• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

La Cooperativa del Camp inicia la recuperació de les figueres

Poda Figueres x Eva Parey 001La Cooperativa del Camp de Formentera està duent endavant, durant els mesos de febrer i març, tasques de recuperació de figueres en les finques cedides al Cens de Terres. L’objectiu és “poder recuperar aquests arbres tan tradicionals de Formentera i comercialitzar el seu producte aquest estiu”, segons ha explicat el gerent de la Cooperativa, Carlos Marí.

Durant el mes de febrer i el que portem de març s’han podat o estalonat 89 figueres, i es preveu que durant tota la campanya es recuperin un total de 129, segons ha explicat el gerent. “Així a l’estiu tindrem la primera producció de figues per comercialitzar a la Cooperativa”, ha afegit.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins les feines de recuperació del camp per les quals el Consell de Formentera va signar un acord d’acció concertada amb la Cooperativa, segons ha recordat el conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell. Actualment ja s’han cedit més de 140 hectàrees al Cens de Terres de la Cooperativa. “Les terres de moltes d’aquestes finques estaven abandonades pel que les tasques de recuperació seran continues”, segons ha destacat Carlos Marí.

El Govern espera posar en marxa la bassa de rec l’estiu de 2017

foto visita dg agricultura i ramaderiaEl conseller de Medi Rural del Consell de Formentera, Bartomeu Escandell, s’ha reunit amb el director general d'Agricultura i Ramaderia del Govern, Mateu Ginard i les directives de la Comunitat de Regants de Formentera, l’Associació de Ramaders de Formentera i la Cooperativa del Camp de Formentera, avui matí a la Sala de Plens del Consell de la institució insular.

El responsable del Govern Balear ha explicat que des de la seva conselleria han elaborat “un projecte per posar en marxa la bassa de recs amb aigües residuals de Formentera valorat en 294.000 euros”. Tragsa serà l’empresa que s’encarregarà d’executar-lo i es preveu que “per a l’estiu de l’any vinent es pugui posar definitivament en marxa aquesta bassa que fa cinc anys es va acabar de construir, però mai s’ha posat en funcionament”, segons ha recordat el director general.

Suport a la comunitat de regants

Bartomeu Escandell ha explicat que “el Consell de Formentera assumirà durant els dos primers anys els 30 euros mensuals de quota fixa que hauran de pagar cada hidrant”. “D’aquesta manera volem facilitar al màxim la posada en marxa de la bassa i ajudar a la comunitat de regants, ja que som conscients que a Formentera no hi ha cultura de regadiu”, segons ha afegit.

El conseller ha explicat a Mateu Ginard l’aposta tan forta que ha fet la institució insular en matèria agrícola amb l'impuls de la Cooperativa del Camp, i la creació aquest any d’una nau per ells a la zona industrial. “L’objectiu és donar suport als treballs que fomentin la recuperació del paisatge i el sector agrícola i ramader de Formentera”.

Mateu Ginard ha explicat als representants del sector les ajudes que des del Govern Balear trauran per pal·liar la sequera. “D’una banda hi haurà ajudes per l’alimentació del bestiar de 9,20 euros per animal, d’altra banda, hi haurà ajudes de crèdits subvencionats sense gairebé cap tipus d’interès, d’entre 20.000 i 100.000 euros, que poden interessar a les associacions”, segons ha explicat el director general. Per últim, també ha parlat de la possibilitat d’ajudes pel finançament per llavors certificades per sembrar.

Les figues protagonitzen el nou calendari de Formentera

calendari2016El Consell Insular de Formentera, a través del Servei d’Assessorament Lingüístic i l’àrea de Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça, ja ha editat el nou calendari 2016 per a tota la ciutadania de l’illa.

Així com en altres edicions el calendari es va centrar en paraules del món dels ormejos de pesca o de les eines del camp, en aquesta ocasió els dotze mesos s’han dedicat a dotze varietats de figues que es poden trobar a l’illa.

D’aquesta manera, mes a mes, el calendari mostra varietats de figues ben conegudes com ara la «rojal», «blanca», «coll de dama», «martinenca» o «bordissot». Cada una de les imatges de les figues vénen acompanyades d’unes notes que expliquen algunes de les seves peculiaritats.

