• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

El Consell impartirà al novembre un curs sobre la Formentera despoblada

El Consell Insular de Formentera ha organitzat, a partir del dia 7 de novembre un curs dedicats a la història de Formentera que sota el títol ‘Formentera despoblada, segles XIV-XVII’, aprofundirà sobre els esdeveniments històrics que es varen viure en la menor de les Pitiüses en aquest període.

La primera de les lliçons l'oferirà l'historiador Antoni Ferrer Arbazuza el dimarts, 7 de novembre, sota el títol ‘Una illa de frontera’. El dijous 9 de novembre Antonio Espino López aprofundirà sobre el context històric de la despoblació de Formentera i el dimarts, 14 de novembre, Ana Colomar Marí abordarà l'episodi de la derrota de l'almirall Rodrigo Portuondo contra el pirata barbaresc Drub el Diable en aigües de s’Espalmador.

El dijous, 16 de novembre, Francisca Tur Riera analitzarà les salines de la Formentera despoblada i el dimarts, 21 de novembre, Antoni Ferrer Arbazuza oferirà una lliçó sobre la gestió d'una illa despoblada.

El divendres, 24 de novembre, José Manuel Pérez Burgos centrarà la seua intervenció en ‘Una altra illa repoblada: la illa Plana / Nova Tabarca (Alacant) i el curs d'història de la Formentera despoblada finalitzarà el dissabte, 25 de novembre, amb un passeig per la Mola, a sa Talaia i alguns aljubs de la mà d'Alberto Torres Colomar.

Totes les lliçons seran de 19 a 20.30 hores i s'impartiran en la sala de plens del Consell Insular, en el Centre de Dia. La sortida de final de curs serà de 10 a 13 hores.

Obert el termini d'al·legacions a la segona fase d'excavació en el cementiri de Sant Francesc

El Consell Insular de Formentera ha obert el termini d'al·legacions a la segona fase d'excavació al cementiri de Sant Francesc que té com objectiu localitzar les restes de les persones mortes a la Colònia penitenciària de Formentera, a la Savina. Una actuació que s'engloba en el IV Pla d'Actuacions en les Fosses de la Guerra Civil i el Franquisme per a 2023.

Seran susceptibles de ser intervingudes les sepultures situades al pati 2 del Cementiri municipal de Formentera, concretament les tombes de la 1 a la 7 de les fileres 5 i 6; de la 1 a la 10 de la filera 7 i de la 1 a l’11 de la filera 12.

Els interessats a presentar al·legacions o sol·licitar qualsevol tipus d'informació poden fer-ho a l'àrea de Benestar Social, a l'edifici del Centre de Dia. Les tasques d'exhumació no podran començar fins que s'hagin resolt les al·legacions derivades de la informació pública general o les dels possibles interessats, en cas que n'hi hagués.

Els treballs d'exhumació varen ser adjudicats a la UTE Societat de Ciències Aranzadi – Àtics SL, la que es troba vinculada la Doctora Almudena García-Rubio Ruiz.

L'abril de l'any 2022 es va dur a terme la primera fase d'intervenció al Cementeri, la qual estava prevista en el III Pla d'actuacions en fosses de la Guerra Civil i el franquisme, promoguda per la Direcció General de Memòria Democràtica de les Illes Balears, i que també va estar liderada per la Dra. García-Rubio Ruiz.

El Consell Insular de Formentera inaugura les Jornades d'Estudis Locals Joan Marí Cardona

El Consell Insular de Formentera inaugura aquesta tarda la tretzena edició de les Jornades d'Estudis Locals Joan Marí Cardona, que se celebraran a la sala de plens del Consell, en el Centre de Dia, fins al pròxim 6 d'octubre.

La primera de les xerrades se celebrarà aquesta tarda sota el títol ‘Documents sobre la Colònia Penitenciària de Formentera en l'Arxiu del Centre Penitenciari de Palma’, a càrrec de Carolina Tur Serra.

Demà dimarts, María José Escandell Torres, Ricard Marlasca Martin i Josep Maria López Garí parlaran sobre ‘El jaciment arqueològic de Can Celleras, venda des Monestir, la Mola’; mentre que dimecres el ponent serà Ángel Custodio Navarro, que parlarà de ‘La Llei 8/2022, d'11 de novembre. El dret civil i la identitat de les Pitiüses: la consagració de la sobirania plena en matèria successòria’.

Dijous, 5 d'octubre, s'exposaran els ‘Resultats del projecte Memòria de pagesia, beca de recerca del Consell Insular de Formentera 2019’ a càrrec d'Antoni Ferrer Abárzuza, Raquel González Cardona i Vicent Marí Serra ‘Palermet’.

Es clausuraran les Jornades d'Estudis Locals Joan Marí Cardona divendres, 6 d'octubre, amb la ponència ‘Versus+/Heritage for people. Un projecte per a la difusió del patrimoni cultural i la seva aplicació a l'illa de Formentera’ a càrrec de Camila Mileto i Fernando Vegas López-Manzano.

Formentera acollirà entre el 29 de setembre i l’1 d’octubre l’International Symposium of Conservation for Underwater Archeology

L’illa de Formentera acollirà del 29 de setembre a l’1 d’octubre l’International Symposium of Conservation for Underwater Archeology, un esdeveniment triennal organitzat per l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima i el Consell de Formentera.

Aquest simposi serveix com a plataforma per difondre recerques capdavanteres en la preservació del nostre patrimoni cultural marítim i té com a objectiu continuar amb la formació de les generacions més joves en l’arqueologia subaquàtica, així com crear vincles futurs entre les diferents institucions i especialistes convidats.

Les ponències es duran a terme a la Sala de Cultura Cinema de Sant Francesc. Entre els ponents que participaran en aquestes jornades destaquen el doctor Ian Mcleod, doctor en Ciències de la Conservació de Naufragis; el doctor Martijn Manders, professor d’arqueologia subaquàtica i gestió del patrimoni cultural marítim en la Universitat de Leiden; el doctor Tomás Fernández Montblanc, oceanògraf i professor titular del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de Cadis; el doctor Chris Dostal, professor assistent en el programa d’Arqueologia Nàutica de la Universitat de Texas A&M; i la doctora Vasliki Argyropoulos, professora de Conservació en UNIWA, Atenes.

El termini d’inscripció romandrà obert fins que es cobreixin totes les places.

La Beca de recerca del Consell Insular de Formentera de 2023 desenvoluparà un projecte sobre les eres de l'illa

El Consell Insular de Formentera ha concedit la Beca d’investigació del Consell Insular de Formentera de 2023, dotada amb 8.500 euros, a l'equip format per Gabriel Alomar Garau i Lluis Gené Gil per a desenvolupar el projecte ‘Les eres de Formentera. Etnografia, geografia i cartografia’.

L'objectiu d'aquesta beca, que concedeix anualment la institució formenterera, és impulsar la recerca científica en àrees de les arts, les humanitats i les ciències socials en l'àmbit de Formentera.

La comissió avaluadora ha valorat aquest projecte com el guanyador d'acord amb el seu interès científic, la seva coherència i la metodologia usada, a més de valorar el currículum dels investigadors.

El treball de recerca objecte de la beca haurà de realitzar-se dins del termini de dotze mesos a comptar des de l'endemà de la recepció de la notificació de la concessió.

Més articles...

Pàgina 1 de 15

Inici
Anterior
1

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera