• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat

Formentera treu noves ajudes per adquisició de bicicletes o per convertir-les en elèctriques

foto 2022ix exhibicio bicisAvui la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan i el conseller de Mobilitat, Rafael González, han fet una visita a l'exhibició de bicicletes convencionals i elèctriques que es fa durant aquesta Setmana de la Mobilitat Sostenible a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

La presidenta ha mostrat la seua satisfacció per les accions que des del Consell de Formentera s'estan impulsant per incrementar l'ús de la bicicleta, un dels mitjans més sostenibles i que millor s'adapten a les característiques de l'illa. "L'aposta per la bicicleta és uns dels objectius principals de la mobilitat a l'illa i hem de continuar treballant en el seu impuls i també en la conscienciació entre la ciutadania de que ens hem de moure d'una manera més sostenible i saludable i això també passa per agafar menys el cotxe".

Noves ajudes
Per continuar amb aquest impuls, han presentat les noves ajudes que el Consell de Formentera atorga per adquirir bicicletes o convertir-les en elèctriques. Es subvencionaran 100 € per convertir en elèctrica una bicicleta convencional, 150 € per comprar una bicicleta convencional, 250 € per comprar una bicicleta convencional i convertir-la en elèctrica i 450 € per comprar una bicicleta elèctrica. Les ajudes es poden demanar a l'OAC i l'OVAC fins esgotar el pressupost que és de 11.400 €.

Rafael González ha explicat que "després de la bona acollida de la primera convocatòria de subvencions, que es va treure el passat mes de desembre, i amb la qual 17 residents de la nostra illa varen adquirir noves bicicletes, ara hem tret unes nova subvenció per seguir potenciant la mobilitat sostenible". "Com a novetats, davant l'alçada de preus s'ha augmentat un 50 % l'import de les ajudes existents, s'han creat dues noves línies d'ajudes per incloure la conversió elèctrica de bicicletes convencionals, ja que així ens ho havíem proposat particular i des del sector, així mateix, s'ha incrementat l'edat dels beneficiaris de 11 a 18 anys, ja que a partir d'aquesta edat és quan molts joves comencen a moure's de manera autònoma per l'illa i esperam ajudar-los a que ho facin en bicicleta", segons Rafael González.

cartell 2022ix ajudes bici

Recordam que aquesta setmana amb motiu de la Setmana Europeu de la mobilitat a Formentera hi ha:

Exhibició de bicicletes convencionals i elèctriques
Entre avui i el 22 de setembre, entre les 10 h i les 13 h a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, els dos establiments de Formentera especialitzats en venda de bicicletes fan una exhibició de bicicletes convencionals i elèctriques. Els residents poden provar-les i si els agraden, se'ls informarà sobre les ajudes del Consell per adquirir-les. També hi ha accessoris de bicicletes, com ara casc, llums i armilla, entre d'altres.

Revisió i posada a punt de bicicletes gratuïtes per a residents
Entre avui i el 22 de setembre s'ofereix la revisió i posada a punt de bicicletes de manera gratuïta per a residents. De 8 h a 19 h, al Taller Es Brolls Formentera, carretera de la Savina, km 2. I de 16 h a 20 h, al Taller Formentera Cycles, carrer Guillem de Montgrí, 35, Sant Ferran.

Els residents poden portar la seua bicicleta a aquests tallers i un expert els la posarà a punt. S'ha de presentar DNI i certificat de residència (millor en el mòbil, sense paper). Aquest és un servei bàsic de revisió de cadena, rodes i frens.

20 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L'ús de la bicicleta s'incrementa a Formentera en un 150 % des del 2017

foto 2022ix bici AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible informa que l'ús de la bicicleta ha augmentat en un 150 %, si comparam les xifres del comptatge d'aquest estiu amb les del que es va fer el 2017; l'augment ha set del 90 %, si les comparam amb les dades del 2019, i del 10 % si les comparam amb les del 2021.

