• Català
  • Castellano
  • English

L’exposició itinerant de l’escriptor valencià Enric Valor arriba a Formentera

enric_valor_webL’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha designat l’escriptor i lingüista Enric Valor i Vives com a Escriptor de l’Any 2010 per a commemorar el desè aniversari del seu traspàs (13 de gener del 2000) i celebrar, alhora, el centenari del seu naixement (22 d’agost del 1911), amb la finalitat de reconéixer el llegat de l’il·lustre valencià de Castalla, que tant ha contribuït a la recuperació de la nostra llengua i de la nostra cultura.

Per retre homenatge al mestre, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua vos presenta l’exposició Enric Valor, el valor de les paraules, que ha arribat fins a Formentera, i serà esposada des d’avui a la biblioteca Marià Villangòmez, on ens descobrirà un personatge polièdric en la forma i polifacètic en el contingut, en un recorregut que ens desvelarà aspectes personals, ens endinsarà en el món màgic de les rondalles, recordarem l’univers mític de les novel·les, descobrirem el rigor gramatical i la precisió lingüística, fins a ser testimonis del valor de Valor.

Biografia d’Enric Valor
Enric Valor va nàixer a Castalla el 22 d’agost del 1911 i ens va deixar el 13 de gener del 2000 a la ciutat de València. Escriptor i lingüista, va ser una de les figures cabdals de la cultura i de les lletres valencianes del segle XX, que va aglutinar en la seua persona el conreu de tres camps fonamentals per a la recuperació de la llengua i cultura pròpies: la rondallística, la lingüística i la novel·la, a més de la seua tasca com a periodista en publicacions com El Tio Cuc, El Luchador, El Camí, La República de les Lletres o la revista Gorg, de la qual va ser fundador.

Com a rondallista, la seua obra més coneguda són les Rondalles Valencianes, on va recopilar i literaturitzar un corpus de 36 rondalles de gran valor folklòric i narratiu, que representen la memòria oral d’un poble, i on Valor crea un món literari propi amb la triple finalitat de dotar-les de contingut valencià, de descriure el nostres paisatges i d’utilitzar un llenguatge planer, popular, però correcte i amb gran riquesa lèxica, és a dir, convertir-les en peces literàries.

Com a gramàtic i lexicògraf, i fruit de la passió de Valor per ensenyar, en les seues obres, com ara Millorem el llenguatge o La flexió verbal, combina el rigor i la precisió amb la claredat de l’exposició conceptual. Ja des de molt jove havia col·laborat amb l’aportació de materials lèxics del valencià meridional per a la realització del Diccionari català-valencià-balear, dirigit per Francesc de Borja Moll.

Com a novel·lista, la seua aportació també ha sigut important. Destaquen, L’ambició d’Aleix, La idea de l’emigrant i, sobretot, el conegut com a Cicle de Cassana, amb les novel·les Sense la terra promesa, Temps de batuda, i Enllà de l’horitzó, una trilogia que representa la recuperació de la memòria col·lectiva del 1916 al 1939, a través de la destrucció de la classe social dels terratinents rurals del migjorn valencià, dins de la més estricta fidelitat al realisme narratiu i amb una actitud de nostàlgia per a la pèrdua d’un món i d’un paisatge.

I per tota la seua trajectòria i per ser Enric Valor un model de  compromís amb la gent, la terra i la llengua, exemple de fidelitat i de fermesa,  nombroses institucions  i entitats han reconegut el seu mestratge atorgant-li múltiples distincions, entre les quals destaquen les següents:

1983
Premi Sanchis Guarner de la Diputació de València
1985
Premi de les Lletres Valencianes de l’Ajuntament de València
1987
Premi d’Honor de les Lletres Catalanes
1993
Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
Doctor Honoris Causa de la Universitat de València
1998
Premi Valencià de l’any 1997 de la Fundació Huguet
Doctor Honoris Causa de la Universitat de les Illes Balears
1999
Doctor Honoris Causa de la Universitat Jaume I de Castelló
Doctor Honoris Causa de la Universitat d’Alacant
Doctor Honoris Causa de la Universitat Politècnica de València
2000
Medalla d’Or de la vila de Petrer
Fill adoptiu de València
Fill Predilecte de Castalla
Fill Adoptiu de Penàguila
2001
Fill Adoptiu d’Alboraia
Medalla d’Or de la Diputació d’Alacant