• Català
  • Castellano
  • English

“Programa d’Inserció Laboral per a persones amb Malaltia Mental a Formentera”

inserciomalaltsmentals_webLa consellera de Benestar Social del Consell Insular de Formentera, Dolores Fernández ha presentat avui en roda de premsa el “Programa d’Inserció Laboral per a persones amb Malaltia Mental a Formentera”, realitzat pels professionals de l’associació APFEM amb la col·laboració dels tècnics de l’àrea de Benestar Social. A la presentació hi ha assistit la presidenta d’APFEM, Irene Escandell.

Aquest programa es durà a terme al Centre de Dia de Formentera i s’inclou dins el projecte d’activitats contemplat al conveni de col·laboració que el Consell de Formentera va signar amb APFEM el 2011. Els objectius generals del programa son millorar la integració sociolaboral de les persones amb malaltia mental, promovent la seua rehabilitació social i laboral.

Pel que fa als objectius específics passen per la creació d’un espai transaccional que permeti una millor valoració del procés d’inserció laboral de les persones amb aquest tipus de malaltia, així com disminuir el seu risc d’exclusió social, aconseguir la millora de les relacions familiars, l’augment de l’autoestima i autorealització d’aquestes persones i disminuir la probabilitat de consum de substàncies tòxiques de les persones amb malaltia mental amb problemàtica social afegida.

El Programa contempla diverses activitats com per exemple un espai d’assessorament laboral, on un psicòleg especialitzat oferirà un espai individual per informar i assessorar a les persones amb malaltia mental i els seus familiars. Així mateix, s’ha organitzat un curs de motivació laboral, que permetrà un primer contacte amb el col·lectiu de Formentera. Aquest espai servirà per detectar les necessitats més específiques i poder orientar les futures actuacions amb un major grau de precisió. La durada total d’aquest curs és de 30 hores i es realitzarà en sessions setmanals de dues hores cadascuna d’elles.

Una altre de les activitats és la realització d’un programa ocupacional per al manteniment d’habilitats laborals. Aquest programa treballarà per mantenir els recursos personals orientats a afavorir la permanència i la participació activa en la vida social de persones amb discapacitats derivades de malalties mentals, a través de l’exercici de diferents nivells d’activitat productiva.

Aquest programa consta d’una part pràctica en administracions o empreses privades, prèviament concertades i en un règim ocupacional, en el què els usuaris poden percebre una beca de fins a 200 euros mensuals. L’usuari sempre serà supervisat i tutoritzat per personal de Apfem amb àmplia experiència en la matèria. Finalment s’oferirà un col·loqui sobre la inserció en el mercat de treball de les persones amb malaltia mental, i en el què s’ha convidat al sector empresarial de Formentera per informar sobre la importància de la inserció laboral de persones amb malaltia mental.

Amb el Centre de Dia de Formentera s’ha ampliat la cobertura pública d’atenció a aquest col·lectiu, proporcionant-li el nivell adequat d’autonomia personal i social. La manca d’estructures que facilitin la integració laboral final d’aquestes persones, fa que sigui necessari organitzar i articular una adequada i àmplia xarxa de serveis i programes que atenguin les diferents necessitats i problemàtiques de la població amb malaltia mental i que permetin la seva efectiva integració social en la comunitat.

El programa que portarà a terme APFEM, tractarà de donar resposta a la necessitat d’aquestes persones de desenvolupar una vida normalitzada amb un lloc de treball adaptat a les seves necessitats, disminuint així la dificultat d’accés al mercat laboral i visualitzant el paper rellevant que el treball juga en el procés terapèutic i de rehabilitació. El pressupost per a la realització del programa és de 4200 euros, 3.000 euros aportats pel Consell de Formentera i 1200 euros aportats per APFEM.

APFEM
APFEM és una associació formada per familiars, afectats i professionals de l’àmbit de la salut mental d’Eivissa i Formentera. Des de la seua constitució al 1995 te com a objectiu la millora de la qualitat de vida de les persones amb enfermetats mentals i els seus familiars, la defensa dels seus drets i la representació del moviment associatiu.