• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni Formentera a la Ruta de les Homilies d'Organyà

Formentera a la Ruta de les Homilies d'Organyà

foto 2023iii ruta organya AFormentera ha estrenat avui un monòlit que forma part del projecte de la Ruta de les Homilies d'Organyà. A la inauguració han estat presents la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; la consellera de Política Lingüística del Consell de Formentera, Raquel Guasch, i altres consellers, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior.

Raquel Guasch ha destacat que Formentera "se suma així a aquesta iniciativa que a Balears té el suport del Govern balear i que té l'objectiu de reforçar i valorar el compromís del poble de Formentera amb el català i també d'establir més llaços entre els indrets on es parla la nostra llengua". Guasch ha incidit què "és una acció més en defensa de la unitat de la llengua".

La Ruta de les Homilies d'Organyà és un recorregut pels territoris de parla catalana amb indrets i persones que han contribuït a configurar la llengua. Promoguda per l'Associació d'Amics de les Homilies d'Organyà, té el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.

La ruta de la llengua catalana té diversos punts d'interès i a cada punt s'alça un monòlit dedicat a les Homilies, creats per l'artista Ramon Maria Jounou. Cada monòlit simbolitza un moment o concepte clau per a la llengua catalana, com els orígens, l'expansió, la Renaixença, la normativització, la resistència, el caràcter nacional i oficial, la consciència lingüística o l'interès per la llengua. A les Illes, les rutes són les següents: a Mallorca, «La consciència lingüística» (Ramon Llull); a Menorca, «El manteniment de la normalitat lingüística» (segle XVIII, Il·lustració); a Eivissa, «Identitat i tradició» (tradició), i a Formentera, «La petja lingüística» (lèxic).

Formentera, la primera illa amb monòlit
Segons ha comentat Beatriu Defior, "els punts de la ruta previstos eren nou inicialment i, a les Illes Balears, només hi havia prevista una ruta, a Mallorca sobre Ramon Llull; des de la DGPL hem volgut que totes les illes hi siguin presents i és per això que hem promogut la creació d'un trajecte cultural i la instal·lació d'un monòlit a cada una de les illes". Formentera és el primer lloc on es planta el monòlit.

Història
Des de principi del segle XX s'ha considerat que les Homilies d'Organyà (un recull d'homilies originals llatines traduïdes al català) eren el text escrit més antic en català (1204). Fa poc, un nou estudi ha revelat que el text més antic seria el Llibre dels jutges de la Seu d'Urgell (una còpia en català del Liber Iudiciorum, el codi de lleis got vigent fins al segle XIII), que dataria entre el 1060 i el 1080. En qualsevol cas, les Homilies d'Organyà conserven aquest valor simbòlic pel que fa a la llengua catalana.


17 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera