El plenari del Consell Insular de Formentera ha celebrat avui el primer debat polític sobre l'estat de Formentera amb la intervenció de tots els partits polítics amb representació al plenari. Aquest debat és de caràcter anual i s'ha de fer durant el primer semestre de l'any, tal com està estipulat pel Reglament Orgànic del Consell (ROC). La primera exposició correspon al president de la institució insular, Jaume Ferrer, que ha fet la seva presentació sobre la situació general de l'illa, el balanç d'actuacions del Consell i les línies mestres de la seva acció de govern en aquest any especial en què “fa deu anys de la creació del Consell de Formentera”.
Després de 10 anys de la creació del Consell el president ha explicat que Formentera ha guanyat capacitat d’autogovern i “ara els errors i els encerts en matèries molt delicades per aquesta illa obeeixen a decisions preses per polítics que han estat votats pels habitants d'aquesta illa”. “En segon lloc, el Consell de Formentera ens ha donat més capacitat per influir. No és el mateix ser un dels 67 municipis de les illes Balears que ser un dels 4 consells insulars”, segons ha destacat Jaume Ferrer.
Debat sobre l'estat de l'illa
El president ha recordat que en el debat sobre l’estat de l’illa de l’any passat “vàrem ser capaços d'acordar mesures que han estat de tracte preferent en l'activitat política d'aquest darrer any a Formentera”.
De les conclusions del debat de 2016 en varen sorgir 18 acords, que inclouen iniciatives de tots els grups polítics. S'han fet avenços en tots els acords, entre els que ha destacat l'adaptació de la sala d'actes del Centre de Dia perquè pugui acollir les sessions plenàries del Consell de Formentera. El president també ha fet especial referència a que s’hagi celebrat “la ponència especial d'estudi sobre la composició del Consell de Formentera en aquesta illa” tal i com es va acordar en el debat de l’any passat instar al Parlament a fer-ho, entre d’altres mesures.
Participació ciutadana
El president també ha destacat “la gran sort de ser una societat i un poble que participa en la vida pública”. I ha parlat sobre la segona edició dels projectes participatius en la qual les entitats de Formentera han presentat 28 projectes i es troben en fase de preselecció d'aquests projectes per decidir a què es destinaran els 325.000€ que el pressupost destina a inversions provinents dels projectes participatius.
A més, Jaume Ferrer ha anunciat que durant els propers mesos aquesta institució seguirà avançant per definir tres plans sectorials molt importants. El Pla Director de Residus, el de Joventut, el d'Igualtat i el de Mobilitat. En tots aquests plans es contempla la participació de la gent a traves del Consell d'Entitats. En aquest sentit ha afegit que “amb la gent també definim les reformes dels pobles. Recentment s'han fet reunions amb els veïns de la Savina per informar i dialogar de les obres previstes al seu nucli. En els propers dies, consultarem als veïns de Sant Ferran què en pensen de la línia de millora que ha preparat el Consell de Formentera per la seva localitat”.
Vivenda per viure
El president ha fet una menció especial al problema de l’habitatge que hi ha a l’illa. “Estem col·laborant amb el Govern Balear en tot el que està al nostre abast. La competència de vivenda és del Govern Balear. Hem proporcionat mitjans per facilitar que la ciutadania participés en un estudi de la situació de la vivenda, una mesura que vam aprovar, al passat debat. A més, Jaume Ferrer ha dit que properament es lliuraran les vivendes de protecció oficial en règim de lloguer, construïdes amb materials i tècniques sostenibles en un terreny cedit per aquest Consell de Formentera”.
A més, ha explicat que estem fent servir els recursos i les competències d'inspecció turística per intentar atenuar la tendència que una gran part de l'habitatge es destini a lloguer turístic. El reglament d'estades turístiques, primer, i el servei d'inspecció, després, estan donant els seus fruïts i ja és conegut per la majoria de la població, que publicitar i comercialitzar turísticament una vivenda sense la corresponent autorització turística no està permès, i comporta sancions.
Altres elements que, segons el president són claus per garantir la qualitat i la dignitat de vida de les formentereres i formenterers són la Residència de persones majors i el Tanatori. Aquestes infraestructures ocuparan terrenys propers al Centre de Dia i l'Hospital de Formentera.
La Residència per a majors ha de significar que moltes persones que per edat i estat de salut no poden ser ateses a l'illa ho puguin estar, i que la seva situació no impliqui un trencament tant gran en la seva vida com haver d'abandonar l'illa.
El tanatori serà realitat abans. L'obra serà licitada properament. Amb aquesta infraestructura hem de donar un salt endavant per comptar amb un lloc on dir adéu als nostres familiars, amics i veïns amb intimitat i dignitat, segons ha explicat al seu discurs.
