• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca Presidència L'equip de govern del Consell de Formentera explica la sentència del TSJB a una sessió plenària extraordinària

L'equip de govern del Consell de Formentera explica la sentència del TSJB a una sessió plenària extraordinària

conjunthistoric lamola 12032014Avui s'ha celebrat una sessió plenària extraordinària del Consell Insular de Formentera, on el conseller d’urbanisme, Bartomeu Escandell ha donat les pertinents explicacions sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que va anular la delimitació dels conjunts històrics dels nuclis urbans de Sant Francesc, Sant Ferran i el Pilar de la Mola, catalogats a les Normes Subsidiàries de Planejament de Formentera l'any 2010.

La sentència del Tribuna Superior de Justícia només afecta a l'àrea de 250 metres des de l'eix de les esglésies, qualificades com a Béns d'Interés Cultural, i convalida el Decret del Govern Balear de l'any 2009, que va donar llum verda al Consell Insular de Formentera per dur a terme la nova delimitació dels conjunts històrics.

El Consell Insular de Formentera, una vegada coneguda la sentència, va prendre la decisió d’actuar amb cautela pel que fa a les actuacions dins la delimitació dels conjunts històrics esmentats anteriorment. Tal com varen informar els juristes i tècnics de la institució, la resolució judicial no té efecte sobre les llicències d'obra atorgades des de l'entrada en vigor de les NNSS a l’any 2010.

Així mateix, el Consell Insular ha presentat una preparació d’un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, basat, principalment, en 3 arguments. El recurs de cassació s'ha basat en rebatre els arguments que donen cos a la sentència i que no son compartits pel Consell Insular de Formentera. El primer considera que la delimitació i els diferents graus de protecció que apliquen les Normes Subsidiàries no estan suficientment motivats. En aquest respecte es considera que existeix una base tècnica, acompanyada d'un treball, sobre els béns de valor patrimonial inclosos en aquesta protecció, tal com estableix el Decret. A més a més, i tal com ha manifestat el conseller de Presidència, Hisenda i Territori del Consell Insular de Formentera, Bartomeu Escandell, “l'actual equip de govern es va trobar amb 3 edificis de recent construcció que no podien protegir-se al no tenir cap valor patrimonial. Tenint en compte que en els conjunts històrics la volumetria quedava congelada, tant per construir com per demolir, el Tribunal hagués pogut interpretar que no es volia complir la sentencia de demolició”.

La finalitat de l'equip de govern amb la redacció del nou Pla Territorial Insular es va centrar en protegir el patrimoni de Formentera i donar seguretat jurídica a la ciutadania. I sobretot dur a terme una ordenació del territori, després de 20 anys des de l'aprovació de les Normes Subsidiàries anteriors, que dataven del 1989 i que no s'adaptaven a les necessitats de Formentera.

El segon argument de la sentència es basa en el procediment seguit. En aquest cas, Escandell ha manifestat que l'argumentació de la sentència, no s'ajusta a la realitat, ja que el procediment seguit ha estat el correcte en quant a la sol·licitud dels corresponents informes tècnics. En aquest respecte, la sentència del TSJB afirma que la Comissió Tècnica Assessora (CTA) no es va reunir per emetre un informe preceptiu, informació no verídica, tal com es demostra amb l'acta de la reunió de la CTA, celebrada el 27 de setembre de 2010, 3 dies abans de l'aprovació definitiva de les NNSS, i que va emetre una resolució favorable a la delimitació dels 3 conjunts històrics.

L'equip de govern del Consell Insular ha reiterat que s’ha seguit escrupolosament allò que marcava el Decret Llei i que s'ha dut a terme la tramitació adequada, corresponent a allò establert al Decret.

El tercer argument del TSJB apunta que el Consell de Formentera no va voler executar la sentència de demolició de 2009 dels 3 edificis del Centre Comercial Sant Ferran, aixecats al solar de ca ses Castellones, amb llicència concedida a l’any 2005 per part del tripartit PP-GUIF-PREF i declarada il·legal posteriorment per sentència judicial. En aquest punt, Escandell ha manifestat que, ha set aquest equip de govern qui ha hagut de gestionar aquesta problemàtica creada pels grups actualment a l’oposició PP-GUIF. En defensa de l’interès públic i per evitar una possible reclamació econòmica, la institució insular va esgotar totes les vies judicials per evitar aquesta responsabilitat patrimonial al poble de Formentera. La demolició es va executar al novembre de 2012, una vegada esgotades totes les vies de dret per part del Consell Insular, acatant així i fent complir la sentència.

El Conseller de Territori ha defensat totes les actuacions fetes per part del Consell Insular referides a aquest assumpte, defensant la màxima institució formenterera per damunt de colors polítics i de llicències il·legals concedides per l’anterior executiu PP-GUIF-PREF, com és el cas de Ca Ses Castellones, a la vegada que ha desplegat una política de preservació del patrimoni històric de la nostra illa, adequada a Llei. Des de l'equip de govern lamentam no haver rebut cap proposta concreta de millora d' aquesta protecció patrimonial per part dels grups de la oposició.

Així mateix, ha recordat que es prendran les mesures oportunes per a motivar, si cal encara més, la delimitació feta dels conjunts històrics de Formentera, donant la seguretat jurídica necessària.

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat