• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

Formentera celebra el cooperativisme

cooperativa-1-La Cooperativa del Camp de Formentera informa que aquest dissabte 6 d'octubre al Casal d'Entitats de Sant Francesc se celebrarà el Dia Mundial del Cooperativisme a Formentera. L'acte està organitzat per la Federació de Cooperatives de les Illes Balears i la Cooperativa del Camp de Formentera i té el patrocini de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria del Govern de les Illes Balears i la col·laboració del Consell Insular de Formentera.

El programa comença a les 12 del migdia, amb la benvinguda dels presidents de les organitzacions convocants, i té com a plat fort una taula redona sobre la Llei de mirocooperatives com impuls a l'economia social, moderada per Carlos Marí, gerent de la Cooperativa de Formentera i amb les veus dels senyors Enric Pozo i Jaume Orell. Es preveu que l'acte de cloenda es porti a terme a la una del migdia.

La campanya de sega d’enguany dobla la producció de cereal a Formentera

campanya-collita-cereal-2018-a3El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Rural, informa que la Cooperativa del Camp de l’illa ha finalitzat el període de recol·lecta de cereal a les finques cedides al Cens de Terres de Cultiu així com als camps de 21 associats a l’entitat.

En total s’han segat 17,5 hectàrees de finques cedides al cens de terres; 10 hectàrees d'ordi, 5,5 hectàrees de civada, i 2 hectàrees de xeixa. Així, la Cooperativa ha recol·lectat un total de 21.100 kg de cereal. Concretament, s'han recollit 14 tones d'ordi, 4.100 kg de civada i 3 tones de xeixa. Aquesta quantitat dobla la recollida la temporada passada, una temporada marcada per la sequera.

Bona campanya gràcies a les pluges
El conseller del ram, Bartomeu Escandell, s’ha felicitat per la campanya d’enguany, ja que “gràcies a les pluges d’hivern i primavera hi ha hagut una bona collita i s’ha doblat el gra recollit en comparació a l’any passat”. Així mateix, Escandell ha destacat la importància d’aquestes feines en quant a recuperació del sector primari i del paisatge rural de l’illa.

A les 17,5 hectàrees recol·lectades a les finques cedides, se n’han d’afegir 39,5 més segades als camps dels socis de la Cooperativa, fent un muntant total de 57 hectàrees de cereal treballades. Calen afegir també les 52 hectàrees de farratge collides al maig.

La Cooperativa del camp preveu destinar el cereal obtingut al consum local i a llavor per poder sembrar la propera campanya, ja que s’ha demostrat que les varietats locals són més resistents en èpoques de sequera.

Formentera destina 250.000 euros per a la rehabilitació i restauració de patrimoni cultural

Mur pedra secaEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Patrimoni i Medi Rural, informa que ja és oberta la nova convocatòria de subvencions per a la rehabilitació de parets de pedra seca, soterrament de línies elèctriques i/o telefòniques existents i intervencions en béns del patrimoni cultural de Formentera.

L'import destinat a aquestes subvencions serà de 250.000 euros, distribuïts entre les diferents línies d’ajuda per a les anualitats 2018-2019 i es distribuiran a raó de 75.000€ per aquest 2018 i 175.000€ per a l'any 2019.

Objectiu de les subvencions
Aquests ajuts pretenen incidir en el manteniment, consolidació i millora de l’estat de conservació d’elements que es consideren interessants tant des del punt de vista patrimonial com paisatgístic.

Per a la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, “es cerca posar en valor el nostre patrimoni així com potenciar l’aplicació de les tècniques tradicionals de l’illa a l’hora de recuperar elements de notable interès com els murs de pedra seca”. Així mateix, aquestes subvencions cerquen conscienciar la societat sobre el valor de recuperar l’aspecte original d’uns elements patrimonials que fan que Formentera mantingui un caràcter singular.

Lloc i termini de presentació de sol·licituds
Les sol·licituds es poden presentar a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), o a través de l’oficina virtual (OVAC) www.consellinsulardeformentera.com. Els interessats a optar a aquestes subvencions tenen de termini fins el proper dimarts 15 de maig.

Podeu trobar tota la informació de les ajudes al següent enllaç: http://bit.ly/2GyBhkE

Millores de patrimoni a la Mola
Amb el mateix objectiu de conservació i millora d'aquest patrimoni que fa que el paisatge de l'illa sigui tan especial, el Consell de Formentera està executant aquest dies la reforma i rehabilitació dels murs de pedra seca que donen accés a la plaça de l’església del Pilar de la Mola.

Formentera dona suport a l’Associació de Ramaders de l’illa

Ovella reduxEl Consell de Formentera ha signat avui un conveni de col·laboració amb l'Associació de Ramaders amb l'objectiu de donar recolzament al sector en matèria de sanitat animal i millora dels sistemes productius. El president Jaume Ferrer i el president de l'associació, Alfonso Ferrer, han signat l'acord que es basa en una subvenció d'un muntant de 37.000 euros.

Amb la rúbrica d’aquest acord, l'Associació de Ramaders es compromet a mantenir el seu ramat en bones condicions sanitàries, duent a terme les pertinents vacunacions i tractaments antiparasitaris anuals i seguint el programa sanitari presentat a la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell Insular de Formentera.

A més, oferiran el suport al Consell Insular de Formentera en matèria de producció i sanitat animal i en qualsevol altra actuació referent al benestar i identificació dels animals de les explotacions ramaderes integrades dins l'Agrupació de Defensa Sanitària. Així mateix es comprometen a realitzar les actuacions sanitàries acordades anualment en el Programa Sanitari comú.

D'altra banda, l'Associació de Ramaders es compromet a continuar la seva labor informativa vers els ramaders que pertanyen a l'associació, entre d’altres:

- Activitats de desinfecció, desinsectació i desratització de les instal·lacions.
- Desparasitacions externes del ramat oví, caprí i porquí, així com desparasitacions internes dels cans existents a les explotacions.
- Registrar tot medicament subministrat als animals de producció al Llibre de registre de tractaments medicamentosos.
- Tot medicament amb prescripció veterinària s'ha d'administrar als animals segons la pauta marcada pels serveis veterinaris de l'ADS.
- Omplir les dades relatives a la informació de la cadena alimentària (ICA) quan es realitza la guia per a l'escorxador.
- Identificació amb cròtals amb el codi de l'explotació, de tots els anyells i cabrits amb destí a l'escorxador. Els cròtals seran subministrats per la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell de Formentera.
- Realitzar la declaració del cens d'animals de les explotacions ramaderes en el període obligatori comprés entre el 1 de gener i el darrer dia de febrer del any en curs.

Nova edició del Taller d’agricultura per a infants

Taller dagricultura per a infantsEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura, informa que el pròxim dijous 1 de febrer s’obre el termini d’inscripció dels tallers d’agricultura per a nens, un termini que es perllongarà fins l’inici dels tallers o fins que les places estiguin totes cobertes. Tanmateix, l’àrea d’Agricultura elaborarà un llistat d’espera per aquells nens que no s’hagin inscrit dins el termini proposat.

Els tallers començaran el dissabte 17 de febrer i acabaran al mes de juny, coincidint amb la finalització del curs escolar

Adreçada als més petits, aquesta activitat vol ser una ferramenta que afavoreixi i contribueixi a l’educació mediambiental i al desenvolupament individual i social de l’infant. Així mateix, el coneixement del món rural i tradicional fomenta el respecte i defensa de la natura.

Els tallers es desenvoluparan els dissabtes al matí, en dos grups separats i de dues hores de durada cadascun. Així, de 10h a 12h es farà el taller adreçat a infants d’entre 4 i 6 anys, i de 12h a 14h s’impartirà l’adreçat a boixos i boixes entre 7 i 11 anys.

Els tallers són pensats per a un màxim de 15 nens, seran conduïts per dos monitors i es realitzaran a l’Hort dels nens, una àrea habilitada a prop de la Capella de sa Tanca Vella de Sant Francesc. Els alumnes hauran de dur roba còmoda i calçat adequat per als tallers, a més d’una ampolleta d’aigua.

El conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, ha declarat que aquest curs es reedita després de la bona acollida que han tingut les darreres edicions. L’objectiu és que els més petits es “familiaritzin i gaudeixin de les tasques del camp, tan arrelades a la nostra illa”. Escandell ha recordat que des de la seva àrea es vol potenciar la recuperació del camp a l’illa, i que “fer-ho a partir dels més joves és una garantia d’assegurar-ne la pervivència i l’us en les generacions futures”.

Més articles...

Pàgina 15 de 22

15

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1