Aquestes dades provenen de la campanya de comptatge feta a la xarxa viària en els dies de màxima afluència de vehicles a l'illa, entre el 5 i el 14 d'agost de 2022, i que també es varen realitzar els anys 2017, 2019 i 2021. El conseller de Mobilitat, Rafael González, les ha valorat positivament i diu que "demostren que hi ha un canvi de tendència de mobilitat a l'illa que està fent que s'incrementi l'ús de la bicicleta, un mitjà de transport que s'adapta molt bé a les característiques de Formentera".

Segons aquest estudi, els camins més utilitzats per les bicicletes són el camí de sa Guia i el camí des Brolls. El 2017, al camí de sa Guia es varen comptabilitzar 264 bicicletes en agost en comptatges fets en 6 hores, tres en horari de matí i tres en horari de tarda, mentre que enguany en la mateixa franja horària s'han comptabilitzat 725 ciclistes. L'augment de l'ús ha set del 175 %. Pel que fa al camí des Brolls, també el 2017 es varen comptabilitzar 85 ciclistes i el 2022, 310, la qual cosa ha suposat un increment del 265 %.

El conseller ha agraït també l'aposta que moltes empreses de lloguer han fet incrementant la seua flota de bicicletes tant convencionals com elèctriques. D'altra banda, el conseller ha recordat que entre el 20 i el 22 de setembre al matí hi haurà exhibició de bicicletes a la plaça de la Constitució (Sant Francesc), on els residents, a més de provar-les, podran conèixer les ajudes que ha tret el Consell per adquirir-les. Aquests mateixos dies, als dos tallers de bicicletes de l'illa els formenterers poden posar a punt les seues bicicletes de manera gratuïta. "Totes aquestes accions són una aposta per potenciar la mobilitat sostenible a l'illa", segons Rafael González.

19 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera arriba al sostre de vehicles durant vuit dies d'agost i baixa el trànsit un 8,5 % respecte al màxim històric de 2017

foto 2022ix final for ecoEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, informa que ahir va finalitzar la regulació de formentera.eco. Recordam que entre el 15 de juny i el 15 de setembre tots els vehicles de motor que han circulat per Formentera havien de tenir en vigor l'autorització en la circulació.

El conseller de Mobilitat, Rafael González ha explicat que aquest quart any d'aplicació s'ha arribat al sostre de vehicles de visitants durant vuit dies d'agost (6, 7, 8, 10, 11, 12, 13 i 14). Durant aquestes jornades s'han rebutjat 955 peticions de mitjana diària. Cal destacar que l'any 2020 es va arribar al sostre de vehicles durant quatre dies, i el 2021, cinc dies.

Baixada del transit
D'altra banda, tenint en compte la campanya de comptatge feta a la xarxa viària en els dies de màxima afluència de vehicles a l'illa, entre el 5 i el 14 d'agost, el trànsit ha disminuït un 8,5 % si el comparam amb el comptatge que es va fer el 2017, on se situa el màxim històric. Aquesta campanya també es va fer els anys 2019 i 2021, i si la comparam amb les xifres recaptades, enguany el transit ha baixat un 2,5 %, respecte als dos anys.

Com a exemple, el trànsit en la zona de més pressió de la xarxa viària de Formentera, la carretera de Sant Francesc a Sant Ferran, ha tengut la següent evolució: durant els deu dies de màxima afluència d'agost es varen comptabilitzar 21.328 vehicles de mitjana diària l'any 2017, 20.436 l'any 2019, 20.372 l'any 2021 i 19.617 l'any 2022. Això suposa una baixada del 8 % si comparam les dades del 2022 amb les del 2017, i de devers el 4 % si les comparam amb les del 2019 i 2021.

A falta d'una anàlisi més exhaustiva, Rafael González, ha declarat que “els resultats d'enguany demostren la necessitat i l'efectivitat de la regulació: la necessitat perquè ha evitat l'inici d'activitat o l'increment de la flota de sis empreses de lloguer i ha evitat l'entrada de 955 vehicles de mitjana diària durant deu dies d'agost, i l'efectivitat per la considerable baixada de trànsit que s'ha produït”. El conseller ha afegit que, de fet, “la sensació és que enguany la circulació ha set més fluida i amb menys saturació a les carreteres, que juntament amb l'impuls dels modes de transport més sostenibles és un dels objectius principals de formentera.eco”.

