• Català
  • Castellano
  • English

El Consell de Formentera retira l'embarcació embarrancada as Pujols

vaixellembarrancat_webEl passat mes de juliol de 2011 es produí l’embarrancament d’un veler de 12m d’eslora a la badia des Pujols, el qual fou abandonat per part del seu propietari, originant l’inici d’una acta d’inspecció dels serveis de vigilància de l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera.

En el moment de l’incident, l’àrea de Medi Ambient del Consell va posar en coneixement dels fets a la resta d’administracions implicades, com ara la Demarcació de Costes de les Illes Balears i el Parc Natural de ses Salines. Per altra banda es va demanar informació a Capitania Marítima per identificar el propietari de l’embarcació Saudade, al qual es va reclamar la retirada immediata de la costa d’aquest vaixell en previsió dels possibles riscs de contaminació marítima que es poguessin produir, a més de l’impacte paisatgístic ocasionat.

Malauradament i com succeeix en nombroses ocasions, la falta d’una normativa estricta que obligui els propietaris dels vaixells naufragats a la seva retirada immediata ha provocat que les accions de rescat del Saudade s’hagin demorat un any. De fet l’antic propietari va procedir a la venda d’aquest veler a una empresa privada dedicada al rescat d’embarcacions als pocs mesos de patir l’accident, fet que va motivar que el Consell Insular incoàs l’expedient sancionador contra l’antic i el nou propietari. Un cop dutes a terme totes les accions administratives, i a l’empara de la Llei 22/2011 de residus, i de l’ordenança municipal d’ús i aprofitament de platges, el resultat de les sancions és de 3.000 euros per a l’antic i 3.000 euros més per l’actual titular del vaixell. A aquestes quanties se sumaran les despeses derivades del rescat, així com de l’ús de les instal·lacions portuàries per al dipòsit i varada provisionals al Port de la Savina, i les derivades del seu desballestament, descontaminació i trasllat a dipòsit autoritzat, sense perjudici de les sancions que poguessin produir-se fruit d’expedients oberts per altres administracions. Tot i així, el Consell de Formentera no té coneixement que s’hagi obert cap expedient per part dels agents de medi ambient del Parc Natural de ses Salines, fet que suposaria la total impunitat de l’infractor davant un possible delicte per contaminació ambiental dins zona protegida.

Des del Consell Insular de Formentera es lamenta la poca efectivitat de la normativa existent per tal d’exigir una resposta ràpida davant aquest tipus d’infraccions, i en especial, quan aquestes es produeixen dins l’àmbit del Parc Natural. Hem de recordar que en el transcurs del 2011, s’han produït tres casos de diversa gravetat com ara el del Royal Interprise, que embarrancà vora la boca de l’estany des Peix a final de l’estiu passat, i el Maverick II, de la companyia de transport marítim Baleària, el passat mes de febrer. En aquest sentit, el Consell pretén donar difusió d’aquest tipus de fets i manifestar que davant futurs accidents o abandonaments intencionats procedirà amb diligència i fermesa per impedir la impunitat dels infractors.