• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

Reobren el molí Vell de la Mola i la Col·lecció Etnogràfica

foto 2021 moli vellEl Consell de Formentera informa que aquesta setmana han tornat a obrir al públic el molí Vell de la Mola i la Col·lecció Etnogràfica de Formentera. Fins al mes de maig inclòs, l’horari de visites del molí Vell de la Mola serà de dimecres a dissabte, de 10.00 a 14.00 hores i festius tancat. Per la seva part, la Col·lecció Etnogràfica obrirà tot l’any (excepte festius i vacances del personal) de dimarts a dissabte de 10.00 h a 13.30 hores. Ambdues instal·lacions s’obren amb les mesures de seguretat sanitària establertes per la covid-19. Així, l’aforament del molí és de màxim 6 persones i del mateix nucli de convivència, mentre que la Col·lecció Etnogràfica té un aforament de 6 persones.

Cal recordar que l’àrea de Patrimoni, juntament amb la Fundació Illes Balears, propietària del molí, han portat a terme aquest hivern la restauració del conjunt d’antenes, antenals i planxades del molí Vell de la Mola. A més, l’any passat varen signar un contracte d’arrendament pel qual, el Consell disposa del molí per gestionar directament el seu règim d’obertura i de visites per un període de 6 anys.


4 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell tramet als governs i parlaments de Catalunya, València, Múrcia, Aragó i al Govern d’Espanya l’acord de reconeixement i defensa de la unitat de la llengua catalana

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Política Lingüística, informa que s’ha tramès als diferents governs, parlaments i corts de Catalunya, València, Múrcia, Aragó, a banda del Govern d’Espanya i Congrés dels Diputats i al Senat, l’acord que reconeix i defensa la unitat de la llengua catalana, tal com s’acordà en el ple de la sessió ordinària del Consell del 25 de novembre de 2020.

La consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch, ha recordat que precisament demà 21 de febrer es celebra el Dia de la Llengua Materna i que “és fonamental treballar pel present i el futur de la nostra llengua, i d’aquesta necessitat neix també aquest document”. “Recordem que aquest acord, a més de posar en valor les expressions pròpies del català de Formentera, rebutja qualsevol mesura que imposi impediments normatius, administratius, tècnics o socials als ciutadans de les comunitats autònomes on aquesta llengua és oficial de poder viure amb normalitat i amb garanties aquesta unitat lingüística”, ha assenyalat la consellera Guasch.

Acord que arriba a Múrcia i Aragó
Raquel Guasch també ha destacat que aquest acord “es fa arribar a comunitats com Múrcia i Aragó. La primera no té reconeguda l’existència de comunitat lingüística del Carxe; i Aragó, que si bé reconeix el català com una de les llengües pròpies, el català encara no hi és oficial”.

És per això, tal com assenyala la consellera de Política Lingüística, que l’acord “insta el Govern de l’Estat a reconèixer, a partir del convenciment emparat en els estudis lingüístics, l’evident unitat de la llengua catalana, a més de corregir els ens o serveis que la qüestionen, i fomenten el secessionisme lingüístic català en la seva activitat”.

En aquest sentit, tal com continua la consellera, “fa anys que vivim un procés de normalització lingüística, és a dir, un procés que aspira, ni més ni menys, a permetre la normalitat lingüística de les diferents llengües oficials de l’Estat en cada un dels seus territoris. Aquest procés, que no ha acabat, pateix impediments tals, com ara, haver de recordar a organismes oficials què parlam, on el parlam i, sobretot, el dret a parlar-lo amb normalitat”. I matisa que: “Ja és l’hora que la gestió del plurilingüisme a l’Estat canviï de rumb i hi hagi un reconeixement real a la diversitat lingüística”.


20 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El sepulcre megalític de ca na Costa es pot visitar de manera virtual a la web del Consell de Formentera

foto 2021 ca na costaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que la web de la institució www.conselldeformentera.cat estrena una visita virtual al sepulcre megalític de ca na Costa. Aquest projecte és una proposta del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF), gestionat per la Conselleria de Cultura del Govern balear, en què participen el Consell de Formentera i el Consell d’Eivissa.

La visita a ca na Costa ofereix un complet recorregut en tres dimensions amb explicacions detallades, en català i castellà, en diferents punts del sepulcre megalític. Es pot visitar en aquest enllaç de la web institucional, on també es recull una sinopsi d’aquest jaciment, el mapa de localització, així com el projecte de digitalització de jaciments arqueològics que porta a terme el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera.

‘Apropar el nostre patrimoni a la gent’
La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha explicat que “l’àrea de Patrimoni va recollir la proposta del MAEF amb molt interès perquè la difusió dels jaciments arqueològics de l’illa és un dels objectius marcats aquesta legislatura i aquesta eina digital ens apropa una mica més a aquests béns”. A més, ha assegurat, la consellera Guasch, “la intenció és ampliar aquesta oferta digital, obrir el nostre patrimoni a la gent i treballar en consonància amb el museu, al que agraeix la gran feina de divulgació que està desenvolupant”.

