• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera adquireix la finca de Sa Senieta amb ajuda del Govern de les Illes Balears

Foto sa senieta 2El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i un representant de la propietat de la finca de Sa Senieta han signat el passat dilluns el contracte de compra-venda de Sa Senieta, pel qual el Consell de Formentera ha adquirit aquest immoble catalogat per un import de 2,5 milions d’euros. D’aquests, 1 milió d’euros serà finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, i mig milió més amb fons de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears; la resta ho finançarà el Consell de Formentera amb fons propis.

Recordem que "Sa Senieta" és l'únic immoble de Formentera declarat com a bé catalogat d'acord amb el previst a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, fet que ja posa de manifest els seus valors des del punt de vista del patrimoni cultural insular. Aquest immoble està inclòs en el Catàleg del Patrimoni Cultural de Formentera, com a element AT-C-150, amb grau de protecció B i va ser declarat com a bé catalogat a l'any 2002.

Es tracta d'un exemple únic de l'arquitectura tradicional de Formentera, per diverses raons. En primer lloc, perquè constitueix un complex de dos habitatges de dimensions importants i distribució més complexa del que resulta habitual a Formentera. En segon lloc, perquè es troba en un estat de conservació relativament bo i sense intervencions que l'hagin desvirtuat, de manera que manté les característiques, els materials i els acabats originals. I en tercer lloc, perquè, a falta d'un estudi més profund, les referències històriques que actualment es coneixen situen aquesta casa i la hisenda a la qual es vinculava dins del segle XVIII.

La compra de Sa Senieta dóna resposta al Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019, que inclou la restauració, la conservació i l'adquisició de béns prioritzant els elements amb major grau de protecció patrimonial i els que es troben en pitjor estat de conservació.

Elías Torres rep el Premi Nacional d'Arquitectura

Centre antoni tur gabrieletEl Consell de Formentera vol enviar una felicitació a l'arquitecte Elías Torres per haver rebut el Premi Nacional d'Arquitectura 2016. El Ministeri de Foment ha concedit aquest premi a l'estudi professional de l'arquitecte eivissenc, Elías Torres, i del tarragoní José Antonio Martínez Lapeña, que comparteixen estudi sota el nom Martínez Lapeña-Torres Arquitectos S. L. D'aquesta manera es reconeix la trajectòria professional d'aquests arquitectes que a Formentera han estat autors de projectes com el Jardí de ses Eres, i el Centre Antoni Tur, Gabrielet.

Celebració del Dia de la Constitució

Foto actuacio constitucioAvui ha tengut lloc l'acte institucional de celebració del Dia de la Constitució a la sala d'Actes del Consell de Formentera en un acte que ha tengut lloc a partir de les 11.30h. El president Jaume Ferrer, ha llegit un discurs davant el públic assistent. Després els alumnes del taller de música tradicional de l’Escola de Música i Dansa de Formentera, Cristian Tur, Joel Roig i Eric Roig han interpretat unes peces musicals. Com a mostra d’agraïment per l'actuació els músics han rebut un obsequi de mans del president.

El Ple del Consell de Formentera demana per unanimitat la modificació de la Constitució perquè l’illa tengui un senador propi

Votacio senador propiEl Ple extraordinari del Consell de Formentera, celebrat avui ha aprovat per unanimitat la proposta al Parlament de les Illes Balears, perquè demani al Congrés dels Diputats la reforma de manera explícita de l’article 69.3 del Text constitucional perquè l’illa de Formentera triï un Senador propi, amb independència del que triï Eivissa. Aquesta petició es fa en virtut de la llei de consells i el propi l’Estatut d’Autonomia, gràcies a la qual els consells poden demanar al Parlament que facin d’interlocutors per fer peticions davant el Congrés.

La proposta de nova redacció de l’article 69.3 de la Constitució, quedaria així, (substituint la i per una , en la separació entre Eivissa i Formentera): “A les províncies insulars, cada illa amb Cabildo o Consell, constituirà una circumscripció a efecte de l’elecció de Senadors, tot corresponent tres a cadascuna de les illes majors –Gran Canària, Mallorca i Tenerife- i un a cadascuna de les illes següents: Eivissa, Formentera, Fuerteventura, La Gomera, El Hierro, Lanzarote, Menorca i La Palma”.

Amb supressió de la paraula Insular, després de Consell, que no apareix en l’article 141.4 de la pròpia Constitució; amb cita per ordre alfabètic de totes les illes –a les Balears i a les Canàries- i, en aquestes darreres, emprar els articles correctes del nom de La Gomera i de El Hierro, conforme a l’Estatut d’Autonomia de Canàries.

Reclamació històrica
El conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, ha recordat que aquesta és una reivindicació històrica del poble de Formentera ja que “som l’única illa del país que comparteix senador amb una altra”. “Aquesta reivindicació va començar a l’any 2004, quan l’antic Ple de l’Ajuntament de Formentera del dia 20 d’agost de 2004 va aprovar per unanimitat una moció del grup municipal COP sobre un senador propi per a Formentera, i s’ha tornat a reivindicar en moltes altres ocasions fins que enguany en Junta de Portaveus es va acordar per unanimitat dur endavant aquesta petició”, segons el conseller.

Bartomeu Escandell ha destacat que hores d’ara el context és idoni ja que els dos grans partits estatals, PP i PSOE, han acordat que es necessari modificar la Constitució “és una oportunitat única perquè d’una vegada per totes es pugui tenir en compte aquesta demanda unànime i legitima de l’illa de Formentera”.

‘Mai ets petit si els teus somnis són justos’

Mai ets petit prensaEl Consell de Formentera felicita el Nadal al poble de Formentera amb un missatge que fa referència als 10 anys de creació de l'Hospital i Consell: "Mai ets petit si els teus somnis són justos. 10 anys d'Hospital i Consell. Molts anys i bons!".

Durant aquest 2017 Formentera ha viscut un aniversari especial tant pel que fa a la celebració del dècim aniversari de l'Hospital i del Consell. Recordem que el passat mes de febrer l'Hospital de Formentera va complir 10 anys, i per commemorar-ho va organitzar unes jornades amb diversos actes populars i festius.

10 anys de Consell
Per part seva, el Consell de Formentera va incloure a partir de l'1 de març l'expressió "10 anys" al logotip del Consell de Formentera que mostra a la papereria oficial i a les webs institucionals. Així mateix va organitzar esdeveniments entorn de les dates de l'any més rellevants per destacar la creació del Consell.

En l'acte del Dia de les Illes, el passat 1 de març es va recordar que aquesta mateixa jornada de 2007 es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat l'Estatut de les Illes Balears, un nou document que contemplava la separació del Consell de Formentera del Consell d'Eivissa, a diferència de l'Estatut de 1983, que reconeixia el Consell d'Eivissa i Formentera.

La segona data important va ser el 10 de juliol de 2007, 45 dies després de les eleccions del 27 de maig, quan per primera vegada es va constituir el Consell de Formentera. Per això aquest 10 de juliol de 2017 el Consell de Formentera va organitzar un acte institucional commemoratiu dels deu anys de la constitució del Consell Insular de Formentera a la sala de plens del Centre de Dia. En aquest acte intervingueren els principals actors polítics de la creació del Consell com ara l'ex-batle Isidor Torres, l'ex-diputat Pep Mayans, i el president Jaume Ferrer, i també intervingueren els actors jurídics, com l'ex-secretària de la institució insular, Marta Enciso, i l'actual secretari, Ángel Navarro.

Tot i que algunes persones no creien que Formentera podia tenir el seu propi Hospital i Consell el temps ha posat les coses al seu lloc i per això s'ha volgut celebrar aquesta important efemèride pels formenterers que han guanyat en serveis i autodeterminació. Molts anys i bons a tots i bones festes!

Més articles...

Pàgina 111 de 139

111

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE