• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Press Room Newspaper library Environment 1ª Assemblea d'Aliança Mar Blava a Formentera

1ª Assemblea d'Aliança Mar Blava a Formentera

assembleamarblava 2014 webL’equip de govern del Consell Insular de Formentera ja ha manifestat en reiterades ocasions el seu rebuig al projecte de prospeccions petrolieres impulsat per l’empresa Cairn Energy al Golf de València i el litoral oest de les Illes Pitiüses.

A tal efecte, durant tot l’any 2013 s’han aprovat diversos acords plenaris i s’han mantengut reunions amb altres administracions públiques. Així mateix, el Consell Insular de Formentera es va adherir el passat mes de juliol, via acord plenari, a la plataforma Aliança Mar Blava, creada amb la finalitat de sumar els esforços de les institucions i els col·lectius ciutadans per rebutjar de manera manifesta les prospeccions petrolieres que es volen realitzar davant les costes d’Eivissa i Formentera.

Així, avui ha tengut lloc la primera assemblea de l’Aliança Mar Blava a Formentera, on s'ha tractat sobretot el tema de les al·legacions a les prospeccions, la recaptació de fons econòmics per seguir endavant en la lluita, la situació amb les illes de Menorca i Mallorca, així com altres actuacions, voluntariat i la situació legal de la constitució de l'aliança.

Pel que fa a les aportacions econòmiques, el Consell Insular de Formentera ja ha manifestat el seu compromís amb l'Aliança. Així mateix, tots els implicats han reiterat la importància d'aconseguir una major implicació del Govern Balear, ja que no es tracta d'un fet aïllat, sinó que hi ha altres projectes similars a les Illes Balers que requereixen del suport de l'Executiu Autonòmic.

Actualment, l’estudi d’impacte ambiental presentat per l’empresa Cairn Energy, es troba en període d’exposició pública, i des dels consells insulars de Formentera i Eivissa es presentaran al·legacions de manera coordinada i paral·lela. La data màxima per presentar-les finalitza el dia 20 de gener. La repercussió del projecte ha suscitat la implicació tant del sector públic com privat de Formentera, així com de la societat civil, amb l’adhesió en la lluita contra les prospeccions d’entitats com l’Obra Cultural Balear de Formentera, PIME Formentera, Ràdio Illa, Comissió de Festes de Sant Maria o RIP Posidònia, totes elles presents avui a la Assemblea.

Aquestes actuacions tenen previst el seu inici dins el present any, i poden suposar un greu impacte sobre les comunitats de fauna i flora marines del litoral pitiús, sobretot perquè la majoria d’elles es troben dins els límits de zones protegides i són denominades d’interès prioritari, tant per la directiva europea d’hàbitats com per la Declaració de Béns Naturals Patrimoni de la Humanitat. Entre les zones amenaçades es troben les salines d’Eivissa i Formentera, una zona humida d’importància internacional, Parc Natural, Lloc d’Importància Comunitària i Zona d’Especial Protecció per a les aus. A les salines destaca la presència de l’organisme viu més gran del món (un exemplar de 8 km de posidònia oceànica) i un espai vital de la tortuga babau (caretta caretta). També es veuran perjudicats els 69 quilòmetres de costa de Formentera que estan protegits sota 6 espais que conformen la Xarxa Natura 2000 de l’illa.

Des de Formentera es prestarà especial atenció a la tramitació administrativa i ambiental del procés d’avaluació d’impacte ambiental, ja que és en aquest punt on hi ha majors possibilitats d’actuació, i es continuarà treballant en el sentit de demostrar els greus perjudicis que aquestes prospeccions poden ocasionar sobre el medi ambient i l’economia de les nostres illes. De fet, l’efecte de l’explotació dels pous de petroli davant les costes de les Pitiüses pot comportar seriosos riscos de vessaments, incendis i contaminació que afectarien greument l’equilibri econòmic de la zona i els sectors productius que vertebren el territori de les Illes Balears, com per exemple, el turisme, la pesca o l’agricultura.

Més informació a la pàgina web www.alianzamarblava.org

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat