• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

Les figues protagonitzen el nou calendari de Formentera

calendari2016El Consell Insular de Formentera, a través del Servei d’Assessorament Lingüístic i l’àrea de Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça, ja ha editat el nou calendari 2016 per a tota la ciutadania de l’illa.

Així com en altres edicions el calendari es va centrar en paraules del món dels ormejos de pesca o de les eines del camp, en aquesta ocasió els dotze mesos s’han dedicat a dotze varietats de figues que es poden trobar a l’illa.

D’aquesta manera, mes a mes, el calendari mostra varietats de figues ben conegudes com ara la «rojal», «blanca», «coll de dama», «martinenca» o «bordissot». Cada una de les imatges de les figues vénen acompanyades d’unes notes que expliquen algunes de les seves peculiaritats.

A més, el calendari també ofereix un petit lèxic que gira al voltant d’aquesta fruita tan arrelada i popular a l’illa. Com cada any, els calendaris es poden aconseguir als punts d'informació ciutadana del Consell de Formentera.

La Cooperativa del Camp de Formentera sembra el primer camp de farratge

Sembrada Fons-Terres Eva Parey premsaEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha felicitat avui als treballadors de la Cooperativa del Camp perquè han iniciat la sembra de farratge al primer camp de l'illa de Formentera, concretament a Can Parra. El farratge és una mescla de llavors de veça, ordi i civada, i que serveix per alimentar el bestiar. «Aquesta és la primera prova patent de què la reactivació del camp de Formentera és real», segons ha declarat el president.

Aquestes terres pertanyen al Cens de Terres de Cultiu al qual els formenterers ja han cedit més de 135 hectàrees perquè siguin conreades aquest hivern. Durant el mes de novembre la Cooperativa té previst sembrar 15 hectàrees de farratge, en concret se sembraran 5 hectàrees a La Mola i 10 hectàrees entre Sant Ferran i Sant Francesc. Durant el mes de desembre tenen previst sembrar un total de 70 hectàrees de cereals, 20 hectàrees a La Mola, 20 hectàrees a Sant Ferran i 30 hectàrees a Sant Francesc. Aquestes tasques estan sent realitzades per joves agricultors i professionals agrícoles contractats per la Cooperativa.

El treball d'aquestes terres millorarà el paisatge de Formentera i reactivarà el sector primari, segons ha destacat el president que ha animat «als propietaris de terrenys abandonats a què els cedeixin a la Cooperativa del Camp», i ha recordat que la cessió, que sol durar entre 3 i 5 anys, és gratuïta i reverteix en millores pel propietari com «l'estalvi en el manteniment de les terres, la millora dels terrenys o els descomptes que obtenen en els productes i serveis de la Cooperativa», segons ha conclòs.

Oberta la veda de caça menor fins al 3 de gener

vedats Fomentera 2015 premsaAhir diumenge 18 d'octubre i fins al 3 de gener està oberta la veda de caça menor a l'illa de Formentera, segons ha establert l'àrea de Medi Rural del Consell de Formentera. Els dies hàbils per poder caçar són dimarts, dijous, dissabtes, diumenges i festius de caràcter nacional o autonòmic, segons marca la normativa que també fixa l'horari per poder caçar: a partir de mitja hora abans de la sortida del sol, fins al cap de mitja hora de la posta.

A Formentera hi han 6 vedats de caça, i 3 clubs de caçadors federats: La Mola, Es Cap i Porto Salè. Cal recordar que es prohibeix qualsevol modalitat de caça amb armes de foc a menys de 100 metres de les zones habitades i a menys de 25 metres de vies i camins d’ús públic. I resta prohibit la caça a la zona de domini públic marítim-terrestre i als embassaments.

Espècies capturables
Les espècies que es poden caçar a l'illa de Formentera aquesta temporada són el conill, la llebre, la perdiu, la guàtlera, el faisà, el tudó, la tórtora comuna, la tórtora turca, la cega, l’estornell comú, el tord, el tord cellard, la grívia, el tord burell. Així com les següents aus aquàtiques: el collverd, el xiulador, el coer, la sel·la rossa, la sel·la blanca, el cullerot, la griseta, el moretó capvermell, el moretó de plomall, el cegall, la fotja i la gavina vulgar.

Caça amb cans
Pel que fa a la caça amb cans s'estableix un nombre màxim de 10 cans per caçador, i 12 si hi ha una parella de caçadors, en cas de tenir una autorització especial es poden ajuntar 40 cans i 4 caçadors.

El nombre màxim d'espècies a capturar en els vedats per caçador i dia són: 20 tords, 12 tórtores salvatges, 4 cegues, 4 perdius amb caràcter general i 2 amb reclam, 8 anàtides i un màxim de 2 entre la resta d’espècies d’ànneres caçables. Queda prohibida la caça a l’aguait de la cega en els seus passos.

Per a més informació aquí teniu l'enllaç de la normativa:

http://conselldeformentera.cat:2095/cpsess7399536283/3rdparty/roundcube/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=21570&_part=3&_frame=1&_extwin=1

El Cens de Terres de Cultiu ja compta amb més de 100 hectàrees

rp cens terresEl conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, ha explicat avui que després de 6 mesos de la posada en marxa del Cens de Terres de Cultiu els formenterers ja han cedit 105 hectàrees a la Cooperativa del Camp de Formentera, uns terrenys «que seran conreats aquest hivern».  Escandell agraït a tots els formenterers la cessió d'aquestes terres, que ara passaran a millorar el paisatge de Formentera i donar fruits, generant la reactivació del sector primari.

Així mateix, el conseller ha animat als propietaris de terrenys abandonats a què els cedeixin a la cooperativa del camp, i ha recordat que la cessió, que sol durar entre 3 i 5 anys, és gratuïta i reverteix en millores pel propietari: «com l'estalvi en el manteniment de les terres, la millora dels terrenys o els descomptes que obtenen en els productes i serveis de la cooperativa».

Impuls del sector agrícola
El conseller ha destacat que l'objectiu de la cooperativa és «convertir-se en proveïdor del mercat pagès, canalitzar la reactivació del sector primari i subministrar productes de la terra al sector serveis». El Consell de Formentera ha finançat amb 95.000 euros l'inici d'activitat de la cooperativa durant aquest 2015. També s'han invertit 590.000 euros, finançats en una tercera part pel programa Leader i en dues terceres parts per recursos propis del Consell de Formentera,  per la construcció de la nau de la cooperativa que estarà enllestida abans de final d'any, segons ha anunciat.

Per part seva, el gerent de la Cooperativa del Camp de Formentera, Carlos Marí, ha explicat que han estat 46 propietaris els que s'han inscrit en aquest cens de terres, i que les 105 hectàrees estan repartides en 68 parcel·les. Marí ha explicat que la cooperativa està preparant ara aquests terrenys per començar a sembrar en el mes de novembre i desembre. Segons ha detallat, es sembraran sobretot varietats locals, com ordi i blat. «L'objectiu és poder subministrar als ramaders de l'illa un producte que ara han d'importar de fora», i així autoabastir el consum del gra del ramat de l'illa.

Autorització excepcional per la caça del colom tudó

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Rural, ha dictat una autorització excepcional per al control d’espècies i protecció dels cultius de l’illa de Formentera per part dels vedats de caça de Formentera. Els 3 pròxims diumenges i 2 dijous fins al 16 d’agost, i durant el següent horari de 7.30 a 11.30 hores, i de 17.30 a 21.00 hores es podrà caçar un tipus de colom, el tudó, als vedats autoritzats.

L’objectiu de l’acció, segons ha explicat el conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, és “assegurar la protecció adequada dels cultius, sobretot vinyes, que puguin resultar afectats per aquesta espècie que ha proliferat en els últims anys a Formentera". Els mitjans seran els autoritzats per la legislació vigent en la matèria, i el personal també serà l’autoritzat pel vedat corresponent. Aquesta acció s'engloba "dins la política del Consell de Formentera de recuperació del camp i control de les plagues que el puguin afectar", segons ha conclòs el conseller.

Més articles...

Pàgina 21 de 22

21

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1