Recordam que l'any que ve es tornarà a baixar un 4 % més el sostre de vehicles, amb la qual cosa en quatre anys s'haurà abaixat un 16 % respecte al sostre establert al 2019. Aquesta baixada del 16 % és la que va acordar el Consell d'Entitats l'any 2020 com a objectiu de legislatura. A final de temporada es tornarà a convocar el Consell d'Entitats per analitzar totes les dades de manera detallada i preparar la regulació del 2023.

16 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Comença la bonificació del transport públic a Formentera fins al 31 de desembre

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, recorda que demà, 1 de setembre, comença la bonificació del transport públic del 100% per als residents a l'illa i del 70 % en el preu dels abonaments i títols multiviatge per a la resta d'usuaris. Aquesta mesura és perllongarà fins al 31 de desembre de 2022.

Les persones residents a Formentera que vulguin beneficiar-se d'aquesta bonificació només hauran de presentar al conductor de l'autobús el document nacional d'identitat i el certificat de residència, que es pot portar en el mòbil o en paper. Des del Consell es recomana que, sempre que sigui possible, es faci ús del mòbil per mostrar el certificat de residència, evitant així l'ús de paper.

La resta d'usuaris podran adquirir els abonaments bonificats en el moment de pujar a l'autobús. Els nous preus dels abonaments són:

-Abonament dia: 3 € (abans 10 €)
-Abonament de 20 viatges de curt recorregut: 6 € (abans 20 €)
-Abonament de 20 viatges de llarg recorregut: 9 € (abans 30 €)
-Abonament jove de 25 viatges: 6 € (abans 20 €)

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha assenyalat que "preveiem que un total de 4.000 passatgers es beneficiïn d'aquestes bonificacions fins al 31 de desembre" i també ha afegit que "aquesta mesura es suma a altres que ja s'ofereixen en el transport públic de l'illa, com ara la gratuïtat del servei per a menors d'edat i per a persones amb discapacitat i acompanyants".


31 d'agost de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022viii transport public

Aquest divendres s'inicia una nova campanya d'aforaments a les carreteres de l'illa

foto 2022 carreteresEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, informa que avui divendres 5 d'agost s'inicia una campanya d'aforaments a la xarxa viària de Formentera que es perllongarà fins al 14 d'agost. "A través de comptatges automàtics (amb sensors) instal·lats en punts estratègics de les carreteres i camins de l'illa, i també a través de comptatges manuals, es farà un recompte de vianants, bicicletes, motocicles, cotxes i usuaris d'autobusos i taxis per conèixer l'estat actual de la mobilitat a l'illa de Formentera", segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

Aquests recomptes també es varen fer als anys 2017, 2019 i 2021, l'execució dels quals està recollida al Pla de Mobilitat Sostenible de l'illa. "Amb les dades d'aquest estiu, comparades amb les dels anteriors anys, podrem avaluar l'evolució de la mobilitat a l'illa i conèixer l'efecte de les mesures de regulació que s'estan aplicant", ha afegit el conseller.

Campanya d'aforaments
Durant aquesta primera quinzena d'agost, moment de màxima demanda a la xarxa viària de Formentera, es realitzaran comptatges dels usuaris i vehicles que hi ha a les vies, segons el mitjà de transport que fan servir. En concret, s'han instal·lat comptatges per vianants i bicicletes en sis punts estratègics de les Rutes Verdes. A la xarxa viària es realitzaran set comptatges manuals d'aforament i s'han instal·lat quinze d'automàtics. Així mateix, es farà un recompte dels usuaris del transport públic: autobús i taxi.

Aquests treballs es completaran amb la realització d'aforaments i enquestes al port de la Savina, es recomptarà els visitants i es faran entrevistes a peu de port per conèixer com fan els desplaçaments els visitants de Formentera i si pernocten a l'illa.

5 d'agost de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 7 de 40

7

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica