• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

Formentera oferta 6 cursos en matèria d’Agricultura i Ramaderia

Foto grup curs agriculturaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Agricultura, informa que aquest divendres 15 de desembre s'obri el termini d'inscripció ordinari per a les activitats de formació de 2018 en matèria d'agricultura i ramaderia. Els cursos s'iniciaran el dia 15 de gener amb el curs d'Usuari Professional complementari del nivell bàsic de productes fitosanitaris. En total per aquesta edició hi ha programats un total de 6 cursos.

"Un any més oferim una varietat de cursos i jornades formatives adreçades al sector agrícola i ramader de l'illa per donar resposta a la formació que ens reclamen des del sector", segons ha explicat el conseller del ram, Bartomeu Escandell. A més, amb aquestes accions formatives es respon a la necessitat "de proporcionar una formació específica adreçada a persones dedicades a l'agricultura, ramaderia i al sector agroalimentari", ha afegit Bartomeu Escandell.

Concretament aquesta vegada, el Consell ha volgut incidir en el coneixement de determinats casos d'èxit d'emprenedors en el medi rural, que poden servir d'exemple d'inspiració a altres agricultors amb interessos similars. Així, el curs denominat "Emprenedoria agrària: Experiències de recuperació i revalorització del paisatge" està estructurat en tres jornades formatives, on representants de projectes agrícoles de considerable interès, faran arribar les seves experiències als assistents.

Cursos
Els títols dels cursos són els següents:
1. Usuari Professional nivell bàsic de productes fitosanitaris – Complementari (7h) 15 i16 gener
2. Usuari Professional nivell bàsic de productes fitosanitaris (25 h) del 22 al 26 de gener
3. Gestió dels cultius extensius. Alternatives de gestió per a millorar la producció i la fertilitat del sòl. (10 h) 30 i 31 de gener
4. Emprenedoria agrària: "Experiències de recuperació i revalorització del paisatge" (15 h) 9,16 i17 de febrer
5. Horticultura ecològica.(10 h) 22 i 23 de febrer
6. Detecció i control de Xylella fastidiosa (5 h) 9 de març

Tots els cursos són gratuïts i tenen una durada d'entre 5 i 25 hores. Els cursos es realitzaran a les instal·lacions del Consell Insular de Formentera, encara per determinar.

Cal destacar que aquests cursos es realitzen en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears 2014-2020 i dins un pla d'ajudes cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER), per l'Administració General de l'Estat (AGE) i per la comunitat autònoma de les Illes Balears (CAIB).

Aquelles persones interessades es podran inscriure a l'Oficina d'Atenció Ciutadana en horari de 9 a 14h i telemàticament a l'OVAC, o bé informar-se a l'àrea d'Agricultura del Consell de Formentera al telèfon 971.32.10.87, extensió 3166/3165 o agricultura@conselldeformentera.cat

El termini d'inscripció és continu, sempre que hi hagi places disponibles per al correcte desenvolupament de l'activitat formativa.

Formentera inaugura la nau de la Cooperativa del Camp

cooperativa 2La Cooperativa del Camp de Formentera va celebrar dissabte passat amb una gran festa la inauguració de la seva nau, que des del mes de juny està en funcionament. La nau ha estat construïda pel Consell de Formentera i ha tingut un cost de 590.000 euros, que han estat finançats en una tercera part pel programa Leader i en dos terceres parts per recursos propis del Consell de Formentera.

A la festa hi varen acudir més de 200 persones, i va constar dels parlaments del president de la Cooperativa, Jaume Escandell, el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i una glosa de Pep de n'Andreu, que concloïa d'aquesta manera "L’hem d’anar cultivant, i tenir s’illa polida, ara que tots junts tenim, sa nova cooperativa".

Carles Marí, gerent de la Cooperativa del camp, va declarar que "la festa ha estat un èxit d'assistència, i estam molt agraïts a tots els col·laboradors, en especial als cuiners de l'Associació gastronòmica i als balladors de les colles de Formentera, que han participat desinteressadament".

220 socis
La Cooperativa del Camp de Formentera, que es va reactivar l'any 2010 amb 52 socis, compta avui amb 220 socis. La Cooperativa col·labora amb el Consell de Formentera en l'execució del programa 'Fons de Terres", mitjançant el qual, el Consell de Formentera dedica anualment 90.000€ per finançar que la Cooperativa cultivi terrenys agrícoles que ja no es treballaven, per millorar la productivitat del camp i la imatge de l'illa. Actualment, formen part d'aquest programa 200 hectàrees de terreny de 70 propietaris diferents de Formentera.

Continua la lluita contra el becut vermell

foto tractament becutEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Agricultura, vol informar els titulars de palmàcies susceptibles de la plaga Rhynchophorus ferrugineus (becut vermell) que en els mesos d'octubre i novembre, s'incrementa el vol d'adults de becut vermell. Aquests adults surtin de palmeres ja fortament atacades en cerca de noves fonts d'aliment, és a dir de palmeres sanes que colonitzar.

És per això, que des del Consell Insular de Formentera volem recordar la necessitat de realitzar tractaments preventius amb productes fitosanitaris autoritzats sobre les espècies sensibles a aquesta plaga, especialment els mesos d'octubre, novembre i en funció de les temperatures, desembre.