A més, el calendari també ofereix un petit lèxic que gira al voltant d’aquesta fruita tan arrelada i popular a l’illa. Com cada any, els calendaris es poden aconseguir als punts d'informació ciutadana del Consell de Formentera.

La Cooperativa del Camp de Formentera sembra el primer camp de farratge

Sembrada Fons-Terres Eva Parey premsaEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha felicitat avui als treballadors de la Cooperativa del Camp perquè han iniciat la sembra de farratge al primer camp de l'illa de Formentera, concretament a Can Parra. El farratge és una mescla de llavors de veça, ordi i civada, i que serveix per alimentar el bestiar. «Aquesta és la primera prova patent de què la reactivació del camp de Formentera és real», segons ha declarat el president.

Aquestes terres pertanyen al Cens de Terres de Cultiu al qual els formenterers ja han cedit més de 135 hectàrees perquè siguin conreades aquest hivern. Durant el mes de novembre la Cooperativa té previst sembrar 15 hectàrees de farratge, en concret se sembraran 5 hectàrees a La Mola i 10 hectàrees entre Sant Ferran i Sant Francesc. Durant el mes de desembre tenen previst sembrar un total de 70 hectàrees de cereals, 20 hectàrees a La Mola, 20 hectàrees a Sant Ferran i 30 hectàrees a Sant Francesc. Aquestes tasques estan sent realitzades per joves agricultors i professionals agrícoles contractats per la Cooperativa.

El treball d'aquestes terres millorarà el paisatge de Formentera i reactivarà el sector primari, segons ha destacat el president que ha animat «als propietaris de terrenys abandonats a què els cedeixin a la Cooperativa del Camp», i ha recordat que la cessió, que sol durar entre 3 i 5 anys, és gratuïta i reverteix en millores pel propietari com «l'estalvi en el manteniment de les terres, la millora dels terrenys o els descomptes que obtenen en els productes i serveis de la Cooperativa», segons ha conclòs.

Oberta la veda de caça menor fins al 3 de gener

vedats Fomentera 2015 premsaAhir diumenge 18 d'octubre i fins al 3 de gener està oberta la veda de caça menor a l'illa de Formentera, segons ha establert l'àrea de Medi Rural del Consell de Formentera. Els dies hàbils per poder caçar són dimarts, dijous, dissabtes, diumenges i festius de caràcter nacional o autonòmic, segons marca la normativa que també fixa l'horari per poder caçar: a partir de mitja hora abans de la sortida del sol, fins al cap de mitja hora de la posta.

A Formentera hi han 6 vedats de caça, i 3 clubs de caçadors federats: La Mola, Es Cap i Porto Salè. Cal recordar que es prohibeix qualsevol modalitat de caça amb armes de foc a menys de 100 metres de les zones habitades i a menys de 25 metres de vies i camins d’ús públic. I resta prohibit la caça a la zona de domini públic marítim-terrestre i als embassaments.

Espècies capturables
Les espècies que es poden caçar a l'illa de Formentera aquesta temporada són el conill, la llebre, la perdiu, la guàtlera, el faisà, el tudó, la tórtora comuna, la tórtora turca, la cega, l’estornell comú, el tord, el tord cellard, la grívia, el tord burell. Així com les següents aus aquàtiques: el collverd, el xiulador, el coer, la sel·la rossa, la sel·la blanca, el cullerot, la griseta, el moretó capvermell, el moretó de plomall, el cegall, la fotja i la gavina vulgar.

Caça amb cans
Pel que fa a la caça amb cans s'estableix un nombre màxim de 10 cans per caçador, i 12 si hi ha una parella de caçadors, en cas de tenir una autorització especial es poden ajuntar 40 cans i 4 caçadors.

El nombre màxim d'espècies a capturar en els vedats per caçador i dia són: 20 tords, 12 tórtores salvatges, 4 cegues, 4 perdius amb caràcter general i 2 amb reclam, 8 anàtides i un màxim de 2 entre la resta d’espècies d’ànneres caçables. Queda prohibida la caça a l’aguait de la cega en els seus passos.

Per a més informació aquí teniu l'enllaç de la normativa:

http://conselldeformentera.cat:2095/cpsess7399536283/3rdparty/roundcube/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=21570&_part=3&_frame=1&_extwin=1

Més articles...

Pàgina 18 de 20

18

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1