Esport
Jaume Ferrer també ha destacat la importància de l'esport per millorar els hàbits saludables i fomentar els vincles de col·laboració i amistat. “Després de crear l'escola d'atletisme i de practicar durant tot aquest any el programa de valors, que ha servit de guia per un programa més ample a nivell de Balears, arriba el torn de l'escola de vela, que des d'aquest mateix estiu començarà la seva activitat en la futura ubicació del centre d'esports nàutics, a la Savina”.
Sant Ferran, centre cultural
El president ha anunciat que Sant Ferran es convertirà “en un futur proper, l'epicentre cultural de Formentera. I allí hi hem de traslladar el gruix de les infraestructures i serveis culturals”.
Amb la construcció de la nova escola de Sant Ferran, que té prevista la seva posada en marxa entre finals del 2018 i principis del 2019, les actuals instal·lacions de l'escola serviran per renovar i donar lloc a serveis i activitats culturals, artesanals, musicals i vinculades amb les arts escèniques, segons Jaume Ferrer.
Defensa de l'illa
En el seu discurs el president ha expressat que es continua amb ”l'objectiu de millora gradual de l'entorn rural i del paisatge. Aquest any el Consell de Formentera tornarà a oferir subvencions per arreglar parets de pedra seca, soterrar esteses aèries i rehabilitar elements patrimonials protegits, com cases pageses, molins, sènies, aljubs o pous”.
Jaume Ferrer ha explicat que “un estiu més el principal repte és l'abundant nombre d'embarcacions que tenen com a objectiu fondejar al nostre litoral”. Sobre aquesta qüestió, el president ha dit que “hem aconseguit que el pressupost del Govern reculli una partida de 200.000€ més, molt important per potenciar el servei d'informació al fondeig, que volem que sigui enguany ja des de Cala Saona a Punta Prima, i fins i tot Es Caló”.
A més, el màxim dirigent del Consell ha recordat que s’ha iniciat un projecte de sensibilització i captació de fons destinats a la protecció de la posidònia, el "Save Posidonia Project". I aquest estiu posarem en marxa la campanya per a la utilització per part de la ciutadania de la Línia Verda, una nova eina de comunicació d'incidències, que permetrà una detecció més ràpida de bateries de contenidors amb residus mal llançats, incidències d'enllumenat públic, entre d'altres.
El president ha destacat que el Consell continua la seva aposta per la protecció del camp, amb la renovació de l'acció concertada amb la Cooperativa del Camp per continuar amb el projecte de Fons de Terres, entre d’altres mesures.
Mobilitat sostenible
D’altra banda, Jaume Ferrer ha declarat que l’aposta per la mobilitat elèctrica segueix, i ha recordat que aquest darrer any Formentera ha signat un conveni amb la marca de vehícles Citroën per promocionar el model del e-Mehari elèctric.
Sobre mobilitat a l’illa, el president ha declarat que “som conscients que l'estiu passat va haver-hi algunes zones massificades que volem que ho deixin d'estar, per això estem amb converses amb el Govern per regular l'accés a sa Tanca d'Allà Dins, al Cap de Barbaria”.
A les portes de l'estiu, Jaume Ferrer, ha explicat que és molt satisfactori dir que les grans obres que depenen del Consell són a punt d'acabar. I ha recordat que aquest hivern hem intentat explicar el nostre model d'illa a Islàndia, a Berlín, a Madrid o a Londres, entre altres. Als llocs on hi ha públic que valori un lloc diferent, natural i per disfrutar amb tranquil·litat.
Tot i això, el president ha dit que encara no hem resolt el finançament de la promoció turística. Les Illes Balears han inaugurat el Palau de Congressos de Mallorca, pagat entre tots, una obra milionària, però encara no ha solucionat el finançament de la promoció turística a totes les illes. Vivim d'un conveni que no és suficient, i ho continuarem reclamant.
Arxiu del cas Punta Prima
Per últim, el president ha fet referència a que la justícia ha arxivat el cas Punta Prima. “És una sentència que es pot recórrer, d'acord, però és una sentència amb un text contundent, que no deixa lloc a dubtes que les coses aquí es fan d'acord a Llei. Seguidament, els portaveus de tots els grups polítics han portat a debat la intervenció del president, que finalment ha tancat el debat.
Un cop acabada la sessió i fins demà, dins l'horari del Registre general d'entrada, els grups polítics poden presentar proposicions relacionades amb el debat de l'estat a Formentera, per posteriorment convocar una altra sessió extraordinària en la qual es debatran i portaran a aprovació les proposicions presentades per tots els partits polítics. La segona sessió tindrà lloc el pròxim divendres a les 8.00 hores a la sala de Plens del Consell de Formentera, situada al Centre de Dia.
Urbanisme i territori, Turisme i Activitats econòmiques
Urbanisme i Ordenació del territori
Infraestructures i serveis
Medi Ambient
Ordenació turística i Activitats econòmiques
Medi Rural
Mobilitat