A més, des de l'àrea d'Agricultura s'ha fet especial incidència en la necessitat d'evitar les podes en els propers mesos i endarrerir-les fins que baixen les temperatures (presumiblement fins a gener i febrer), per tal de fer-les coincidir amb el moment de menor activitat biològica de la plaga.

El becut vermell és una plaga extremadament perillosa per a les palmeres, per aquest motiu, la seva lluita ha sigut qualificada d'utilitat pública pel Decret 04/2016 del 29/01/2016 (BOIB nº15 del 30 de gener de 2016).

Per a més informació, contacteu amb l'Àrea d'Agricultura del Consell Insular de Formentera.

TLF: 971321087. Ext 3166

El Mercat Pagès de Formentera renova la seva imatge i incrementa els punts de venda

Foto mercat pages juny 2017El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, informa que el Mercat Pagès ha renovat la seva imatge amb l'adquisició de nou mobiliari fet artesanalment pels mateixos productors amb material de fusta. S'han instal•lat expositors nous i s'han fet caixes per transportar i emmagatzemar el gènere.

Així mateix, s'han incrementat el nombre de parades de venda, ja que s'ha passat de dos a tres productors de verdures i fruites fresques elaborades a explotacions de Formentera. A més, per primera vegada una de les parades és de fruita i verdura ecològica produïda a l'illa. Per últim, també s'ha unificat la cartelleria i els porta preus per millorar la imatge que es dóna als compradors.

El conseller del Medi Rural, Bartomeu Escandell, ha fet una visita a les instal•lacions i ha destacat "la bona qualitat de la fruita i verdura d'aquest centre que any rere any es va consolidant". El conseller ha destacat que “aquest mercat és una dels pilars bàsics que sustenta tota la política de recuperació del camp que estem duent des del Consell de Formentera”. El Mercat Pagès es situa a les instal•lacions del Centre Antoni Tur “Gabrielet”, a Sant Francesc. L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte de 9.00 a 13.30 hores.

Punt venda Cooperativa del Camp
D'altra banda, la Cooperativa del Camp ha obert avui dilluns 12 de juny el seu punt de venda de productes per als seus socis. Es poden adquirir fertilitzants o cereals, productes fitosanitaris, pinsos per animals o eines de camp i maquinària agrícola, entre d’altres. El punt de venda es troba dins la nau de la Cooperativa del Camp situada en la zona industrial de Sant Francesc. L'horari d'obertura és de dilluns a divendres de 8.30 a 13.00 i de 17.00 a 19.30 hores.

El Consell de Formentera cedeix la nau agrícola a la Cooperativa del Camp

Foto signatura conveni cooperativa campEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el president de la Cooperativa del Camp, Jaume Escandell han signat 3 convenis per ajudar a la Cooperativa a aconseguir l'objectiu de reactivar el camp de l'illa de Formentera impulsant alternatives a l'abandonament de cultius i de terres agrícoles al mateix temps que desenvolupa una estratègia per generar ocupació i desenvolupament local diferent al del sector terciari.

En primer lloc, s’ha signat la cessió d’ús de la nau agrícola de la Cooperativa del Camp de Formentera propietat del Consell, de manera temporal i gratuïta per la Cooperativa del Camp per un període de 10 anys. La nau agrícola de 504.70m2 està ubicada al Polígon industrial Can Bonet.

D’altra banda, s’ha fet l’encàrrec a la Cooperativa del Camp de la gestió de la finca Can Marroig- Can Ballet. El Consell Insular de Formentera i l’Institut Balear de la Natura varen subscriure el 12 de maig del 2016 un conveni de col·laboració per a la Gestió de la Finca Can Marroig-Can Ballet, en el qual es va pactar la cessió de 12,05 hectàrees de la finca propietat de l’Insitut Balear de la Natura,“Can Marroig - Can Ballet”. Aquest conveni té una vigència de 5 anys, prorrogables per 5 anys més, i ja preveu expressament que el Consell de Formentera pugui gestionar i explotar la finca mitjançant encàrrec a la Cooperativa del Camp de Formentera. Ara amb aquest acord, bianual, es formalitza aquest encàrrec.

Per últim, també s’ha formalitzat la cessió d’ús de la maquinària agrícola propietat del Consell, de manera temporal i gratuïta, per la Cooperativa del Camp de Formentera. La cessió es fa per 4 anys i compren el següent llistat:

Maquinària
Quantitat
Marca

Carretó elevador elèctric
1
STILL

Transpaleta manual
1
STILL

Transpaleta eléctrica pesadora
1
STILL

Tractor
1
KUBOTA

Pala Carregadora frontal
1
KUBOTA

Sembradora
1
SOLANO HORIZONTE

Superchisel 2 files
1
SOLANO HORIZONTE

Rotocultor
1
JOPER

Arada reversible
1
HIBEMA

Segadora
1
MARANGON

Abodadora
1
BMC AGRÍCOLA

Polvoritzador hidràulic suspès
1
GAMA

Remolc agrícola
1
HERCULANO

Embaladora rectangular
1
GALLIGAGNANI

Recol·lectora de cereals
1
DEUTZ-FAHR

Remolc recol·lectora
1
LLORENTE

Més articles...

Pàgina 16 de 22

16

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1