• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Press Room Newspaper library Social welfare La clausura de l'Oficina d’Ajuda a les Víctimes del Delicte arriba a Formentera sense previ avís, ocasionat un perjudici important per la ciutadania de l’illa

La clausura de l'Oficina d’Ajuda a les Víctimes del Delicte arriba a Formentera sense previ avís, ocasionat un perjudici important per la ciutadania de l’illa

victimesdelicte_webLa consellera de Benestar Social, Igualtat i Joventut del Consell Insular de Formentera, Dolores Fernández, juntament amb el psicòleg de la institució, Pere Serra, han informat aquest matí en roda de premsa sobre el perjudici que suposa el tancament de la Oficina d’Ajuda a Víctimes del Delicte (OAVD) per la ciutadania de Formentera, així com el seu malestar per les formes adoptades pel Govern Balear a l’hora de notificar la clausura d’aquest servei.

La manca de mitjans necessaris per a garantir una atenció, orientació i assistència adequada a les víctimes del delicte ha estat el detonant per a procedir al tancament de la OAVD, donada la impossibilitat per part de l’Administració de la Comunitat Autònoma de complir les obligacions assumides al conveni. La seua notificació a la institució insular va arribar el passat 2 de gener sense previ avís, posant de manifest la falta de consideració cap a Formentera.

Recordem que aquest servei es va posar en marxa gràcies a la signatura d’un conveni de col·laboració entre el Consell General del Poder Judicial, el Ministeri de Justícia i el Govern de les Illes Balears el 26 de maig de 1997.

Derivada de la Llei 35/1995, d’11 de desembre, d’ajuda i assistència a les víctimes de delictes violents i contra la llibertat sexual, aquesta prestació es convertia en un mecanisme adequat a Formentera donada la manca d’organismes judicials o d’altre tipus per a protegir a les víctimes del delicte (Institut Balear de la Dona, Jutjats de Violència de Gènere, Oficines d’Atenció al Menor, Servei d’Orientació Jurídica, etc.).

L’ Oficina d’Atenció a les Víctimes de Delicte venia a facilitar, millorar i completar el servei realitzat per els /les treballadors/es socials. I sobretot, garantia l’atenció professional, tant psicològica com jurídica especialitzada, de les víctimes del delicte i d’altres col·lectius vulnerables (defensa dels drets del menor), igualant així l’assistència a la resta de les illes.

Tipus de víctimes
Les víctimes ateses provenien majoritàriament de casos de violència de gènere, turistes, immigrants, temporers, i algun que altre cas més específic per tractar-se de persones vulnerables per causes físiques, psíquiques o econòmiques. El nombre de persones que requeria els serveis jurídics prestats per aquesta oficina oscil·lava entre els 10/12 usuaris mensuals i de 4 visites setmanals en els casos d’atenció psicològica.

Amb el tancament de la OAVD, Formentera s’ha quedat amb un buit per garantir aquest tipus d’atenció, a més de suposar una pèrdua de qualitat en el servei habitual realitzat, discriminant de nou a la ciutadania de Formentera.

L’àrea de Benestar Social de Formentera considera que el Govern Balear no ha procedit adequadament i que han primats els criteris polítics per sobre dels socials. Així mateix, la manca de voluntat per negociar la continuació del servei, tant amb les institucions com amb els col·legis professionals (psicòlegs, advocats),  denota que la reestructuració de les OAVD no és estrictament per les retallades econòmiques, sinó pels criteris establerts per l’Executiu Autonòmic.

Aquests criteris són difícils d’assumir pels col·legis professionals ja que “s’allunyen dels paràmetres tècnics i de qualitat que requereix l’atenció d’un col·lectiu especialment vulnerable com sens dubte és el que integren les persones que han estat víctimes d’un delicte”, segons la nota de premsa de 30 desembre, enviada pels esmentats organismes per tal d’aclarir la confusió creada en els mitjans, que els culpava d’un interès econòmic inexistent.

Amb una conjuntura com aquesta, l’àrea de Benestar Social estudiarà la forma de garantir aquest tipus d’atenció tant important per restablir la qualitat del servei. Aquesta manca de serveis i organismes és coberta per l’àrea de Serveis Socials amb el telèfon d’emergències 24 hores i els/les treballadors/es socials que l’atenen, els quals compleixen una funció d’atenció administrativa i d’assistència social fonamentalment.

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat