• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

S'obrin quatre noves línies de subvencions per al desenvolupament de l'àmbit rural i ramader dotades amb 30.000 €

foto 2022 javi parejoEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, informa sobre la convocatòria d'unes noves ajudes específiques per al desenvolupament de l'àmbit rural i ramader de l'illa de Formentera per a l'any 2022. Entre l'1 i el 30 de juny de 2022 (ambdós inclosos) es podran sol·licitar les ajudes.

Per a la branca d'agricultura hi ha tres línies d'ajuda específiques:

A) Ajuda a l'agricultura ecològica (4.000 €)

L'objecte d'aquesta línia d'ajuda és fomentar l'agricultura ecològica en l'àmbit rural de Formentera i facilitar als productors la compra de matèries primeres com ara llavors i adobs.

B) Ajudes per al foment de l'ús de materials biodegradables en encoixinat agrícola (6.000 €)

L'objecte d'aquesta línia d'ajuda és establir les prescripcions que regiran la concessió d'ajudes per al foment de la tècnica d'embuatat amb materials biodegradables en els cultius agrícoles.

C) Ajudes per a la sembra de cereals locals tradicionals de Formentera (5.000 €)

L'objecte d'aquesta línia d'ajuda és subvencionar als titulars d'explotacions agràries per protegir les varietats locals tradicionals de cereals de Formentera en risc d'erosió genètica. L'ajuda va dirigida a la compensació del sobrecost de cultiu i la conservació dels cereals locals com el blat xeixa, la civada i l'ordi tradicionals durant la campanya 2021-2022.

Per a la branca de la ramaderia:

D) Ajuts associats a les explotacions ramaderes d'oví i/o cabrum (15.000 €)

Es concedirà una ajuda associada als titulars d'explotacions de bestiar oví i cabrum per garantir la viabilitat econòmica d'aquestes explotacions i reduir el risc d'abandonament. Les ajudes es concediran per animal elegible amb una subvenció de 50 € per animal. Seran animals elegibles les femelles de l'espècie ovina i caprina mantengudes com a reproductores de conformitat amb la declaració censal obligatòria.

Reunió informativa

Aquest dijous 12 de maig a les 9 hores a la Sala d'Actes del Consell de Formentera els tècnics de l'àrea d'Agricultura faran una reunió informativa a la qual han estat convocats els socis de l'Associació de Ramaders, la Cooperativa del Camp i l'Associació Empresarial de Productors Agrícoles. La trobada també està adreçada a qualsevol agricultor o ramader interessat.

El conseller de Medi Rural, Josep Marí, ha explicat que "amb aquestes noves ajudes pretenem continuar potenciant i donant suport al món rural de la nostra illa, tant pel que fa al sector agrícola, com ramader, perquè puguin mantenir i si és possible incrementar la seua activitat". Cal destacar que en el cas que una de les línies no esgoti la seua dotació, s'imputarà la quantia sobrant a la línia d'ajuda que sí que s'hagi esgotat, "amb l'objectiu final que els 30.000 € acabin en mans dels ramaders o pagesos que ho necessiten, la feina dels quals és tan important per al nostre camp i paisatge", ha afegit el conseller.

Les subvencions es podran sol·licitar mitjançant el registre telemàtic a través de l'OVAC (www.consellinsulardeformentera.cat/) o bé, físicament a l'Oficina d'Atenció Ciutadana. Tota la informació es trobarà al web del Consell de Formentera després de la seua publicació al BOIB en els pròxims dies.


10 de maig de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell signa l'acció concertada amb la Cooperativa del Camp

foto 2022 coop del campLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i el president de la Cooperativa del Camp de Formentera, Marcos Ribas, han signat l'acció concertada entre el Consell i la Cooperativa per donar continuïtat a les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i de millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera efectuades durant 2022.

L'acció concertada està dotada amb 130.000 euros i té l'objectiu de contribuir a la reactivació de l'activitat agrícola a Formentera i continuar el cens de terres, així com donar suport a la totalitat de les actuacions efectuades per la Cooperativa amb la finalitat de recuperar l'activitat agrícola a l'illa.

9 de maig de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El pla de regadius invertirà 1.060.000 euros per a la millora de l'ús d'aigües regenerades a Formentera

foto 2022 pla regadiusEl conseller de Medi Rural del Consell de Formentera, Josep Marí i la representant de la Comunitat de Regants de Formentera, Rita Costa, han assistit avui a Palma a la signatura del conveni entre el Ministeri d'Agricultura, Pesca Alimentació, a través de SEIASA (Sociedad Mercantil Estatal de Infraestructuras Agrarias), i les comunitats de regants de Formentera i de Porreres. Aquest acord és el punt de partida de la Fase I del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que preveu l'execució dels projectes de modernització de regadius sostenibles en aquests dos indrets.

El conveni, que s'ha signat aquest dimarts entre els responsables de SEIASA i de les dues comunitats de regants a la Delegació del Govern, implica la inversió de 8,48 milions d'euros per a l'optimització, digitalització de la gestió i millora de la qualitat de les aigües regenerades per a reg agrícola de Formentera i Porreres, que es finançarà amb fons Next Generation.

L'acte, presidit per la delegada del Govern, Aina Calvo, ha consistit en la signatura dels convenis entre el president de SEIASA, Francisco Rodríguez Mulero,  la presidenta de la comunitat de regants de Formentera, Rita Costa Ferrer i el president de la comunitat de regants de Porreres, Juan Mora Adrover. La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, també ha assistit a la signatura.

El projecte de 'Consolidació del regadiu a partir de l'optimització d'aigües regenerades a l'illa de Formentera' compta amb un pressupost d'1.060.000 euros (IVA no inclòs) per a modernitzar 82 hectàrees de Formentera, corresponent a 75 regants. Aquesta actuació preveu la millora de la qualitat de l'aigua a través de la millora de la reutilització d'aigua regenerada. També s'augmentarà l'eficiència del bombeig des de la bassa fins a les parcel·les i s'optimitzarà la gestió de l'aigua amb la digitalització del reg mitjançant la instal·lació d'un sistema de telecontrol.

Les inversions del pla de regadius tenen caràcter publicoprivat. L'aportació del PRTR serà d'un màxim del 80% del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants i usuaris aportaran la resta.


5 d'abril de 2022
àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera torna a donar ajudes a l'alimentació del ramat de l'illa per mor de la sequera d'enguany

foto 2022 menjar ramatEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, ha tornat a treure ajudes a l'alimentació per al ramat de l'illa per compensar la manca de pinso a causa de la sequera. La Cooperativa del Camp repartirà entre els ramaders de l'illa 40 tones de pinso o garrova picada per al bestiar oví i caprí, i 4.000 quilos de farina d'ordi per a l'alimentació del sector porcí.

"De nou, hem tengut un any sec que ha afectat els cultius i ha fet que el ramat de l'illa no tengués la mateixa quantitat de menjar, per això hem tornat a treure aquesta ajuda a la qual el Consell de Formentera destina un pressupost inicial de 14.945 €", segons ha explicat el conseller de Medi Rural, Josep Marí.

Els interessats a rebre aquestes ajudes han d'anar a la nau de la Cooperativa del Camp amb la cartilla ramadera, de dilluns a divendres al matí, de 8.00 a 14.00 hores; dilluns, dimecres i divendres a la tarda, de 16.30 a 19.30 hores; i dissabtes de 9.00 a 13.00 hores. Les ajudes es donen segons el nombre d'animals, i per a cada animal reproductor declarat es reben dos sacs de pinso. En total hi ha censats devers 913 caps de bestiar oví/caprí/porcí a l'illa de Formentera.

17 de març de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Visita al projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera a Can Marroig

foto 2022 figueres can marroig ALa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir; el conseller de Medi Rural, Josep Marí; el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí; i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat avui la finca de Can Marroig. A la trobada s’ha presentat el projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera.

