• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça Visita al projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera a Can Marroig

Visita al projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera a Can Marroig

foto 2022 figueres can marroig ALa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir; el conseller de Medi Rural, Josep Marí; el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí; i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat avui la finca de Can Marroig. A la trobada s’ha presentat el projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera.

La presidenta del Consell ha felicitat a la Cooperativa per dur endavant aquest projecte que permet recuperar l’activitat agrícola que tradicionalment va tenir aquesta zona protegida i que a més "farà que puguem tenir producte de quilòmetre zero en el nostre mercat de proximitat, un producte que a més és molt tradicional a Formentera".

Per la seva part, el gerent de la Cooperativa del Camp ha explicat el projecte. "Hem plantat 675 figueres en dos hectàrees de la finca de Can Marroig, són de dotze varietats diferents, per tenir una producció de figues escalonada durant tota la temporada. Esperam poder començar a collir les primeres figues al mes de juny. Es tracta d'una plantació intensiva que busca obtenir la màxima productivitat", ha assegurat Carlos Marí.

"Quan l’explotació estigui a ple rendiment esperam recollir vuit tones de figues a l’any que es destinaran a abastir el mercat local. Es vendrà figa fresca, però també es buscarà recuperar i promocionar la figa seca i les xereques, la manera tradicional d’assecar les figues a la nostra illa", segons ha afegit el gerent de la Cooperativa del Camp de Formentera. Finalment, des de la Cooperativa han volgut agrair als alumnes del taller de formació de Can Marroig i als treballadors d'Ibanat la seva ajuda en les tasques de plantació.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Mir, ha destacat "la recuperació d’un dels usos tradicionals d’una finca pública emblemàtica gràcies a la col·laboració entre administracions i entitats". "Moltes vegades pensam amb la gestió forestal com una eina exclusiva per evitar incendis, però també és la forma de recuperar terrenys i fer-los més rics i forts per enfrontar-se a l’emergència climàtica", ha afegit el conseller.

Pla col·lectiu de plantació

El Fons de Garantia Agrària i Pesquer de les Illes Balears (FOGAIBA), que depèn del Govern balear, ha concedit una subvenció de 9.990 € a aquesta plantació. Aquest projecte de plantació de figueres està inclòs dins un pla col·lectiu de replantació que promou la cooperativa, i en què col·laboren una desena de socis. El pla col·lectiu suposa la plantació de devers 4.000 arbres, especialment oliveres i figueres, que s’està duent endavant entre el 2021-2022, aprofitant una convocatòria d'ajudes per la replantació del FOGAIBA, segons han explicat des de la Cooperativa.

Suport a la Cooperativa del Camp

D’altra banda, el conseller de Medi Rural ha recordat que al març de l’any 2015 es va refundar la Cooperativa del Camp de Formentera. Des de llavors el Consell de Formentera ha subvencionat la seva tasca amb accions concertades anuals, aquest 2022 el Consell subvenciona la seva acció amb 130.000 €. Entre 2015 i 2021 s’han signat accions concertades anuals per un valor total de 751.413 €. El Consell també va construir la Nau de la Cooperativa, més recentment ha cedit una estació d’emmagatzematge i conservació de gra i maquinària necessària per poder treballar les terres cedides al Fons de Terres de Cultiu que actualment ja suma 279 hectàrees de conreu gràcies a la cessió de 120 particulars.

Segons ha resumit Josep Marí, "l’objectiu de totes les accions a les quals hem donat suport és seguir impulsant l’activitat agrària de l’illa per recuperar aquest sector primari i mantenir el paisatge tradicional", en aquest sentit el conseller ha agraït a la Cooperativa "tota la feina feta".

Conveni de cessió

Per acabar, cal destacar que al maig de 2016 es va signar conveni de cessió per donar-li un ús agrícola a la finca de Can Marroig entre el Consell, el Govern balear i l’Ibanat (finca propietat de l’Ibanat), la renovació d’aquest conveni es va fer al maig de 2021 per cinc anys més. Dins de l’acció concertada està la cessió d’ús perquè puguin destinar a cultius les dotze hectàrees de terreny cultivable.

24 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1