• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Promoció, Ordenació turística i Activitats econòmiques Formentera se suma a la defensa del cel nocturn i el dret a la llum de les estrelles

Formentera se suma a la defensa del cel nocturn i el dret a la llum de les estrelles

foto 2022xii cel estelEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Turisme, informa que el Ple de la institució ha aprovat l'adhesió de Formentera a la "Declaració en Defensa del Cel Nocturn i el Dret a la Llum de les Estrelles". Amb aquesta adhesió Formentera es suma als objectius continguts de la declaració.

La vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha declarat que "donada la baixa contaminació lumínica que tenim a Formentera, així com el gran valor paisatgístic i natural, l'illa és un escenari idoni per conèixer i gaudir del seu cel nocturn, per això estam treballant per aconseguir la certificació com destinació turística "Starlight", i així servir de reclam per als interessats en astronomia, experts i aficionats, així com suposar la protecció del nostre medi ambient, territori i paisatge, en aquest cas nocturn, del que puguin gaudir també els residents".

La UNESCO participa en la "Declaració de la defensa del cel nocturn i el dret a la llum de les estrelles", entre d'altres organismes internacionals. La seua adhesió és indispensable per aconseguir la certificació "Starlight". Entre els compromisos que Formentera accepta amb aquesta adhesió destaquen:

El dret a un cel nocturn no contaminat que permeti gaudir de la contemplació del firmament. El cel nocturn està en risc imminent i s'ha de protegir. En la declaració es demana un esforç a les administracions davant aquest repte que requereix d'innovació cultural, tecnològica i científica, i que exigeix fer un esforç continuat que faci possible redescobrir el valor del cel nocturn com a part viva del nostre llegat patrimonial i de la nostra cultura quotidiana.

Així mateix, el coneixement, amb el suport de l'educació, constitueix la clau, segons s'assenyala en la declaració. El control de la contaminació lumínica deu, per tant, ser un requisit bàsic en les polítiques de conservació de la naturalesa. Així mateix, s'han d'impulsar polítiques de paisatge que permetin garantir el dret de tots a la contemplació del firmament.

En darrer lloc, cal destacar que segons recull el document el turisme pot convertir-se en un poderós instrument per a desenvolupar una nova aliança en favor de la qualitat del cel nocturn. El turisme responsable pot i ha d'integrar el paisatge del cel nocturn com un recurs a resguardar i valorar en cada destí.

22 de desembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Fires i Mercats d'Artesania

Reb Bio. Turisme Ornitològic

Passió per Formentera

Web oficial de Turisme (www.formentera.es)