• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Educació

Oferta de cursos de català gratuïts per al personal sanitari de l’Hospital

hospital-formenteraEl Consell Insular de Formentera i l’Hospital de Formentera han signat un nou conveni de col·laboració per ofertar cursos de català per al personal de l’àmbit hospitalari, i preparar les dues convocatòries de les proves oficials de català previstes per al mes de gener i maig de 2015.

Els dos cursos que ha ofertat el Consell Insular de Formentera, a través del seu Servei d’Assessorament Lingüístic, són el de nivell bàsic (A2) —en el qual l’alumnat adquireix la comprensió i l’expressió oral i escrita de la llengua, que permeten una activitat comunicativa bàsica, però suficient, pròpia de les situacions més habituals de comunicació—, i el del nivell B1 i B2 —en el qual l’alumnat adquireix un domini de l’ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet participar de les situacions lingüístiques que poden aparèixer sobre temes relatius a la feina, a l’escola, a la família i a l’oci, d’una banda, i per altra, sobre temes tant concrets com abstractes, incloent-hi discussions tècniques en el camp de l’especialització professional del parlant.

Com els anteriors convenis signats entre el Consell i l’Hospital, tots els cursos es realitzen en horari de tarda i en un espai habilitat dins el mateix centre hospitalari per tal de facilitar l’assistència a l’alumnat. Aquest és el tercer conveni que signen les dues institucions.

26 de novembre de 2014
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Jaume Ferrer reitera a Núria Riera la urgència de construir l'escola de Sant Ferran

visita Riera2El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, acompanyat de Sònia Cardona, consellera d'educació i cultura de Formentera, han viatjat avui a Palma de Mallorca per entrevistar-se amb Núria Riera, recent consellera d'educació del Govern de les Illes Balears.

A banda de desitjar bona sort a la consellera i fer una primera visita de cortesia, la intenció de la delegació de Formentera era conèixer de primera mà quines són les actuacions i el calendari que la conselleria té en relació al col·legi de Sant Ferran, ja que el delegat del Govern a Formentera, José Manuel Alcaraz, no va aclarir en el darrer ple si hi havia partida pressupostària o no per la construcció de l'escola.

Aquesta qüestió “és fonamental per a Formentera per tres raons”, en paraules de Jaume Ferrer. “En primer lloc, està provocant que els estudiants de l'illa estiguin rebent classes en una instal·lació obsoleta”. “En segon lloc –ha dit el president- està paralitzant l'arribada de l'escoleta, perquè són dos instal·lacions que s'haurien de coordinar, i en tercer lloc, aquest projecte està demorant la reactivació del nucli de Sant Ferran, ja que quan es traslladi l'escola, el solar que actualment ocupa es destinarà a usos culturals i de serveis que seran molt importants per al poble i per a l'illa”.

Núria Riera, segons han informat Jaume Ferrer i Sònia Cardona, ha estat molt receptiva i ha admès que en aquets moments no hi ha partida per la construcció de la nova escola però ha deixat una porta oberta, i és que segons ha informat la consellera, els pressuposts no estan tancats i no ha descartat la inclusió d'una partida pressupostària per al nou centre. Riera també ha informat que les seves previsions són que en uns quinze dies es farà públic l'avantprojecte de la nova instal·lació i que la redacció del projecte tindrà lloc al llarg de 2015.

A la sortida de la reunió, Ferrer i Cardona han manifestat que el Consell de Formentera ja no esperarà més per a donar la màxima velocitat a la construcció de la nova escoleta, “són centres educatius que s'haurien de fer de manera coordinada, però tot i la darrera ampliació feta a l'escoleta de Sa Miranda, el creixement de la població de l'illa demana una nova escoleta i iniciarem tot el procés per fer-la realitat, no podem perdre més temps esperant que el Govern faci realitat el nou col·legi”.

Sònia Cardona ha tractat amb la nova consellera d'altres qüestions vinculades amb l'educació que no estan resoltes, com l'habilitació d'espais adequats per als estudis dels cicles formatiu de cuina, el finançament del punt d'autoaprenentatge de català, ja que el que existeix actualment està finançat pel Consell de Formentera, que té 180 alumnes inscrits als cursos de català i és l'única illa on el Govern no es fa càrrec del punt d'autoaprenentatge, i l'ampliació en un nou instrument del Conservatori de Música. Sònia Cardona ha explicat que “hem demanat al Govern un esforç similar al que ha fet el Consell amb l'Escola de Música, que ha ampliat a Escola de Dansa”.

