• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

La Policia Local obliga a desmuntar un càtering a la platja de Migjorn

Foto ocupacio domini publicEl passat diumenge 24 de juliol, el iot Icon, de bandera holandesa, fondejat a Migjorn, va contractar una empresa d’organització d’esdeveniments. Cap a les 10.30 hores aquesta empresa va muntar un càtering a la platja de Migjorn, a l’alçada del quilòmetre 9, ocupant un espai del domini públic. L’empresa va acotar una zona de la platja amb elements nàutics i va muntar devers 30 cadires i 10 taules, així com diversos para-sols i hamaques, fet que va provocar la indignació dels altres usuaris de la platja.

La Policia Local del Consell de Formentera, i el zelador de Costes, es varen personar al lloc dels fets i els varen obligar a desmuntar el càtering. Ara els agents municipals han fet un informe, denunciant l’ocupació pública que es va produir, que entregaran a la institució insular. “El Consell de Formentera traslladarà a la Demarcació de Costes, organisme competent en aquesta matèria, aquest informe perquè posi la sanció pertinent”. Així ho ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

Aguilera ha volgut recordar que no es poden organitzar esdeveniments a la zona del domini-públic marítim terrestre de Formentera, “ni molts menys tancar zones per usos privats”. “Ara esperem que aquest exemple serveixi d’element dissuasiu perquè fets com aquest no es tornin a produir”, ha destacat Aguilera.

Nous grups electrògens per reduir les remors i fums de la Central Elèctrica

Visita central electricaEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i la consellera de Medi Ambient Daisee Aguilera, s'han reunit avui amb el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern Marc Pons, i el director general d'Energia, Joan Groizard a la sala de plens del Consell de Formentera. Després han mantingut una trobada amb els representants dels veïns de la zona de la central elèctrica d'Es Ca Marí, i s'han traslladat a la planta, a on el director general d'Endesa a les Balears, Ernesto Bonín, els ha explicat els avanços aconseguits a la central elèctrica.

El president del Consell ha recordat que aquesta era una demanda històrica dels veïns, i de la institució insular, que "des de fa 17 anys reclamen que es redueixen les remors i fums que es generen a la central elèctrica". Jaume Ferrer ha celebrat la instal•lació de 8 nous grups electrògens que generaran 12 megawats i que units a la potència dels 2 cables submarins que connecten des d'Eivissa, s'espera que assegurin que es pugui atendre la demanda elèctrica de l'illa, que l'estiu passat va tenir una demanda punta de 20 megawats.

A més, per evitar els problemes de fums s'ha creat una xemeneia única i s'han apantallat els grups electrògens per reduir les remors, segons ha explicat Ernesto Bonín. La turbina només s'encendrà en casos d'avaria. El conseller d'Energia del Govern ha celebrat que "s'hagi incrementat la potència de la planta, reduït les remors i les emissions atmosfèriques". Ara ha afegit que Formentera és "una destinació millor, més competitiva i amb una millor qualitat de vida".

Jaume Ferrer ha recordat que aquesta és una primera passa, però que "a llarg termini s'han de posar dos nous cables de subministrament elèctric units a Eivissa amb una subestació nova adjacent". Els grups electrògens estaran en funcionament fins al 15 d'octubre quan es preveu que amb la connexió dels actuals cables ja es pugui atendre la demanda elèctrica de Formentera en temporada baixa.

El Consell habilita un servei d’informació per les ajudes d’energia fotovoltaica del Govern

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, habilitarà un servei d’informació pels residents de l’illa interessats en demanar les ajudes per al foment d’instal·lacions d’energia solar fotovoltaica per a autoconsum dirigida a empreses i associacions empresarials, així com a particulars, que ha tret el Govern Balear.

A partir del pròxim dilluns 6 de juny els interessats en rebre aquestes subvencions es poden adreçar a l’àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera o telefonar al 971321210 per rebre informació sobre aquesta ajudes.

El Govern balear ha tret dues convocatòries. Una dirigida a empreses i associacions empresarials amb l’objectiu de fomentar de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica per a autoconsum. L’import econòmic d’aquesta convocatòria és de 200.000 euros. L’altra convocatòria va dirigida a particulars, bé sigui persones físiques o comunitats de propietaris, i persegueix el mateix objectiu. L’import econòmic d’aquesta convocatòria és de 250.000 euros.

Els creuers fondegen fora de la zona dos del port on no hi ha posidònia

Foto ocean majestyEl Consell de Formentera, a través de la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha informat avui que “els tres creuers que han fet escala en aigües de Formentera des que va començar aquesta temporada ho han fet fora de la zona dos del port de la Savina on hi ha posidònia”. D’aquesta manera es continua amb el compromís iniciat el passat estiu per preservar les praderies de posidònia existents en aquest indret.

Daisee Aguilera ha mostrat la seva satisfacció “per un estiu més, poder fer compatible l'arribada de creuers turístics amb la protecció de la posidònia, la nostra màxima prioritat” i ha agraït “la col·laboració d'Autoritat Portuària, Capitania Marítima, organisme que ha autoritzat el fondeig fora de la zona portuària, i les empreses consignatàries dels creuers”. El Star flyer va fer una aturada a Formentera el passat 4 de maig, el Ocean Majesty el passat dia 21 del mateix mes, i ahir va fer el mateix l’Artania.

En tots els casos el Consell ha enviat cartes dirigides a Autoritat Portuària de Balears i Capitania Marítima amb una proposta alternativa per evitar que els creuers turístics que visiten l'illa fondegin sobre la pradera de posidònia oceànica a la zona II del port de la Savina. La proposta recollia la possibilitat de que els creuers fondegin a una distància d’una milla del port, al nord-oest, on existeix una profunditat de 40 metres de fondària i amb fons arenós, segons ha explicat la consellera. Així s’ha evitat que els vaixells tiren l'àncora en aquesta zona portuària damunt posidònia. De moment, Autoritat Portuària no té previst l’arribada de més creuers durant aquesta temporada a Formentera.

Can Ramon passarà a formar part del patrimoni del Consell de Formentera

Foto ple maigEl Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió plenària ordinària del mes de maig. En ell s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups polítics la proposta d'aprovació definitiva del projecte d'Estudi de detall i escriptura de reparcel·lació de can Ramon, a Sant Francesc. Aquesta proposta permetrà que el Consell passi a ser propietari d’aquesta casa catalogada i es “permeti la restauració de la mateixa per ubicar el futur centre d’interpretació etnològica de Formentera”, segons ha explicat la consellera de Territori, Alejandra Ferrer.

D’altra banda, també s’ha donat el vistiplau de manera unànime a la proposta d'adhesió a la candidatura internacional de la "pedra en sec" per formar part de la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat que s’ha de presentar a la UNESCO. En aquest sentit, el plenari ha aprovat de nou per unanimitat la proposta d'incoació de l'expedient per declarar Bé d'Interès Cultura Immaterial la tècnica tradicional de construcció amb pedra seca, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador, amb l’objectiu de protegir “aquesta tècnica que forma part de bé immaterial de Formentera”.

El ple del Consell també ha acordat unànimement la renovació del paviment de l'escenari de la Sala de Cultura. Així mateix s’ha aprovat amb el vistiplau de tota la cambra la proposició relativa a l'aprovació d'un Reglament de funcionament del Cementeri.

Compareixença de Medi Ambient
En darrer terme s’ha produït la compareixença de la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera que ha destacat que des de la seva àrea “gestionem des de projectes de preservació de la biodiveristat d'espècies com la posidònia, pins blancs i sargantanes, fins a projectes estratègics de gran envergadura, com és la lluita contra les prospeccions petrolieres o la promoció d'energies renovables per combatre el canvi climàtic”.

A més, Aguilera ha recordat que l'àrea de medi ambient es fa càrrec de serveis bàsics com és el tractament dels residus sòlids urbans i la supervisió del subministrament d'aigua i d'energia. I ha destacat com a eix clau de la seva àrea “la importància de continuar conscienciant tant als més petits com als més grans sobre els valors medi ambientals que caracteritzen aquest tresor d'illa”. La consellera ha fet un repàs a totes les feines que des del Consell es duen endavant per complir un objectiu essencial “que Formentera continuï sent una illa singular i natural”.

Més articles...

Pàgina 63 de 68

63

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix