• Català
  • Castellano
  • English

Actes amb motiu del Dia Mundial de Medi Ambient

dia_medi_ambient_webLa consellera de Medi Ambient i Noves Tecnologies del Consell Insular de Formentera, Sílvia Tur ha presentat aquest matí la conferència “Diversitat de colors i evolució genètica de l’espècie podarcis pityusensis” (sargantana), que s’ha impartit aquest matí al Centre d’Interpretació del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera a càrrec del biòleg i professor de la Universitat de Miami, Nathan Dappen.

Amb motiu del Dia Mundial de Medi Ambient aquest diumenge 5 de juny, l’àrea de Medi Ambient de Formentera ha volgut commemorar aquest dia amb una jornada de portes obertes a la finca de Can Marroig, per tal d’incentivar a la ciutadania  a visitar el centre des de la seua recent obertura el passat 10 de maig.

El ponent, Nathan Dappen, ha passat 10 mesos entre Eivissa i Formentera per tal d’estudiar l’evolució genètica de les sargantanes mascles i femelles, tenint en compte sobretot factors com la diversitat de colors d’aquesta espècie.

Mitjançant la realització de diversitat d’experiments, han pogut determinar com influeix el color en la conquesta de les sargantanes femelles, així com l’atac depredador d’aquesta espècie en funció del seu color.  En un experiment de 50 hores de durada, es va procedir a pintar amb tinta de tatuatges 40 exemplars mascles i 40 exemplars femelles, arribant a la conclusió que aquesta espècie utilitza el color per a conquistar a les femelles.

Un altre dels experiments per a determinar la predilecció de les aus en els atacs depredadors, va ser la rèplica de 300 models de sargantanes simulant els colors reals de les espècies més comunes com són el blau, el verd i el marró.  Després de col·locar les rèpliques en diferents colors es va determinar que el color influeix en els atacs, sent les blaves més atacades que les verdes, i aquestes més atacades que les de color marró.

Altres conclusions de l’estudi d’aquest biòleg han estat envers la població adulta i la població juvenil de sargantanes, tant mascles com femelles. L’espècie podarcis pityusensis és molt territorial, i s’ha pogut constatar que les adultes solen atacar a les més joves, demostrant la tendència caníbal d’aquesta espècie independentment del sexe. Així mateix, les poblacions juvenils solen estar present en zones obertes, mentre que les més adultes es protegeixen en zones de densa vegetació.

Ja per acabar, altres conclusions han estat la tendència sexual del mascle, que al dia pot copular més de 10 cops amb diferents femelles. En un experiment, es va procedir a ajuntar a 20 femelles i 20 mascles, i per a determinar les seues preferències sexuals, es varen treure 10 de les femelles i se’n varen posar 10 de noves, amb el resultat que els exemplars mascles no varen acudir en cap moment a les 10 femelles que ja havien copulat amb anterioritat.