• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Durant el mes de març 1.408 vehicles han demanat autoritzacions per circular a Formentera aquest estiu

foto 2023iv ecoEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, informa que durant el mes de març 1.408 vehicles han obtingut autorització per circular a Formentera durant el període de regulació, que enguany va de l'1 de juny al 30 de setembre. D'aquestes autoritzacions, 145 han set demanades per part de residents i la resta, 1.263, per part de visitants.

La xifra és un 30 % superior a les autoritzacions que es varen atorgar en el mes de març de l'any passat, quan es validaren 1.085 autoritzacions per circular, de les quals 108 varen ser obtingudes per part de residents. El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha declarat que "aquestes dades ens demostren que formentera.eco és un projecte consolidat y conegut, mostren unes perspectives bones de cara a la temporada turística i ens confirmen la necessitat d'aplicar aquesta regulació".

A la sessió plenària d'ahir divendres es va donar compte de l'aprovació definitiva de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa del projecte formentera.eco. Ara, l'aprovació serà enviada al BOIB i una vegada que es publiqui entrarà en vigor la nova taxa, que segons es va acordar en el Consell d'Entitats és de 6 €/dia amb un pagament mínim de 30 € per als turismes, i 3 €/dia amb un pagament mínim de 15 € per a les motos. Fins ara, la taxa vigent és la del 2022, que és de 3 €/dia amb pagament mínim de 15 € per als turismes, i d'1,5 €/dia amb pagament mínim de 7,5 € per a les motos.


1 d'abril de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell busca voluntaris per instal·lar comptadors d'energia i formar les comunitats energètiques

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, està treballant en la posada en marxa de dos comunitats energètiques a l'illa. Aquesta iniciativa forma part de VPP4 Islands, un projecte que fomenta l'ús d'energies renovables a Europa, que incorpora la innovació tecnològica i al qual pertany Formentera des de l'any 2020. Per continuar amb el desenvolupament del projecte hi ha prevista una nova reunió informativa, aquest divendres 31 de març a les 17 hores a la sala d'actes del Consell (plaça de la Constitució, 1).

Per a la primera fase d'aquest projecte s'estan buscant voluntaris de tota l'illa per instal·lar comptadors d'energia al quadre de la casa o el negoci. La instal·lació és completament gratuïta i permetrà a l'usuari poder veure, a través d'una aplicació, el consum d'energia de la seua casa o negoci. L'únic compromís per part de l'usuari és cedir les dades recollides per aquest dispositiu de cara al projecte.

L'altre objectiu de la reunió d'aquest divendres és explicar als assistents que tenen l'oportunitat de formar part de les comunitats energètiques que es crearan amb els fons del projecte VPP4 Islands.

El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, ha animat "els propietaris d'habitatges i les empreses de Formentera a participar en aquesta prova, perquè és una oportunitat per avançar en la producció i consum de les energies renovables i que també ajudarà a conscienciar la població".


29 de març del 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

foto 2023iii comunitats energetiques

Comença la retirada de posidònia de les platges de Formentera

foto 2023iii retirada posi BEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que han començat les tasques de retirada de la posidònia de les platges de Formentera. Els treballs s'han iniciat per cala Saona i es continuaran per les platges on hi hagi acumulada més posidònia.

Cal recordar que fins al 15 de maig, tal com estableix el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) del Parc Natural de ses Salines, es prohibeix la retirada de posidònia en zones incloses dins del parc natural abans d'aquesta data.

La posidònia retirada es posarà a disposició de la ciutadania perquè puguin fer-la servir. Els interessats es poden adreçar a l'àrea de Medi Ambient per fer la petició, a través d'una instància genèrica a l'OVAC, del telèfon 971 32 12 10 o enviant un correu a mediambient@conselldeformentera.cat. El transport del material és gratuït.

27 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera se suma aquest dissabte a l'Hora del Planeta

El Consell de Formentera s'ha adherit un any més a l'apagada d'il·luminació per l'Hora del Planeta que tendrà lloc dissabte 25 de març, entre les 20.30 i les 21.30 hores. Aquesta apagada és un gest simbòlic per lluitar contra el canvi climàtic, i el Consell hi contribuirà amb l'apagada dels llums de les esglésies de Sant Ferran i Sant Francesc.

21 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera estrena la prova pilot del Sistema de Retorn d'Envasos

foto 2023iii SDDR aLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i el director general de Comerç, Miquel Piñol, han participat, aquest divendres, en l'acció demostrativa del Sistema de Retorn d'Envasos (SDDR) que es provarà a l'illa de Formentera quan finalitzi la temporada turística.

La demostració, organitzada per l'entitat Rezero, s'ha plantejat per aclarir dubtes al sector del comerç i a la ciutadania davant la prova pilot que es preveu iniciar un cop finalitzada la temporada turística. Els participants han pogut comprovar el funcionament del nou sistema així com els dos mètodes de pagament: a través d'una aplicació mòbil o d'una targeta analògica. En tots dos casos, l'usuari obté un justificant del dipòsit de 0,10 cèntims que paga en adquirir l'envàs i que recupera en el moment de la devolució en una de les màquines que s'instal·laran als comerços.

Ana Juan ha destacat que "avui és un dia important per a Formentera perquè aquest projecte que avui es presenta ens posa en el mapa, de nou, com una illa pionera en sostenibilitat; aquesta prova serà un referent per a la resta d'illes".

Formentera, l'illa que més recicla
La presidenta ha recordat que "Formentera és l'illa de Balears que ofereix els millors resultats en reciclatge, l'any passat van arribar al 33,91 %, el màxim històric", i ha assenyalat que "s'ha de seguir treballant en la conscienciació de residents i de les persones que ens visiten per millorar els resultats entre tots".

Segons ha assegurat Sansó, "avui feim una passa més cap al nou model de gestió que vàrem implantar la passada legislatura a partir de l'aprovació de la Llei de residus", i també ha recordat que "ja en l'exposició de motius del text aprovat pel Parlament, s'estipula que el sistema SDDR és l'opció més eficaç per lluitar contra l'abandonament de residus de plàstic en el medi ambient i a la mar, i que obliga les administracions a organitzar una prova pilot d'una durada mínima d'un any".

Segons el darrer estudi de la Conselleria, el 2021 a les Illes Balears es va reciclar un 26 % dels envasos lleugers que es varen recollir als contenidors grocs, "una xifra que s'allunya molt dels objectius que marca la Unió Europea i que ens obliguen, per tant, a provar nous sistemes per tal de millorar l'eficiència en la gestió dels residus", ha assenyalat Sansó, que ha afegit que experiències similars a altres països europeus han donat índexs de recuperació de fins al 90 % per als envasos inclosos en el sistema.

La prova pilot compta amb una partida pressupostària de 500.000 € que aporta el fons de l'impost de turisme sostenible (ITS). L'objectiu principal és mostrar la viabilitat del sistema i implantar-lo a la resta d'illes en cas que els resultats siguin positius. S'hi inclouran els envasos de begudes d'acer, d'alumini, de plàstics i de brics amb un volum inferior a tres litres que es generin en el territori de l'illa de Formentera per als següents productes: aigües, sucs i nèctars (no lactis), begudes refrescants i energètiques, sidres i cerveses.

La prova pilot està impulsada per la Direcció General de Residus i Educació Ambiental i compta amb la col·laboració de la Direcció General de Comerç del Govern de les Illes Balears i del Consell de Formentera. Les tres institucions han mantingut diverses reunions informatives amb els sectors afectats de l'illa.


17 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 4 de 67

4

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix