• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

Formentera destina 250.000 euros per a la rehabilitació i restauració de patrimoni cultural

Mur pedra secaEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Patrimoni i Medi Rural, informa que ja és oberta la nova convocatòria de subvencions per a la rehabilitació de parets de pedra seca, soterrament de línies elèctriques i/o telefòniques existents i intervencions en béns del patrimoni cultural de Formentera.

L'import destinat a aquestes subvencions serà de 250.000 euros, distribuïts entre les diferents línies d’ajuda per a les anualitats 2018-2019 i es distribuiran a raó de 75.000€ per aquest 2018 i 175.000€ per a l'any 2019.

Objectiu de les subvencions
Aquests ajuts pretenen incidir en el manteniment, consolidació i millora de l’estat de conservació d’elements que es consideren interessants tant des del punt de vista patrimonial com paisatgístic.

Per a la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, “es cerca posar en valor el nostre patrimoni així com potenciar l’aplicació de les tècniques tradicionals de l’illa a l’hora de recuperar elements de notable interès com els murs de pedra seca”. Així mateix, aquestes subvencions cerquen conscienciar la societat sobre el valor de recuperar l’aspecte original d’uns elements patrimonials que fan que Formentera mantingui un caràcter singular.

Lloc i termini de presentació de sol·licituds
Les sol·licituds es poden presentar a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), o a través de l’oficina virtual (OVAC) www.consellinsulardeformentera.com. Els interessats a optar a aquestes subvencions tenen de termini fins el proper dimarts 15 de maig.

Podeu trobar tota la informació de les ajudes al següent enllaç: http://bit.ly/2GyBhkE

Millores de patrimoni a la Mola
Amb el mateix objectiu de conservació i millora d'aquest patrimoni que fa que el paisatge de l'illa sigui tan especial, el Consell de Formentera està executant aquest dies la reforma i rehabilitació dels murs de pedra seca que donen accés a la plaça de l’església del Pilar de la Mola.

Formentera dona suport a l’Associació de Ramaders de l’illa

Ovella reduxEl Consell de Formentera ha signat avui un conveni de col·laboració amb l'Associació de Ramaders amb l'objectiu de donar recolzament al sector en matèria de sanitat animal i millora dels sistemes productius. El president Jaume Ferrer i el president de l'associació, Alfonso Ferrer, han signat l'acord que es basa en una subvenció d'un muntant de 37.000 euros.

Amb la rúbrica d’aquest acord, l'Associació de Ramaders es compromet a mantenir el seu ramat en bones condicions sanitàries, duent a terme les pertinents vacunacions i tractaments antiparasitaris anuals i seguint el programa sanitari presentat a la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell Insular de Formentera.

A més, oferiran el suport al Consell Insular de Formentera en matèria de producció i sanitat animal i en qualsevol altra actuació referent al benestar i identificació dels animals de les explotacions ramaderes integrades dins l'Agrupació de Defensa Sanitària. Així mateix es comprometen a realitzar les actuacions sanitàries acordades anualment en el Programa Sanitari comú.

D'altra banda, l'Associació de Ramaders es compromet a continuar la seva labor informativa vers els ramaders que pertanyen a l'associació, entre d’altres:

- Activitats de desinfecció, desinsectació i desratització de les instal·lacions.
- Desparasitacions externes del ramat oví, caprí i porquí, així com desparasitacions internes dels cans existents a les explotacions.
- Registrar tot medicament subministrat als animals de producció al Llibre de registre de tractaments medicamentosos.
- Tot medicament amb prescripció veterinària s'ha d'administrar als animals segons la pauta marcada pels serveis veterinaris de l'ADS.
- Omplir les dades relatives a la informació de la cadena alimentària (ICA) quan es realitza la guia per a l'escorxador.
- Identificació amb cròtals amb el codi de l'explotació, de tots els anyells i cabrits amb destí a l'escorxador. Els cròtals seran subministrats per la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell de Formentera.
- Realitzar la declaració del cens d'animals de les explotacions ramaderes en el període obligatori comprés entre el 1 de gener i el darrer dia de febrer del any en curs.

Nova edició del Taller d’agricultura per a infants

Taller dagricultura per a infantsEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura, informa que el pròxim dijous 1 de febrer s’obre el termini d’inscripció dels tallers d’agricultura per a nens, un termini que es perllongarà fins l’inici dels tallers o fins que les places estiguin totes cobertes. Tanmateix, l’àrea d’Agricultura elaborarà un llistat d’espera per aquells nens que no s’hagin inscrit dins el termini proposat.

Els tallers començaran el dissabte 17 de febrer i acabaran al mes de juny, coincidint amb la finalització del curs escolar

Adreçada als més petits, aquesta activitat vol ser una ferramenta que afavoreixi i contribueixi a l’educació mediambiental i al desenvolupament individual i social de l’infant. Així mateix, el coneixement del món rural i tradicional fomenta el respecte i defensa de la natura.

Els tallers es desenvoluparan els dissabtes al matí, en dos grups separats i de dues hores de durada cadascun. Així, de 10h a 12h es farà el taller adreçat a infants d’entre 4 i 6 anys, i de 12h a 14h s’impartirà l’adreçat a boixos i boixes entre 7 i 11 anys.

Els tallers són pensats per a un màxim de 15 nens, seran conduïts per dos monitors i es realitzaran a l’Hort dels nens, una àrea habilitada a prop de la Capella de sa Tanca Vella de Sant Francesc. Els alumnes hauran de dur roba còmoda i calçat adequat per als tallers, a més d’una ampolleta d’aigua.

El conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, ha declarat que aquest curs es reedita després de la bona acollida que han tingut les darreres edicions. L’objectiu és que els més petits es “familiaritzin i gaudeixin de les tasques del camp, tan arrelades a la nostra illa”. Escandell ha recordat que des de la seva àrea es vol potenciar la recuperació del camp a l’illa, i que “fer-ho a partir dels més joves és una garantia d’assegurar-ne la pervivència i l’us en les generacions futures”.

Formentera oferta 6 cursos en matèria d’Agricultura i Ramaderia

Foto grup curs agriculturaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Agricultura, informa que aquest divendres 15 de desembre s'obri el termini d'inscripció ordinari per a les activitats de formació de 2018 en matèria d'agricultura i ramaderia. Els cursos s'iniciaran el dia 15 de gener amb el curs d'Usuari Professional complementari del nivell bàsic de productes fitosanitaris. En total per aquesta edició hi ha programats un total de 6 cursos.

"Un any més oferim una varietat de cursos i jornades formatives adreçades al sector agrícola i ramader de l'illa per donar resposta a la formació que ens reclamen des del sector", segons ha explicat el conseller del ram, Bartomeu Escandell. A més, amb aquestes accions formatives es respon a la necessitat "de proporcionar una formació específica adreçada a persones dedicades a l'agricultura, ramaderia i al sector agroalimentari", ha afegit Bartomeu Escandell.

Concretament aquesta vegada, el Consell ha volgut incidir en el coneixement de determinats casos d'èxit d'emprenedors en el medi rural, que poden servir d'exemple d'inspiració a altres agricultors amb interessos similars. Així, el curs denominat "Emprenedoria agrària: Experiències de recuperació i revalorització del paisatge" està estructurat en tres jornades formatives, on representants de projectes agrícoles de considerable interès, faran arribar les seves experiències als assistents.

Cursos
Els títols dels cursos són els següents:
1. Usuari Professional nivell bàsic de productes fitosanitaris – Complementari (7h) 15 i16 gener
2. Usuari Professional nivell bàsic de productes fitosanitaris (25 h) del 22 al 26 de gener
3. Gestió dels cultius extensius. Alternatives de gestió per a millorar la producció i la fertilitat del sòl. (10 h) 30 i 31 de gener
4. Emprenedoria agrària: "Experiències de recuperació i revalorització del paisatge" (15 h) 9,16 i17 de febrer
5. Horticultura ecològica.(10 h) 22 i 23 de febrer
6. Detecció i control de Xylella fastidiosa (5 h) 9 de març

Tots els cursos són gratuïts i tenen una durada d'entre 5 i 25 hores. Els cursos es realitzaran a les instal·lacions del Consell Insular de Formentera, encara per determinar.

Cal destacar que aquests cursos es realitzen en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears 2014-2020 i dins un pla d'ajudes cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER), per l'Administració General de l'Estat (AGE) i per la comunitat autònoma de les Illes Balears (CAIB).

Aquelles persones interessades es podran inscriure a l'Oficina d'Atenció Ciutadana en horari de 9 a 14h i telemàticament a l'OVAC, o bé informar-se a l'àrea d'Agricultura del Consell de Formentera al telèfon 971.32.10.87, extensió 3166/3165 o agricultura@conselldeformentera.cat

El termini d'inscripció és continu, sempre que hi hagi places disponibles per al correcte desenvolupament de l'activitat formativa.

Formentera inaugura la nau de la Cooperativa del Camp

cooperativa 2La Cooperativa del Camp de Formentera va celebrar dissabte passat amb una gran festa la inauguració de la seva nau, que des del mes de juny està en funcionament. La nau ha estat construïda pel Consell de Formentera i ha tingut un cost de 590.000 euros, que han estat finançats en una tercera part pel programa Leader i en dos terceres parts per recursos propis del Consell de Formentera.

A la festa hi varen acudir més de 200 persones, i va constar dels parlaments del president de la Cooperativa, Jaume Escandell, el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i una glosa de Pep de n'Andreu, que concloïa d'aquesta manera "L’hem d’anar cultivant, i tenir s’illa polida, ara que tots junts tenim, sa nova cooperativa".

Carles Marí, gerent de la Cooperativa del camp, va declarar que "la festa ha estat un èxit d'assistència, i estam molt agraïts a tots els col·laboradors, en especial als cuiners de l'Associació gastronòmica i als balladors de les colles de Formentera, que han participat desinteressadament".

220 socis
La Cooperativa del Camp de Formentera, que es va reactivar l'any 2010 amb 52 socis, compta avui amb 220 socis. La Cooperativa col·labora amb el Consell de Formentera en l'execució del programa 'Fons de Terres", mitjançant el qual, el Consell de Formentera dedica anualment 90.000€ per finançar que la Cooperativa cultivi terrenys agrícoles que ja no es treballaven, per millorar la productivitat del camp i la imatge de l'illa. Actualment, formen part d'aquest programa 200 hectàrees de terreny de 70 propietaris diferents de Formentera.

Més articles...

Pàgina 7 de 14

7

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1