Núria Riera ha mostrat bona predisposició en tots els temes i s'ha compromès a donar llum a tots els interrogants amb respostes concretes en una visita a Formentera que ha fixat per a properes dates, quan la seva agenda i compromisos li ho permetin.

21 de novembre de 2014
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Comunicat que emet el Consell Insular de Formentera en relació a les sentències del TSJIB sobre el TIL

Davant la publicació de les tres sentències dictades el dia 22 de setembre de 2014 per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que declaren nul el Decret 15/2013, de 19 d’abril, pel qual es regula el tractament integrat de llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears (Decret TIL), i la sentència d'avui que declara nu·lal l'ordre que desenvolupa l'esmenat Decret, el Consell Insular de Formentera manifesta que:

1. Les sentències, a més de declarar nul el Decret, posen de manifest que la seva implantació “resulta substancial per a la llengua catalana, perquè implica una rebaixa en l’ensenyament de l’ús de llengua catalana i una minva d’ensenyament en llengua catalana”. La sentència, concretament la número 443, continua dient, i citam textualment, “desde esta perspectiva, si los poderes públicos han de velar por la normalización lingüística en este territorio, el cambio del modelo educativo de un sistema bilingüe a otro trilingüe, que busca y persigue que los ciudadanos del mañana tenga un total y un perfecto conocimiento de tres lenguas, las dos oficiales y además una extranjera, porque esto obedece a una recomendación de la Unión Europea y porque sin duda al ser ciudadanos europeos se impone tener un buen uso y conocimiento de la lengua de mayor influencia en el contexto europeo, incide, sin embargo, en el ámbito de la normalización lingüística.”

2. És en aquesta incidència sobre la normalització lingüística, que el TSJIB sentencia que tot allò que afecti la llengua catalana i la seva normalització en l’àmbit educatiu, incideix plenament en la funció consultiva —i també preceptiva segons el TSJIB— que segons estableix l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears en l’article 35 té reconeguda la Universitat de les Illes Balears.

3. Aquestes sentències, al cap i a la fi, dictaminen que el Decret 15/2013, de 19 d’abril, pel qual es regula el tractament integrat de llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears, i l'ordre que el desenvolupa, no han comptat amb la necessària vetlla científica, acadèmica i pedagògica adequada que li correspon.

4. El Consell Insular de Formentera, com ha manifestat en diverses ocasions en acords plenaris i fent ús de la seva participació en el Consell Escolar de les Illes Balears, s'ha oposat al desenvolupament del TIL, la manca de dotació econòmica -aspecte que també recullen les sentències, i la precipitació i imposició de la necessària redacció de nous projectes lingüístics als centres. A més, el Consell Insular segueix defensant que qualsevol canvi en el model educatiu no ha d’anar en detriment del procés de normalització lingüística de la llengua pròpia del nostre territori, ni pot anar enfrontat amb tots els agents implicats que formen part del sistema educatiu. El futur dels nostres estudiants és massa important, i ha de respectar l'autonomia dels centres i els seus consells escolars, que són els millors coneixedors de les seves realitats lingüístiques.

5. Entenem, per tant, que les sentències d'ahir i i d'avui mateix del TSJIB són una oportunitat per al Govern de les Illes Balears per fer una reflexió necessària i un nou plantejament en les seves decisions que tengui en compte el valor que suposa el consens.

26 de setembre de 2014
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Variada oferta de cursos i nivells de català per a persones adultes

cursos catalaEl Consell de Formentera, a través del Servei d'Assessorament Lingüístic, ha obert el període d'inscripció als cursos de català, que enguany s’ofereixen a vehiculats a l’Escola d’Adults. El període de matriculació finalitza el 3 d'octubre, uns dies abans de la data prevista per a l'inici de les classes.

Aquesta oferta de cursos de català tenen per objectiu que tothom que vulgui aprendre català pugui fer-ho. L'any passat, en el curs 2013-2014, el nombre de persones que van fer ús d'aquesta formació va ser de 120 persones. La matrícula es pot formalitzar a l'Oficina d'Atenció Ciutadana, al mateix punt de Servei d'Assessorament Lingüístic, situat a l'àrea de Cultura i a l'Escola d'Adults.

