• Català
  • Castellano
  • English

El Govern Balear trasllada la sol·licitud del canvi de nom del bé patrimonial “Eivissa, Biodiversitat i Cultura” davant el Ministeri de Cultura”

patrimoni_webLa consellera de Medi Ambient i Noves Tecnologies del Consell de Formentera, Sílvia Tur, juntament amb el conseller de Turisme, Josep Mayans, han informat avui en roda de premsa sobre la tramitació per part del Govern Balear el passat 11 d’abril del canvi de denominació del bé patrimonial “Eivissa, Biodiversitat i Cultura”, davant el Ministeri de Cultura.

El canvi de denominació va ser sol·licitat per part del Consell de Formentera el 24 de setembre de 2009. La institució insular va tramitar davant la conselleria de Cultura del Govern Balear la sol·licitud formal de canvi de nom del bé mixt “Eivissa, Biodiversitat i Cultura”, demanant la inclusió del nom de Formentera de manera que les dos illes tenguessin la representació pertinent en coherència amb els límits geogràfics dels béns naturals declarats.

Amb la tramitació de la sol·licitud de Formentera davant el Govern Balear, la documentació serà remesa al Ministeri de Cultura, i posteriorment a la UNESCO, únic organisme que ostenta la potestat de determinar si la sol·licitud formulada per la màxima institució de la nostra illa és acceptada o no.

Des del Consell Insular en tot moment s’ha dut a terme una feina constant per recollir informació i documentació destinada, d’una banda, a tenir un coneixement ampli dels béns culturals i naturals que conformen la declaració, així com d’altra banda, conèixer de primera mà els deures i drets que ostenten les institucions i agents implicats en la gestió dels llocs declarats Patrimoni Mundial. 

Aquesta feina s’ha materialitzat a través de reunions amb la UNESCO, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), amb el Ministeri de Cultura, la conselleria de Cultura del Govern Balear, el Consell Insular d’Eivissa i els Ajuntaments de Sant Josep i d’Eivissa.

Formentera sempre ha manifestat la seua preocupació pel bé denominat “Eivissa Biodiverstat i Cultura”, ja que en el seu territori resideix la major part dels béns naturals protegits, per la qual cosa es considera necessari que totes les institucions intervenguin en la seua gestió i que les dos illes siguin reconegudes en la Declaració. La gestió conjunta del béns obliga a  les diferents institucions locals, autonòmiques i, si fos el cas, estatals a dissenyar de forma coordinada un Pla de Gestió únic per a la totalitat dels elements protegits, tot procurant la participació dels agents socials.

Un poc d'història

L’any 1998, l’Ajuntament de Formentera, l’Ajuntament d’Eivissa, l’Ajuntament de Sant Josep, el Consell Insular d’Eivissa i Formentera i el Govern Balear varen trametre a la UNESCO la sol·licitud de declaració de Patrimoni de la Humanitat. L’any 1999, en el transcurs de la 23a reunió del Comitè de Patrimoni Mundial a Marràqueix, la UNESCO dugué a terme la inscripció del bé “Eivissa, Biodiversitat i Cultura”.

L’any 2007 el nou Consell de Formentera recollint el testimoni de l’antic Ajuntament, inicia la feina per participar en la Declaració de Patrimoni de la Humanitat, en la cogestió del bé i per canviar el nom de la declaració incloent-hi el de Formentera. Amb aquest objectiu es realitzen gestions amb totes les institucions implicades.