El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni informa que un equip d’arquitectes especialitzats en restauració de béns del patrimoni cultural està elaborant, des del passat mes de juny, un estudi sobre l’arquitectura tradicional de Formentera que s’emmarca en el Pla Nacional d’Arquitectura Tradicional aprovat pel Consell del Patrimoni Històric en març de 2014. Aquest Pla té per finalitat promoure el desenvolupament de “criteris, mètodes i actuacions encaminades a documentar, investigar, protegir, restaurar i difondre l’arquitectura tradicional com a part integrant del patrimoni cultural de cada comunitat”, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador.
L’estudi pretén, per una banda, analitzar i explicar la influència que ha tengut a Formentera el canvi de model econòmic de les dècades de 1960 i 1970 sobre la seva arquitectura tradicional, i per altra, establir els criteris i les directrius d’actuació a l’hora de desenvolupar intervencions sobre l’arquitectura tradicional per tal d’assegurar la conservació i el manteniment dels seus valors culturals (estructures, materials i tècniques constructives), sense perdre de vista la necessària adaptació dels edificis als cànons de comoditat i benestar de la vida actual. El termini d’entrega de les feines és d’un any, i l’escrit es convertirà en una espècie de “manual de bones pràctiques que hauria de servir de referència en les futures intervencions projectades en béns immobles que integren el patrimoni arquitectònic tradicional de Formentera”, ha destacat la consellera.
Equip d’investigació
L’equip està dirigit pel Dr. Fernando Vegas i la Dra. Camila Mileto, professors titulars de la Universitat Politècnica de València amb una àmplia i sòlida trajectòria d’investigació en el camp de la restauració dels béns del patrimoni històric, especialment a la Comunitat Valenciana. La feina compta amb la coordinació d’Aina Serrano Espases, tècnica de patrimoni històric del Consell de Mallorca i representant de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a la Comissió Tècnica de Seguiment del Pla Nacional d’Arquitectura Tradicional, i per Jaume Escandell Guasch com a tècnic de patrimoni cultural del Consell de Formentera.
Aquest projecte, finançat íntegrament pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esports del Govern de l’Estat, amb un import de 16.500 euros més IVA va ser aprovat per la Comissió Tècnica de Seguiment del Pla Nacional d’Arquitectura Tradicional com a projecte proposat per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Dels quatre programes i línies d’actuació que preveu el Pla Nacional d’Arquitectura Tradicional, l’estudi que s’elabora a l’illa de Formentera s’emmarca dins del quart el corresponent a “difusió, transmissió i cooperació”, ha conclòs Susana Labrador.