Amb aquest projecte entre el Consell de Formentera, el Consell d’Eivissa i el Govern balear es pretén difondre de manera accessible a través de la xarxa —tant a la ciutadania local com als visitants virtuals d’arreu del món— la riquesa arqueològica de les dues illes. En el marc del projecte, el MAEF té previst ampliar el catàleg d’elements patrimonials visitables de manera virtual, amb l’objectiu que aquesta eina fomenti també la visita presencial quan les circumstàncies sanitàries millorin.

El mes de març de 2020, el MAEF va presentar les primeres visites virtuals al Museu Monogràfic Puig des Molins i als Hipogeus de la Mula de la necròpolis del Puig des Molins, jaciment gestionat per la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears a través del MAEF. Fruit d’aquesta col·laboració institucional a més del sepulcre megalític de ca na Costa, a la web del MAEF s’han incorporat al projecte de digitalització i difusió les visites virtuals del conjunt arqueològic de ses Païsses de cala d’Hort, el santuari de la cova des Culleram (ambdós a Eivissa).


10 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Finalitza la restauració de les antenes del molí Vell de la Mola

foto 2021 moli Vell la Mola 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que ha finalitzat la restauració del conjunt d’antenes, antenals i planxades del molí Vell de la Mola, després d’una feina que s’ha desenvolupat durant aproximadament dos mesos. S’espera que al llarg del dia d’avui finalitzi la instal·lació del conjunt restaurat que es va iniciar la setmana passada.

Tant des de l’àrea de Patrimoni com des de la Fundació Illes Balears, es tenia constància que dues de les sis antenes es trobaven en un estat de conservació dolent (arran del deteriorament que aquestes peces de fusta de pi pateixen pel fet d’estar a la intempèrie i d’estar exposades a la força mecànica del vent), i per aquest motiu es va plantejar la necessitat de dur a terme una restauració a fons. Amb les primeres actuacions preparatòries, una d’aquestes antenes es va partir i en va arrossegar altres dues, de manera que es va optar per desmuntar tot el conjunt d’antenes, a fi de garantir la seguretat dels visitants i per poder fer una avaluació més acurada de les actuacions de restauració.

Els treballs de restauració s’han desenvolupat de manera minuciosa, respectant en la mesura del possible les tècniques i els materials característics de la maquinària original del molí. Per això, com a exemple, s’ha hagut de buscar i seleccionar pins prims i ben rectes per poder treure les antenes que s’han substituït.

Aquestes feines han estat dirigides per Francesc Torres ‘Moliner’ i Jaume Escandell, d’en Ferrer, persones amb coneixements i experiència en actuacions similars, i que anteriorment havien treballat juntament amb el darrer moliner, Joan Torres Mayans ‘Moliner’, en la restauració d’altres molins de les Pitiüses.

Impuls a la protecció dels molins
La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que aquesta feina de “restauració es va considerar prioritària davant el dolent estat de conservació d’alguns elements” i ha recordat, a més, la feina que s’està desenvolupant des del Consell per “poder garantir i complir la protecció del molí Vell”. El passat mes de novembre de 2019 el ple del Consell va acordar la incoació de l’expedient per declarar-lo Bé d’Interès Cultural (BIC) amb la categoria de monument i en juliol de 2020 també es va aprovar l’ampliació de l’entorn de protecció del molí, “una protecció més innovadora que s’adapta més a la realitat del terreny”. L’objectiu, segon ha assenyalat la consellera de Patrimoni, és aconseguir la declaració de BIC de tots els molins de l’illa.

A més, l’any passat el Consell va signar un contracte d’arrendament amb la Fundació Illes Balears, propietària del molí. D’aquesta manera, el Consell disposa del molí per gestionar directament el seu règim d’obertura i de visites per un període de 6 anys.

El molí Vell de la Mola tornarà a obrir al públic aquest dissabte, amb el mateix horari d’hivern. L’horari de visita fins al mes de maig serà de dissabtes i diumenges de 10 a 14 hores. L’entrada és gratuïta.

18 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Les vendes de l’illa, protagonistes del calendari del 2021 del Consell de Formentera

foto 2021 calendari 2El Consell de Formentera, a través del Servei d’Assessorament Lingüístic, informa que ha dedicat el calendari d’enguany a les vendes de l’illa de Formentera. A banda de recollir les catorze vendes municipals oficials des de 1983 (les sis de Sant Francesc, les quatre de Sant Ferran i les altres quatre del Pilar de la Mola) i d’explicar-ne els seus confins, el calendari ofereix, mes a mes, diverses píndoles sobre l’origen d’aquesta divisió tradicional pròpia de les illes Pitiüses, i que durant el repoblament del segle XVIII es va traslladar a l’illa.

En aquest sentit, la consellera de Patrimoni i Política Lingüística, Raquel Guasch, destaca que “és important aprofitar tota oportunitat per donar a conèixer i recordar aspectes de la nostra història i realitat per poder transmetre’ls amb normalitat. I aquesta campanya, n’és un exemple més”.

El calendari explica, per exemple, com aquest terme, a poc a poc, es generalitzà i passà a expressar la pertinença d’una mateixa rodalia, i a descriure aspectes d’organització civil i eclesiàstica, com ara, la celebració de la salpassa, és a dir, el costum de beneir per Pasqua el porxo de les cases, seguint un ordre establert venda per venda.

S’han editat 2.000 calendaris i es poden aconseguir en els punts amb atenció ciutadana habituals del Consell de Formentera.

5 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 8 de 11

8

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera