cap dels usuaris de Formentera ha manifestat necessitar rebre suport extern dels serveis socials. També, des de la Direcció General d’Atenció a la Dependència estan fent el seguiment d’un total de 141 usuaris que tenen reconegut el grau de dependència.


2 d’abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 215 de 403

215