• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Jornada 'Accions de prevenció d’incendis forestals' a Formentera

jornades incendisEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, organitza el proper dijous, 26 d’abril, a la Sala d’Actes del Consell de 17h a 20h, una jornada d’Accions de prevenció d’incendis forestals.

Formentera és una illa amb una elevada proporció de superfície forestal, en la que hi trobem al voltant de 800 edificacions sense faixa d’autoprotecció enfront de possibles incendis forestals. Aquestes infraestructures són necessàries i obligatòries per llei per protegir-nos d’un incendi i facilitar les tasques d’extinció.

En la jornada de dijous, adreçada tant a propietaris particulars com a professionals del sector forestal, s’explicarà quines mesures s’han de prendre per tal de reduir el risc d’afectació per incendis així com quins són els procediments que s’han de seguir.

Cal recordar que aquest ha estat un hivern molt pluviós, i que, per tant, aquesta primavera es registra un major creixement de la massa forestal a l’illa. Per això és important saber gestionar els terrenys rústics i boscosos a fi d’evitar en la mesura del possible el risc d’incendis”, ha destacat el conseller de Medi Rural Bartomeu Escandell, que ha fet una crida a la participació en aquesta jornada.

Formentera incrementa els tractaments de control de moscards després de les pluges d'hivern

Foto control de moscards 2El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha iniciat una nova campanya de control de les poblacions de moscards i quironòmids al Parc Natural de ses Salines. En concret, s’està actuant a s’Estany Pudent, s’Estany des Peix i ses Salines d’en Marroig, punts on es concentra la major part d’aigua dolça i es desenvolupen les larves de mosquits.

Durant la primera jornada d’ahir dimarts, l'equip tècnic va cobrir gran part de l'àrea de tractament i va constatar que hi ha gran quantitat d’aigua estancada degut a les elevades precipitacions d’aquests primers mesos de l’any, cosa que ha elevat de retruc la presència de moscards, tant en fase larvària com adulta.

Per aquesta raó, en la campanya 2018 s’incrementen els mitjans, passant de 24 jornades a 31 a realitzar en dues fases. Durant la primera fase, anomenada de xoc, s’apliquen dos tractaments per setmana (dimarts i dijous) durant les primeres 3 setmanes, mentre que durant la segona fase es realitzarà un tractament per setmana.

Així mateix, s’està treballant amb la dosis màxima permesa del Bacillus thuringiensis Israeliensis, el producte biològic autoritzat per aplicar en la zona del Parc Natural Ses Salines. L’objectiu és donar la major persistència a la presencia d’aquest insecticida natural que actua directament sobre les larves que es desenvolupen a les aigües estancades.

Per la consellera del ram, Daisee Aguilera, "després de realitzar la primera jornada de tractaments, valorem que ha estat un encert iniciar abans la campanya i intensificar les actuacions durant les primeres tres setmanes, ja que a més de la gran quantitat d’aigua estancada, hi ha prevista una pujada de temperatures per als propers dies. Per tant, la intensificació de la campanya ens permetrà reduir les poblacions de moscard i pal·liar els seus efectes nocius en la població".

El control de les poblacions de mosquits es realitza amb dos operaris que actuen amb motxilla aplicadora i polvorització de producte granulat per poder millorar l'eficàcia dels tractaments. Les feines es desenvoluparan fins a finals d'octubre.

L’import inicial dels tractaments per la temporada 2018 és de 32.075€, gairebé 10.000€ més de dotació que la passada campanya. Així i tot, si persistissin les molèsties produïdes per moscards i quironòmids, es podrien ampliar els tractaments.

Jornada de neteja de platges

Cartell neteja platgesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que l’associació ecologista "Que Celeste" organitza per a aquest proper diumenge 22 d’abril una nova jornada de neteja de platges.

L’activitat s’iniciarà a les 11.00 hores, amb l’aparcament del quiosc des Ministre com a punt de trobada. Els equips de voluntaris comptaran amb elements de recollida i borses de residus proporcionades pel Consell Insular i el Govern balear.

