• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

El Consell de Formentera cedeix maquinària agrícola a la Cooperativa del Camp

Maquinaria cooperativaEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el president de la Cooperativa del Camp de Formentera, Jaume Escandell, han signat avui un conveni de cessió gratuïta de maquinària agrícola, adquirida per la institució insular, perquè la cooperativa pugui “posar en funcionament el cens de terres, i fer actuacions de recuperació del sector agrícola i millora de l’entorn rural i paisatge de Formentera”, segons ha explicat el president.

En concret la institució ha cedit l’ús d’un carretó elevador elèctric, una transpaleta manual, una transpaleta elèctrica pesadora, un tractor, una pala carregadora frontal, una sembradora, un superchissel 2 files, un rotocultor, una arada reversible, una segadora, una abodadora, un polvoritzador hidràulic suspès, un remolc agrícola, una embaladora rectangular, una recol•lectora de cereals i un remolc recol•lectora. El conveni té una durada fins final d’any, i és prorrogable. El cost de la maquinària ha estat superior als 320.000 euros.

El gerent de  la cooperativa del camp, Carlos Marí, present a la signatura, ha explicat que “la cessió de la maquinària és una fita molt important per la cooperativa perquè ens dota d’autonomia”. Fins ara la Cooperativa contractava les feines del projecte de fons de terres a tercers, i amb aquesta maquinària podran dur a terme directament totes les tasques, segons ha afegit. A més, ha destacat que la cessió “és un impuls a la feina de la cooperativa que a partir d’ara podrà oferir serveis en els seus socis o altres interessats, tant sigui derivat del tractor com de la recolectora”. Actualment, ja s’han cedit 150 hectàrees al Fons de Terres que seran cultivades amb l’ajuda d’aquesta maquinària.

Les terres cultivables de Can Marroig recuperaran la seva activitat tradicional

Foto signatura conveniEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el conseller de Medi Ambient del Govern, Vicenç Vidal, i president de l’Institut Balear de la Natura han signat avui a la Sala de Plens del Consell de Formentera un conveni de col·laboració per a la gestió de la finca pública de Can Marroig, propietat de l’IBANAT. A l’acte també han assistit el conseller de Medi Rural del Consell de Formentera i el gerent de l’IBANAT, Joan Ramón Villalonga.

L’objectiu de l’acord que tindrà una durada de 5 anys prorrogables és que es pugui fer un aprofitament agrícola de la finca, i “la voluntat del Consell és que sigui la Cooperativa del Camp de Formentera qui treballi aquestes terres”, segons ha explicat el president. Jaume Ferrer ha agraït la cessió de 12 hectàrees de terreny cultivable, ja que aquesta era una demanda antiga que ja s’havia fet a altres responsables del Govern, segons ha recordat. L’explotació agrícola es farà fent servir tècniques ecològiques.

Per part seva, el conseller balear ha mostrat la seva satisfacció perquè “recuperar els usos agraris d’aquesta finca és una fita molt important que ajudarà a conservar la biodiversitat”. Vicenç Vidal ha explicat que aquesta és la primera finca pública que recuperarà l’activitat productiva. Les 12 hectàrees de terres cultivables de Can Marroig passaran a formar part del Fons de Terres gestionat per la Cooperativa del Camp de Formentera, creat al març de 2015, i que fins a dia d’avui acumulada un total de 140 hectàrees. Amb iniciatives com aquesta el Consell de Formentera pretén recuperar el sector primari, a la vegada que es manté el paisatge tradicional de l’illa.

Primer curs d’introducció a l’agricultura per nens

AGRICULTURA PER NENS 2016 webEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura ha organitzat el primer curs d’introducció a l’Agricultura per nens. Els infants interessats, d’entre 3 i 12 anys, es poden inscriure a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, o l’Oficina Virtual a través de la plana web del Consell fins al pròxim 16 de maig, o fins que s’arribi al número de sol·licitants que és de 30 boixos. Així ho ha explicat el conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell que ha mostrat la seva satisfacció per poder posar en marxa el primer curs d’aquestes característiques que “demostra la voluntat de la institució per apostar per la introducció de l’agricultura des de ben petits, tant per la seva importància tradicional, com de foment d’una vida saludable”.

Una vegada estigui tancat el termini d’inscripció, des de l’Àrea d’Agricultura del Consell Insular de Formentera es confirmarà l’assistència mitjançant trucada telefònica. El curs començarà entre la tercera i la quarta setmana de maig i tindrà una durada de 6 setmanes, s’impartiran dues hores setmanals a cada un dels tres grups que es formaran. El taller s’impartirà en tres horaris diferents, depenent de la preferència dimarts de 17.30-19.30 hores, divendres de 17.30-19.30 hores o dissabte de 10.00-12.00 hores. El nombre màxim de boixos per grup serà 10, els grups s’ompliran per ordre d’inscripció segons la preferència marcada. Aquest curs és gratuït i es farà a l’Hort dels boixos, en una àrea habilitada a prop de la Capella de sa Tanca Vella de Sant Francesc Xavier. Caldrà portar roba còmoda i calcer adequat per als tallers.

La Cooperativa del Camp inicia la recuperació de les figueres

Poda Figueres x Eva Parey 001La Cooperativa del Camp de Formentera està duent endavant, durant els mesos de febrer i març, tasques de recuperació de figueres en les finques cedides al Cens de Terres. L’objectiu és “poder recuperar aquests arbres tan tradicionals de Formentera i comercialitzar el seu producte aquest estiu”, segons ha explicat el gerent de la Cooperativa, Carlos Marí.

Durant el mes de febrer i el que portem de març s’han podat o estalonat 89 figueres, i es preveu que durant tota la campanya es recuperin un total de 129, segons ha explicat el gerent. “Així a l’estiu tindrem la primera producció de figues per comercialitzar a la Cooperativa”, ha afegit.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins les feines de recuperació del camp per les quals el Consell de Formentera va signar un acord d’acció concertada amb la Cooperativa, segons ha recordat el conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell. Actualment ja s’han cedit més de 140 hectàrees al Cens de Terres de la Cooperativa. “Les terres de moltes d’aquestes finques estaven abandonades pel que les tasques de recuperació seran continues”, segons ha destacat Carlos Marí.

El Govern espera posar en marxa la bassa de rec l’estiu de 2017

foto visita dg agricultura i ramaderiaEl conseller de Medi Rural del Consell de Formentera, Bartomeu Escandell, s’ha reunit amb el director general d'Agricultura i Ramaderia del Govern, Mateu Ginard i les directives de la Comunitat de Regants de Formentera, l’Associació de Ramaders de Formentera i la Cooperativa del Camp de Formentera, avui matí a la Sala de Plens del Consell de la institució insular.

El responsable del Govern Balear ha explicat que des de la seva conselleria han elaborat “un projecte per posar en marxa la bassa de recs amb aigües residuals de Formentera valorat en 294.000 euros”. Tragsa serà l’empresa que s’encarregarà d’executar-lo i es preveu que “per a l’estiu de l’any vinent es pugui posar definitivament en marxa aquesta bassa que fa cinc anys es va acabar de construir, però mai s’ha posat en funcionament”, segons ha recordat el director general.

Suport a la comunitat de regants

Bartomeu Escandell ha explicat que “el Consell de Formentera assumirà durant els dos primers anys els 30 euros mensuals de quota fixa que hauran de pagar cada hidrant”. “D’aquesta manera volem facilitar al màxim la posada en marxa de la bassa i ajudar a la comunitat de regants, ja que som conscients que a Formentera no hi ha cultura de regadiu”, segons ha afegit.

El conseller ha explicat a Mateu Ginard l’aposta tan forta que ha fet la institució insular en matèria agrícola amb l'impuls de la Cooperativa del Camp, i la creació aquest any d’una nau per ells a la zona industrial. “L’objectiu és donar suport als treballs que fomentin la recuperació del paisatge i el sector agrícola i ramader de Formentera”.

Mateu Ginard ha explicat als representants del sector les ajudes que des del Govern Balear trauran per pal·liar la sequera. “D’una banda hi haurà ajudes per l’alimentació del bestiar de 9,20 euros per animal, d’altra banda, hi haurà ajudes de crèdits subvencionats sense gairebé cap tipus d’interès, d’entre 20.000 i 100.000 euros, que poden interessar a les associacions”, segons ha explicat el director general. Per últim, també ha parlat de la possibilitat d’ajudes pel finançament per llavors certificades per sembrar.

Més articles...

Pàgina 20 de 22

20

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1