• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Infraestructures i serveis

Posada a punt dels camins de Formentera per a la temporada

foto arranjament camins 2017El Consell de Formentera, a través de l’àrea d'Infraestructures, ha fet l'arranjament dels camins pertanyents al Parc Natural de ses Salines de Formentera a la zona de ses Illetes, Can Marroig i l'estany Pudent. "Entre el mes de febrer i fins a mitjan de març, la brigada de camins ha posat a punt 10,1 quilòmetres d'aquestes vies secundàries en vista a la temporada turística de 2017 per millorar la mobilitat a l'illa", segons ha explicat el conseller d'Infraestructures, Rafael González.

Els camins que s'han arranjat són: el de l'estany Pudent, i tres dels seus ramals que el connecten amb la carretera principal, el camí de Mayans des Pujols, el camí de can Mossènyer, el camí del Rocabella i el de ses Canyes, els camins de ses Illetes i Llevant, i el de Can Marroig, segons ha enumerat el conseller.

Les feines consisteixen a anivellar els camins i compactar-los, i s'han dut endavant abans de l'arribada del mes d'abril, amb coordinació amb l'àrea de Medi Ambient, per no afectar la nidificació de les aus.

Pròximes actuacions
Ara els operaris treballen en la posada a punt dels camins de la zona de Punta Prima i la setmana que ve faran el mateix amb els de Migjorn. A més, una empresa subcontractada també està donant suport a les feines i ara mateix està millorant l'estat de camins de la part d'Es Cap de Barbaria.

Es preveu que per l'arribada de la Setmana Santa aquestes feines estaran realitzades. El conseller ha recordat "que la majoria d'aquests camins són de terra i formen part de la xarxa de rutes verdes de l'illa ideals per l'ús de ciclistes i vianants".

Nou horari OAC

Foto oacEl Consell de Formentera informa que a partir del mes de març l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) deixarà d'obrir els dissabtes i obrirà els dijous també a la tarda. El nou horari d'atenció a la ciutadania és de dilluns a divendres, de 9 a 14h, com fins ara, i els dijous, de 16 a 18h. Aquest canvi horari s'ha fet a causa de la baixada de flux de consultes que s'atenien els dissabtes, i la petició dels mateixos usuaris d'obrir una tarda a la setmana.

A més, es recorda que el Consell disposa de l'Oficina Virtual de l'Atenció al Ciutadà, on es poden fer 78 tràmits telemàtics, entre ells uns dels més sol·licitats, com el de renovació de l'acreditació per aparcar a la Savina o el certificat de viatge.

Executades les millores en patis escolars i parcs infantils i la supressió de barreres arquitectòniques encomanades pel Consell d’Entitats

Foto elimininacio de barreres arquitectoniquesEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Infraestructures, ha executat millores en els 4 patis dels centres escolars de Formentera, les tres escoles i l'institut, així com en dos parcs infantils. D'altra banda, també s'han fet actuacions de supressió de barreres arquitectòniques en tots els nuclis urbans de l'illa, en total s'han creat 16 passos de vianants adaptats, un accés a un parc infantil i millores a dues voreres, segons ha explicat el conseller del ram, Rafael González.

Aquestes són les millores fetes gràcies a l'encomana del Consell d'Entitats el passat més de maig en què les associacions de l'illa varen triar 2 projectes, entre els 12 presentats, perquè el Consell de Formentera executés durant l'any 2016. El primer va ser el projecte de "Supressió de barreres arquitectòniques" pressupostat amb 100.000 euros, i el segon el projecte de "Millora de patis d'escoles i parcs infantils" pressupostat amb 150.000 euros.

Patis i parcs infantils
Entre els mesos d'agost i setembre es varen executar la majoria de les millores a les escoles perquè estigueren enllestides per al curs escolar 2016-2017. Al C.P de la Mola s'ha instal·lat cautxú al voltant dels jocs infantils i dues cistelles de basquet. Al C.P de Sant Ferran s'ha posat una zona d'ombra i s'han fet millores en la jardineria. Al C.P Mestre Lluís Andreu també s'ha posat una zona d'ombra i s'ha reformat el parc infantil amb instal•lació de cautxú i millora del mobiliari. Per últim, al IES Marc Ferrer s'han instal•lat una zona d'ombra i bancs. Totes aquestes accions s'han dut a terme a petició de les direccions dels centres, segons ha detallat el conseller.

A partir d'octubre varen començar les millores als parcs. Al parc infantil des Pujols amb la inclusió de nous jocs i un nou tancament així com la instal•lació de bancs i la renovació del cautxú existent. Al parc infantil de Ses Bardetes s'ha posat una nova zona de cautxú, 3 jocs nous, s'ha instal•lat gespa artificial, s'ha posat nova il•luminació i una zona d'ombra.

Barreres arquitectòniques
Pel que fa a l'eliminació de barreres arquitectòniques s'han fet actuacions a tots els nuclis urbans de l'illa. Concretament, a la Mola a la cantonada entre el carrer Talaiassa i el carrer Àngela Ferrer s'ha creat un pas de vianants adaptat que dóna accés a l’escola. En la travessia de la PM-820 a la zona d'Es Caló s'ha adaptat un pas de vianants. A la localitat de Sant Ferran, en el carrer Guillem Montgrí s'han adaptat 2 passos de vianants.

A Sant Francesc s'ha adaptat un pas de vianants a l'avinguda 8 d'agost. D’altra banda, a Ses Bardetes s'ha adaptat l'accés al parc infantil. I a Sa Roqueta s'han creat 4 passos de vianants també adaptats. Pel que fa a Es Pujols s'han adaptat dos passos de vianants, un al carrer Espalmador i altre a l'avinguda Miramar, que dóna accés al parc infantil. I a la Savina, a la plaça Illes Pitiüses s’han adaptat 4 passos de vianants. Per últim, en el carrer de Ca Marí 5 s’estan efectuant millores a una vorera durant aquesta setmana.

Aquesta és la primera vegada que el Consell de Formentera, a través del Consell d'Entitats, ha posat en marxa aquesta iniciativa ciutadana de pressupostos participatius.

Pla d’actuació en camins i aparcaments públics

brigada caminsEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Infraestructures, ha revisat l'estat dels camins i aparcaments públics de l'illa arran dels desperfectes ocasionats pel temporal del passat 18 i 19 de desembre. En aquests moments la brigada de camins està realitzant les actuacions més urgents, les quals es preveu estiguin finalitzades durant aquest mes de gener.

"Les feines consisteixen en l'arranjament dels desperfectes ocasionats per la quantitat, velocitat i força de l'aigua en el paviment d'una quinzena de camins, entre els quals destaquen el que uneix Porto-salè i cala Saona, i el del Torrent de s'Alga, així com dos aparcaments públics de Sant Francesc", segons ha explicat el conseller d'Infraestructures, Rafael González.

Fins al moment s'han recollit 19 instàncies a l'OAC relacionades amb aquests desperfectes. Una vegada finalitzi aquest pla de reparació “la brigada de camins continuarà fent les seves tasques habituals d'arranjament de camins de terra”, ha afegit el conseller.

Inici de les obres de consolidació de la torre des Trituradors

torre des triturador 19 10 2016El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Infraestructures, informa que demà divendres 21 d’octubre la institució comença a executar de manera subsidiària les obres urgents de conservació de la torre des Trituradors, a càrrec de l’obligat, en aquest cas Salinera Española, SA, que és la titular de l’immoble. El Consell de Formentera ha decidit executar aquestes obres “a causa del greu estat de conservació i pel seu alt valor patrimonial”, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador.

A l’any 2012 la institució va concedir una llicència d’obres a l’empresa arrendatària de l’immoble. “Però la llicència no es va arribar a retirar i per tant les obres de consolidació no s’arribaren a desenvolupar, amb el conseqüent deteriorament progressiu que l’immoble ha seguit patint fins a l’actualitat”, segons la consellera. Per aquest motiu, l’àrea de Patrimoni va iniciar, el 2013, un expedient d’ordre d’execució contra el qual Salinera Española, SA, va interposar un recurs contenciós administratiu que a hores d’ara encara està pendent de sentència.

Obres
El projecte presentat es planteja com a consolidació estructural de caràcter temporal per evitar el col·lapse de l’immoble. L’actuació prevista consisteix en realitzar una sèrie d’anellaments perimetrals repartits en cinc punts de l’alçat de la torre per tal d’evitar l’esbucament dels arcs superiors, tenint en compte que presenten trencs que comprometen seriosament la seva estabilitat estructural, fet que no només posa en perill la conservació del bé sinó, també, la seguretat dels ciutadans. L’execució del projecte està pressupostat en 41.037,15 euros, i 2 mesos d’execució.

Cal destacar, que des de l’àrea de Patrimoni s’ha encarregat la realització de l’estudi arqueològic i històric de l’immoble, en compliment del que estableixen les Normes subsidiàries de Formentera i el mateix Catàleg del patrimoni cultural de Formentera, a l’hora de realitzar actuacions en els béns immobles que formen part del patrimoni històric.

Antecedents jurídics
L’expedient d’ordre d’execució es fonamenta, entre d’altres preceptes legals, en els articles 26 i 27 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, els quals estableixen que els propietaris, titulars de drets o simples posseïdors de béns d’interès cultural o catalogats tenen el deure de conservar-los, mantenir-los i custodiar-los de tal manera que se’n garanteixi la salvaguarda dels seus valors (art. 26). En cas d’incompliment del deure de conservació d’aquests béns, les administracions públiques competents podran ordenar als seus propietaris, titulars d’altres drets reals i posseïdors l’execució de les obres necessàries per preservar-los, conservar-los i mantenir-los. Si els que hi són obligats no executen dites actuacions, les administracions públiques competents podran fer-ne l’execució subsidiària, a càrrec dels obligats (art. 27).

Història de la torre
La torre des Trituradors de la Savina forma part del bé d’interès cultural, en la tipologia de lloc històric, dels elements constructius i d’enginyeria de ses Salines de Formentera, aprovat per acord del Ple del Consell Insular d’Eivissa i Formentera. A més a més, es troba inclosa en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera (element AI-S-5, fitxa núm. 737), amb grau de protecció A. La finalitat d’aquesta torre construïda a mitjan del segle XX era moldre la sal d’una manera més mecanitzada que al Molí d’en Marroig o des Carregador (conegut ara com Molí de Sal), més antic, i que també servia per triturar la sal.

Més articles...

Pàgina 18 de 21

18

Ens trobareu a:
C. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
infraestructures@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE