• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

Formentera reforça les ajudes al sector primari de l'illa

foto 2023iii accions rural AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, traurà aquest 2023 una línia de subvencions de ramaderia i agricultura de 50.000 €, als pressupostos de la institució hi ha una partida reservada amb aquesta quantia. Actualment, s'estan preparant les bases perquè el tràmit per demanar les ajudes sigui senzill i s'adapti a les necessitats del sector; estaran enllestides durant el mes d'abril.

L'any passat el Consell va convocar unes ajudes per aquest sector de 30.000€, que varen beneficiar a una vintena d'explotacions d'agricultors i/o ramaders. "Enguany s'ha incrementat en 20.000 € la quantia destinada a aquestes ajudes perquè el sector primari de l'illa pugui fer front a l'increment dels preus de les matèries que fan servir per les seues explotacions i així segueixin sent viables", segons ha explicat el conseller de Medi Rural, Josep Marí.

Acció concertada amb la Cooperativa del Camp
D'altra banda, el conseller ha destacat que en el ple del mes de març, que la institució insular celebrarà demà divendres 31, s'aprovarà la proposta d'acord de l'acció concertada amb la Cooperativa del Camp, que enguany també incrementa la quantia de 130.000 € que es varen aportar el 2022, a 150.000 €, segons el conveni que se signarà aquest 2023.

Josep Marí ha explicat que "en vista al creixement de l'activitat de la Cooperativa, així com la pujada dels costos que hi ha hagut, i per impulsar aquest sector que tants de beneficis genera a l'illa, tant pel que fa a la creació d'economia circular, com al manteniment del paisatge tradicional i a la protecció del medi ambient, hem decidit incrementar també l'aportació del Consell per donar suport a la seua activitat".

Aquest conveni té l'objectiu que la Cooperativa del Camp de Formentera continuï les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i de millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera durant l'any 2023.


30 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Productors de Formentera visiten projectes d'agricultura i producció ecològica per aplicar-los a l'illa

foto 2023iii visita productors de formenteraEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, informa que la setmana passada (de dijous 16 a dissabte 18 de març) el conseller de l'àrea, Josep Marí, va acompanyar el president de la Cooperativa del Camp de Formentera, Marcos Ribas; el gerent, Carlos Marí, i més personal de la cooperativa, així com el gerent de la Cooperativa Agrícola de Sant Antoni, Juan Antonio Prats, en una ruta per conèixer diferents finques d'agricultura extensiva de Catalunya.

En aquest viatge de feina han visitat projectes agrícoles com el Consorci de Gallecs, on s'ha fet feina per implantar una agricultura ecològica que permeti la preservació dels valors naturals, sigui respectuosa amb el medi ambient, mantingui i millori els valors paisatgístics i que alhora sigui econòmicament viable, segons expliquen des del consorci. A més, varen veure el funcionament del seu molí fariner.

"Les visites han set molt enriquidores per conèixer de primera mà exemples d'èxit de productors que, sense deixar de banda l'agricultura ecològica, aprofiten tots els recursos del seu voltant per tancar el cicle de producció i així treure rendiment econòmic mentre conserven el medi ambient i ajuden a crear una economia circular", segons ha destacat el conseller Josep Marí.

D'altra banda, també han visitat l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per veure com fan experimentació amb cultius alternatius, concretament per conèixer la producció de pi pinyoner i valorar si es podria implantar a Formentera. Així mateix, també han visitat la finca Pep Bover (Espunyola), un productor de farina, des de la seua plantació fins a l'elaboració final.

"Tot per conèixer experiències d'altres pagesos que ens puguin ajudar a millorar el sector a Formentera", segons ha detallat el gerent de la Cooperativa, Carlos Marí, que ha afegit que "especialment, ens va cridar l'atenció el cas d'una família que ha aconseguit tancar el cicle de producció de farratge, bestiar i producció d'embotits". Així ho varen comprovar en la visita a cal Rovira (Sagàs). Per acabar, varen conèixer un projecte de producció d'oli de colza que té aquesta mateixa família.


20 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Torna el taller d'agricultura per a infants

foto 2023ii hort infantil 3El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, informa que avui dimecres 15 de febrer s'obre el període d'inscripció per al curs infantil d'agricultura. Aquest taller està dirigit a infants d'entre 4 i 12 anys i es farà els dissabtes al matí. Els interessats es poden inscriure a l'Oficina d'Atenció Ciutadana o telemàticament a través de l'OVAC. El curs començarà el pròxim dissabte 25 de febrer.

"L'activitat té l'objectiu de promoure el coneixement del cultiu de la terra de forma ecològica i tradicional a la vegada que es fomenta el respecte als companys i al medi natural", segons ha explicat el conseller del ram, Josep Marí.

L'hort infantil està ubicat al costat de la capella de sa Tanca Vella, a Sant Francesc. Els infants es dividiran en dos grups segons l'edat. El primer, de 4 a 7 anys, es reunirà els dissabtes entre les 10.00 h i les 11.45 h, i el segon, per a al·lots de 8 a 12 anys, es trobarà els dissabtes de 12.15 h a 14.00 h. Les classes són gratuïtes.

15 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023 curs agricultra nens

Curs de Ramaderia ecològica: aspectes normatius i maneig sanitari

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, informa que el pròxim 21 i 22 de febrer tendrà lloc el curs gratuït Ramaderia ecològica: aspectes normatius i maneig sanitari. La seua durada serà de cinc hores i serà impartit per la veterinària i docent Raquel Servitja Dalmau.

L'objectiu de la formació és donar pautes normatives i tècniques del que representa la ramaderia ecològica per optimitzar la producció ramadera i millorar-ne els aspectes sanitaris. S'impartiran continguts teòrics i pràctics sobre la normativa de la producció ecològica en ramaderia (oví, cabrum i porquí), l'alimentació i opcions de medicines alternatives, així com de prevenció de malalties mitjançant l'alimentació i la gestió del parasitisme.

El conseller de Medi Rural, Josep Marí ha explicat que "amb aquesta formació es pretén ajudar el sector ramader de l'illa per millorar la cura i l'alimentació del ramat amb una perspectiva ecològica".

El curs va dirigit als ramaders i a totes les persones interessades en formació agrària de l'illa. Ja es poden fer les inscripcions a través de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) o, telemàticament, a l'Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana (OVAC). Per a més informació, us podeu adreçar a l'àrea d'Agricultura situada al Centre Antoni Tur "Gabrielet" o telefonant al 971 32 10 87.


2 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023ii ramaderia eco

Obert el període de declaració obligatòria del cens ramader fins al 28 de febrer

foto 2023i ovellesEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, informa que fins al pròxim 28 de febrer està obert el termini de declaració obligatòria del cens ramader. Tots els ramaders de Formentera, tant els que comercialitzen com els que els tenen per autoconsum, estan obligats a renovar les seves cartilles ramaderes.

"D'aquesta manera es pretén garantir i planificar els controls sanitaris oportuns pel que fa als animals de producció", segons ha destacat el conseller de Medi Rural, Josep Marí. En aquest sentit es fa referència a porcs, ovelles, cabres, cavalls i tots els procedents de la família de les aus, com ara gallines, indiots o coloms.

Per a la renovació de les cartilles, les persones interessades s'han de dirigir a l'àrea de Medi Rural, situada al Centre Antoni Tur "Gabrielet", de dilluns a divendres de 9 a 14 h. Han de portar el Llibre o Llibres de Registre d'Explotació, en la qual els ramaders han de deixar constància del balanç de reproductors i del moviment dels animals.

Recordam que el passat 2022 el Consell ha tret ajudes associades a les explotacions ramaderes d'oví o cabrum "per garantir la viabilitat econòmica d'aquestes explotacions i reduir el risc d'abandonament", segons ha especificat el conseller Josep Marí. Les ajudes es varen concedir per animal elegible (femelles de l'espècie ovina i caprina mantengudes com a reproductores) amb una subvenció de 50 € per cap de bestiar. En concret s'han atorgat ajudes per un valor de 13.950 €. Cal destacar que només si es fa el cens ramader es poden sol·licitar les subvencions o ajudes.

19 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 22

3

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1