• Català
  • Castellano
  • English

Rehabilitació de totes les parets de pedra seca de les carreteres principals

El Consell Insular de Formentera, a través de la conselleria de Benestar Social i Joventut, ha gestionat diverses subvencions i convenis que han permès contractar personal que s'ha incorporat a les brigades encarregades, entre d'altres tasques, de la rehabilitació de les parets de pedra seca.

La primera va ser la subvenció del SOIB a les Corporacions Locals destinada a contractar treballadores i treballadors desocupats per a dur a terme obres i serveis d'interès general i social. Mitjançant un finançament de 77.979,27 €, provinents del Fons Social Europeu i de la Conselleria de Treball del Govern, s'han aconseguit tres objectius: proporcionar feina a persones aturades durant els mesos de temporada baixa, reforçar el Servei d'Atenció a Domicili de la Conselleria de Benestar Social i Joventut amb la contractació de dues persones, i intensificar el sector primari mitjançant la contractació de cinc persones encarregades de serveis com l'arranjament de parets de pedra seca, que delimiten els camps de conreu, i de camins rurals, així com la neteja de terrenys agrícoles per tal de prevenir plagues.

En segon lloc, a través de la signatura d'un conveni Consell – SOIB amb la finalitat d'afavorir la requalificació professional de treballadors en atur dels sectors en declivi o de sectors emergents, per a projectes d'interès general, s'ha executat la mesura quarta del “Pla de Reactivació de l'Ocupació de les Illes Balears” (PROIB). El cost total del projecte és de 59.483,10 € i ha permès contractar dues persones més per a l'arranjament dels tradicionals murs de pedra seca, una persona per al manteniment d'instal·lacions esportives, una persona per a arreglar infraestructures i camins i una altra per al manteniment de Béns d'Interès Cultural. Aquest personal s'ha contractat també durant els mesos d'hivern.

A banda d'aquests projectes, el mes de  gener es va engegar el programa pilot de “Formació en alternança”, promogut per la Conselleria de Benestar Social i Joventut i cofinançat pel SOIB. L'objectiu del programa és recuperar la figura de l'”aprenent”, amb l'alternança de la feina i de la formació. Els deu alumnes participants, d'entre 16 i 29 anys, s'han incorporat als serveis de manteniment del Consell i, de forma puntual, també han contribuït a la conservació de les parets de pedra seca. Paral·lelament, gràcies al seguiment d'una tècnica contractada amb aquesta finalitat, participen d'un seguiment pedagògic que els ajuda en el seu retorn al circuit de l'ensenyament formal mitjançant l'Escola Secundària d'Adults.

Les parets rehabilitades a través de tots aquests projectes constitueixen les que van des de la la Savina fins a Es Caló, i s'hi treballarà fins a haver repassat la resta de les vies principals.