• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat

Mobilitat trànsit rodat a la xarxa viaria de l’illa de Formentera

Carretera-reduxEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, informa que del 3 al 15 d'agost de 2017, moment de màxima demanda a la xarxa viària de Formentera, es va dur a terme una campanya de treball de camp a les carreteres de l’illa per a fer un recompte de vianants, bicicletes, motocicles, cotxes i usuaris d'autobusos i taxis per conèixer el tipus de mobilitat existent a l'illa de Formentera i el nombre d'usuaris.

Les dades obtingudes s’han contrastat amb les de la campanya feta l’any 2009 per veure quina ha estat l’evolució de la mobilitat a l’illa, donant per resultat un notori creixement del trànsit en la quasi totalitat de les vies mesurades.

De fet, en Intensitat Mitjana Diària (IMD), sols el tram PM-820-2 entre es Pujols i ses Illetes ha experimentat un lleuger descens del 4%, mentre que la resta de trams han comptabilitzat augments que van des del 2 al 26% d’incidència de trànsit rodat, essent la variant PM-820-2 entre la Savina, es Pujols i Sant Ferran el tram on s’han registrat uns increments més moderats, amb 5%, 2%, -4% i 7%, i la carretera a Cala Saona la zona amb més pressió de trànsit acumulada, amb el 26% de pujada.

Així mateix, la PM-820, que travessa l’illa des de la Savina fins a la Mola, té també creixements destacables en hora punta que arriben al 23% en alguns dels punts, amb xifres d’ocupació que superen el seu límit de capacitat teòrica entre la Savina i es Caló de Sant Agustí. El tram de la PM-820-01 de Sant Francesc a la cruïlla del restaurant es Cap registra pujades del 14% i 19% i els trams de la PM-820 que van d’es Caló a la Mola i la zona de Maryland tenen un augment del 10% de trànsit.

En comparació al 2016, el passat 2017 la població de residents a Formentera ha augmentat un 8% i el nombre de vehicles censats, dels quals un terç són motocicletes, un 3,5%. A això cal afegir-hi en estimació unes 8000 motos de lloguer i 2000 cotxes. La mitjana de vehicles per miler d’habitants s’eleva a Formentera als 675 veh/Mhab, gairebé 200 punts més que la mitjana estatal, que es xifra en 479 veh/Mhab.

Formentera amplia la regulació de l’aparcament a es Pujols, Sant Ferran i Sant Francesc

Aparcament la savina premsaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, informa que a partir de la propera temporada turística es regularà l’aparcament a les poblacions de es Pujols, Sant Ferran i Sant Francesc. Tal i com surt reflectit avui mateix al BOE, el Consell Insular ja ha iniciat la tramitació per a l’adquisició dels parquímetres amb l’objectiu de tenir-los a disposició dins el primer semestre d’aquest 2018 i poder tenir les noves zones d’aparcament regulat plenament operatives de cara a l’1 de juliol d’enguany.

Experiència a la Savina
El Consell implantà el 2015 a la població de la Savina la primera zona d’aparcament regulat de l’illa. Aquest nucli patia una gran mancança d’aparcament i després de tres temporades d’implantació de les zones blava i verda ha vist solucionada aquesta problemàtica. Aquesta bona experiència és el que ha dut al Consell a ampliar les zones d’aparcament regulat a d’altres nuclis amb problemes d’aparcament.

El control d’aquestes zones d’aparcament regulat es realitzarà amb un únic equip de controladors format per 3 membres durant la temporada d’hivern, plantilla que s’ampliarà fins a 16 operaris durant la temporada d’estiu. Aquest cos de treballadors estarà format per empleats públics contractats pel Consell, tal i com queda reflectit als pressupostos de la màxima institució Insular d’aquest 2018.

En els pròxims mesos, el Consell convocarà a les associacions de veïns de cada població per a explicar les característiques d’aquest projecte en cada cas.

Consell d’Entitats
La implantació de la regulació d’aparcament segueix la línia del model explicat els anys 2014 i 2015 en el Consell d’Entitats. En vàries sessions celebrades aquells anys, es tractà l’objectiu de reduir el nombre de vehicles en circulació a l’illa, especialment durant la temporada estival.

En aquestes sessions es tractaren diverses propostes, algunes competència del Govern balear com ara gravar l’entrada de vehicles a Formentera, i d’altres competència del Consell, com regular l’aparcament a nuclis urbans. En aquest sentit, l’ampliació de les zones d’aparcament regulat prevista, té com a objectiu optimitzar l’ús de les zones d’aparcament i, a la vegada, minvar l’ús del vehicle privat a l’illa.

Tancament del carrer Guillem de Montgrí per obres de millora

guillem de montgri redux 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Infraestructures i Mobilitat, informa que arrel de les obres de millora que es duen a terme al nucli urbà de Sant Ferran, a partir d’aquest dimecres, dia 10 de gener, el carrer Guillem de Montgrí, que uneix la carretera principal (Avda Joan Castelló Guasch) amb la rotonda d’es Pujols i passa pel centre de la localitat, restarà tallat al trànsit i tampoc s’hi podrà aparcar.

