• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency El Govern balear es compromet a finançar el 100 % dels projectes de Formentera relacionats amb el cicle de l'aigua, habitatge i reconversió turística

El Govern balear es compromet a finançar el 100 % dels projectes de Formentera relacionats amb el cicle de l'aigua, habitatge i reconversió turística

El Govern balear finançarà el 100 % dels projectes relacionats amb el cicle de l'aigua, zones turístiques o habitatge per a funcionaris que li arribin de Formentera. Així ho ha assegurat aquest matí el vicepresident de la Comunitat Autònoma i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Toni Costa, durant la seua primera visita oficial a l'illa de Formentera, on s'ha reunit amb tot l'equip de Govern del Consell Insular.

Costa ha assegurat que el Govern “té recursos més que suficients per fer inversions a Formentera, però ens falten projectes que estiguin en disposició de ser licitats al més aviat possible”. Per aquest motiu “li hem demanat al Consell de Formentera que passi a l'Oficina de Projectes Estratègics tots els projectes que estiguin en disposició de ser executats com més aviat millor amb la idea que li puguem donar finançament en el 100%”.

La prioritat absoluta del Govern balear són tots els projectes relacionats amb el cicle de l'aigua, ja sigui de sanejament, proveïment o reutilització, “per la qual cosa li hem demanat al Consell que ens passin tots els projectes que tinguin relacionats amb l'aigua, o si no que els comencin a elaborar”. En matèria d'habitatge, Toni Costa també s'ha mostrat disposat a fer un esforç, ja que es tracta d'un problema molt greu per a Formentera, especialment el relacionat amb habitatge per a funcionaris. En aquest sentit el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació ha manifestat que l'actuació més immediata és intentar posar a la disposició dels funcionaris que presten serveis a Formentera habitatge per a poder fer front a aquestes mancances.

Un altre aspecte prioritari seran els projectes de reconversió i rehabilitació de zones turístiques. “Tenim finançament per a poder-los executar, estam disposats a posar el 100% de finançament d'aquests projectes i li hem demanat al Consell que ens passi aquests projectes per poder-los donar cobertura”. Un finançament per a tots aquests projectes per a les quals hi haurà diferents fonts, com els fons Next Generation, l'ecotaxa, els fons d'insularitat o el cànon de sanejament de l'aigua.

Costa he fet referència també a la triple insularitat que pateix l'illa, i s'ha compromès a finançar la totalitat del cost del trasllat dels residus a Eivissa. També ha assegurat que el Govern balear anirà de la mà del Consell de Formentera per reclamar un nou conveni de carreteres. “És una situació vergonyosa que cap consell insular tengui un conveni de carreteres amb l'Estat, quan les illes Canàries tenen 400 milions d'euros per a executar en matèria de carreteres. No estam disposats a acceptar això, per la qual cosa anirem de la mà del Consell de Formentera al Ministeri de Transports perquè, d'una vegada per sempre, posin els diners sobre la taula per a executar aquestes inversions en carreteres que Formentera necessita per a millorar la seva seguretat”. Ha insistit que “el Govern balear està i estarà sempre al costat del Consell Insular de Formentera en totes les demandes que tingui en benefici dels ciutadans de l’illa”

.

El president del Consell Insular, Llorenç Córdoba, ha destacat el fet que sigui Formentera la que decideixi i realitzi els projectes que volen que s'executin “perquè moltes vegades els projectes venien imposats d'altres illes”. Així mateix, ha subratllat la importància que es desenvolupi el Règim Especial de Balears “que es va quedar a mig fer amb l'altre Govern” i que actuï sobre el sobrecost que sofreixen els productes de tota mena a Formentera. “No volem que ens costin les coses menys que en les altres illes, però que com a mínim ens costin igual”, ha apuntat el president insular.

Quant a les inversions prioritàries en relació amb el cicle de l'aigua, Córdoba ha destacat la depuradora, que no funciona bé i que està abocant aigua sense depurar en un parc natural i sobre la posidònia. Aquest mal funcionament de la depuradora provoca així mateix que no es pugui passar aigua a la bassa de reg, “per la qual cosa una infraestructura que ha costat milions d'euros està sense funcionar”. Una altra infraestructura que requereix d'inversió és la dessaladora “i en sanejament d'aigua també tenim bastants projectes”, entre ells el de prolongar l'emissari de la depuradora de Formentera a aigües una mica més profundes.

En relació a l'habitatge, s'ha posat sobre la taula la possibilitat de realitzar un lloguer d'allotjament per als funcionaris que han de traslladar-se a l'illa “i una altra cosa que havíem demanat, i a la qual se'ns ha dit ja que sí, és que es pugui utilitzar puntualment la casa de colònies per a solucionar el problema que tenen els docents en els mesos de maig i juny, en el que han de deixar els seus allotjaments que s'han de destinar a usos turístics”.

Presidency

Press Office

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

horaris_eng_baix_1

boto YOUTUBE