• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Igualtat

Signatura d'un conveni per a la promoció de la igualtat i prevenció de violència de gènere

espaidones webEl president del Consell Insular de Formentera, Jaume Ferrer, ha signat avui el conveni de col·laboració amb la presidenta de l'associació Espai Dones, Maria Antònia Ferragut. Aquest conveni ve a consolidar i formalitzar la col·laboració estreta que es venia realitzant amb Espai Dones en matèria d’igualtat des de la creació del Consell Insular.

L'aportació de 2500 euros per part del Consell de Formentera es destina a dur a terme actuacions relacionades amb la promoció de la igualtat i prevenció de la violència de gènere. Així, Espai Dones Formentera, es compromet a dur a terme activitats de promoció i dinamització per a la igualtat de la dona i prevenció de la violència masclista. Per aconseguir aquest objectiu, es realitzen activitats d’educació en igualtat i sensibilització social pel reconeixement dels drets de la dona.

Aquesta associació va néixer l'any 2007 i va suposar la participació de les dones illenques en la lluita a favor de la igualtat. L’àrea d’Igualtat de Formentera treballa estretament amb aquesta associació feminista, principalment en la celebració del Dia de la Dona Treballadora, el dia 8 de març, i el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, el 25 de novembre. Fites rellevants per arribar a la igualtat efectiva, així com també contribuir a l'enfortiment de la dona, tant en la prevenció com en el rebuig de la violència que pateix la societat en general, encara que té una incidència major dins el col·lectiu femení i de menors, més vulnerables a l'hora de patir desigualtats.

Entenem que la formació en igualtat és fonamental per reduir la violència de gènere. En aquest aspecte, l’àrea d’Igualtat treballa juntament amb l'àrea de Cultura a l’hora de realitzar accions comunicatives que generin canvis i modificacions socials que permetin avançar en la igualtat de gènere, a més de reforçar la cultura cap a l’empoderament de les dones. Considerem que la dona s’ha d’enfortir per conèixer com defensar-se i prevenir la violència de gènere, especialment en una illa plural i diversa com la nostra.

L'àrea de Benestar Social de Formentera realitza dos serveis fonamentals per les dones de Formentera; un és l’atenció immediata de les víctimes de violència masclista i l’altre, però no menys important, la formació en igualtat i prevenció de la violència de gènere.

El servei d’atenció a les víctimes de violència masclista és un servei essencial d’atenció immediata, acompanyament i seguiment de la víctima. Aquest servei utilitza instruments com el telèfon d’Emergència Social (24 hores), que funciona en coordinació estreta amb la Guàrdia Civil i es reforça amb l’acolliment de la víctima a una llar protegida, quan es fa necessari la separació immediata de la víctima del seu agressor, la qual cosa es fa en col·laboració amb l’oficina de la Dona d’Eivissa.

És una obligació del Consell Insular de Formentera, tal com estableix la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació, al seu article núm. 31, promoure i facilitar el desenvolupament de les associacions que persegueixin finalitats d’interès general, respectant sempre la llibertat i l’autonomia davant els poders públics, així com l’establiment d’ajudes i subvencions per dur a terme les seues activitats. Així mateix, segons l'article 70.20 de la Llei Orgànica 2/1983, de 25 de febrer, de l'Estatut d'Autonomia, modificada per la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, són pròpies dels consells insulars les polítiques de gènere, conciliació de la vida familiar i laboral de la dona.

Lectura del manifest sobre el Dia Internacional contra la violència de gènere

Espai Dones Formentera 
actes25novembre_webCada 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere, es presenta davant tots vosaltres per seguir denunciant  aquesta xacra que és  la violència de gènere i recordar a les víctimes.  Hem de seguir evidenciant i manifestant que la violència de gènere no és un problema d'àmbit privat, sinó que afecta a la societat en general.  És una expressió de la relació de desigualtat entre homes i dones, basada en la suposada superioritat d'un sexe sobre un altre. La violència de gènere és un drama, és un gran problema de la societat i ha de ser per tant una  causa col·lectiva i conjunta de tots i de totes.

El silenci i la resignació no són la resposta, mai han de ser-ho. Ni per a la víctima de maltractaments físics o psicològics, ni per els qui convivim amb qui els sofreix. No podem tolerar-ho. La societat no pot permentre que els agressors guanyin la partida a les víctimes i som les persones que formen aquesta societat els qui tenim l'obligació de provocar el canvi. La violència de gènere és una xacra en contra de la que lluitam des de fa anys, però la situació enguany és pitjor que en el passat, perquè la violència contra les dones està caient en l'oblit. El govern de l'estat i el govern de la nostra comunitat, amb la seva política de retallades ens han fet retrocedir,  estan donant passes enrere,  passes enrere que van tenir el seu inici en el primer comunicat oficial de la ministra responsable, Ana Mato, que va tractar com  a “violència en l'entorn familiar”, l'assassinat masclista d'una dona a les mans de la seva parella.

Acabava de començar la marxa enrere. El pressupost del govern de l'estat des de l'any 2011 destinat a la prevenció integral de la violència de gènere s'ha vist reduït en un 27%,  més de 8 milions d'euros. A la nostra comunitat el pressupost de l'Institut Balear de la Dona, l'òrgan encarregat de la lluita contra la violència de gènere veu com cada any es redueix el seu pressupost. A més de la decisió del PP d'imposar taxes per accedir a la justícia que suposarà, de fet, una nova frenada a la lluita de moltes dones per alliberar-se dels seus maltractadors, per les dificultats econòmiques addicionals que comportarà.

Un organisme com ésl'observatori de violència de gènere del Consell General del Poder Judicial ja ha fet una seriosa advertència: les retallades són responsables de que moltes dones retirin la denúncia, ja que es troben en una situació de desprotecció després de presentar-la. Podem, per tant, afirmar que aquestes retallades en polítiques d'igualtat estan posant en situació de risc a les dones i, amb elles, les seves filles i als seus fills. En els primers onze mesos de l'any, gairebé mig centenar de dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o ex-parelles, 3 d'elles a les Illes Balears (1 a Mallorca i 2 a Eivissa), però ara ens trobem amb un  govern  que no condemna els assasinats, que no sensibilitza i  està deixant de donar suport a les víctimes. 

Des d'Espai Dones volem fer una crida a tota la societat en general  i en particular les organitzacions i a tots els els partits polítics a defensar de forma conjunta, que no es redueixin el pressupostos i els recursos necessaris per poder seguir realitzant campanyes de prevenció, sensibilització i suport a les dones.

Pàgina 9 de 9

9
Següent
Final

Wifi  Formentera

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1