Enguany, l’oferta consisteix en un total de nou cursos amb horaris variats de matí i de tarda, amb oferta per a tots els nivells. Hi ha tres grups de nivell inicial (A2), tres grups més de nivell B1 i B2, dos grups de nivell C1 i C2, i també un grup de conversa. La principal novetat d’enguany és la coordinació amb l'Escola d'Adults per unificar la tipologia dels cursos.

Quant als horaris previstos, dels tres grups de nivell incial (A2), són: dos, els dilluns i dimecres, de 17.15h a 18.15h, i de 20.15h a 21.15h, i un els dimarts i dijous, de 9.15h a 10.15h. Per als grups de grups de nivell B1 i B2: els dilluns i els dimecres, un grup conjunt, de 18.15h a 19.15h, i els dimarts i dijous, de 10.15h a 11.15h, el nivell B1, i de 11.15h a 12.15h, el B2.

Pel que fa als dos grups conjunts de nivell C1 i C2, els horaris establerts són els dilluns i dimecres, de 19.15h a 20.15h, i els dimarts i dijous, de 12.15h a 13.15h. Finalment, un grup de conversa els dimecres de 9.15h a 10.15h.

L’inici dels cursos és el 6 i el 7 d’octubre, depenent del grup, i el final de les classes se supeditarà a les dues convocatòries de les proves oficials de l’Institut d’Estudis Baleàrics, previstes, en un principi, per al febrer i maig de 2015. La matrícula a aquests cursos és gratuïta.

23 de setembre de 2014
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Avui s'ha iniciat el curs 2014-15 a l'escoleta Sa Miranda amb una nova aula i 58 nous alumnes d'un total de 98

Escoleta2014 aula novaL'escoleta Sa Miranda, gestionada per l'àrea d'Educació del Consell Insular de Formentera, ha iniciat aquest matí l'inici del curs 2014-2015 amb total normalitat.

Per a cinquanta-vuit alumnes avui ha estat el seu primer dia de classe al centre. En total, si sumam a aquesta xifra els 40 infants que promocionen de curs, aquest curs 2014-15 hi haurà a l'escoleta Sa Miranda noranta-vuit. La distribució de l'escoleta serà d'una aula per a nadons, tres aules d'un a dos anys i tres aules de dos a tres anys.

Aquest increment de divuit alumnes, respecte als vuitanta escolaritzats el passat curs, ha set possible per les obres de remodelació que s'han portat a terme a l'escoleta durant el mes de juliol i agost. Aquests treballs han permès condicionar una nova aula, un nou espai de menjador, la substitució del terra per un de vinil més higiènic a les aules antigues i la posada al dia de totes les instal·lacions i pintura del centre. L'import total destinat a aquestes tasques de millora ha pujat a 90.000 euros.

Aquesta ampliació física no anirà en detriment de la qualitat de l'educació del centre ja que el ràtio professor-infant quedarà igual. Per aconseguir-ho el Consell de Formentera ha incorporat 2 noves educadores, sent així un equip de dotze educadores.

L'escoleta Sa Miranda és un centre educatiu, adscrit a la xarxa d'escoletes públiques de les Illes Balears que desenvolupa un projecte educatiu. La línia pedagògica i l'organització d'aquesta escoleta parteixen dels drets dels infants a rebre una educació que respecti les seues característiques i necessitats (físiques, psíquiques, afectives, emocionals, personals, intel·lectuals, socials, etc.). Els trets d'identitat de l'escoleta pretenen ser, respectuosa amb totes les cultures, democràtica, potenciadora de la igualtat d'oportunitats, no discriminatòria, respectuosa amb el medi natural, social i cultural de l'entorn i integradora.

El Consell Insular de Formentera, destina un part important del pressupost de l'àrea d'Educació al sosteniment del centre del que és titular, amb un pressupost anual de més de 460.000 euros, essent la partida destinada a personal la despesa més quantiosa. El Consell Insular de Formentera rebé l'any 2013 un ajut del Govern de les Illes Balears de 3.733,26 de la línia per al sosteniment de les escoles infantils públiques de primer cicle d'educació infantil, per al funcionament de serveis educatius d'atenció primerenca.

17 de setembre de 2014
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 37 de 39

37

Ens trobareu a:

Directora: Esperanza Suñer Torres
C. de Pius Tur Mayans, 14 · 07860
Sant Francesc · Formentera
tel. 971 32 34 15 · fax 971 32 25 83
escoleta@conselldeformentera.cat

ceib_1

educacio_govern_1

iepi_1

uib_1

uoc_1

uned_1