A més de les tasques de neteja, els voluntaris informaran als turistes sobre la importància de mantenir netes les platges de l’illa i de la necessitat de dipositar els residus en els contenidors diferenciats habilitats a les zones de bany de Formentera.

El material recollit durant la neteja es transformarà posteriorment en element de decoració per al festival que organitza anualment aquesta entitat.

Dades recollida 'caravel·la portuguesa' a Formentera

Foto caravella 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que els darrers dies s’ha recollit un centenar de caravel·les portugueses a les platges i zones de bany de l’illa.

En concret, el servei de neteja de platges n’ha enretirat 89 a Migjorn, 9 Entre cala Embaster i es Caló de Sant Agustí i un parell a la platja d'Illetes.

Què cal fer si trobem una caravel·la
Si algú en troba un exemplar passejant per la platja, s’ha d’adreçar al telèfon 112 d’emergències, que és l’encarregat de centralitzar i registrar els avisos i donar part després al Consell per a que se’n faci la posterior retirada.

En cap cas s’ha d’intentar manipular l’exemplar i, si teniu mascotes, eviteu que hi vagin a ensumar o el trepitgin.

Des de la conselleria de Medi Ambient es recorda que és habitual que durant aquesta època de l'any les corrents marines i el vent empenyin a les nostres costes organismes com la caravel·la portuguesa. Sols cal tenir-ho en compte i actuar amb seny si ens en trobem una, talment com ho faríem amb d’altres espècies de borns.

16 d'abril de 2018
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera referma el compromís amb l'Aliança Mar Blava

foto alianca mar blava3El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, s'han reunit avui a la Sala d’Actes de la institució insular amb la presidenta de l’Aliança Mar Blava, Sandra Benbeniste, així com amb la secretària de l’associació, Flor dell’Agnolo per a rubricar un any més el conveni de col·laboració entre ambdós entitats.

Jaume Ferrer ha volgut destacar la importància de la tasca desenvolupada per l’Aliança Mar Blava en contra de les prospeccions, ja que “a dia d’avui segueix aquesta lluita, sobretot amb els projectes que encara cuegen i que des del Consell de Formentera esperem que puguin ser arxivats el més aviat possible”. Per a Ferrer, a més, la col·laboració establerta amb l’Aliança Mar Blava servirà “per a obtenir un major consens a l’hora de presentar les al·legacions que es puguin tramitar davant la nova llei de canvi climàtic en la que està treballant el Govern de les Illes Balears”, una llei que des de la màxima institució insular es creu imprescindible a l’hora d’impulsar les energies renovables.

Sandra Benbeniste ha agraït el recolzament del Consell de Formentera en una mobilització que fins ara ha aconseguit aturar ja cinc projectes potencialment perillosos per a la Mediterrània i les Balears, una lluita que Benbeniste ha agraït a tots els actors implicats, “administracions, societat civil, partits polítics i empreses. S’ha de dir que aquesta és una feina de tots i que podem estar molt satisfets perquè quan estem units, les coses s’aconsegueixen” i ha apuntat que ara mateix s’està treballant per a aconseguir una llei que faci que aquesta part de la Mediterrània esdevingui lliure de prospeccions i que no es puguin tramitar nous projectes “com ja s’ha fet a França i a d’altres llocs del mon".

Així mateix, i en la línia de l’anteriorment expressat pel president del Consell, Benbeniste ha anunciat que un segon objectiu; el treball en pro de les energies renovables, “aprofitar la força de l’Aliança per a crear un consens i un pacte per les renovables. Ens posem al servei de tots per a donar a conèixer la nova llei de canvi climàtic, de fer les al·legacions pertinents i sobretot, de donar-li suport perquè creiem que és una llei important que ha de comptar amb el màxim consens possible”.

El conveni avui signat ha estat el primer rubricat entre l’Aliança Mar Blava i una administració aquest 2018 i fixa una aportació de 6000 euros per part del Consell de Formentera a l’Aliança, una quantitat 1000 euros superior a la del conveni signat el 2017 entre les dues entitats.

Més articles...

Pàgina 48 de 68

48

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix