• Català
  • Castellano
  • English

News

El Consell Insular de Formentera i les associacions Sa Raval i Es Forn presenten els actes de les festes de Sant Francesc

El Consell Insular de Formentera ha presentat aquest matí el cartell de les festes de Sant Francesc, juntament amb membres de les associacions organitzadores dels actes: l'Associació de Sa Raval des Pa i Oli i de l'Associació Es Forn.

Els actes donaran principi el dissabte, 2 de desembre, amb la celebració d'una Miniflower amb castells inflables, pintacares i tatuatges a la carpa de sa Senieta de 16.30 a 19 hores. Continuaran els actes a les 20.30 hores amb la representació a la Sala de Cultura Cinema de l'obra de teatre ‘No Paradise under your seat’.

A les 22 hores els actes tornaran a la carpa de sa Senieta amb Sa Nostra Flower, que farà ballar a ritme dels 70 i 80 als presents.

El diumenge, 3 de desembre, la jornada començarà amb un esmorzar a base de frit de polp al Jardí de ses Eres i a preus populars organitzat per l'Associació Gastronòmica Es Forn, a la qual seguirà a les 12 hores la missa i a les 13 hores la processó. Mitja hora després, a les 13.30, la plaça de la Constitució acollirà una ballada de les collas Es Xacoters i Es Pastorells, seguida d'una invitació a orelletes.

A les 14.30 hores, i també de la mà de l'Associació Es Forn, hi haurà a la carpa de sa Senieta arròs de matances a preus populars. La jornada acabarà a les 20.30 hores amb una torrada popular al Jardí de ses Eres.

Els actes commemoratius de la festivitat de Sant Francesc finalitzaran el diumenge, 10 de desembre, amb la celebració a les 10.30 hores de la Minimarató de Formentera, XLIV edició del Memorial John Tunks.

Formentera tornarà a combatre la processionària mitjançant fumigació aèria

El Consell Insular de Formentera ha anunciat que tant l'any 2024 com en el 2025 es recuperarà el tractament aeri per erradicar la processionària del pi a l'illa. A petició de l'administració formenterera, el Govern balear farà un tractament amb helicòpter de tota la massa forestal de pineda de l'illa de Formentera, equivalent a 2.800 hectàrees.

En els anys 2022 i 2023 l'anterior Govern, tant insular com autonòmic, va deixar de realitzar fumigacions aèries a Formentera perquè es va considerar la processionària com a plaga, per la qual cosa varen realitzar actuacions encaminades més a la no proliferació que a l'extinció. En els pròxims dos anys, no obstant això, es tornarà a atacar el problema de la processionària per la via aèria, cosq per a la qual ja s'ha previst la inversió per a la seva licitació. Es tracta d'una mesura més que necessària atès que es preveu que la presència de processionària del pi sigui “crítica” en els mesos d'hivern a l'illa a causa de les decisions preses per l'anterior Executiu autonòmic i avalades per Gent per Formentera i PSOE.

Segons les previsions de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi natural, aquest tractament aeri es farà amb doble passada, és a dir, que cobrirà una superfície total de 5.600 hectàrees. La fumigació es realitzarà amb ‘Bacillus thuringiensis var kurstaki’, que és un insecticida biològic amb activitat per ingestió. El cost d'aquest tractament serà de 396.000 euros anuals, aproximadament.

Aquesta fumigació aèria és una de les primeres iniciatives dirigides a Formentera pel conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet Pons, a petició de l'equip de Govern del Consell Insular de Formentera.

Quant a les actuacions realitzades el 2023, durant els mesos de gener, febrer i març es va procedir a l'eliminació de bosses de processionària dels arbres per part de l’Ibanat i del Consell Insular de Formentera manualment i mitjançant trets d'escopeta, per al que es varen destinar 4.000 cartutxos.

Així mateix, i a través de l'empresa TECMENA, s'ha procedit a la instal·lació de 1.102 paranys tipus got distribuïdes entre les cinc rutes prestablertes, més una ruta de reforç. Aquestes actuacions s'han dut a terme entre els mesos de juliol i octubre amb quatre revisions ordinàries. Així mateix, durant el mes de novembre, s'està procedint a dur a terme el tractament terrestre contra la processionària del pi. La zona d'actuació és l'àrea recreativa de Can Marroig i tots els camins accessibles de la repoblació de la finca pública de Cap de Barbaria.

Aquestes actuacions han tengut un cost a Formentera de 85.485,20 euros.

El Consell Insular de Formentera convoca una jornada de neteja de la platja de ses Illetes

El Consell Insular de Formentera, en col·laboració amb l'associació Qué Celeste, ha convocat per al diumenge, 26 de novembre, una jornada de neteja de la platja de ses Illetes, al Parc Natural de Ses Salines.

Tots els interessats a participar en aquesta iniciativa hauran d'acudir a l'aparcament del restaurant Es Ministre a les 11 hores, i es recomana que portin aigua donada la dificultat d'aconseguir de beure en la zona en aquesta època de l'any.

Aquesta activitat està englobada dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2023.

Formentera acull l'obra teatral 'No paradise under your seat’

Des de l’Àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera es presenta la peça èscenica ‘No paradise under your seat’ , escrita i dirigida per Pilar Aldea i produïda per Trampolí Mecànic, que serà estrenada a la Sala de Cultura ‘Cinema’ de Formentera el dissabte 2 de desembre de 2023 a les 20.30 h, dins la programació de l’últim trimestre del 2023 de L’illa a escena.

‘No paradise under your seat ens parla sobre la violència inherent a l’ésser humà, i els mecanismes que hem desenvolupat de forma col·lectiva per sublimar les seves conseqüències. Configuren la proposta diferents elements i llenguatges: des del text a l’expressió a través de la dansa i el moviment, d’imatges i objectes, així com del vestuari i l’espai sonor, predominant un marcat component conceptual i un cuidat criteri estètic.

La peça serà representada per les artistes residents a Formentera Xènia Fuertes i Valeria Del Vecchio, i comptarà amb la col·laboració d’altres artistes residents o amb una estreta relació amb la nostra illa com ara: l’actor, director de teatre i agent cultural Miquel Costa; la pintora Helena Belzer; el músic i compositor Donato Cocca; el músic, compositor i pintor Krishna Goineau; la dissenyadora de moda Elena Hurtado; l’assistent creativa i ajudant de direcció Alben Albendea; i el comissari d’art i promotor cultural Manolo Oya.

Pilar Aldea és una artista multidisciplinar, resident al Pilar de la Mola, que treballa en l’evolució de la cerca personal dels clars i obscurs individuals i col·lectius. La seva obra està marcada per la seva experiència vital, la fascinació per l’ésser humà i les emocions, on la sensualitat, el drama i l’humor són els protagonistes.

Una part fonamental de l’obra de Pilar Aldea és un document històric, fotogràfic i cinematogràfic, sobre la societat de Formentera, i particularment sobre el poble del Pilar de la Mola. Les pel·lícules realitzades amb els seus veïns han representat un exercici d’integració i celebració comunitària. A la seva obra queda reflectida la configuració de la nostra societat, la seva identitat, així com els valors que la caracteritzen: la tolerància i el respecte a la diversitat.

Amb formació en imatge a l'Escola Superior de Comunicació, Imatge i So, CEV de Madrid el 2002, ha participat en nombroses exposicions de fotografia, individuals i col·lectives, entre altres sales en el Palau de l'Audiència de Sòria, la Biblioteca María Zambrano de la Universitat Complutense de

Madrid, a JustMAD, celebrat en el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Madrid o el Centre Cultural

Conde Duque de Madrid. L'any 2019 va exposar el projecte “Semblen Cordes” a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell”, dins de les activitats programades del Formentera Film. L’any 2021 la seva exposició "Residir l’instant" va ser seleccionada com a exposició institucional de Sant Jaume, i es va exposar a la Sala d'Exposicions Ajuntament Vell i a l’Espai Cultural i Educatiu Far de la Mola.

Dins les seves formes d’expressió artística també representen una part molt important les creacions en l’àmbit de les arts escèniques i l’art performatiu, presentades en nombrosos escenaris i festivals internacionals en diferents indrets com Granada, Madrid, Sòria, Barcelona, Bilbao, Marsella, Berlín, Estrasburg, Göteborg o Moscou entre altres. És dins aquest àmbit on ha decidit realitzar la seva darrera obra, ‘No paradise under your seat’.

Les entrades es poden adquirir en www.vivetix.com, o en taquilla el dia de l’estrena sempre que hagi disponibilitat. El preu és de 10 euros, amb preu reduït del 50% per a persones en situació d’atur i autònoms sense activitat, jubilats, menors de 25 anys, famílies monoparentals i famílies nombroses.

Antoni Marí Calbet, un formenterer de cor i d'obra

Antoni Marí Calbet, durant els seus mandats al capdavant del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, va ser un home clau per a la modernització de la nostra illa i per a la protecció i posada en valor del patrimoni històric formenterer.

Pere Palau, que va ser amic de Marí Calbet i el seu número dos en el Consell durant dues legislatures, ha ressaltat el seu gran compromís amb Formentera, que en aquells temps tenia lligat el seu destí polític a Eivissa. “Era un gran defensor de Formentera”, ha explicat Palau en més d'una ocasió, “pensava molt en l'illa perquè volia donar-li en tot moment el que es mereixia sobre la base de la doble insularitat que patia i continua patint”.

I fruit d'aquest amor de Mari Calbet per Formentera (illa que visitava assíduament) varen sorgir un bon nombre d'iniciatives, dirigides a millorar tant la vida dels formenterers com els béns històrics i culturals de l'illa.

I és que va ser Antoni Marí Calbet, com a president del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, qui va portar el servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles a l'illa, per la qual cosa d'una vegada per sempre els ciutadans de Formentera varen deixar de dependre de l'illa veïna en aquest sentit. També durant els seus mandats al capdavant de la màxima institució pitiusa, s’assoleix un salt qualitatiu referent a l'educació dels joves de l'illa, en construir amb el Govern balear l'institut Marc Ferrer, que va portar més opcions i més qualitat educativa per als adolescents de Formentera.

Un altre aspecte beneficiós per a la joventut de l'illa, principalment, va ser la construcció de la piscina insular, fita històrica ja que fins a la data només hi havia piscines privades.

Però la petjada de Marí Calbet a Formentera no sols queda en l'àmbit de les infraestructures. També va ser un referent a l'hora de protegir el patrimoni històric i cultural de l'illa. Són molts els que recorden aquella fotografia a s’Espalmador en la qual el llavors president del Consell Pitiús, juntament amb històrics polítics com María Luisa Cava de Llano o Joan Marí Tur (Botja), varen aprovar sota un tendal i en vestit de bany la primera restauració de la torre de vigilància d'aquest illot.

Antoni Mari Calbet va ser l'artífex del pla d'asfaltat de camins rurals de l'illa i dels accessos als fars, a més de ser un entusiasta promotor de diverses mesures de protecció del patrimoni cultural de l'illa.

Amb Marí Calbet s'ha perdut un polític de raça, un defensor a ultrança dels interesses de les Pitiüses enfront de Mallorca, i un formenterer de cor que sempre va lluitar perquè la germana petita no quedàs enrere. Descansi en pau.

More Articles...

Page 5 of 403

5