• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency

Antoni Marí Calbet, un formenterer de cor i d'obra

Antoni Marí Calbet, durant els seus mandats al capdavant del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, va ser un home clau per a la modernització de la nostra illa i per a la protecció i posada en valor del patrimoni històric formenterer.

Pere Palau, que va ser amic de Marí Calbet i el seu número dos en el Consell durant dues legislatures, ha ressaltat el seu gran compromís amb Formentera, que en aquells temps tenia lligat el seu destí polític a Eivissa. “Era un gran defensor de Formentera”, ha explicat Palau en més d'una ocasió, “pensava molt en l'illa perquè volia donar-li en tot moment el que es mereixia sobre la base de la doble insularitat que patia i continua patint”.

I fruit d'aquest amor de Mari Calbet per Formentera (illa que visitava assíduament) varen sorgir un bon nombre d'iniciatives, dirigides a millorar tant la vida dels formenterers com els béns històrics i culturals de l'illa.

I és que va ser Antoni Marí Calbet, com a president del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, qui va portar el servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles a l'illa, per la qual cosa d'una vegada per sempre els ciutadans de Formentera varen deixar de dependre de l'illa veïna en aquest sentit. També durant els seus mandats al capdavant de la màxima institució pitiusa, s’assoleix un salt qualitatiu referent a l'educació dels joves de l'illa, en construir amb el Govern balear l'institut Marc Ferrer, que va portar més opcions i més qualitat educativa per als adolescents de Formentera.

Un altre aspecte beneficiós per a la joventut de l'illa, principalment, va ser la construcció de la piscina insular, fita històrica ja que fins a la data només hi havia piscines privades.

Però la petjada de Marí Calbet a Formentera no sols queda en l'àmbit de les infraestructures. També va ser un referent a l'hora de protegir el patrimoni històric i cultural de l'illa. Són molts els que recorden aquella fotografia a s’Espalmador en la qual el llavors president del Consell Pitiús, juntament amb històrics polítics com María Luisa Cava de Llano o Joan Marí Tur (Botja), varen aprovar sota un tendal i en vestit de bany la primera restauració de la torre de vigilància d'aquest illot.

Antoni Mari Calbet va ser l'artífex del pla d'asfaltat de camins rurals de l'illa i dels accessos als fars, a més de ser un entusiasta promotor de diverses mesures de protecció del patrimoni cultural de l'illa.

Amb Marí Calbet s'ha perdut un polític de raça, un defensor a ultrança dels interesses de les Pitiüses enfront de Mallorca, i un formenterer de cor que sempre va lluitar perquè la germana petita no quedàs enrere. Descansi en pau.

El Ple del Consell Insular de Formentera aprova inicialment la modificació de les ordenances fiscals de l'impost sobre els béns immobles i de la taxa de fems

El Ple del Consell Insular de Formentera, reunit aquest matí en sessió plenària i urgent, ha aprovat inicialment la modificació de les ordenances fiscals reguladores del servei de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans i de l'impost sobre béns immobles per a adaptar-los a l'increment de costos provocat per la nova contracta d'escombraries i els serveis inherents a aquest.

El conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, José Manuel Alcaraz, ha assegurat que “es tracta d’una decisió complicada i no de bon gust”, ja que implica un increment lineal del 30% en la taxa de recollida d'escombraries. Això suposaria que un habitatge considerat com a primera residència passaria a pagar de 110,85 a 144,10 euros anuals i els habitatges ocupats per pensionistes de 17,5 a 22,75 euros anuals. A més, s'ha aprovat de manera inicial un augment de l'IBI del 0,75 al 0,88 en sòl urbà i del 0,70 al 0,83 en rústic.

“Si no s'aplica aquest augment el dèficit del servei de recollida d'escombraries superaria el 30 % l'any que ve, ja que es preveia un cost de 4.943.699,10 euros i uns ingressos de 3.786.546,41 euros”, ha explicat Alcaraz, que ha insistit que cal dur a terme aquesta modificació de les taxes “per evitar que el Consell col·lapsi”.

Així mateix, ha explicat que el màxim d'increment que es pot imputar a la taxa d'escombraries és del 30 %, i els costos que no es poden imputar a aquesta taxa s'apliquen a l’Impost de Béns Immobles obligats per la jurisprudència que hi ha sobre aquest tema i que considera que les despeses en neteja viària, neteja de platges i manteniment i neteja de zones verdes i camins no es poden imputar a la taxa d'escombraries. El conseller de Promoció Econòmica ha posat l'accent que es mantenen les bonificacions previstes en cadascuna de les taxes.

Quant a la urgència a l'hora de plantejar aquesta modificació, José Manuel Alcaraz l'ha justificat en el fet que en l'anterior legislatura no s'havia deixat gens previst en aquest sentit, malgrat que l'anterior equip de Govern ja sabia que augmentava el cost de la contracta i, per tant, caldria incrementar el cost de la taxa i havia d'estar llest per a poder-se aplicar a partir de l'1 de gener de 2024.

A més de l'augment del cost de la nova contracta adjudicada per l'anterior equip de govern, cal sumar als costos imputables al servei la posada en funcionament, en Ca Na Putxa, de les noves instal·lacions de tractament de residu. També ha entrat en vigor l'Impost sobre l'abocador i el nou impost sobre les despeses d'efecte d'hivernacle generats en els abocadors, imposat per l'Ordre Ministerial TED/789/2023, de 7 de juliol.

Alcaraz ha matisat, així mateix, que no s'ha tengut en compte de moment la reclamació de més d'un milió d'euros de l'empresa adjudicatària PREZERO, per la demora de l'adjudicació de la contracta en 4 anys per part de l'anterior equip de govern.

El conseller ha emplaçat els grups de l'oposició a mantenir les reunions que siguin oportunes per ppoder redistribuir aquest increment de taxes amb vista a l'any que ve.

La proposta ha tirat endavant amb els vots favorables de l'equip de Govern i els vots contraris dels dos grups de l'oposició.

Obert el termini per sol·licitar l'adjudicació d'alguna de les deu casetes del Mercat Nadalenc de Formentera

El Consell Insular de Formentera ha obert avui el termini per sol·licitar l'adjudicació de les deu casetes que hi haurà enguany en el Mercat Nadalenc 2023-2024. Els interessats, segons han explicat des de la Conselleria de Promoció Econòmica, hauran de presentar la sol·licitud en el Registre General del Consell Insular de Formentera o bé de manera presencial en l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) o de manera telemàtica en l'Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana (OVAC).

El termini per a la presentació de sol·licituds serà de set dies naturals a comptar des d'avui. Els interessats en una caseta per a comerç i artesania hauran de presentar al costat de la sol·licitud una memòria descriptiva i fotografiada del producte que es pretén vendre en el mercat.

En el cas dels interessats en casetes de restauració, hauran d'aportar una memòria descriptiva del producte que pretenen vendre, que podran ser tapes, productes envasats o productes gurmet i marisc sempre que compleixi amb les mesures sanitàries reglamentàries.

Si es desitja cuinar en les casetes, aquestes podran comptar amb una planxa elèctrica, una fregidora, un microones i un robot de cuina. A més, tots els membres de la caseta hauran de comptar amb carnet de manipulador d'aliments i hauran de justificar una experiència mínima de sis mesos, entre altres requisits.

Com a novetat, enguany es prevaldrà mitjançant un sistema de punts als sol·licitants que venguin una part de productes Km. 0 de Formentera, a sol·licitants que ja tenguin un negoci físic de restauració, i tenir una caseta pròpia de les mateixes dimensions de les quals disposa el Consell es puntuarà amb 1 punt, però no s'adjudicarà de manera directa com fins ara. Les bases s'han consensuat amb el sector de Restauració de PIMEF.

Les casetes, que muntarà i desmuntarà el Consell, es distribuiran entre la plaça de la Constitució i el carrer dels Llaüts dels Damians a Sant Francesc i obriran les portes el divendres 1 de desembre i tancaran el diumenge, 7 de gener, tots dos inclosos.

Tres de les casetes estaran destinades a comerços i artesans, una per a centres educatius i sis per a la restauració.

El Ple del Consell Insular de Formentera aprova inicialment la modificació de l'ordenança reguladora de la zona blava

El Ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat inicialment la modificació de l'ordenança reguladora del servei d'estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica en les àrees i vies públiques dels nuclis urbans de l'illa de Formentera.

Segons ha explicat la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló, les mesures proposades “responen a moltes problemàtiques que es troben dia a dia els residents de l'illa, així com els visitants”, per la qual cosa les mesures proposades pretenen “que la regulació sigui el més equilibrada possible i que permeti deixar de costat la visió que hi havia entre la població de la seua finalitat únicament recaptadora, especialment sobre el resident”.

Entre els canvis que es duran a terme destaca que les places d'alta rotació, denominades places ‘15 minuts’, passin a tenir un temps màxim d'estacionament de 30 minuts, la qual cosa es considera un temps raonable “ja que ha quedat demostrat que 15 minuts són actualment insuficients”, ha manifestat Castelló.

Una altra de les modificacions plantejades és “ampliar o uniformitzar el temps que els residents disposen per poder estacionar a les places amb tipologia zona blava a 72 hores”. D'aquesta manera es produiria un estalvi de 4.000 euros anuals per realitzar les diferents modificacions d'horaris per a cada temporada, ja que només s'hauria de fer una vegada.

També es modifiquen els períodes d'ampliació de l'estacionament regulat als diferents nuclis urbans de Formentera:

-Tot l'any a la Savina

-De l'1 d'abril al 31 d'octubre a la resta de nuclis urbans de l'illa.

Es modifiquen també els horaris de pagament de l'estacionament regulat:

-Temporada d’hivern (01/11 al 30/04): de dilluns a divendres de les 9h a les 14h i de les 16h a les 20h. Dissabtes de les 9h a les 14h.

-Temporada d’estiu (01/05 al 31/10): de dilluns a dissabte de les 9h a les 14h i de les 16h als 21h (pobles). Cada dia de les 9h a les 14h i dels 16h a les 21h (la Savina i es Pujols).

La proposta ha tirat endavant amb el vot favorable de l'equip de Govern, l'abstenció dels tres consellers del Grup Socialista i el vot en contra dels cinc representants del Grup Gent per Formentera.

D'altra banda, Hugo Martínez ha pres possessió com a nou conseller d'Activitat Física i Esports, després de la renúncia de la seua acta a principis d'aquest mes de Javi Tur per motius personals i laborals.

L'equip de Govern ha donat compte així mateix de la modificació del Pla de Mesures Antifrau per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la institució, a més de la modificació dels següents documents que consten en el citat Pla: Pla de Mesures Antifrau per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; Autoavaluació sobre mesures de prevenció, detecció i correcció del frau, corrupció i conflicte d'interessos; Declaració Institucional de lluita contra el frau; Avaluació, impacte i probabilitat del risc; Codi ètic i de conducta; Catàleg d'indicadores (banderes vermelles); Política de Conflicte d'interessos i un llarg etcètera de documents.

Així mateix, s'ha designat el secretari de la corporació, Ángel Custodio Navarro, com a president de la Comissió Antifrau del Consell Insular de Formentera; a la coordinadora dels serveis jurídics de la corporació, Paola Sales, com a president suplent i a Marta Vila, lletrada de la corporació, com a secretària.

D'altra banda, l'equip de Govern, a proposta de la consellera de Gestió Ambiental, Verónica Castello, ha donat compte de l'ampliació del termini de presentació de propostes a la consulta preliminar del mercat en relació amb l'expedient de l'àrea de Gestió Ambiental per a la construcció d'una planta de tractament i valorització de residus de construcció i demolició. El termini expirava en un principi el 26 de setembre i es va prolongar fins al 6 d'octubre, ja que a l'anunci de la consulta preliminar en la plataforma de contractació de l'estat no es va adjuntar determinada documentació relativa a l'oferta i necessària per a contestar a la consulta.

El Ple insular ha donat llum verda al projecte executiu per a la urbanització i adequació de sa Roqueta. Amb aquesta actuació es pretén suprimir les barreres arquitectòniques, dotar el vial d'accessibilitat universal i embellir la zona d'una forma adequada amb l'entorn i el medi ambient.

El termini d'aquesta obra serà de cinc mesos i el pressupost d'una mica més de 1,5 milions d'euros.

El Ple insular ha aprovat així mateix, en aquest cas per unanimitat, una proposta plantejada pel Grup Socialista relativa a la signatura del codi ètic de la nova corporació, signatura que van plasmar els consellers a l'inici de la sessió plenària.

Així mateix, el Ple ha aprovat una proposta transaccionada per l'equip de Govern en la qual s'insta el Govern balear a aprovar el Decret pel qual es desenvolupa el règim especial de prestació dels transports marítims entre les Illes Balears per ser un assumpte estratègic per a l'illa de Formentera.

També s'insta l'Executiu autonòmic a iniciar de manera urgent el corresponent expedient administratiu per a garantir els serveis a primera i última hora per a l'any 2023, com ha succeït en anys anteriors.

Finalment, el Consell insta el Govern a promoure una actualització de la Llei 11/2010, de 2 de novembre, d'ordenació del transport marítim de les Illes Balears a la realitat actual amb participació del Consell Insular de Formentera i el sector social i empresarial de l'illa.

El Ple ha donat també el vistiplau a una proposició presentada per via d'urgència per Sa Unió per limitar l'aplicació de la disposició addicional vint-i-unena de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears per a excloure de l'àmbit d'aplicació de la citada disposició addicional els béns d'interès cultural, els béns culturals i els elements inclosos en el catàleg del patrimoni cultural de Formentera.

En la resta de casos, se circumscriurà l'aplicació d'aquesta disposició a les propostes respecte a les quals les edificacions resultants no superin les altures màximes regulades en el Pla Territorial Insular de Formentera vigent.

També, en aquest cas a proposta de GxF, el Consell ha aprovat per unanimitat una proposició relativa a la transparència i a la informació pública en la web del Consell insular. En aquest sentit, el vicepresident tercer, José Manuel Alcaraz, ha assegurat que el vot a favor de l'equip de Govern es deu al fet que aquesta mesura l'exigeix la llei, i ha recordat que quan varen entrar a governar no hi havia ningú de la institució encarregat d'actualitzar el portal, que estava totalment desactualitzat, i que una persona designada per l'actual equip de Govern ha fet més en un mes en aquest sentit que l'anterior equip de Govern en quatre anys.

El Ple ha donat llum verda a una proposició transaccionada pel Grup Sa Unió perquè el Govern balear continuï defensant la llengua catalana i, en aquesta ocasió per unanimitat, a una proposta del Grup Socialista per a la inclusió de l'alga Bataphora en el catàleg d'espècies exòtiques invasores.

El Ple del Consell Insular de Formentera aprova inicialment la modificació de l'ordenança reguladora de la zona blava

El Ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat inicialment la modificació de l'ordenança reguladora del servei d'estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica en les àrees i vies públiques dels nuclis urbans de l'illa de Formentera.

Segons ha explicat la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló, les mesures proposades “responen a moltes problemàtiques que es troben dia a dia els residents de l'illa, així com els visitants”, per la qual cosa les mesures proposades pretenen “que la regulació sigui el més equilibrada possible i que permeti deixar de costat la visió que hi havia entre la població de la seua finalitat únicament recaptadora, especialment sobre el resident”.

Entre els canvis que es duran a terme destaca que les places d'alta rotació, denominades places ‘15 minuts’, passin a tenir un temps màxim d'estacionament de 30 minuts, la qual cosa es considera un temps raonable “ja que ha quedat demostrat que 15 minuts són actualment insuficients”, ha manifestat Castelló.

Una altra de les modificacions plantejades és “ampliar o uniformitzar el temps que els residents disposen per poder estacionar a les places amb tipologia zona blava a 72 hores”. D'aquesta manera es produiria un estalvi de 4.000 euros anuals per realitzar les diferents modificacions d'horaris per a cada temporada, ja que només s'hauria de fer una vegada.

També es modifiquen els períodes d'ampliació de l'estacionament regulat als diferents nuclis urbans de Formentera:

-Tot l'any a la Savina

-De l'1 d'abril al 31 d'octubre a la resta de nuclis urbans de l'illa.

Es modifiquen també els horaris de pagament de l'estacionament regulat:

-Temporada d’hivern (01/11 al 30/04): de dilluns a divendres de les 9h a les 14h i de les 16h a les 20h. Dissabtes de les 9h a les 14h.

-Temporada d’estiu (01/05 al 31/10): de dilluns a dissabte de les 9h a les 14h i de les 16h als 21h (pobles). Cada dia de les 9h a les 14h i dels 16h a les 21h (la Savina i es Pujols).

La proposta ha tirat endavant amb el vot favorable de l'equip de Govern, l'abstenció dels tres consellers del Grup Socialista i el vot en contra dels cinc representants del Grup Gent per Formentera.

D'altra banda, Hugo Martínez ha pres possessió com a nou conseller d'Activitat Física i Esports, després de la renúncia de la seua acta a principis d'aquest mes de Javi Tur per motius personals i laborals.

L'equip de Govern ha donat compte així mateix de la modificació del Pla de Mesures Antifrau per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la institució, a més de la modificació dels següents documents que consten en el citat Pla: Pla de Mesures Antifrau per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; Autoavaluació sobre mesures de prevenció, detecció i correcció del frau, corrupció i conflicte d'interessos; Declaració Institucional de lluita contra el frau; Avaluació, impacte i probabilitat del risc; Codi ètic i de conducta; Catàleg d'indicadores (banderes vermelles); Política de Conflicte d'interessos i un llarg etcètera de documents.

Així mateix, s'ha designat el secretari de la corporació, Ángel Custodio Navarro, com a president de la Comissió Antifrau del Consell Insular de Formentera; a la coordinadora dels serveis jurídics de la corporació, Paola Sales, com a president suplent i a Marta Vila, lletrada de la corporació, com a secretària.

D'altra banda, l'equip de Govern, a proposta de la consellera de Gestió Ambiental, Verónica Castello, ha donat compte de l'ampliació del termini de presentació de propostes a la consulta preliminar del mercat en relació amb l'expedient de l'àrea de Gestió Ambiental per a la construcció d'una planta de tractament i valorització de residus de construcció i demolició. El termini expirava en un principi el 26 de setembre i es va prolongar fins al 6 d'octubre, ja que a l'anunci de la consulta preliminar en la plataforma de contractació de l'estat no es va adjuntar determinada documentació relativa a l'oferta i necessària per a contestar a la consulta.

El Ple insular ha donat llum verda al projecte executiu per a la urbanització i adequació de sa Roqueta. Amb aquesta actuació es pretén suprimir les barreres arquitectòniques, dotar el vial d'accessibilitat universal i embellir la zona d'una forma adequada amb l'entorn i el medi ambient.

El termini d'aquesta obra serà de cinc mesos i el pressupost d'una mica més de 1,5 milions d'euros.

El Ple insular ha aprovat així mateix, en aquest cas per unanimitat, una proposta plantejada pel Grup Socialista relativa a la signatura del codi ètic de la nova corporació, signatura que van plasmar els consellers a l'inici de la sessió plenària.

Així mateix, el Ple ha aprovat una proposta transaccionada per l'equip de Govern en la qual s'insta el Govern balear a aprovar el Decret pel qual es desenvolupa el règim especial de prestació dels transports marítims entre les Illes Balears per ser un assumpte estratègic per a l'illa de Formentera.

També s'insta l'Executiu autonòmic a iniciar de manera urgent el corresponent expedient administratiu per a garantir els serveis a primera i última hora per a l'any 2023, com ha succeït en anys anteriors.

Finalment, el Consell insta el Govern a promoure una actualització de la Llei 11/2010, de 2 de novembre, d'ordenació del transport marítim de les Illes Balears a la realitat actual amb participació del Consell Insular de Formentera i el sector social i empresarial de l'illa.

El Ple ha donat també el vistiplau a una proposició presentada per via d'urgència per Sa Unió per limitar l'aplicació de la disposició addicional vint-i-unena de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears per a excloure de l'àmbit d'aplicació de la citada disposició addicional els béns d'interès cultural, els béns culturals i els elements inclosos en el catàleg del patrimoni cultural de Formentera.

En la resta de casos, se circumscriurà l'aplicació d'aquesta disposició a les propostes respecte a les quals les edificacions resultants no superin les altures màximes regulades en el Pla Territorial Insular de Formentera vigent.

També, en aquest cas a proposta de GxF, el Consell ha aprovat per unanimitat una proposició relativa a la transparència i a la informació pública en la web del Consell insular. En aquest sentit, el vicepresident tercer, José Manuel Alcaraz, ha assegurat que el vot a favor de l'equip de Govern es deu al fet que aquesta mesura l'exigeix la llei, i ha recordat que quan varen entrar a governar no hi havia ningú de la institució encarregat d'actualitzar el portal, que estava totalment desactualitzat, i que una persona designada per l'actual equip de Govern ha fet més en un mes en aquest sentit que l'anterior equip de Govern en quatre anys.

El Ple ha donat llum verda a una proposició transaccionada pel Grup Sa Unió perquè el Govern balear continuï defensant la llengua catalana i, en aquesta ocasió per unanimitat, a una proposta del Grup Socialista per a la inclusió de l'alga Bataphora en el catàleg d'espècies exòtiques invasores.

More Articles...

Page 2 of 139

2

Presidency

Press Office

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

horaris_eng_baix_1

boto YOUTUBE