La presidenta del Consell ha felicitat a la Cooperativa per dur endavant aquest projecte que permet recuperar l’activitat agrícola que tradicionalment va tenir aquesta zona protegida i que a més "farà que puguem tenir producte de quilòmetre zero en el nostre mercat de proximitat, un producte que a més és molt tradicional a Formentera".

Per la seva part, el gerent de la Cooperativa del Camp ha explicat el projecte. "Hem plantat 675 figueres en dos hectàrees de la finca de Can Marroig, són de dotze varietats diferents, per tenir una producció de figues escalonada durant tota la temporada. Esperam poder començar a collir les primeres figues al mes de juny. Es tracta d'una plantació intensiva que busca obtenir la màxima productivitat", ha assegurat Carlos Marí.

"Quan l’explotació estigui a ple rendiment esperam recollir vuit tones de figues a l’any que es destinaran a abastir el mercat local. Es vendrà figa fresca, però també es buscarà recuperar i promocionar la figa seca i les xereques, la manera tradicional d’assecar les figues a la nostra illa", segons ha afegit el gerent de la Cooperativa del Camp de Formentera. Finalment, des de la Cooperativa han volgut agrair als alumnes del taller de formació de Can Marroig i als treballadors d'Ibanat la seva ajuda en les tasques de plantació.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Mir, ha destacat "la recuperació d’un dels usos tradicionals d’una finca pública emblemàtica gràcies a la col·laboració entre administracions i entitats". "Moltes vegades pensam amb la gestió forestal com una eina exclusiva per evitar incendis, però també és la forma de recuperar terrenys i fer-los més rics i forts per enfrontar-se a l’emergència climàtica", ha afegit el conseller.

Pla col·lectiu de plantació

El Fons de Garantia Agrària i Pesquer de les Illes Balears (FOGAIBA), que depèn del Govern balear, ha concedit una subvenció de 9.990 € a aquesta plantació. Aquest projecte de plantació de figueres està inclòs dins un pla col·lectiu de replantació que promou la cooperativa, i en què col·laboren una desena de socis. El pla col·lectiu suposa la plantació de devers 4.000 arbres, especialment oliveres i figueres, que s’està duent endavant entre el 2021-2022, aprofitant una convocatòria d'ajudes per la replantació del FOGAIBA, segons han explicat des de la Cooperativa.

Suport a la Cooperativa del Camp

D’altra banda, el conseller de Medi Rural ha recordat que al març de l’any 2015 es va refundar la Cooperativa del Camp de Formentera. Des de llavors el Consell de Formentera ha subvencionat la seva tasca amb accions concertades anuals, aquest 2022 el Consell subvenciona la seva acció amb 130.000 €. Entre 2015 i 2021 s’han signat accions concertades anuals per un valor total de 751.413 €. El Consell també va construir la Nau de la Cooperativa, més recentment ha cedit una estació d’emmagatzematge i conservació de gra i maquinària necessària per poder treballar les terres cedides al Fons de Terres de Cultiu que actualment ja suma 279 hectàrees de conreu gràcies a la cessió de 120 particulars.

Segons ha resumit Josep Marí, "l’objectiu de totes les accions a les quals hem donat suport és seguir impulsant l’activitat agrària de l’illa per recuperar aquest sector primari i mantenir el paisatge tradicional", en aquest sentit el conseller ha agraït a la Cooperativa "tota la feina feta".

Conveni de cessió

Per acabar, cal destacar que al maig de 2016 es va signar conveni de cessió per donar-li un ús agrícola a la finca de Can Marroig entre el Consell, el Govern balear i l’Ibanat (finca propietat de l’Ibanat), la renovació d’aquest conveni es va fer al maig de 2021 per cinc anys més. Dins de l’acció concertada està la cessió d’ús perquè puguin destinar a cultius les dotze hectàrees de terreny cultivable.

24 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 19

3

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1