• Català
  • Castellano
  • English

El guanyador de la beca d’investigació estudiarà el mode de vida d’antany i l’experiència vital de la gent gran de Formentera

becainvestigacio_webD’un total de divuit projectes, onze dels quals s’emmarcaven dins les branques de ciències socials i humanitats, i altres set en l’àmbit de ciències naturals i ciències tècniques, el guanyador de la Beca d’investigació del Consell Insular de Formentera 2012 ha set De qui venim. Anàlisi psicocultural de l’experiència vital de la gent gran de Formentera, presentat pel Dr. Pep Garcia-Borés i Espí, professor titular de Psicologia Social de la Universitat de Barcelona.

Segons explica el mateix professor, el projecte De qui venim, “vol recollir l’experiència de vida de la gent gran de Formentera, com era la vida abans, com es vivia a l’illa: què feien, per on es movien, amb qui es relacionaven; quins eren els seus problemes, els seus dubtes, què els preocupava o amoïnava; què els importava, què desitjaven, què els emocionava, què els feia somriure... No pretén, doncs, suplantar la tasca d’historiadors o antropòlegs, sinó complementar-la recollint la història oral, la viscuda des de casa. No tant què va passar, sinó com es va viure el que va passar”.

El Dr. Pep Garcia-Borés i Espí afegeix que “també es vol conèixer què en pensen dels enormes canvis que s’han produït en els darrers temps, com veuen la Formentera d’avui. I, d’altra banda, en tant que defensors de la llengua catalana en tota la seva riquíssima diversitat lingüística, volem enregistrar la seva forma de parlar, el formenterer oral, conscients dels riscos de la seva desaparició. A la fi, es tracta de preservar la història, els trets culturals, la llengua”.

Per assolir aquests objectius, es proposen converses temàticament dirigides, a casa de la persona entrevistada, o allà on vulgui, gravades en veu i imatge. La persona entrevistada podrà estar acompanyada d’un familiar. Podran preservar si volen el seu anonimat, i abans de fer públics els materials audiovisuals, si ho volen, els podran revisar per donar-ne el vist-i-plau.

Acabada la recerca, es presentarà un informe centrat en els canvis culturals i el seu impacte, que inclourà extractes de les entrevistes realitzades. Alhora, s’acompanyarà aquest informe amb material que pugui ser utilitzat als espais educatius, particularment a les franges adolescents, per fer prendre consciència de la identitat cultural i lingüística, i del valor de la vida dels seus avantpassats, per tal de potenciar el respecte vers ells.

El treball d’investigació objecte de la beca concedida s’haurà de realitzar dins el termini de dotze mesos a comptar des de l’endemà de la recepció de la notificació de la concessió. L’import per a la investigació és de 6000 euros.

L’àrea de Cultura i Patrimoni tendrà prioritat a l’hora de publicar el treball, si ho considera interessant i factible. L’acceptació de la beca i el lliurament de l’estudi comportarà l’autorització per part de l’autor per publicar  l’estudi.

Amb aquesta convocatòria es segueix la línia marcada per l’àrea de Cultura i Patrimoni de Formentera de propiciar la recerca i la producció de coneixements científics. Aquests coneixements, obtinguts mitjançant metodologies científiques, són necessaris per iniciar altres vies d’actuació relacionades amb Formentera.

Tot i que per a la selecció de les persones se cerquen equilibris sociodemogràfics en base a diferents criteris, l’autor del projecte ha obert un canal de participació per tenir en compte, també, tots aquells que estiguin interessats en aportar la seua experiència. S’hi podran posar en contacte a través del correu electrònic garciabores@ub.edu.