Canvis a la circulació de vehicles
Per a compensar el tancament d’aquest carrer, s’han previst varis canvis per a afectar el mínim la mobilitat dins el poble. Els principals seran els següents:

Accés a l’escola de Sant Ferran; s’hi podrà accedir pel mateix lloc, ja que encara que el carrer Guillem de Montgrí quedarà tallat, des de l’avinguda Joan Castelló Guasch es podrà seguir accedint al CP de Sant Ferran mitjançant els carrers Sant Jaume i Tarragona.

Accés al carrer Major; al tram nord del carrer Major s’hi podrà seguir accedint des de la rotonda nord d’entrada al poble, la d’Es Pujols.

Accés als carrers per a vianants; es podrà accedir als carrers Mallorca, Menorca i Havana pel carrer Alacant. Aquest carrer passarà a ser de doble sentit durant la durada de les obres.

Així mateix, per a anar cap a la zona sud de Sant Ferran i es Pujols s’haurà d’utilitzar la circumval·lació.

Cal recordar que per minimitzar molèsties a veïns i negocis afectats, a inicis de desembre es va habilitar un nou aparcament dissuasiu amb 70 places de capacitat al que s’accedeix des de la circumval·lació.

Es preveu que les obres al carrer Guillem de Montgrí, que s’inicien aquest dimecres, a més de les que s’executen al carrer València, finalitzin l'1 de maig.

Pla de mobilitat específic per al dimecres dia 3 de gener amb motiu del partit de vuitens de Copa entre la SD Formentera i el Deportivo Alavés

El Consell Insular de Formentera, a través de l’Àrea de Mobilitat, ha preparat un dispositiu especial pel que fa a circulació rodada al Camí Vell de la Mola amb motiu del partit de vuitens de final de la Copa del Rei entre la SD Formentera i el Deportivo Alavés, que es disputarà aquest dimecres 3 de gener a les 19.00 h al Camp Municipal d’Esports.

L’objectiu d’aquest pla serà garantir una circulació controlada i fluida a l’hora d’accedir i sortir del Camp. Per aquest motiu s’establiran les següents normes per a tots aquells ciutadans que vulguin assistir al partit:

15 h–22 h: Circulació regulada en el Camí Vell de la Mola, un únic sentit de circulació Sant Francesc – Es Ca Marí.
15 h–16 h: Circulació permesa a tots els vehicles.
16 h–22 h: Circulació prohibida, excepte vehicles autoritzats i vesins.
17.30 h: Obertura de portes del camp.

Tothom haurà d’arribar al camp caminant. És per a això que es fa una crida a la ciutadania per fer una trobada a les 17 h a la plaça de Sant Francesc per baixar tots junts cap al camp a animar a la SD Formentera en aquesta històrica cita.

Aquelles persones que tinguin necessitats especials per a desplaçar-se, disposaran d’un servei gratuït de llançadora que estarà operativa de 17 h a 19.00 h per recollir-les i portar-les al camp. Aquest servei farà 4 aturades als aparcaments de Sant Francesc: pàrquing de sa Senieta, pàrquing del Poliesportiu Antoni Blanc, pàrquing del Fossar Vell i circumval·lació. Per això, les persones amb dificultats de mobilitat hauran d’estar en aquests aparcaments per a ser recollides. En finalitzar el partit, aquesta llançadora seguirà activa per a realitzar el mateix servei de tornada.

PERSONES DESPLAÇADES DES D’EIVISSA
Durant la jornada hi haurà també un reforç de la línia regular d’autobús que uneix el Port de La Savina amb Sant Francesc i que restarà a disposició de totes aquelles persones que es desplacin des d’Eivissa per assistir l’encontre. Des de les 9.30 h fins a les 19 h un servei d’autobús unirà La Savina–Sant Francesc. Aquest bus serà al port i sortirà cada vegada que arribi un vaixell d’Eivissa. La parada de Sant Francesc serà a la circumval·lació. L'accés al camp serà caminant tant per anar com per tornar. Els busos per retornar a la Savina en finalitzar el partit seran a la circumval·lació. El preu d'aquest servei serà de 3€ anada i 5€ anada i tornada.

La ITV de Formentera tanca l’any amb llista d’espera zero

Foto itv formenteraEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que com cada any l’estació d’ITV de Formentera romandrà tancada, entre el 18 de desembre i fins al 19 de gener per vacances del personal.

D’altra banda, ens complau comunicar-vos que el servei de la ITV arriba al final d’aquest exercici amb llista d’espera zero. Després del tancament del servei per motius de baixa d’un professional el passat mes de setembre, durant els mesos d’octubre i novembre s’ha donat un servei addicional per la tarda per poder compensar i així arribar a tancar l’any sense llista d’espera.

Més articles...

Pàgina 27 de 36

27

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica