• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

El Consell signa l'acció concertada amb la Cooperativa del Camp

foto 2022 coop del campLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i el president de la Cooperativa del Camp de Formentera, Marcos Ribas, han signat l'acció concertada entre el Consell i la Cooperativa per donar continuïtat a les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i de millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera efectuades durant 2022.

L'acció concertada està dotada amb 130.000 euros i té l'objectiu de contribuir a la reactivació de l'activitat agrícola a Formentera i continuar el cens de terres, així com donar suport a la totalitat de les actuacions efectuades per la Cooperativa amb la finalitat de recuperar l'activitat agrícola a l'illa.

9 de maig de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El pla de regadius invertirà 1.060.000 euros per a la millora de l'ús d'aigües regenerades a Formentera

foto 2022 pla regadiusEl conseller de Medi Rural del Consell de Formentera, Josep Marí i la representant de la Comunitat de Regants de Formentera, Rita Costa, han assistit avui a Palma a la signatura del conveni entre el Ministeri d'Agricultura, Pesca Alimentació, a través de SEIASA (Sociedad Mercantil Estatal de Infraestructuras Agrarias), i les comunitats de regants de Formentera i de Porreres. Aquest acord és el punt de partida de la Fase I del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que preveu l'execució dels projectes de modernització de regadius sostenibles en aquests dos indrets.

El conveni, que s'ha signat aquest dimarts entre els responsables de SEIASA i de les dues comunitats de regants a la Delegació del Govern, implica la inversió de 8,48 milions d'euros per a l'optimització, digitalització de la gestió i millora de la qualitat de les aigües regenerades per a reg agrícola de Formentera i Porreres, que es finançarà amb fons Next Generation.

L'acte, presidit per la delegada del Govern, Aina Calvo, ha consistit en la signatura dels convenis entre el president de SEIASA, Francisco Rodríguez Mulero,  la presidenta de la comunitat de regants de Formentera, Rita Costa Ferrer i el president de la comunitat de regants de Porreres, Juan Mora Adrover. La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, també ha assistit a la signatura.

El projecte de 'Consolidació del regadiu a partir de l'optimització d'aigües regenerades a l'illa de Formentera' compta amb un pressupost d'1.060.000 euros (IVA no inclòs) per a modernitzar 82 hectàrees de Formentera, corresponent a 75 regants. Aquesta actuació preveu la millora de la qualitat de l'aigua a través de la millora de la reutilització d'aigua regenerada. També s'augmentarà l'eficiència del bombeig des de la bassa fins a les parcel·les i s'optimitzarà la gestió de l'aigua amb la digitalització del reg mitjançant la instal·lació d'un sistema de telecontrol.

Les inversions del pla de regadius tenen caràcter publicoprivat. L'aportació del PRTR serà d'un màxim del 80% del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants i usuaris aportaran la resta.


5 d'abril de 2022
àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera torna a donar ajudes a l'alimentació del ramat de l'illa per mor de la sequera d'enguany

foto 2022 menjar ramatEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, ha tornat a treure ajudes a l'alimentació per al ramat de l'illa per compensar la manca de pinso a causa de la sequera. La Cooperativa del Camp repartirà entre els ramaders de l'illa 40 tones de pinso o garrova picada per al bestiar oví i caprí, i 4.000 quilos de farina d'ordi per a l'alimentació del sector porcí.

"De nou, hem tengut un any sec que ha afectat els cultius i ha fet que el ramat de l'illa no tengués la mateixa quantitat de menjar, per això hem tornat a treure aquesta ajuda a la qual el Consell de Formentera destina un pressupost inicial de 14.945 €", segons ha explicat el conseller de Medi Rural, Josep Marí.

Els interessats a rebre aquestes ajudes han d'anar a la nau de la Cooperativa del Camp amb la cartilla ramadera, de dilluns a divendres al matí, de 8.00 a 14.00 hores; dilluns, dimecres i divendres a la tarda, de 16.30 a 19.30 hores; i dissabtes de 9.00 a 13.00 hores. Les ajudes es donen segons el nombre d'animals, i per a cada animal reproductor declarat es reben dos sacs de pinso. En total hi ha censats devers 913 caps de bestiar oví/caprí/porcí a l'illa de Formentera.

17 de març de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Visita al projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera a Can Marroig

foto 2022 figueres can marroig ALa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir; el conseller de Medi Rural, Josep Marí; el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí; i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat avui la finca de Can Marroig. A la trobada s’ha presentat el projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera.

La presidenta del Consell ha felicitat a la Cooperativa per dur endavant aquest projecte que permet recuperar l’activitat agrícola que tradicionalment va tenir aquesta zona protegida i que a més "farà que puguem tenir producte de quilòmetre zero en el nostre mercat de proximitat, un producte que a més és molt tradicional a Formentera".

Per la seva part, el gerent de la Cooperativa del Camp ha explicat el projecte. "Hem plantat 675 figueres en dos hectàrees de la finca de Can Marroig, són de dotze varietats diferents, per tenir una producció de figues escalonada durant tota la temporada. Esperam poder començar a collir les primeres figues al mes de juny. Es tracta d'una plantació intensiva que busca obtenir la màxima productivitat", ha assegurat Carlos Marí.

"Quan l’explotació estigui a ple rendiment esperam recollir vuit tones de figues a l’any que es destinaran a abastir el mercat local. Es vendrà figa fresca, però també es buscarà recuperar i promocionar la figa seca i les xereques, la manera tradicional d’assecar les figues a la nostra illa", segons ha afegit el gerent de la Cooperativa del Camp de Formentera. Finalment, des de la Cooperativa han volgut agrair als alumnes del taller de formació de Can Marroig i als treballadors d'Ibanat la seva ajuda en les tasques de plantació.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Mir, ha destacat "la recuperació d’un dels usos tradicionals d’una finca pública emblemàtica gràcies a la col·laboració entre administracions i entitats". "Moltes vegades pensam amb la gestió forestal com una eina exclusiva per evitar incendis, però també és la forma de recuperar terrenys i fer-los més rics i forts per enfrontar-se a l’emergència climàtica", ha afegit el conseller.

Pla col·lectiu de plantació

El Fons de Garantia Agrària i Pesquer de les Illes Balears (FOGAIBA), que depèn del Govern balear, ha concedit una subvenció de 9.990 € a aquesta plantació. Aquest projecte de plantació de figueres està inclòs dins un pla col·lectiu de replantació que promou la cooperativa, i en què col·laboren una desena de socis. El pla col·lectiu suposa la plantació de devers 4.000 arbres, especialment oliveres i figueres, que s’està duent endavant entre el 2021-2022, aprofitant una convocatòria d'ajudes per la replantació del FOGAIBA, segons han explicat des de la Cooperativa.

Suport a la Cooperativa del Camp

D’altra banda, el conseller de Medi Rural ha recordat que al març de l’any 2015 es va refundar la Cooperativa del Camp de Formentera. Des de llavors el Consell de Formentera ha subvencionat la seva tasca amb accions concertades anuals, aquest 2022 el Consell subvenciona la seva acció amb 130.000 €. Entre 2015 i 2021 s’han signat accions concertades anuals per un valor total de 751.413 €. El Consell també va construir la Nau de la Cooperativa, més recentment ha cedit una estació d’emmagatzematge i conservació de gra i maquinària necessària per poder treballar les terres cedides al Fons de Terres de Cultiu que actualment ja suma 279 hectàrees de conreu gràcies a la cessió de 120 particulars.

Segons ha resumit Josep Marí, "l’objectiu de totes les accions a les quals hem donat suport és seguir impulsant l’activitat agrària de l’illa per recuperar aquest sector primari i mantenir el paisatge tradicional", en aquest sentit el conseller ha agraït a la Cooperativa "tota la feina feta".

Conveni de cessió

Per acabar, cal destacar que al maig de 2016 es va signar conveni de cessió per donar-li un ús agrícola a la finca de Can Marroig entre el Consell, el Govern balear i l’Ibanat (finca propietat de l’Ibanat), la renovació d’aquest conveni es va fer al maig de 2021 per cinc anys més. Dins de l’acció concertada està la cessió d’ús perquè puguin destinar a cultius les dotze hectàrees de terreny cultivable.

24 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera obrirà una línia d'ajudes als ramaders aquest 2022

foto 2022 ovelles AEl conseller de Medi Rural, Josep Marí, es va reunir la passada setmana amb el president de l'Associació de Ramaders de Formentera (ARF), Juan Antonio Yern i el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí. A la reunió també varen assistir la veterinària responsable de l'Associació de Defensa Sanitària (ADS) de l'ARF, Loana Fraga, i la tècnica veterinària del Consell, Pamela Ferrer.

A la trobada els ramaders han expressat la seva preocupació pels atacs que s'han produït per part de cans al ramat de l'illa. Entre desembre i gener hi ha hagut tres atacs en què han mort dos anyells i una ovella, i ferit sis ovelles. Per part seva, el conseller ha explicat que "des del passat mes de juliol hi ha un nou protocol d'actuació conjunta entre la canera i la Policia Local perquè les denúncies quan es troben cans amollats sense propietari es tramitin de manera més àgil". Durant tot el 2021 s'han interposat 43 denúncies per aquest concepte. Les multes oscil·len entre els 30 i 300 euros.

D'altra banda, Pep Marí, també ha recordat la campanya de conscienciació posada en marxa pel Consell el passat mes de novembre "Per a una convivència feliç" per conscienciar els propietaris de cans de la importància que aquests no puguin sortir de la seva propietat a soles i assegurar el benestar de les mascotes i el del ramat. En aquest sentit, el conseller ha tornat a demanar a la població que si veuen a algun animal amollat, sense propietari, s'avisi a la canera a 630 083 128.

Tot i això, Josep Marí ha explicat als ramaders que des del Consell es vol donar suport a aquest sector, "vital per al camp de l'illa i el seu paisatge". En aquest sentit, el conseller els ha informat sobre un línia de subvencions per la ramaderia i agricultura professional pressupostada per l'any 2022 amb 30.000 €. Part d'aquesta quantia, es farà servir per atorgar ajudes als ramaders que compleixin els requisits de la convocatòria en base al nombre de caps reproductors que tenguin, entre d'altres.

Cens ramader

A la reunió també s'ha informat que fins al 28 de febrer està obert el període de declaració obligatòria del cens ramader. Els ramaders han d'adreçar-se a l'oficina de Medi Rural, de dilluns a divendres de 9 h a 14 h, situada al Centre Antoni Tur "Gabrielet".

D'altra banda, a la trobada han parlat sobre l'actual funcionament de l'escorxador i han proposat possibles adaptacions d'horaris per potenciar-ne l'ús. Des del Consell també s'ha demanat al sector en quines formacions estarien interessats per programar-les durant aquest 2022.

2 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 cans stories

Més articles...

Pàgina 4 de 20

4

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1