• Català
  • Castellano
  • English

Festes de Santa Maria, les festes populars del poble de Formentera

Festes de Santa Maria 2010La Comissió de Festes de Santa Maria (CFSM), un any més, organitza les festes de Santa Maria des ja fa vint- i- un anys amb un programa d'actes on té els dies 4 i 5 d'agost com a plats forts i enmarca tot el mes amb activitats diverses.
Tot vacomençar l'any 1989 quan el Kol·lectiu Bassetja va transformar el dia de Santa Maria, celebració bàsicament religiosa, en un dia de reivindicació per la seua íntima
relació amb la conquesta catalana de les Pitiüses, el 1235.
Des dels seus incis fins l'actualitat, l'objectiu de les festes de Santa Maria ha estat molt ferma. No es tracta de fer només una revetlla, sinó que cadascuna de les activitats que es programen compleixin els objectius pels que es va recuperar aquesta diada, iniciant-se l'any 1977 amb l'Obra Cultural Balear de Formentera. La CFSM treballa al voltant dels següents pilars: mantenir viva i defensar l'identitat de Formentera, la seva cultura, la llengua catalana pròpia i reivindicar els diferents aspectes tant socials, polítics, econòmics i medi ambientals que puguin afectar a l'illa amb l'objectiu de crear un espai de debat social i de conscienciació del poble formenterer sobre diversos punts que toquin de prop.
El programa de les festes s'inicia dia 1 d'agost amb la quincena edició de la Fotomarató de Santa Maria, gimcana fotogràfica que fa posar a prova l'esperit crític i la imaginació dels concursants davant les proves que el jurat prepara per tot un dia.
Com sempre, la música serà un dels actes més característics de les festes. Durant els dies 4 i 5 d'agost no faltaran els grups musicals capdavanters en llengua catalana. El dia 4 d'agost trobarem actuant dalt de l'escenari el grup mallorquí d'ska, Oprimits; Revolta 21, grup de hardcore del Penedès i Pirat's Sound Sistema amb el seu ritme de reagge i rap, de Barcelona. Dia 5 d'agost iniciarà la nit l'actuació de l'Home des Senalló amb el seu SERMÓ PATÈTIC Nº2. A més, aquesta mateixa nit actuaran un dels grups amb més ressó dins del panorama musical català: Els Amics de les Arts i el grup d'El Belda i el Conjunt Badabadoc qui acabaran la festa amb els seus Selectors Badabadoc i la seva Gresca Modernista Aborigen.
A més a més, aquests dos dies no hi faltaran l'espectacle de foc a càrrec dels Dimonis i Bruixes els Mals Esperits d'Eivissa, les actuacions castelleres de ses Talaies de Formentera i de la Colla Castellera de la Vila de Gràcia, vila de Barcelona amb qui tenim aquest intercanvi cultural des de fa cinc anys, la ballada popular a càrrec de les colles de ball de Formentera, l'animació infantil i l'esperat Pregó de les festes de Santa Maria, eina més representativa de la CFSM on es fa un repàs del que ha succeït a Formentera i la resta del país durant el darrer any.
El programa d'actes conclourà dia 30 d'agost amb la darrera projecció del cinefòrum, que es realitzarà cada dilluns d'agost, tot passant abans per la nit electrònica a Sant Ferrant amb dj's residents de l'illa i el grup Asstrio, el concert a càrrec dels joves músics formenterers, la xerrada a càrrec de la periodista i directora de TV3 Mònica Terribas, la cursa de Santa Maria, l'Encontre de poetes dels Països Catalans i la cantada popular.
Les Festes de Santa Maria s’organitzen sense cap mena d’ànim de lucre. Els ingressos per poder assumir totes aquestes despeses provenen de les pròpies festes i de l’ajut de subvencions del Consell de Formentera, el Govern Balear i de la Generalitat de Catalunya. Els ingressos més importants, però, provenen del bar instal·lat a les revetlles i la col·laboració de diferents entitats i comerços de l’illa.
La CFSM sempre ha estat caracteritzada per ser jove i mantindre els objectius i les idees que es marcaren a l’inici. A més de l’organització de les festes el que atrau a molt jovent és l’esperit de la Comissió que d’alguna manera es converteix en punt de trobada de gent jove amb inquietuds, objectius i ideals semblants. Actualment la CFSM esta formada per uns vint formenterers d’entre 15 i 30 anys. Donades les peculiaritats de Formentera és pot dir que si bé el nombre de santamariencs no pareix elevat comparat amb les altres Illes, pel que fa a Formentera és una de les associacions amb un nivell de salut de les més envejables i de les que més gent arriba a mobilitzar.

Documents adjunts:
Cartell
Programa complet